BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Op een biologische boerderij bij Addo Elephant Park

Zuid-Afrika reizen - Addo Elephant Park - olifanten - safari - Garden Route - Tuin Route

Boer Keith laat ons trots zijn biologische citrusfarm zien. Interraciale huwelijken waren onder het Apartheids regime illegaal. Toch werd hij als blanke man verliefd op een Xhosa vrouw.

Zuid-Afrika | 03-11-2011
Paulien van der Geest

Bij Addo Elephant Park slapen we op een Organic Farm. De sympathieke boer Keith laat ons de biologisch citrus boerderij zien en legt uit waar hij allemaal mee te maken heeft. Details die ons niet opvallen, wijs hij aan, we vragen honderduit en er gaat een –biologische landbouw- wereld voor ons open. Trots vertelt hij dat zij door hun organische aanpak plagen veel beter onder controle krijgen dan de omliggende normale boeren. En het kost ook nog eens veel minder! Is het nou onze verbeelding of smaakt die vers geperste jus d’orange bij het ontbijt, door alle liefde en zorg van Keith en zijn vrouwNondamiso nu echt veel lekkerder?
 
Onder het eten vertelt Keith dat het Apartheid systeem ook hem als blanke onvrij maakte. Veel boeken waren verboden, en interraciale huwelijken waren illegaal. Toch werd Keith verliefd op een Xhosa vrouw, Nondamiso. Keith en Nondamiso konden in de Transkei om die Apartheidswet heen en trouwden toch. De hele familie, van beide kanten, was in rep en roer. De blanke en de zwarte kant bleken beiden even racistisch en vol vooroordelen te zitten. Tot de verbazing van Keith en Nondamiso waren het soms juist aards conservatieve familie leden die toegefelijker bleken dan familieleden die wat progressiever leken. De liefde tussen Keith en Nondamiso moet voor iedereen duidelijk zijn geweest, want zelfs als vijftigers lopen ze elkaar nog te plagen en kijken elkaar na 25 jaar huwelijk nog steeds verliefd aan. Alle obstakels die ze moesten overwinnen heeft hun band alleen maar hechter gesmeed en hen een eigen humor gegeven. De ontmoeting met Keith en Nondamiso is weer een bijzonder moment op onze Zuid-Afrika reis.
 
In het naast gelegen Addo Elephant Park gaan we uiteraard op zoek  naar olifanten. Nou ja, op zoek… Rond het middag uur zijn er rondom een waterpoel zo’n 50 dikhuiden te vinden, het is niet dat je ze over het hoofd kunt zien. Olifanten sproeien met hun slurf water of zand over zichzelf heen, dompelen zich onder in het water, en rollen door de modder. Soms slaan ze hun voorpoten op de rug van een andere olifant en lijken in polonaise door het water te gaan. Sommige jonge olifanten doen een potje slurf worstelen. Kleine olifanten zijn o zo vertederend, maar als er een volwassen moeder kalmpjes langs onze auto wandelt, besef je opeens weer hoe enorm zo’n dier is! Alle respect en ruim baan dus voor mevrouw Olifant.

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Addo Elephant Park - Dieren - Bijzonder hotel - Go Fair - Safari

Zuid-Afrika reizen - Olifanten, Addo Elephant ParkZuid-Afrika reizen - Olifanten, Addo Elephant ParkZuid-Afrika reizen - Olifanten, Addo Elephant ParkZuid-Afrika reizen - Ons huisje op de biologische citrus boerderijZuid-Afrika reizen - Ferry met Boer Keith bij de CitrusbomenZuid-Afrika reizen - Olifanten, Addo Elephant ParkZuid-Afrika reizen - Olifanten, Addo Elephant ParkZuid-Afrika reizen - Olifanten, Addo Elephant ParkZuid-Afrika reizen - Olifanten, Addo Elephant ParkZuid-Afrika reizen - Olifanten, Addo Elephant Park 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel