Township tour in Port Elizabeth

Zuid-Afrika reizen - Township tour - Port Elizabeth

Paulien van der Geest, 04 november 2011
Port Elizabeth, Zuid-Afrika

In Port Elizabeth gaan we op een townshiptour onder leiding van gids Nelson. Nelson woont zijn hele leven al in the Red Area, een van de grootste townships van het land. Oorspronkelijk waren dit de leefgebieden voor de zwarte bevolking, strikt gescheiden van de blanke bevolking. Nu wonen er ook wel armere blanke gezinnen, en zwarte gezinnen die goed verdienen, verhuizen soms naar voorheen blanke woongebieden. Want er is snel een bovenlaag van ondernemende zwarte mensen ontstaan. Al willen de meesten mensen ‘in hun eigen wijk, bij hun eigen mensen’ blijven wonen, veel gezelliger. Vandaar dat je aan de ene kant van de weg in elkaar getimmerde krotjes ziet staan, aan de andere kant mooie huizen en daar tussen in staan de zogenaamde ‘Mandela’ huisjes.
 
De regering heeft beloofd ‘iedereen’ huizen, stromend water en elektriciteit te geven. Inmiddels zijn al 9 miljoen gratis huizen gebouwd, op plaatsen waar eerst krotten stonden. Officieel zijn er 50 miljoen inwoners. (Sommigen beweren onofficieel 70 miljoen, inclusief illegale immigranten uit andere Afrikaanse landen.) In 2020 houdt de regering hiermee op. Wie dan nog geen huis heeft, heeft pech... Dit zorgt voor onrust onder de bevolking. De ongeletterde bevolking heeft deze belofte altijd heel letterlijk genomen. Voor het eerst gaan er dan ook protesten op tegen de ANC, immers zij hebben al deze beloftes gedaan.
 
Volgens onze gids Nelson is het een goede zaak dat ANC niet meer in een gouden toren zit, want meerdere sterke partijen is goed voor de democratie. Het is voor de heersende partij, in dit geval de ANC, dan niet vanzelfsprekend dat ze herkozen worden. En dat zorgt er voor dat de politici niet ongestoord hun gang kunnen gaan, maar naar de bevolking zal moeten luisteren. Gelukkig ontmoeten we op onze reis regelmatig Zuid-Afrikanen met genuanceerde ideeën, dat geeft absoluut hoop voor dit schitterende land met zijn moeilijke geschiedenis.

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Go Local - Go Fair - Township

Zuid-Afrika reizen - Strand Port Elizabeth

Laat hier je reactie achter
Dit artikel hoort bij de volgende Zuid-Afrika reizen