BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Resultaat Kerst in de township

Zuid-Afrika reizen - Goede doelen - Township Kaapstad - Mama Rosie - Weeshuis Colleens Place of Hope - Kaapstad

Kerst in de townships heeft €1200 op gebracht en 100% daarvan ging naar de kinderen in de townships.

Zuid-Afrika | 31-01-2012
Paulien van der Geest

Lieve mensen,
 
Begin december hebben we jullie gevraagd te helpen om met kerst 2 projecten in de townships bij Kaapstad te verrassen. Jullie respons voor ‘Kerst in de townships’ was geweldig!  Met zijn allen hebben we €1.200, opgehaald!
 
Iedere donatie, groot of klein, heeft gezorgd dat er een stuk speelgoed, een leesboek of zak rijst kon worden gekocht, en daarom bedanken we iedereen voor hun genereuze donatie. Echt bijzonder en hartverwarmend! Nu willen jullie natuurlijk graag weten wat er met het geld is gedaan.
 
Colleens Place of Hope
Colleen vangt in haar eigen huisje 30 weeskinderen op. Zowel fysiek als financieel een continue strijd voor Colleen. Van ‘luxe’ als speelgoed, boeken en kleding, is al helemaal geen sprake. Met Kerst in de Townships is voor dit laatste gezorgd.
 
Boeken & Educatief speelgoed:
De kinderen hebben leesproblemen. Dankzij ‘Kerst in de Townships’ zijn er boeken gekocht, gericht op de verschillende leeftijdsgroepen. Deze goede boeken zijn behoorlijk prijzig, maar ze hebben harde omslagen, dus ze kunnen van kind op kind doorgegeven worden. Er is speelgoed en (school)posters gekocht, waarmee ze spelenderwijs kunnen leren. De kinderen hebben nog nooit zo iets gehad, je kunt je voorstellen dat ze door het dolle waren dat dit allemaal voor hen was! Ze gingen gelijk zitten met een boekje, het speelgoed of hielpen de posters ophangen. Opvolging: De kinderen krijgen een kleine beloning voor elk boek dat ze lezen en als ze Brian kunnen laten zien wat ze hebben geleerd (tellen, vormen combineren, klok kijken, kleuren, rekenen).
 
Bewaarbox met slot:
Op de foto zitten de kinderen op een grote bewaardoos. Emily, een verantwoordelijk meisje heeft de verantwoording gekregen voor de box en ze heeft een slot met sleutel gekregen. Nadat de kinderen uit school hun huiswerk hebben gedaan, mag alleen Emily de box openen. De kinderen leren zo ook hoe ze zuinig om kunnen gaan met spullen. Opvolging: Uiteraard kon Brian er niet omheen ook Emily een maandelijkse beloning te geven als ze haar taak als ‘beschermvrouwe van boeken en speelgoed’, goed vervult!
 
Kleding voor de kleinsten:
Colleen had aangegeven dat de kleintjes dringend kleren nodig hadden. De kleintjes waren zo opgewonden toen ze hun nieuwe kleren kregen, dat ze niet wilden dat de grotere kinderen hun nieuwe kleren aanraakten!
 
Baby benodigdheden:
Colleen vraagt volgens Brian nooit om iets, maar nu gaf ze aan echt erg gestrest te zijn, omdat ze geen geld meer had voor luiers en babymelk. Colleen is erg opgelucht dat ze met de luiers en babymelkpoeder weer even vooruit. De foto’s zijn gemaakt bij baby Skyler, die lekker door alle opwinding heen sliep.
 
Mama Rosie’s Community Kitchen
Veel ouders in de townships zijn zo arm (9 op de 10 is werkeloos), dat de  kinderen vaak maar één keer per dag te eten krijgen (als ze geluk hebben). De kinderen zitten dus met lege magen en honger op school. Hierdoor kunnen ze zich niet concentreren en vallen ze in slaap. Hun achterstand wordt steeds erger, waardoor ze zich rottig en dom voelen, met gevolg dat ze gaan spijbelen en uiteindelijk hun school niet afmaken. Zonder schooldiploma hebben ze nog minder kans op een baan en zo is de vicieuze cirkel rond. Mama Rosie wil dit doorbreken, want zoals ze zegt: “De kinderen hebben geen schuld aan de hele situatie! Ze verdienen een eerlijke kans op een betere toekomst.” Mama Rosie kookt, samen met Thandi, iedere dag voor maar liefst 182 schoolgaande kinderen. Brengen ze de avond van te voren een lunchbakje, dan wordt dat gevuld met boterhammen met pindakaas.
 
Eten:
De helft van het geld is naar de keuken van Mama Rosie gegaan. Er is lang houdbare voorraad (zakken rijst, soja, blikken) gekocht. Twee maanden hoeven ze alleen maar zelf verse groente en brood te kopen. Het eten voor de eerste maand is afgeleverd en staat op de foto. Mama Rosie en Thadi, vaste vrijwilliger, waren erg blij, en de gezichten van de kinderen spreken boekdelen! Als verrassing kwam Brian na een maand met nóg een levering.
 
 
100% naar het goede doel
Jullie hebben gezien wat je donatie te weeg heeft gebracht. Brian noemde de aktie ‘magic’, het lijkt wel alsof er iemand met een toverstafje langs is gevlogen deze kerst. Niets is verdwenen in corrupte overheidszakken, en de enige ‘marketing’ is onze email en blog. 100% van je geld is terecht gekomen, waar het terecht hoort te komen: bij de kinderen.
 
Op bezoek bij Colleen en Mama Rosie?
Met onze reisorganisatie Footprint Travel organiseren we een excursie waarbij je samen met Brian 4 projecten in de townships in Kaapstad bezoekt. Je zult versteld staan hoe mensen in zeer moeilijke omstandigheden toch de veerkracht vinden om iets voor anderen die het nog zwaarder hebben, te doen.
 
Bedankt voor jullie support voor deze projecten,zodat er een magische kerst in de townships van Kaapstad was!
 
Nogmaals uit de grond van ons hart: bedankt!
Ferry en Paulien

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Go Fair - Kaapstad - Township

Zuid-Afrika reizen - Educatief speelgoed voor de kleintjesZuid-Afrika reizen - Educatief speelgoed voor de jongstenZuid-Afrika reizen - Boeken voor de oudere kinderenZuid-Afrika reizen - Eten voor Mama Rosie's Community KitchenZuid-Afrika reizen - Luiers en babymelk voor de babysZuid-Afrika reizen - Kleding voor de jongstenZuid-Afrika reizen - Boeken om beter te leren lezenZuid-Afrika reizen - Educatieve postersZuid-Afrika reizen - BoekenZuid-Afrika reizen - Tweede levering Mama Rosie's Community Kitchen 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter