BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Op reis? Lees dé 10 tips over vaccinaties, malaria én reizigersdiarree!

Reisadvies - Gezondheid - Inentingen - Zuid-Afrika - Indonesië - Cambodja - Thailand - Vietnam - Vaccinaties - GGD - Malaria - Gele koorts

Ga goed voorbereid op reis met onze tips over vaccinaties, malaria en andere tropische ziektes.

Zuid-Afrika | 26-06-2017
Dorian Hauser

Ga je op reis? Check dan altijd goed of er vaccinaties worden aanbevolen en of er malaria en zika op jouw vakantiebestemming voorkomt. De Consumentenbond voerde in de zomer van 2016 een onderzoek uit naar de kwaliteit van vaccinatiecentra. De resultaten van dat onderzoek stemde eigenlijk niet zo vrolijk. Ook de reisspecialisten van Footprint Travel hebben wisselende ervaringen. Ons advies is daarom dat je zelf in het onderwerp verdiept, voordat je een afspraak maakt met een vaccinatiecentrum, GGD of huisarts. Lees hieronder specifieke tips zodat je veilig en gezond op reis kunt.
 

Tip 1 - Bereid je voor op het consult

Voor ieder land afzonderlijk worden er specifieke inentingen aanbevolen. Als een land groot is, dan kan het advies per regio verschillen. Voor veel landen is een gele koorts vaccinatie verplicht, alle andere vaccinaties zijn aanbevelingen. Zoek, voordat je de afspraak bij een vaccinatiekliniek hebt, op welke vaccinaties er voor jouw bestemming worden geadviseerd. Als je je zelf goed voorbereid op het consult met de arts, kun je gerichtere vragen stellen en is de kans op foutjes minder groot. Reis je met kinderen, check dan ook altijd of er specifieke adviezen voor hen gelden.
 

Tip 2 - Ken de verschillen

De diverse inentingen hebben allen een andere ‘houdbaarheid’ en geen enkele vaccinatie geeft een levenslange bescherming. Ziektes worden op verschillende manieren verspreid, dus het is zaak dat je tijdens je reis goed bewust bent van mogelijke risico’s. En de aandoeningen kennen ook allen een ander ziektebeeld. We snappen dat je het overzicht een beetje kwijt raakt, we helpen je graag. Lees het vaccinatieschema door zodat je weet wat de verschillen zijn tussen de diverse virussen, ontstekingen en infecties. Let op!Er kunnen altijd wijzigingen optreden. Raadpleeg altijd GGD voor je vertrekt!
 

Tip 3 - ZZZzzzzzz….Zika, malaria en dengue

Voor malaria, dengue en zika zijn er geen inentingen verkrijgbaar. Deze ziektes worden via muggen overgebracht en dus zijn muggenwerende maatregelen altijd het devies. Slaap in een muggengebied onder een klamboe of zet de airco aan om muggen buiten te houden, smeer jezelf in met Deet en draag muggenwerende kleding (in ieder geval een lange broek en longsleeve shirt). Voor malaria kun je pillen slikken, maar deze geven geen 100% bescherming tegen malaria. Je kunt nog steeds malaria oplopen, maar je wordt er veel minder ziek van. Er zijn diverse soorten pillen. Afhankelijk van je reisbestemming en de duur van je verblijf wordt de juiste medicatie voorgeschreven. Elke verschillende pil kent een ander slikschema. Bereidt je ook hierover goed voor, alvorens je afspraak met de travel clinic. Malaria kan zich zelfs tot zes weken na bezoek aan een malariagebied openbaren. Krijg je last van koude rillingen, koorts, hevig zweten, hoofdpijn en gewrichtspijnen, bezoek dan zo snel mogelijk een arts en laat weten dat je in een malariagebied bent geweest.
 
Footprint Travel biedt de mogelijkheid om op safari te gaan in Zuid-Afrika in een malariavrij gebied. Een heel mooi alternatief voor degene die geen malaria medicatie willen slikken. Spot de Big 5 in het toegankelijke Kololo Game Reserve, het exclusieve Madikwe of nabij in een luxe privé reservaat in de Oost-Kaap nabij de Tuinroute. Onze Zuid-Afrika experts Judith, Kimberley en Lisanne zijn je graag van dienst bij het samenstellen van jouw malariavrije reis naar Zuid-Afrika.
 
Foto credit: Wikipedia
 

Tip 4 - Bijverschijnselen: weet wat je mogelijk te wachten staat

Vraag tijdens het consult ook altijd wat eventuele bijwerkingen zijn van de inentingen en malariapillen. Sommige malariapillen kun je beter testen voordat je op reis gaat. Hierdoor kun je problemen tijdens je reis voorkomen. Lees voor vertrek ook de bijsluiter van al je medicatie door, zodat je weet wat mogelijke bijverschijnselen kunnen zijn. Malariapillen dien je te slikken voordat je een malariagebied betreedt, stel een alarm in -bijvoorbeeld op je telefoon- zodat je niet te laat start.
 

Tip 5 - Bespreek jouw specifieke situatie

Ben je bijvoorbeeld zwanger, heb je diabetes of heb je een andere aandoening die misschien extra aandacht vergt, zorg dat de behandelend arts dit weet. Mogelijk gelden er dan aanvullende of andere adviezen ten aanzien van inentingen en medicijngebruik. Voor een diabetes patiënt is het bijvoorbeeld raadzaam om antibiotica mee te nemen. Een zwangere vrouw wordt afgeraden om naar een zika gebieden af te reizen en een gele koorts vaccinatie is in die situatie niet raadzaam. Ook in een malaria gebied dien je als zwangere zorgvuldig maatregelen te nemen. Het is belangrijk dat je de behandelend arts uitvoerig beschrijft wanneer de reis plaats vindt, welke route je gaat afleggen, hoe lang je er verblijft en welke activiteiten je daar wilt ondernemen. Ook deze factoren kunnen een rol spelen in zijn advies aan jou.
 
 

Tip 6 - Dekt jouw zorgverzekering de kosten van vaccinaties?

Een aantal ziektekostenverzekeraars dekken (deels) de kosten van vaccinaties en malariapillen. Vraag dit na bij je eigen zorgverzekering. Het is mogelijk dat je zorgverzekeraar alleen de kosten dekt van inentingencentra waar zij afspraken mee hebben gemaakt. Vertrek je pas in het volgende kalenderjaar, dan kan je voor het volgende jaar kiezen voor een aanvullende verzekering waarbij inentingen worden gedekt.
 
 

Tip 7 - Op de paklijst: Gele boekje

Al je inentingen worden geadministreerd in “het gele boekje”. Deze dien je met je mee te nemen naar ieder consult bij een vaccinatiecentrum en vervolgens op reis. Bezoek je voor het eerst zo’n centrum, dan ontvang je dit “gele boekje” na je eerste prik. Je kunt in het boekje zien of eerder ontvangen prikken, nog steeds werkzaam zijn. Een aantal vaccinatiecentra bieden tegenwoordig de mogelijkheid voor een online variant van het gele boekje. Dit is handig als aanvulling op de papieren versie. Mocht onverhoopt je boekje kwijt raken, dan zijn de gegevens niet verloren. Een EHBO set mag natuurlijk ook niet ontbreken op je paklijst, maar wat zit daar nou precies in? Dit hangt natuurlijk deels af van je reis. Footprint Travel geeft je als voorbeeld een eerste hulpkit voor Zuid-Afrika.
 

Tip 8 - De kans op reizigersdiarree verkleinen

Reizigersdiarree treft menig reiziger en kan je reis tijdelijk flink in de war schoppen. Waterige ontlasting, koorts, krampen en misselijkheid zijn een aantal symptomen van deze veelvoorkomende kwaal. Je kunt het niet helemaal voorkomen, maar we hebben wel een paar tips. De oorzaak van de infectie vind je op voedsel, dus eet altijd in drukke restaurants waar voedsel niet de kans krijgt om te bederven. Neem alleen fruit dat voor je ogen wordt gepeld of dat je zelf kunt pellen. Eet alleen gekookte groente en vlees en vis dat ter plekke wordt klaar gemaakt. Zorg dat je ORS (combinatie van suikers, mineralen en zout) bij je hebt en drink iedere dag voldoende water, 2 à 3 liter per dag. Een noodoplossing om de diarree te stoppen omdat je op doorreis bent, is Loperamide. Dit middel pakt echter niet de oorzaak aan. Bij aanhoudende klachten, bezoek een arts.
 

Tip 9 - Een dubbele dosis in een doosje

Je neemt waarschijnlijk een hele waslijst aan medicijnen mee op reis. Van paracetamol tot aan malariapillen. Zorg dat je medicijnen op een droge manier bewaard en dat de pillen niet uit hun verpakking worden gedrukt. In je backpack kan dit nog een uitdaging zijn. Door medicijnen in een hard plastic doosje (denk aan een tupperware doosje bijvoorbeeld) te vervoeren kun je een hoop narigheid voorkomen. Slik je standaard al medicatie, neem dan een dubbele dosis mee voor tijdens je reis. Verdeel deze over diverse tassen. Bagage kan zoek raken, en op die manier beperk je het risico dat je niet genoeg pillen bij je hebt.
 

Tip 10 - Een goede reisverzekering voorkomt nog meer narigheid

Mocht je onverhoopt toch ziek worden op reis, bezoek dan bij aanhoudende of heftige klachten een arts. Het is dan te hopen dat je voor vertrek een goede reisverzekering hebt afgesloten, anders kunnen de kosten snel oplopen. Check dus van te voren bijvoorbeeld: hoe je bent verzekerd, wat er wel en niet is meeverzekerd, of je werelddekking aanstaat als je buiten Europa reist en of het hele gezin dezelfde dekking heeft. Zet belangrijke noodnummers in je telefoon zodat je de verzekering direct kunt bellen mocht dat nodig zijn. Een laatste tip uit eigen ervaring: sluit je reis- en zorgverzekering af bij dezelfde verzekeraar om achteraf een discussie tussen twee verzekeraars te voorkomen.
 

Gezond op reis

Laat je niet bang maken door allerlei horrorverhalen van anderen op reis. Een goede voorbereiding kan je daarbij helpen: lees je goed in en bereid je voor op een consult met een arts. Download de gratis app: GGD reis mee. Zorg dat je ook tijdens je reis verstandig omgaat met je gezondheid. En dan kun je met een gerust hart genieten van je vakantie!
 
 

Malariavrije verre reizen

Wil je op safari in Zuid-Afrika maar liever niet in gebieden waar malaria voorkomt? Bekijk dan een van onze malariavrije safarimogelijkheden. Of trekt Azië meer? Heel gave malariavrije bestemmingen zijn bijvoorbeeld Java en Bali. En ook in grote delen van Vietnam en Thailand hoef je je geen zorgen te maken. Met bouwstenen stel je bij Footprint Travel je ideale reis zelf samen. Onze Zuid-Afrika en Azië reisexperts staan uiteraard voor je klaar om je te assisteren! 
 

Wil je malariavrij de Big 5 spotten in Zuid-Afrika

Tags: Reisadvies - Tips - Zuid-Afrika - Namibië - Thailand - Vietnam - Cambodja - Java - Bali - Flores 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter