Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Top Tips voor de Tuinroute!

Zuid-Afrika vakantie - Tuinroute - Addo - Tsitsikamma - Plettenberg - Knysna - Oudtshoorn - Garden Route

Zodra je je verdiept in een route door Zuid-Afrika, lees je over de Tuinroute. Maar wat is het precies en wat kun je er doen? Na het lezen van dit blog ben je volledig op de hoogte. En we geven je bij elke plaats een Top Tip!

Zuid-Afrika | 02-07-2018
Paulien van der Geest

Zodra je je verdiept in een route door Zuid-Afrika, lees je over de Tuinroute. Maar wat is het precies en wat kun je er doen? Na het lezen van dit blog ben je volledig op de hoogte. En we geven je bij elke plaats een Top Tip!
 

Allereerst: wat is de Tuinroute (Garden Route)?

Een prachtige kustroute van 700 km, grofweg tussen Mosselbay (in de Westkaap provincie) en Port Elizabeth (in de Oost-Kaap provincie). Kom je uit het noorden, waar je Krugerpark, Swaziland en KwaZulu-Natal hebt bezocht, dan reis je de Tuinroute van Port Elizabeth in de richting van Kaapstad. Of maak een relaxte rondreis met kortere afstanden in de Kaapprovincies in het zuiden. Dan vlieg je vanuit Nederland op Kaapstad en rijdt vervolgens door de wijnlanden en Tuinroute om vanuit Port Elizabeth naar Nederland te vliegen.
 
‘Once you’ve got African dust on your shoes, you always come back!’ werd tegen Footprint Travel oprichter Paulien gezegd. En inderdaad, ze kan de keren dat ze naar Zuid-Afrika is geweest inmiddels al niet meer tellen!
 

Overzicht afstanden aan de Tuinroute

Port Elizabeth  - Addo:
70 km
Addo - Baviaanskloof:225 km
Addo - Tsitsikamma:230 km
Tsitsikamma - Plettenberg:62 km
Plettenberg - Knysna:33 km
Knysna - Oudtshoorn:120 km
Oudtshoorn - Albertinia (safari lodge):131 km
 

Port Elizabeth - De dolfijn hoofdstad

Port Elizabeth heeft vele bijnamen: de Windy City, de Sleepy City en de Friendly City. Allemaal waar. Er gebeurt hier niet bijzonder veel, maar juist omdat je niets hoeft, is dit een prima plekje voor een rustpunt. Gewoon even uitslapen (Sleepy City dus). De stad ligt aan een strand (waar het inderdaad waait). Je kunt hier uitwaaien op de pier en een hapje eten. Ook is er een gemoedelijk, bijna Europees aandoend, uitgaansgebied met restaurants, winkels en een bioscoop, wat de naam Friendly City waar maakt.  
 
Top Tip: Vanuit Port Elizabeth kun je met Raggy Charter op dolfijnsafari. Wij zagen hier zo’n 300 Bottlenose dolfijnen (tuimelaars). En hiermee kreeg Port Elizabeth zijn nieuwste bijnaam: Dolfijn Hoofdstad!
 

Addo Elephant Park - Slapen bij de biologische boer

Niet iedereen is het er over eens of Addo wel of niet tot de Tuinroute behoort, maar het ligt sowieso in de buurt en tegenwoordig strekt Addo zich uit tot de kust. Hoe dan ook: sla Addo Elephant Park zeker niet over. In dit Nationaal Park leven maar liefst zo’n 600 olifanten. En dat terwijl Addo is opgericht om het handjevol laatste olifanten in de Kaap te beschermen! Je kunt hier prima een selfdrive safari maken en zo een safari aan je tuinroute voegen. Wil je moeilijker te spotten dieren zoals leeuwen zien, boek dan een safari bij het restcamp.
 
Top Tip: Veel voordeliger dan verblijven in een restcamp in het Nationaal Park zelf, is slapen bij de boer op een citrus farm. Boer Keith laat je met liefde zijn biologische citrusfarm zien. En ‘s ochtends krijg je een vers glaasje jus d'orange bij je ontbijt natuurlijk!
 
Bij Footprint Travel geloven we dat ontmoetingen met lokale mensen, je voor altijd bij blijven. Van de gebaande paden ervaar je het land, de natuur en de bevolking pas echt. Wij zijn doorgewinterde reisfreaks die onze reizigers het land écht willen laten ervaren, en we willen dat de bevolking en de bestemming beter worden van de ontmoeting.
 

Baviaanskloof - Kamperen per 4WD en pannenkoeken eten

Voor internationale reizigers is de Baviaanskloof compleet onbekend, deze moeilijk toegankelijke kloof is insider kennis van Zuid-Afrikanen zelf. Een deel van de Baviaanskloof is boerenland en hier onderhouden de boeren zelf de wegen. Een ander stuk is natuurreservaat, en hier heb je de mooiste uitzichten, vergelijkbaar met de Drakensbergen of Panorama route. Alleen heb je hier ook zo’n beetje de meest moeilijk begaanbare weg van Zuid-Afrika, die ik ken! Probleem: een 4 Wheel Drive huren is behoorlijk duur, daarbij moet je er echt goed mee om weten te gaan, anders zit je alsnog vast. Slimme oplossing: Boer Rob neemt je 2 dagen mee in zijn 4 Wheel ‘Bakkie’. Hij heeft ook kampeerspullen en hij zorgt voor al het eten, zoals een lekkere barbecue op de campsite. Handig zo’n chauffeur/kok/gids, want hij weet leuke plekjes, zoals waar verscholen bushman tekeningen zijn te vinden. O ja, en in het reservaat lopen buffels, en Rob weet waar je wel of niet kunt uitstappen en neemt je mee naar een kleine kloof net buiten het reservaat voor een mooie wandeling.
 
Top Tip: Onderweg naar de Baviaanskloof Pannenkoeken eten Zuid-Afrikaanse stijl bij The Sweaty Dutchman in Kareedouw. Check hier ook nog even je route. (En ja, de Dutchman heeft gelijk, je moet via Assegaaibosch rijden en niet Google maps volgen, want dan kom je uit op een doodlopende weg!)
 

Tsitsikamma - Voel je Marilyn Monroe

In Tsitsikamma Nationaal Park ontmoet het bos de zee. Je maakt hier mooie wandelingen door bos en langs kust. Dagjesmensen waggelen over de loopbrug tussen de twee kliffen. Ben je sportief, loop helemaal naar boven naar de Uytkijk. Prachtige uitzichten, terwijl je uit je schoenen waait. Nog wat sportiever: kajak dan onder de hangbrug door de Storms River op, spectaculaire tocht van 2 tot 3 uur. Of met de canopy tour zoef je tussen de boomtoppen, geschikt van 8 tot 88. Voor de één een makkie om op 30 meter hoogte aan een zipline van het platform te stappen, voor een ander een hele uitdaging. Zoek je een hogere hartslag, maak dan net als Ferry een Bungee jump van de  Bloukransbrug.
 
Top Tip: Eet een hamburger bij Marilyn’s ‘60’s Diner en poseer met Marilyn Monroe’s jurk of pruik bij de retro auto’s en motors. Ernaast zit een Micro Brewery, waar je een bierproeverij van bijzondere biertjes kunt doen.  
 
 

Plettenberg Bay: Op wandelsafari met apen

Plettenberg Bay is een klein stadje gelegen aan een mooie baai met een fijn zandstrand. Plettenberg Bay is het hele jaar leuk, maar in het seizoen kun je op dolfijn- of walvis safari. De dieren zijn vaak wat verder uit de kust dan in Hermanus, je ziet hier dan ook minder boten.
 
Top tip: Monkey Land is een sanctuary waar voorheen gekooide primaten - vaak gehouden als huisdieren - zijn gered en nu vrij door elkaar heen leven in het 25 hectare grote bos. Monkey Land heeft een streng no-touch beleid, is gericht op educatie, is Fair Trade gecertificeerd en won al vele prijzen. Je gaat een uur met een ranger op Monkey wandelsafari door het bos, waarbij je van alles leert over de verschillende apen. Hiermee zorg je voor inkomsten zodat deze opvang kan blijven bestaan.
 
 

Knysna: Lekker eten!

Door de combinatie van bos, kust en lagune is Knysna (spreek uit als: Naisna) is één van de mooiste dorpjes aan de Tuinroute. Deze gezellige kustplaats heeft een hoofdstraat met winkeltjes, restaurants en daarnaast het Waterfront: een gezellige haven waar je de beroemde Knysna oesters kunt eten. Er zijn wandeltrails in het Knysna Forest waar bomen staan die wel 800 jaar oud zijn. Of wandel langs de lagune of ga kajakken. Rij vooral ook naar het uitzichtpunt van The Heads: 2  zandstenen kliffen die de lagune lijken te bewaken. Je kunt een wandelexcursie met een gids maken naar Featherbed Nature Reserve, het eilandje dat je in de baai ziet liggen. Rondom Knysna zijn mooie brede zandstranden.
 
Top Tip: Ons favoriete restaurantje is Olive Tree Restaurant in het gezellige centrum. Reserveer op tijd, we kregen met moeite het laatste tafeltje voor 2 te pakken. Bij de deur en nog net niet onder de kapstok, maar dat namen we voor lief.
 
Top Tip 2: Wil je echte mensen ontmoeten op reis? Wij gingen in de township lunchen bij Mama Elmerie, die dol is op koken. In haar huisje maakte ze een typisch Zuid-Afrikaanse lunch voor ons. Omdat ze na afloop naar een begrafenis moest, liet ze haar traditionele kleding zien. Bijzonder! Helaas zijn onze foto’s kwijtgeraakt en moeten wij het doen met de herinneringen in ons hoofd!
 

Oudtshoorn: Stokstaartjes spotten in de Struisvogel hoofdstad

Oudtshoorn ligt dan wel niet aan de kustroute, toch is het goed om deze plaats te noemen voor het vaststellen van je route. De meeste mensen buigen hier van de Tuinroute af om de Kleine Karoo in te gaan, een semi-woestijn gebied, om vanaf hier de Route 62 te volgen. Wereldberoemd zijn de enorme Cango grotten, grote zalen vol stalactieten en stalagmieten. De Swartbergpas is ook erg mooi om te rijden. Veel mensen bezoeken een struisvogelfarm. Ga niet op een struisvogel zitten of rijden, dat is nou niet echt fijn voor dat arme dier. Het is ongelofelijk om te zien hoe groot en hoe sterk een struisvogelei is. In alle restaurants kun je struisvogelbiefstuk krijgen, voor vleesliefhebbers echt een heerlijk stukje vlees.
 
Top Tip: Ga in de vroege ochtend met een gids stokstaartjes spotten. Je weet wel, Timon uit de Lion King. (In het Engels heten de beestjes Meerkat, maar dat is in het Nederlands een aap.) Nog voor zonsopkomst (een uur of 5 dus) ga je heel stil zitten wachten. Bij de eerste zonnestralen komen de beestjes naar buiten om zich op te warmen aan de zon. Roerloos staan ze op een rijtje, een koddig gezicht.  
 
3 REDENEN WAAROM REIZEN MET FOOTPRINT TRAVEL LEUKER IS!
1. avontuurlijke, individuele Zuid-Afrika rondreis op maat
2. reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking
3. we hebben alles zelf uitgeprobeerd en de meest bijzondere plekjes voor je uitgezocht
 

Albertinia: Kindvriendelijke safari aan de Tuinroute

Albertinia is geen noemenswaardige plaats, heel eerlijk gezegd. Maar er ligt wel een zeer betaalbare safari lodge in de buurt. Negen voormalige boerderijen zijn gestopt met veeteelt en teruggekeerd naar de oorspronkelijke natuur. Blijf je aan de Tuinroute dan is dit een goede en betaalbare manier om wildlife te zien. In korte tijd kun je 4 van de Big 5 zien: olifant, Kaapse buffel (zeldzaam!), de met uitsterven bedreigde neushoorn en leeuw. Je hebt ook een kans om cheeta te spotten. Ook bijzonder: de Witstaartgnoe, ook wel Zwarte Wildebeest genoemd, rode hartebeest en eland die je niet zo vaak tegenkomt. De leeuwen zijn wild, maar zitten in een apart gedeelte, om te voorkomen dat ze per ongeluk de zeldzame Kaapse buffel en Witstaartgnoe op hun lunch menu zetten. Het is relatief makkelijk om dieren te zien en het gebied is malariavrij, dat maakt het heel geschikt met kinderen. Omdat het gebied vrij open is, is het ook geschikt voor een fotosafari. Ben je op zoek naar écht een wild gevoel, dan moet je uiteraard naar een Nationaal Park, waar je op een groter oppervlakte langer moet speuren naar dieren.
 
Top Tip: Sla de rondleiding met de ranger in het reptielenhuis niet over. Met uitleg erbij is er veel te leren over slangen! Onze enthousiaste ranger Arie hield ons geboeid met zijn verhalen. Er loopt hier ook een reuzenschildpad vrij rond.
 

Jouw Zuid-Afrika rondreis op maat

Bekijk onze Zuid-Afrika rondreizen en kies de route die bij jou past. Met onze extensies (verlengingen) en excursies kun je de reizen verder naar je eigen smaak aanpassen. Zoek je toch nog wat anders? Stel zelf je reis samen met onze flexibele Zuid-Afrika bouwstenen! Vraag een reisvoorstel aan, en onze Afrika-experts Lisanne en Judith stellen een Zuid-Afrika rondreis op maat voor je samen!
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Zuid-Afrika - Reisadvies 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter