Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Op ontdekkingsreis in de Bokaap

Zuid-Afrika reizen - Kaapstad vakantie - Kookworkshop Bokaap - Culinaire excursie Kaapstad

In de oude slavenwijk Bokaap -prachtig met roze, gele, oranje, groene en blauwe huizen - koken we bij Yasmine thuis.

Zuid-Afrika | 23-11-2011
Paulien van der Geest

In de Bokaap, de oude Maleisische slavenwijk, maken we een culinaire ontdekkingstocht. Het is een luchtige manier om kennis te maken met de wijk, die eigenlijk de oude slavenwijk is. We beginnen dan ook in het museumpje. We maken een stadwandeling langs de huisjes die bij iedere belangrijke viering in felle kleuren worden geschilderd. Huizen in roze, geel, oranje, groen, rood, blauw: het is een vrolijke boel! Het is een van de oudste wijken van Kaapstad en overal zie je Nederlandse straatnamen, als Kerkstraat of Jordaan. Vreemd om die in deze on-Hollandse omgeving tegen te komen!
 
We bellen aan bij een huisje en dan gaan we koken bij Yasmine thuis. Een stevige mama, die dol is op koken en kletsen. De groep is een internationaal gezelschap en we worden allemaal in de keuken aan het werk gezet en maken curry, roti, samosa, slaatjie. In de huis kamer eten we het aan keurig gedekte tafels op en het smaakt echt heerlijk.
 
Yasmine behoort tot de zogenaamde ‘Coloureds’, de kleurlingen. Dit is een bonte gemixte groep; deels Aziatisch (Maleisisch, Javaans, Indiaas), deels Khoisan (de oorspronkelijke bewoners van de Kaap) en deels blank (Nederlands, Frans, Duits, Engels). Toen Van Riebeek met zijn VOC mannen 360 jaar geleden naar de Kaap kwamen, hadden ze geen vrouwen mee. Al snel werden er relaties aangegaan met eerst de Khoisan vrouwen en later ook met de vrouwen van Aziaatische afkomst, die waren gebracht om te werken op het land, meestal als slaaf. Deze groep is dus heel divers en an sich al een ‘regenboog’.
 
Als je net zoals wij  graag ‘Go Local’ gaat, heb je heel wat verschillende groepen aan te doen in Zuid-Afrika: naast de verschillende zwarte stammen, zijn daar de Coloureds, de Indiërs en Chinezen vormen een aparte groep en de witte Afrikaners noemen zichzelf soms ook een ‘stam’! Zij zijn immers ook al 360 jaar in het land en hebben een eigen taal en cultuur. Bij Zuid-Afrika denk je vaak als eerste aan op safari gaan in de natuur, maar als je je er in verdiept is de smeltkroes van culturen die Zuid-Afrika heeft, ook ontzettend interessant.

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Kaapstad - Cultuur - Culinair - Go Local

Zuid-Afrika reizen - Jordaan in Bokaap, KaapstadZuid-Afrika reizen - Bokaap, KaapstadZuid-Afrika reizen - Bokaap, KaapstadZuid-Afrika reizen - Bokaap, KaapstadZuid-Afrika reizen - Bokaap, KaapstadZuid-Afrika reizen - Koken bij Yasmine thuis, Bokaap, KaapstadZuid-Afrika reizen - Kookworkshop Bokaap, Kaapstad 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter