BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

So you think you can dance - Township 5

Zuid-Afrika reizen - Township tour - Kaapstad - Goede Doelen bezoeken

In de township zien we jongeren dansen die zó aan het tv-programma So you think you can dance mee kunnen doen!

Zuid-Afrika | 30-11-2011
Paulien van der Geest

Brian nodigt ons uit voor een middag dat de jongerenwerkers hebben georganiseerd om geld op te halen. Verschillende koren en dansgroepen uit de buurt treden op. De opbrengst van de entree is voor het project. Met een optreden krijgen de jongeren het gevoel dat ze iets presteren en de moeite waard zijn. Brian weet hier feilloos op in te spelen. Tegen de hiphopgroep die hij als gastoptreden uit zijn eigen ‘coloured’ wijk heeft meegebracht naar de ‘zwarte’ wijk, zegt hij “Dit zijn Ferry en Paulien en ze zijn helemaal uit Nederland gekomen om jullie te zien dansen!” Gegiegel. We zijn de enige toeristen, verder zijn er buurtbewoners. We zijn dus toch wel bijzondere gasten.
 
De Apartheid ging niet alleen om de splitsing van blank en zwart. Tijdens de Apartheid waren ook kleurlingen (‘coloureds’) en zwarte mensen van elkaar gescheiden en tegen elkaar opgehitst. Na al die jaren Apartheid heerst er nog steeds wantrouwen tussen de groepen. Om de integratie te bevorderen heeft Brian dan ook het Coloured dansgroepje meegebracht om te helpen geld bijeen te brengen voor de zwarte woonwijk. Een begin om goede banden te kweken. De hiphopgroep uit de Coloured wijk, zet de zaal volledig op stelten. Ze springen in de lucht, staan op hun hoofd en zouden zo mee kunnen doen aan het tv-programma So you think you can dance? Ook hier is dat een populair programma. De jongeren joelen en klappen, zo willen ze ook wel leren dansen!
 
Het doel van de middag is dan ook om geld ophalen om een hiphopgroepje in de zwarte township op te zetten. Door muziek en dans krijgen de jongeren wat afleiding van hun dagelijks bestaan waarin er weinig aandacht is voor hen als individu. De aandacht en energie van de ouders gaat naar het dagelijks overleven. Daarbij krijgen de jongerenwerkers ‘spelenderwijs’ een goede band met hen, en gebruiken hun invloed ook om met hen te praten over drugs, AIDS en respect hebben voor elkaar. Het is vooral belangrijk dat de jongens leren respect voor vrouwen en meisjes te hebben. Traditioneel heeft de man het voor het zeggen en kan meerdere vrouwen en vriendinnetjes hebben. Ook zijn verkrachtingen de orde van de dag. Naar neveneffect hiervan is natuurlijk de snellere verspreiding van HIV/AIDS. In de één ouder gezinnen waar de meeste jongeren in opgroeien, zijn er nauwelijks goede rolmodellen. Dat jongeren leren om respect voor elkaar te hebben en dat meisjes zelfvertrouwen hebben, is dus van levensbelang voor Zuid-Afrika.

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Kaapstad - Go Fair - Township

Zuid-Afrika reizen - Optreden Township KaapstadZuid-Afrika reizen - Optreden Township KaapstadZuid-Afrika reizen - Optreden Township KaapstadZuid-Afrika reizen - Hip hop studio, Kaapstad 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel