Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Slapen in een landhuis in Knysna

Zuid-Afrika reizen - Knysna - Garden route - Plettenberg - Tuinroute

In Knysna slapen we in een oud landhuis met een antiek bad op pootjes.

Zuid-Afrika | 07-11-2011
Paulien van der Geest

De Gardenroute (Tuinroute) biedt een magnifiek landschap. Komende uit de drogere streken, is het een enorme overgang. Wat ziet het er hier groen en vruchtbaar uit. We begrijpen wel dat de Europese pioniers 360 jaar geleden in dit gedeelte van Zuid-Afrika neerstreken! We passeren Plettenberg, en stoppen voor een kijkje op het strand. Komende van het noorden is het inmiddels lange tijd geleden dat we gezellige winkeltjes tegen kwamen, leuk om even rond te snuffelen en te lunchen.
 
Knysna is een kustplaatsje, met gezellige restaurantjes aan de haven. We krijgen er echt een vakantie gevoel van en bestellen op een terrasje al snel een glaasje koude Sauvignon Blanc. We rijden naar een uitzichtspunt waar we  de Knyna Heads in de lagune zien liggen. Op het enorme strand van Buffalo Bay maken we een strandwandeling. Vanuit Knysna en nabij gelegen Plettenberg is het ook mogelijk met een boot te gaan walvis spotten, maar wij gaan straks nog naar Hermanus, dus slaan hier over.
 
We slapen in een oud landhuis vol antiek op een heuvel op het platteland buiten de stad. In het huis kraken de planken als je loopt, en er is een antiek bad op pootjes. Als je de kraan open draait is het water helder, maar als het bad vol is, heeft het een lichte roestkleur. Eigenaar Debby vertelt ons dat dit natuurlijke mineralen van de rotsen zijn en dat zij geen chloor en dergelijke aan het bronwater dat zij gebruiken laat toevoegen. Tests hebben uitgewezen dat het water  schoner is dan het gemeentelijke water. Sommige gasten klagen over de kleur van het water, maar Debby is een standvastig type die weigert chemicaliën toe te voegen, alleen omdat mensen niet meer weten hoe natuurlijk water er uit ziet. Gerust gesteld laat ik me in het bad op pootjes zakken, een kopje rooibos thee binnen handbereik, en geniet van het idee dat ik in een soort spabad vol gezonde mineralen lig. En inderdaad, als ik uit bad kom, voelt mijn huid heerlijk zacht.
 
We hebben het idee dat we in een kasteel zijn beland. Debby, de eigenaar, kookt een geweldige drie gangen maaltijd. We zitten met zijn tweetjes aan de enorme antieke eettafel met kaarslicht, een flesje wijn en klassieke muziek op de achtergrond. Het eten is echt heerlijk, en de hele setting maakt het volmaakt. Wat het helemaal leuk maakt, is dat ik een boek aan het lezen ben, Mulberry Forrest van de bekende Zuidafrikaanse schrijfster Dalene Matthee, waarin het landhuis en de eerste eigenaar Meneer Barrington, voorkomen.
 
Debby geeft ons alle privacy, maar als we na afloop in de Drawing Room thee drinken, en ze merkt dat we geïnteresseerd zijn in haar verhalen, raken we aan de praat. Ze vertelt ons over haar leven in Afrika, en alle grappige en bizarre misverstanden door cultuurverschillen die ze mee maakt. Een medewerker die brand had veroorzaakt, durfde uit schaamte niet meer te komen werken, ook al zeiden Debby en haar man dat ze niet boos op hem waren. Navraag leerde dat hij liever volgens lokale traditie een flink pak slaag van Debby’s man had gekregen, dan was de rekening tenminste vereffend en konden ze elkaar weer in de ogen kijken. Tja, Debby’s man was dat toch echt niet van plan, maar ze hadden hun vaste medewerker wel nodig! We hangen aan haar lippen. Met een gevuld buikje en een hoofd vol verhalen kruipen we in ons krakende antieke bed.

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Garden Tuin Route - Strand - Bijzonder hotel - Walvissen

Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - The Heads en Lagoon, KnysnaZuid-Afrika reizen - Strand KnysnaZuid-Afrika reizen - Haventje KnysnaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Strand Knysna 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter