BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Thank god it’s Braaiday! Alles wat je moet weten over de Zuid-Afrikaanse BBQ!

Zuid-Afrika reizen - tips eten Zuid-Afrika - reistips - braaien Zuid-Afrika - BBQ

Ga je op reis naar Zuid-Afrika, dan is het een Must met een hoofdletter M om een keer te braaien. Wij geven je tips!

Zuid-Afrika | 31-07-2017
Paulien van der Geest

Ga je op reis naar Zuid-Afrika, dan is het een Must met een hoofdletter M om een keer te braaien. Braaien zit in het Zuid-Afrikaanse DNA. Zo erg zelfs, dat er een Nationale Feestdag naar is genoemd! Braaien is net een beetje anders dan ons barbecueën. Dit moet je absoluut weten over braaien voordat je naar Zuid-Afrika gaat!
 

Feest = braaien

Is er in Zuid-Afrika een feestje dan wordt er gebraaid. Gaat een Zuid-Afrikaanse familie naar een selfcatering huisje in een Nationaal Park zoals Krugerpark, dan wordt er gebraaid. Is er een feestje in de township, dan wordt er gebraaid. Een dag niet gebraaid, is een dag niet geleefd, zou je bijna zeggen.
 

Nationale Braaidag

Uit alle tuinen in Zuid-Afrika stijgt op 24 september de geur van gegrild vlees op. Op Heritage Day, een nationale feestdag waarop mensen hun cultuur en diversiteit vieren, zie je overal mensen gezellig samen eten. Zuid-Afrika kent maar liefst 11 officiële talen en minimaal zo veel volkeren binnen zijn landsgrenzen. Al deze verschillende culturen van de regenboognatie, hebben één ding gemeen: ze zijn dol op braaien. Zo erg dat Nationaal Heritage Day als bijnaam Braaidag heeft. Want dat is wat heel Zuid-Afrika massaal doet op deze dag!
 

Braaien in een township

Befaamd is Mzoli’s in Kaapstad. Kort gezegd is dit een braairestaurant in Gugulethu, een township bij Kaapstad, maar eigenlijk is het een uniek township experience. Het is hier altijd druk, de muziek staat op 10, en de locals hebben zin in een feestje! Wanneer je aan de beurt bent (er is altijd een rij, dus kom vroeg), wijs je bij de slager aan welk vlees je wilt hebben. Malse steak of ‘boerewors’ bijvoorbeeld. Met een dienblad vol rauw vlees loop je door naar achteren. Hier wordt het vlees gemarineerd en voor je gebraaid op hoog vuur in een snikhete ruimte. Je gebakken vlees krijg je weer mee op het dienblad. Neem een casino brood en een fles curry mee (of koop het ter plekke bij een van de winkeltjes terwijl je wacht) en je bent klaar voor je eetfestijn. Scheur een stukje vlees los, leg het vlees op je witte broodje, dotje curry erop en klap dubbel. Happen maar! Eten doe je met je handen aan statafels, tenminste als je een plekje vindt bij deze immens populaire hang-out!
 
 
 

Zelf braaien bij je huisje

Verblijf je een paar avonden in een selfcatering huisje, bijvoorbeeld in een nationaal park, dan is er vaak een barbecue aanwezig. Soms is dit een flinke ijzeren barbecue, maar het kan ook een stenen bouwsel met een grillrek zijn. Wil je zelf braaien bij je huisje, dan moet je wel de tijd nemen. Braaien gebeurt in Zuid-Afrika namelijk niet op kant-en-klaar houtskool. Je koopt een bundel hout (benzinepomp, receptie) en die stook je in een uur tot houtskool. Pas dan kan het braaifeest beginnen. Denk niet dat je met een half worstje en een laf hamburgertje wegkomt. In Zuid-Afrika komen er kilo’s vlees aan te pas: enorme steaks, boerenworsten van een halve meter en lamskoteletten zijn favorieten voor op de braai.
 
Onze Afrika-experts Sanne en Judith wonen zelf in Kaapstad. Ze kunnen je dus uit eigen ervaring adviseren over alle leuke plekjes! Ze helpen je graag bij het samenstellen van jouw ideale Zuid-Afrika rondreis op maat.
 

Succestip van een Zuid-Afrikaanse braai-meester

Smeer je marinade pas in de laatste keer omdraaien op het vlees. Een marinade op basis van tomaten of suiker, verbrand namelijk snel. Als je je vlees wilt kruiden, doe dit dan ook pas tijdens de laatste ronde ofwel een uur van te voren zodat het goed intrekt. Dit omdat het zout het vlees anders uitdroogt op de gril.
 

Pompoen en ‘braaibroodjies’

Je kunt ook pompoen op de braai leggen. Haal de zaadjes eruit, smeer de binnenkant in met kruidenkaas en stop er stukjes paprika in. Omwikkel de pompoen met aluminiumfolie en hij kan op het braairek. Ook aardappelen in aluminium kunnen op de braai. Deze kun je eten met (kruiden)boter of sour cream. In plaats van onze stokbrood met kruidenboter, maakt een Zuid-Afrikaan een ‘braaibroodjie’. Maak hiervoor een tosti, traditioneel is dat in Zuid-Afrika met tomaat, kaas, ui en chutney. Strik een katoendraad er omheen zodat de inhoud niet in het vuur beland en gril de broodjes. Smakelijk!
 

Uitgenodigd worden voor een braai

Word je uitgenodigd voor een braai door Zuid-Afrikaanse vrienden? Breng dan in ieder geval iets te drinken mee, zoals een fles wijn en een sixpack bier. Braaien is een sociaal gebeuren en een braai zonder een biertje (Castle, Windhoek) of een flesje Zuid-Afrikaanse wijn is een no go. Het feestje maak je samen. Check daarom of het de bedoeling is dat je vlees of een bijgerecht meebrengt, dat is in Zuid-Afrika eerder regel dan uitzondering. Niet al je Zuid-Afrikaanse vrienden hebben het even breed.
 

Kip is geen vlees

Ooit vroegen wij een Afrikaanse boer op wiens boerderij we een huisje huurden, of we in plaats van een hele kilo lamsvlees slechts een halve kilo konden kopen. We hadden namelijk ook nog kip op voorraad. De boer keek ons eens aan en zei misprijzend: ‘Hoender is slaai, rooivleis is kos’. Vrij vertaald: ‘Kip is salade, rood vlees is eten’. Kortom, ga je ooit samen met Zuid-Afrikaners braaien en is het de bedoeling dat je iets meebrengt, laat de kip maar thuis!
 

3 REDENEN WAAROM REIZEN MET FOOTPRINT TRAVEL LEUKER IS!

1. avontuurlijke, individuele Zuid-Afrika rondreis op maat
2. reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking
3. we hebben alles zelf uitgeprobeerd en de meest bijzondere plekjes voor je uitgezocht
 

Mannen en vrouwentaken

Tja, net als in Nederland, lijken Afrikaanse mannen een fascinatie voor vuur en vlees te hebben. Het vlees perfect braaien is ‘s mans eer. De heer des huizes draagt ook zorg voor de zelfgemaakte marinade. De vrouw des huizes maakt een groene salade (of aardappelsalade) en zorgt voor de braaibroodjies. Overigens, in townships zijn ze van mening dat groente meer iets voor de geit is, op zijn best krijg je hier groenten uit blik zoals chakalaka bij de barbecue.  
 

Malva pudding als toetje

Het traditionele Zuid-Afrikaanse toetje bij uitstek is Malva pudding. Een cake waar een vanille saus over heen gaat. Het toetje is van Cape Dutch origine, uit de tijd dat de eerste kolonisten uit Nederland zich settelde in de Kaap. Heb je nog een gaatje voor na al het vlees, proef dan zeker dit lekkere toetje! Hier het recept!
 

Zelf braaien in Zuid-Afrika?

Bij Footprint Travel werken mensen die het land écht kennen. Omdat ze er wonen of héél vaak naar toe gaan en rondreizen. We kunnen je dus uitstekend advies op maat geven. Stel zelf je Zuid-Afrika rondreis samen met onze Zuid-Afrika bouwstenen, extensies en excursies. Of laat je inspireren door onze kant en klare privé rondreizen Zuid-Afrika.
 

Zelf op reis naar Zuid-Afrika? Vraag gratis een offerte aan.

Tags: Culinair - Cultuur - Zuid-Afrika 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter