Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Reis mee naar onze geheime wijnadresjes in de West Kaap

Zuid-Afrika reizen - Wijnroute - Montagu - Tulbagh - Cederberg

Schenk een glas wijn in en laat je meevoeren naar de onbekende wijngebieden in de West Kaap. We onthullen onze beste wijnadresjes én hoe je een reis naar Zuid-Afrika kunt winnen!

Zuid-Afrika | 07-07-2015
Paulien van der Geest

De wijndorpen Stellenbosch en Franschoek bij Kaapstad worden door veel reizigers bezocht.
Maar er zijn nog veel meer onbekende wijndorpen die het ontdekken waard zijn. We onthullen in deze blog onze geheime wijnadresjes in de West Kaap zoals de historische plaatsen Montagu en Tulbagh en het bergachtige Cederberg. De lekkere wijn is een goed argument om naar deze onbekendere wijndorpen toe te gaan, maar er valt in deze pittoreske dorpen nog veel meer te ontdekken. We onthullen onze beste wijnadresjes!
 
Dus, schenk een glas wijn in, laat je meevoeren naar deze onbekende wijnbestemmingen én lees hoe je een reis naar Zuid-Afrika kunt winnen!
 

Geheim wijnadres 1: Montagu met haar Victoriaanse huizen

Ik geef het maar gelijk eerlijk toe: ik ben fan van het romantische Montagu! De Victoriaanse huizen hebben veranda’s die versierd zijn met smeedijzer ‘broekielace’. Het wordt zo genoemd omdat de versierselen doen denken aan het kant onderaan de pijpen van de lange onderbroeken uit de Victoriaanse tijd. Met een plattegrond in je hand die je langs de mooiste Victoriaanse huizen voert, is het heerlijk snuffelen in de winkeltjes met lokale producten, variërend van een bijzondere tas van een lokale ontwerper tot een geurige bodylotion. Een aanrader vind ik het Joubert huis. Dit huis is een piepklein museum waar je kunt zien hoe de eerste kolonisten woonden. Alles is zo ingericht dat het lijkt of de bewoners ieder moment thuis kunnen komen. Een Spartaans leven moet dat zijn geweest, waarbij je simpele dingen als kaarsen en zeep zelf moest maken van schapenvet. In de tuin tref je zelfs een tronk, een simpele gevangeniscel.
 

Wat zijn de beste geheime wijnadresjes in Montagu?

In restaurant Mimosa Lodge worden je smaakpapillen verwend met het viergangen menu met bijpassende wijnen. Niet voor niets heeft het restaurant verschillende prijzen gewonnen. Het restaurant ligt op loopafstand van ons guesthouse John Montagu dus we kunnen alle wijntjes proeven en hebben geen BOB nodig.
 
Een ander leuk adres is Montagu Cooperatieve Cellar waar je muskadel kunt proeven. Deze zoete dessertwijn is een specialiteit in Montagu. Ben je geen liefhebber van dessertwijn, probeer dan eens een van de andere prijswinnende wijnen. Prima adresje om wat flessen in te kopen! 
 
Van Loveren is Zuid-Afrika’s grootste wijnboerderij dat familie bezit is. De familie Retief die het wijnbedrijf runt, staat er om bekend dat ze niet alleen goede wijn maken, maar ook het leven van hun werknemers proberen te verbeteren. Van Loveren is daarom een nieuwe joint-venture boerderij gestart, samen met  116 werknemers, die daadwerkelijk aandeelhouder zijn. Dat is een enorme sprong op weg naar een nieuw Zuid-Afrika, waar iedereen kansen krijgt om een toekomst op te bouwen.
Ook leuk om te doen:
- een picknickmandje samenstellen in de delicatessenwinkel van wijndomein Viljoensdrift en picknicken op het grasveld of voor een paar euro met je picknickmandje meevaren op een riviercruise waar je nippend aan je wijntje kunt genieten van het fraaie uitzicht;
- bij het sympathieke Eseltjiesrus Donkey Sanctuary in McGregor worden verwaarloosde ezeltjes opgevangen (geopend donderdag tot zondag van 10.00 tot 16.00 uur). Je mag zelf je wijn meebrengen, terwijl je geniet van het eten in het restaurant van dit opvangcentrum.
 

Waar drinken we op?

Dat ons leven een stuk minder Spartaans is dan het leven van de eerste kolonisten die uit Nederland kwamen om een nieuwe toekomst op te bouwen in Zuid-Afrika. En het tweede glas is op de verwaarloosde ezeltjes die nu een fijn nieuw thuis hebben gekregen.
 

Waar vind je het geheime wijnadresje Montagu?

Montagu ligt aan de pittoreske Route 62, de langste wijnroute ter wereld. Deze route volg je als je van Oudtshoorn naar Montagu rijdt. Onderweg kom je kleine dorpen zoals Barrydale, Calitzdorp en Ladismith tegen. Het is een aanrader om te stoppen in deze drie dorpen met huizen in Cape Dutch stijl en straatnamen zoals Kerkstraat of Dorpsstraat die de band en het verleden met Nederland laten zien. Het mini-dorpje Calitzdorp noemt zichzelf  hoofdstad van de port en, we moeten toegeven, de port smaakt uitstekend.
Tip: bij Ladismith kun je door de Seweweekspas rijden (lees: Zevenweekspas). In de pas lijkt het telkens alsof de weg ophoudt en je tegen de rotsen aan zult rijden. Maar als je dichterbij komt, zie je plots de weg toch weer een nieuwe bocht maken.
 

Geheim wijnadres 2: Historisch Cape Dutch dorp Tulbagh

Een goed bewaard geheim wijnadres is Tulbagh. Dit wijndorp is gesticht in 1699 en heeft prachtige gerestaureerde huizen in een schilderachtig landschap. Een aardbeving in 1969 verwoestte de oude huizen in Tulbagh. En dan sta je als gemeenschap voor de vraag: alles platgooien en moderniseren of terugbouwen in oude stijl? Gelukkig kozen de inwoners van Tulbagh de laatste optie. De enorme tegenslag van de aardbeving werd omgebogen tot een unieke kans om de huizen aan de Kerkstraat historisch correct terug te bouwen. Met behulp van foto’s  uit 18de en 19de eeuw is dat verbazingwekkend goed  gelukt. De huizen in de Kerkstraat, met hun karakteristieke trapgevels, rieten daken en knalroze bougainvilles voor de witte kalkwassen muren, zijn een lust voor het oog en je cameralens. Paddagang en Readers Restaurant zijn de meest bijzondere restaurants in de Kerkstraat. Paddagang heeft een sfeervolle tuin om in te zitten en verfijnd eten. Readers Restaurant staat vol met souvenirs met katten erop. Probeer hier bijvoorbeeld Bobotie, een ovengerecht met gehakt, ei en kerrie. Pas op dat je je vingers er niet bij op eet!
 

Wat zijn de beste geheime wijnadresjes in Tulbagh?

Rondom Tulbagh liggen veel landelijk gelegen wijndomeinen. Zoals Twee Jonge Gezellen, de op twee na oudste wijnboerderij van Zuid-Afrika in bezit van een familie. Ze specialiseren zich in Méthode Cap Classique, de Zuid-Afrikaanse variant van champagne. Dus als je in bent voor een gezellig glaasje bubbels, is dit je adres.
 
Bij Drostdy Wines proef je de wijn in een sfeervol met kaarsen verlichte kerker.
 
Ook Rijk’s Private Cellar is de ware wijnliefhebber een bezoekje meer dan waard: hun wijnen vallen regelmatig in de prijzen.
Het is ook leuk om op een van de vele wijndomein in de omgeving te slapen en hier kun je dan ook wijnen proeven.
 

Waar drinken we op?

Op het gewaagde idee om de Kerkstraat compleet in oude stijl terug te bouwen. Wat een visie en wat een prestatie!
 

Waar vind je het geheime wijnadresje Tulbagh?

Het mooiste stukje wijnroute is wat mij betreft het traject van Montagu naar Tulbagh. Je volgt eerst de R60 en dan de R43. De Witsenbergketen biedt een spectaculaire achtergrond voor de groene wijnranken. Her en der een wit Cape Dutch-huisje maakt het plaatje compleet. Een indrukwekkend mooie route, die je met plezier zult rijden.
 
 

Geheim wijnadres 3: De hoogste wijngaard in Cederberg

Denk je aan de wijnlanden, dan denk je zeker niet als eerste aan de Cederberg Wildernis.
De Cederberg is namelijk een enorme wildernis met bizar gevormde rotspartijen en ruige bergen. In het woestijnachtige berglandschap zijn fynbos en rooibosplanten geëvolueerd en hebben zich aangepast aan de barre omstandigheden. Maar sommige inwoners van Cederberg laten zich niet imponeren door het weerbarstige klimaat en grond en houden net zo lang vol tot dat het ze is gelukt om smakelijke druiven te laten groeien en mooie wijn te maken.
 
 

Wat zijn de beste geheime wijnadresjes Cederberg?

In de eerste decenia van 1700 waren de Nieuwoudts de eerst kolonisten die de ontberingen van de Cederberg Wildernis wisten te doorstaan. Wijnmaker David Nieuwoudt is de vijfde generatie op familieboerderij Dwarsrivier, die sinds 1893 bezit van de familie is. Opa Nieuwoudt plantte in 1972 de eerste wijnranken. Op 1036 meter hoog is Cederberg Cellars de hoogste wijngaard in Zuid-Afrika. De wijngaard ligt in het midden van een natuurreservaat en de wijn wordt biologisch verbouwd. Het is zeer moeilijke grond om druiven te verbouwen, daarom is er slechts een kleine, zeer exclusieve productie. Maar het is je reis meer dan waard, want door het hoge gehalte aan mineralen in de grond heeft de wijn een bijzondere smaak. Cederberg Cellars maakt topwijnen die vaak in de prijzen vallen. Dus wijnliefhebber, waar wacht je nog op? Tip: Five GenerationsCabernet, van de oudste wijngaard die nog door opa Nieuwoudt is geplant, is dé signature wijn.
 

Waar drinken we op?

Op doorzettingsvermogen. Om in zo’n waanzinnig onherbergzaam klimaat zulke prachtige wijn te produceren. Proost!
 

Waar vind je het geheime wijnadresje Cederberg?

Cederberg bereik je via de N7 zo’n 230 kilometer boven Kaapstad. Tip: het mooi gelegen dorp Riebeek Kasteel is slechts een kleine omweg op deze route. Of volg vanaf Tulbagh de route 44, dit is een pittoreske binnendoor route naar het noorden.
 
Alle drie geheime wijnadresjes ontdekken in één reis? Dat kan met een Zuid-Afrika reis waarin je Cederberg, Wijnroute en Tuinroute combineert. 
 
 

Droombaan: win een reis naar Zuid-Afrika en word reisreporter!

Meld je aan voor de reisreporter wedstrijd en wie weet win jij een reis naar Zuid-Afrika! Je slaapt in het knusse John Montagu Guesthouse in een huis in Victoriaanse stijl. In Cederberg slaap je een nacht in het chique Bushmans Kloof Wilderness Reserve and Wellness Retreat. Als je wint, kun jij de geheime wijnadresjes zelf gaan ontdekken. Je blogs hierover worden door ons gepubliceerd. Lees hier hoe je deze reis naar Zuid-Afrika kunt winnen en misschien word jij onze reisreporter! Niet gewonnen? Kijk dan op onze website om je eigen unieke Zuid-Afrika reis samen te stellen met onze Zuid-Afrika bouwstenen. Geen zin om te puzzelen? Kijk dan bij onze gevarieerde Zuid-Afrika rondreizen.
 

Zelf de wijnlanden ontdekken? Vraag gratis een offerte aan!

Tags: Route 62 en Wijnroute - Go Local

Zuid-Afrika reizen - 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter