Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Ubuntu in Johannesburg

Zuid-Afrika reizen - Johannesburg - Auto kopen of auto huren

Het eerste wat opvalt als we in Johannesburg aankomen: wat zijn de mensen vriendelijk en behulpzaam. We worden enorm geholpen bij het aanschaffen van onze eigen 4x4 en maken kennis met het begrip 'Ubuntu'.

Zuid-Afrika | 28-09-2011
Paulien van der Geest

Het eerste wat opvalt als we in Johannesburg aankomen: wat zijn de mensen vriendelijk en behulpzaam. En dat terwijl je overal wordt bang gepraat. We worden van het vliegveld opgehaald door ‘Loe’, hij werkt voor onze lokale partner en gaat ons helpen een auto te kopen. In één dag, wel te verstaan. De eerste 2 maanden van onze trip ligt namelijk vast, de hotels zijn geboekt. Pas last minute besloten we dat onze trip door zuidelijk Afrika -die inmiddels naar 4 maanden is uitgedijd -  een eigen 4x4 nodig had.
 
Met veel geduld brengt Loe ons naar allerlei dealers, totdat het raak is bij een grote handelaar in ‘Auction  cars’. Oftewel auto’s van mensen die de lening aan de bank niet meer kunnen betalen, waarna de auto in beslag is genomen om te worden verkocht door de bank. De een zijn dood is de ander zijn brood, niet waar, dus we maken gretig gebruik van het aanbod. Enigszins moedeloos besluiten we ons budget een paar duizend euro te moeten verruimen, als Loe ineens aan komt lopen met het nieuws dat hij de auto heeft gevonden die we zochten. Zij staat in de rij auto’s die nog moeten worden gewassen, voordat zij aan de kopers tentoongesteld wordt. Een Kia Sportage 4x4 wheel aandrijving, uit 2004 met slechts 188.000 op de teller én binnen ons budget. We zijn direct verkocht. De uitlaat rammelt nog wat, maar als ze dat weten te fixen, hebben we een deal.
 
Helaas blijkt dat geld overmaken uit Europa te langzaam gaat. Gebeld met onze lokale contactpersoon Anne in Kaapstad, en zij is bereid ons helpen en maakt het geld voor de auto over. Even later blijkt dat we als buitenlanders niet snel genoeg de registratie van de auto op onze naam kunnen krijgen. Loe belt met zijn baas, Malose, en hij is bereid de auto op zijn naam te zetten, de papieren af te handelen en voor ons te verzekeren. Kortom, we zijn nog geen 12 uur in het land, en we betalen voor een auto die we op naam van een ons tot moment volslagen onbekende zetten… Gelukkig is hij wel een van onze zakenpartners, dus het moet goed komen. Andersom kent hij ons ook niet, en gaat toch van alles voor ons regelen en doen.
 
’s Avonds komen we uitgeput aan bij onze bed&breakfast. Peter, een Nederlandse journalist die al decennia in Afrika komt, is een geweldige host. Hij krijgt een vriend op bezoek, maar wij mogen gerust mee-eten. En zo zitten we even later bij Peter aan de keukentafel aan de biefstuk met gebakken aardappeltjes. En een voortreffelijk Zuidafrikaans rood wijntje natuurlijk. Het is heel interessant om de verhalen te horen van deze geëmigreerde Nederlanders. Zo leggen ze ons het begrip Ubuntu uit. ‘Medemensenlijkheid’ betekent het volgens Zuidafrikaanse huisvriend Tommie. ‘Ik ben wie ik ben, doordat jij bent wie je bent’, verduidelijkt Peter. Het doet me denken aan het favoriete spreekwoord van mijn oma: ‘Wie goed doet, goed ontmoet.’  ’s Ochtends bij het ontbijt zetten we de conversatie nog even voort en als we vertrekken hebben we het gevoel een goede vriend gedag te zeggen.
 
Dag twee blijken de papieren van de auto nog niet in orde en bij de garage trekt men de onderste steen boven om ons op pad te laten gaan, in onze nieuwe auto, die we Imbali genoemd hebben, naar een van de dochters van Loe. Het betekent mooie bloem, maar vooral door het woord Bali in de naam, voelen wij ons zeer vertrouwd. Dat moet geluk brengen! Malose wordt opgetrommeld, hij blijkt papieren te  moeten tekenen. Zijn kantoor is een uur rijden van de garage vandaan (Johannesburg is een nogal forse stad). Om kwart over 5, de zon begint al te zakken, zijn we eindelijk op weg naar Waterberg, onze eerste stop op de inspectiereis. To be continued…

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Johannesburg eo

Zuid-Afrika reizen - Bij Peter aan de keukentafelZuid-Afrika reizen - Auto Team in Johannesburg 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter