BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Slapen op een boerderij in Underberg

Zuid-Afrika reizen - Underberg - Zuid Drakensberg - Sani Pas - Lesotho

Op de Guest Farm in Underberg horen we het inspirerende verhaal van boer Peter. Zijn paarden en vee grazen zij aan zij met wild. Door deze natuurlijke aanpak bespaart hij niet alleen geld, ook de dieren zijn veel rustiger.

Zuid-Afrika | 18-10-2011
Paulien van der Geest

In de provincie KwaZulu- Natal is zoveel te beleven, dat je er met gemak een hele vakantie zou kunnen doorbrengen. Alleen al het gebied van de Drakensberg is zo langgerekt, dat we hier verschillende plekjes aan doen. We reizen door naar Underberg, waar we de Sani Pass excursie gaan doen. Maar eerst verblijven we op een bijzondere plek: een boerderij die werkt in harmonie met de natuur.
 

Castle Rock en andere prachtige rotsformaties

We vervolgens onze ontdekkingstocht door Kwazulu-Natal en het lijkt opeens wel of we door de Schotse Hooglanden rijden! De heuvels van de Midlands veranderen in grillig gevormde bergen. Ik vind het echt schitterend en geniet al van het autorijden op de doorgaande weg.  We draaien de onverharde weg op naar de Guest Farm bij Underberg waar we verblijven. Op een berg neemt een rots de contouren van een robuust kasteel ruïne aan. Meer mensen hebben de gelijkenis gezien en de bijzondere rotsformatie blijkt Castle Rock te worden genoemd.
 

Friese koeien tussen zebra's en antilopen

Vanaf de toegangspoort van de Guest Farm is het maar liefst nog 6 kilometer over de onverharde oprijlaan vol kuilen en stenen. In de enorm uitgestrekte weilanden staan tot mijn verbazing naast paarden, ezels, zebra’s en antilopen, ook zwart-wit gevlekte Friese koeien! Ik voel me even helemaal thuis. Ferry moet lachen om mijn enthousiasme. “Je kunt wel zien dat je in Friesland opgegroeid bent!”
 

Rondleiding over de Plaats, de boerderij

Gids Tinus neemt ons mee voor een toer over de ‘Plaats’, Afrikaans voor boerderij. Er worden hier zo’n 2.000 koeien gemolken! Het is een vreemd gezicht om zwarte gezichten van de Zulu mannen in de melkput te zien, waar ik echte Hollandse kaaskoppen gewend ben. Er scharrelen kalkoenen en ganzen rond op het erf, meer voor de hobby dan het kerstdiner.
 

Paarden als in de Palm bier reclame

Ze nemen ons mee naar Ysterman (IJzerman), een gigantisch trekpaard. Zo eentje waarbij je aan reclame voor Palm bier moet denken. Hij is niet getraind, maar laat toe om geaaid te worden door mij. Vroeger reed ik op Friese paarden, mijn favoriet was Multatuli, een enorme zwarte ruin waar iedereen vol ontzag tegenop keek, maar naast zo’n enorme reus heb ik nog nooit gestaan. Ysterman torten hoog boven me uit. Gids Tinus en Ferry blijven veilig op een paar meter afstand staan.
 

Ouderwets boeren met paard en wagen

De gids vertelt hoe boer Peter, de eigenaar van deze enorme boerderij, door financiële omstandigheden gedwongen, toen zijn tractoren kapot gingen, ouderwets met trekpaarden ging werken. Niet alleen ontwikkelde hij een enorme fascinatie en liefde voor paarden, ook kwam hij er achter dat het veel economischer was om op de ‘ouderwetse manier’ te boeren.
 

Natuurprincipes toepassen op de boerderij

Na bestudeerd te hebben hoe dieren zich in de natuur gedragen, is boer Peter het natuurprincipe zoveel mogelijk toe gaan passen op de boerderij. Paarden en vee lopen door elkaar, en blijven zoveel mogelijk buiten, zoals het ook in de natuur is. Paarden staan in de natuur ook niet dag in dag uit op stal. Een paard is een sociaal dier en wil andere dieren om zich heen. Wild zoals antilopen, zebra’s en wildebeesten grazen samen met de paarden en koeien in het land. Hierdoor zijn de dieren bijna nooit ziek en worden er nauwelijks pesticide en insecticide gebruikt. Door de natuurlijke situatie vertonen de paarden geen gefrustreerd gedrag als bijten en trappen, en kunnen we zelfs ongetemde giganten als IJzerman aaien. Boer Peter is onder Zuid-Afrikaanse paardenliefhebber met zijn begrip voor de natuurlijke behoeften van paarden een fenomeen aan het worden. In de lodge lees ik zijn boekje. Een inspirerend verhaal!
 

Typische Afrikaanse gerechten proeven

Het gastenverblijf is in het orginele gebouw. Het is opgebouwd uit enorme ruwe stenen, die in vroeger tijden lokaal uit de rotsen op het terrein zijn gehouwen. Onze gastvrouw kookt echt fantastisch, we krijgen allerlei typische Afrikaanse gerechten te proeven. Dit is een plek waar we met warme gevoelens aan terug zullen denken. We dachten dat Castle Rock alleen maar sloeg op de vorm van de berg. Maar met een knapperend haardvuurtje, kaarsen aan en alle verwennerij van de typische Zuidafrikaanse gastvrijheid, voelen we ons echt de ‘King & Queen of the Castle’!
 

Waar ga jij naartoe op reis in Zuid-Afrika?

Ons team van reisfanaten zit over de hele wereld en weet de weg. Ook als er helemaal geen weg is. Wij gaan ver om jou dichtbij te brengen. Bij locals, cultuur, natuur, bij elkaar en bij jezelf. Welke bestemming wil jij beter leren kennen? Bekijk onze rondreizen Zuid-Afrika. Zit daar niet tussen wat je zoekt? Stel dan je Zuid-Afrika reis op maat samen met onze bouwstenen Zuid-Afrika.
 

 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Drakensberg regio - Bijzonder hotel - Off the beaten track

Zuid-Afrika reizen - Heerlijke maaltijd van Albie en SueZuid-Afrika reizen - Albie met YstermanZuid-Afrika reizen - 2000 koeien melkenZuid-Afrika reizen - Uitzicht vanuit Lodge, UnderbergZuid-Afrika reizen - Uitzicht Underberg, zuidelijke DrakensbergenZuid-Afrika reizen - De boerderij, UnderbergZuid-Afrika reizen - Paarden, Underberg, Zuid DrakensbergZuid-Afrika reizen - Uitzicht lodge Underberg, Zuid DrakensbergZuid-Afrika reizen - Zebra, Castle rock, UnderbergZuid-Afrika reizen - Zonkie! 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter