Op safari in de keuken van Zuid-Afrika: dit moet je (w)eten!

Zuid-Afrika reizen - reistips Zuid-Afrika - Eten in Zuid-Afrika

Paulien van der Geest, 06 september 2016
Johannesburg, Zuid-Afrika

Ga je op reis naar Zuid-Afrika? Dan heb je geluk. Er staat je een waar voedsel-walhalla te wachten. En dat alles voor prijzen waar je in Nederland nog geen broodje kaas voor krijgt. Het leukste is natuurlijk om typisch Zuid-Afrikaans eten en drinken te proberen. We zetten op een rij wat je absoluut moet weten en niet mag missen op culinair gebied in Zuid-Afrika.
 
  1. Braaien

Zuid-Afrika kent maar liefst 11 officiële talen en minimaal zo veel volkeren binnen zijn landsgrenzen. Al deze verschillende culturen van de regenboognatie, hebben één ding gemeen: ze zijn dol op braaien. Is er een feestje dan wordt er gebraaid.
 
Zelf braaien bij je huisje
Wil je zelf braaien, dan moet je de tijd nemen. Braaien gebeurt niet op kant en klaar houtskool. Je stookt eerst een uur lang een bundel hout op tot houtskool. Pas dan kan het braaifeest beginnen. In Zuid-Afrika komt er kilo’s vlees aan te pas: enorme koteletten en boerenworsten van een halve meter gaan op het grilrek. Lamsvlees is een favoriet op de braai.
 
 
  1. Struisvogelbiefstuk en antilopensteaks

Overduidelijk zijn Zuid-Afrikaners dol op vlees. Op de menu kaart zijn de steaks maar liefst 350 gram, en soms zelfs 450 gram! Kijk op de kaart even bij de lunch gerechten of kleine hapjes. Hier vind je een Ladysteak van ‘slechts’ 250 gram. Het moge duidelijk zijn dat ‘echte mannen’ niet snel een Ladysteak zullen bestellen!
 
Struisvogelbiefstuk in Oudtshoorn
Oudtshoorn is dé struisvogelhoofdstad van de wereld. Er is geen betere plaats om een struisvogelbiefstuk te bestellen. De grootste vogel van de wereld smaakt ontzettend goed!
 
Antilopensteak en springbok carpaccio
In veel lodges serveeren ze een antilopensteak als hoofdgerecht, en als voorgerecht staat er vaak springbok carpaccio op het menu. Je hoeft niet ongerust te zijn dat je een zeldzaam dier naar de rand van uitsterven helpt, dit is lokaal vlees van de (te) veel voorkomende springbok, impala en soms een koedoe.
 
 
  1. Sterren restaurants voor een prikkie

Ik ken geen land ter wereld waar je zó fantastisch kunt eten, voor zó weinig geld. Door alle verschillende internationale invloeden, is de Zuid-Afrikaanse topkeuken het beste als fusion te omschrijven. Er zijn ook veel goede restaurants op klassieke Franse leest geschoeid. In Zuid-Afrika kun je in een sterrenrestaurant eten voor een fractie van wat je thuis zou betalen.
 
De beste restaurants van de wereld
The Test Kitchen in Kaapstad staat nummer 22 op de lijst van de Beste restaurants ter wereld. La Colombe biedt een fusion tussen Frans en Aziatisch en staat op nummer 78. La Quartier Franḉais in Franschhoek van chefkok Margot Janse is ook befaamd. Tip: Reserveer enkele maanden tot een half jaar van te voren, de lunch is vaak korter van te voren te boeken. En ben je te laat voor een beroemd restaurant, niet getreurd, het barst van de goede restaurants in Zuid-Afrika!
 
 
  1. Zuid-Afrikaanse wijn

Bij al dat heerlijke eten hoort een lekker wijntje. Dankzij de Franse Hugenoten die in de 17de eeuw vanwege godsdienstvervolging naar Zuid-Afrika vluchtten, heeft Zuid-Afrika ongelofelijk goede wijnen. Na Frankrijk is het Zuid-Afrika het land dat de meeste wijn exporteert. De Zuid-Afrikaanse wijnen zijn niet alleen goddelijk, ze zijn ook nog eens uiterst betaalbaar.
 
De druiven: Chenin, Sauvignon en Pinotage
Chenin Blanc is een typische witte druif voor Zuid-Afrika en wordt ook wel Steen genoemd. Sauvignon blanc wordt ook ontzettend veel verbouwd. Heb je iets te vieren, dan heet de lokale ‘champagne’ Method Cap Classique. Deze bubbelwijn wordt gemaakt van Chenin en Sauvignon blanc. Het volgt de champagne methode, maar de term champagne is beschermd voor de gebieden in de Champagne in Frankrijk. Voor rode wijn hebben de wijnmakers in Zuid-Afrika ook een eigen variatie: de Pinotage. Dit is een kruising van twee wijnrassen, de Pinot Noir en Cinsault.
 
Wijnproeven
Ga zeker een dag wijnproeven in Stellenbosch. Je kunt zelf een aantal wijnboerderijen bezoeken. Je krijgt dan proefglaasjes van de verschillende wijnen voorgezet. Je betaalt een klein bedrag voor het proeven. Besluit je een fles wijn te kopen, dan hoef je dikwijls het proeven niet te betalen. Boek je een excursie met een gids, dan kijk je ook bij de wijnstokken op het land en in de wijnkelders waar de wijnvaten liggen. Je proeft dan wijn op verschillende type wine estates. Ook erg leuk is het om op de fiets de wijnlanden te ontdekken. Groot voordeel: je hoeft al die wijn niet uit te spugen.
 
 
  1. Sundowner op safari

Verblijf je in een safari lodge dan ga je op safari met een ranger in een open jeep. Halverwege de afternoon safari wordt er een pauze gehouden. De koelbox komt te voorschijn en de koude drankjes poppen open terwijl de zon langzaam ondergaat. Het bekendste Zuid-Afrikaanse biertje is Castle. Windhoek is ook een populair biertje uit Namibië. Savanna Dry is een cider uit Zuid-Afrika en een lekkere dorstlesser. Je kunt ook voor een Zuid-Afrikaans wijntje kiezen. Een sundowner op safari, harder genieten dan dat, kun je in onze ogen niet! Vaak verschijnen er ook wat knabbeltjes voor bij de borrel. En dat brengt ons op het volgend onderwerp: biltong.
 
 
  1. Biltong bij de borrel of onderweg

Bij de borrel wordt vaak biltong geserveerd, reepjes gedroogd en gezouten vlees. Traditioneel wordt het gemaakt van de lende (de bil) van rund-, koedoe- of struisvogelvlees. Het wordt tong genoemd omdat het lange smalle reepjes zijn. De biltong wordt in zout en (appel)azijn gelegd en gemarineerd met worcestersaus, bruine suiker, zwarte peper en korianderzaad. Tegenwoordig is biltong er in allerlei smaken en uitvoeringen, zoals hot chili of sweet chili. Biltong zit in het Zuid-Afrikaans DNA, je komt het in de schappen van elke supermarkt of benzinepomp tegen. Biltong is dé snack bij rugbywedstrijden of de film. Je zult ook vaak een kraampje tegenkomen op ambachtelijke markten, bijvoorbeeld op de zaterdagochtendmarkt bij de Biscuit Mill in Kaapstad.
 
 
  1. Typische Zuid-Afrikaanse gerechten: Potjiekos en Bobotie

Zie je één van deze traditionele Zuid-Afrikaanse gerechten op de kaart staan, dan moet je die absoluut eens proberen.
 
Potjiekos (uitspraak pojkiekos)
Letterlijk: potje eten. Ook dit gerecht kent zijn oorsprong bij de Voortrekkers. Het potje is een gietijzeren kookpot met drie pootjes die op een vuurtje wordt gezet. Er kan van alles in het stoofpotje, zoals vlees, aardappelen en groenten. Natuurlijk gaan er lekkere Indiase kruiden als kerrie en peper in. Het potje moet een tijdje stoven. Ondertussen drink je een wijntje, eet je biltong terwijl je in het kampvuur staart.
 
Bobotie
Dit kerrievleesgerecht is onze favoriet! Het bestaat uit een kruidige gehaktmengsel met daarover heen laag van ei, melk en kurkuma. Vaak geserveerd met allerlei bijgerechten zoals schijfjes banaan, chutney, kokos of pinda’s.
 
 
  1. Toetjes: Melktart, Malvapudding, Vetkoek en Koeksisters

Het belangrijkste ingrediënt voor onze favoriete taart (vaak geserveerd als toetje) Melktart is -hoe kan het ook anders- melk, maar je proeft ook kaneel, vanille en custard. Malvapudding is een soort cake, vaak overgoten en geserveerd met een zoet sausje, zodat de buitenkant wat plakkerig wordt. Vetkoek doet wel heel erg denken aan onze Hollandse oliebollen! Smeer er nog een laagje Nutella op en het feest is compleet. Het deeg van Koeksisters lijkt op oliebollendeeg, maar het wordt gevlochten. Nadat de Koeksisters zijn gefrituurd, worden ze ondergedompeld in een suikersiroop, zodat er een plakkerig suikerlaagje overheen zit. Mmm!
 
 
  1. Rooibos thee

Er is maar één plaats ter wereld waar de rooibos groeit en dat is in de Cederbergen. De Cederbergen is een waanzinnig mooi wandelgebied met grillige rode rotsen ten noorden van Kaapstad. De rooibos is een wilde plant (Aspalathus linearis) waar een thee van wordt gemaakt die super gezond is. Het zit bomvol anti-oidanten. De San, een oeroud nomadenvolk, gebruikten de rooibos als een medicinale plant. De Nederlandse kolonisten die zo’n 350 jaar geleden dit gebied in kwamen, namen het gebruik van rooibosthee al snel van hen over. Omdat de rooibos een wilde plant is, is het nog altijd heel lastig om de rooibos te telen. Experimenten om de rooibos in andere gebieden met een soortgelijk klimaat te telen, zijn mislukt. De rooibos wil zijn wortels alleen in de grond van Cederbergen vestigen.
 
 
  1. Amarula koffielikeur

Maar natuurlijk kun je ook voor een kopje koffie kiezen na het eten. En daar hoort natuurlijk een koffielikeurtje bij: Amarula. De romige likeur bevat 17% alcohol en wordt gemaakt van de marula vrucht. Olifanten zijn dol op de vruchten, vandaar de olifant op de fles. Het verhaal gaat dat de olifanten dronken worden als de vruchten fermenteren in hun maag. Helaas is dit verhaal volgens wetenschappers een mythe! Jammer, want het had ons wel grappig geleken om een dronken olifant te zien waggelen.
 
 

Zelf Zuid-Afrika ontdekken?

We kunnen ons goed voorstellen, dat na het lezen van dit blog het water je in de mond staat. Op naar Zuid-Afrika! Bekijk onze kant-en-klare Zuid-Afrika rondreizen van twee of drie weken. Je kunt ze naar eigen smaak aanpassen met onze extensies en excursies. Zit jouw ideale reis er nog niet bij? Puzzel dan je eigen reis in elkaar met onze Zuid-Afrika bouwstenen!
 





Zelf Zuid-Afrika ontdekken? Vraag een offerte aan!

Tags: Zuid-Afrika - Route 62 en Wijnroute - Eten - Go Local - Safari

Laat hier je reactie achter




Dit artikel hoort bij de volgende Zuid-Afrika reizen