BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Ultieme safari tips: Dit móet je weten voor je op Big Five safari gaat!

Zuid-Afrika reizen - Namibië reizen - Safari - Krugerpark NP - Etosha NP - Addo - Big Five - Gamedrive

Dit moet je weten over de Big Five voor je op Safari gaat! Wie horen er thuis in de beroemde Big Five? Hoe spot je ze het beste?

Zuid-Afrika | 30-03-2017
Kieke van Maarschalkerwaart

Iedereen die op safari gaat, wil heel graag de Big Five compleet zien, toch? Tuurlijk heb je altijd van die lucky bastards, die in één game drive alle vijf afvinken. Maar voor normale stervelingen is het vaak super lastig om tijdens een paar dagen safari en game driven dit voor elkaar te krijgen. Soms komen ze niet alle vijf in hetzelfde gebied voor. Soms gooit slecht weer roet in het eten en gaan de katachtigen niet op pad omdat ze niet van natte voetjes houden. Een andere keer ben je net te laat bij de plek waar ze het laatst zijn gespot. Of ben je er vlak langs gereden en zaten de leeuwen nét te goed verstopt, zodat je niets doorhad.
 
Zucht....! Hoe zorg je er voor dat je de Big Five spot? De Afrika-experts van Footprint Travel kennen het klappen van de zweep en delen hun tips. In dit blog alle ins en out die jij moet weten over de 'Big Five' voordat je op safari gaat.
 

Hoe maak je de beste kans om de Big Five te spotten op safari?

Allereerst: dieren, zeker de roofdieren, zijn het meest actief op de koelste momenten van de dag. Bijvoorbeeld bij zonsopkomst. Dat betekent dus de wekker zetten nog voordat de zon op is. Maak je klaar in het donker, en sta als eerste bij de gate (poort). Zodra deze open gaat (Nationaal Parken geven de tijden aan op een bord) rijd jij als eerst naar buiten. Een boterham met pindakaas eet je uit het vuistje, want je verdoet natuurlijk geen kostbare tijd met wachten op een gebakken ei! Op zo'n moment zagen Footprints Namibië kenners Ferry en Paulien bijvoorbeeld in Etosha een leeuw terugkomen van zijn nachtelijke jacht. We verslikten ons bijna in ons broodje! Tussen 11 en 2 kun je uitgebreid gaan lunchen, benen strekken. In een groot restcamp in Krugerpark kun je gaan zwemmen en als je nog wat slaap moet inhalen, kun je een dutje aan de rand van het zwembad doen. Tussen 3 en 6 wordt het weer spannend. Het begint af te koelen, de dieren komen weer uit de schaduw van de struiken te voorschijn. De één gaat op weg naar zijn slaapplaats. De ander maakt zich klaar voor zijn avondmaal. De uren voor zonsondergang zijn dus ook perfecte safari momenten.
 
Tip van Footprint huisfotograaf Kieke: in de namiddag is het zonlicht op zijn mooist. Je foto's krijgen een gouden gloed.
 

De beste tips voor op safari:

Tip 1: Op hete dagen zou je altijd even de waterhole (drinkplaats) moeten checken, grote kans dat je daar dieren aantreft!
Tip 2: Vraag aan tegenliggers of mensen in het restcamp welke dieren ze waar hebben gezien. Grote kans dat de dieren later nog steeds in die omgeving te vinden zijn.
Tip 3: Houd de safari jeeps van de de rangers in de gaten. Zij krijgen over de radio vaak tips van collega rangers. Gaan zij er ineens vandoor? Zet de achtervolging in! (Blijf wel kalm en verantwoord rijden natuurlijk!)
Tip 3: Check het gedrag van de prooidieren. Zijn ze op hun hoede en maken ze alarmkreten? Dan zou ik even blijven staan... Zij ruiken die leeuwin in het hoge gras veel eerder dan dat jij haar spot.
Tip 4: Geduld, heel veel geduld en nog veel meer geduld.
Tip 5: Neem een verrekijker mee en neem rustig de tijd om de omgeving af te speuren.
Tip 6: Kijk ook goed op de grond, wie weet vind je tracks (sporen) in het zand die je richting geven waar je zou kunnen zoeken.
Tip 7: Ga er niet van uit dat je de 'Big Five' in je eerste Afrika safari spot, dan stel je jezelf niet teleur.
Tip 8: Geluk zit vaak onder een klein struikje of in een hoge boom.
Tip 9: Let op rare bewegingen in de bosjes of het struikgewas.
Tip 10: Een verticale tak in een boom komt niet zo vaak voor .... weet je zeker dat het niet de staart van een luipaard is?
 

Met een ranger in een jeep op safari

Heb je een ruimer budget, dan is het natuurlijk heel gaaf om met een ranger op pad te gaan. Privé lodges gebruiken jeeps, waar 10 personen in kunnen. Nationaal Parken gebruiken ook wel grotere 4x4 voertuigen, zoals trucks waar 20 personen in kunnen. Het grote voordeel is dat rangers weten waar ze dieren kunnen verwachten. Ze hebben een getraind oog en, beetje vals spelen, een walkietalkie. Collega's tippen elkaar vaak. Zelf mag je in het donker geen safari rit maken, dat is veel te gevaarlijk. Maar met een ranger kun je wel een avondsafari of night game drive op zijn Engels maken. Een kans om dieren te zien die vooral 's nachts actief zijn.
 
 
In plaats van een selfdrive safari in het Krugerpark kun je ook op een privé domein verblijven. Bijvoorbeeld in een gave eco bush lodge in Timbavati. Je komt dan veel minder andere voertuigen tegen, en je safari krijgt een exclusief karakter. Het lijkt misschien prijzig, maar als je bedenkt dat al je uitgebreide maaltijden en 2 safari's per dag erbij in zitten, is het heel redelijk. Ook als je in de Kaap blijft, kun je prachtig op safari en romantisch verblijven in luxe safari tenten aan de Tuinroute. Out of Africa stijl!
 
Een ander cool iets om te doen is een wandelsafari maken. In het Krugerpark kan dit bijvoorbeeld. Zonder ranger mag je nog geen kleine teen buiten je auto zetten. De rangers van de wandelsafari's zijn hier speciaal voor opgeleid. Voor noodgevallen hebben ze verplicht een geweer mee. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat deze nodig is! Dus luister goed naar de aanwijzingen van de ranger.
 

Wie horen er thuis in de beroemde Big Five?

Wat zou jij zeggen en waarom? En had je het goed? In dit filmpje komen ze één voor één langs!
 
 

Waar komt de 'Big Five' benaming nou toch vandaan?

Er bestaan vaak misverstanden over de Big Five. Wij vertalen 'Big' nou eenmaal als groot. Dus het nijlpaard en de giraffe worden vaak genoemd als het over de Big Five gaat. Maar, niet dus... Het gaat niet over het grootste of gevaarlijkste dier, iets wat de meeste mensen denken. Het beroemde Big Five clubje is ooit ontstaan in de tijd van trofee jagers. Dat waren natuurlijk allemaal stoere mannen en dus moest de jachtpartij ook een beetje spannend zijn. Een olifant heeft nog al een grote intieme ruimte en was niet even om te leggen in een schot. De neushoorn is een kippig opgeschoten standje, die zich in een stresssituatie gedraagt als een op hol geslagen bulldozer. De buffel en de jager, leverde vaak het tafereel van wegspringende matador en dolle stier op. Deze 3 zijn dus niet zo makkelijk van dichtbij te benaderen en zullen de aanval kiezen in plaats van de verdediging. De luie leeuw lust wel een malse mensenbil en ziet ons toch voornamelijk als een makkelijk prooi, want zelfs Daphne Schippers is geen uitdaging om in te halen. Als laatste, de luipaard is een meester in de verstop kunst en verstopt zich in de meest onverwachtse hinderlagen. Dus wie jaagt er nou op wie? Bij de Big Five gaat het er dus om op welke dieren het lastig per voet te jagen was. Daarbij leverde het ook nog een stoere of kostbare trofee op. Wat een slecht verhaal eigenlijk, niet?
 

Waarom hoort de nijlpaard, nijlkrokodil en de giraffe daar dan niet in?

Je zou denken dat deze 3 toch in het beroemde rijtje van de Big Five horen, de nijlpaard is behoorlijk aan de maat en heeft de meeste dodelijke slachtoffers in Afrika op zijn naam, de giraffe met zijn lange nek komt overal boven uit en de nijlkrokodil is ook geen kleine fijne jongen. Maar nee, nijlpaarden speklapjes en kroko burgers stonden stonden niet op het menu van de trofee jagers. Ook een giraffe kop aan de muur werd niks met zo'n lange nek, want dan kon je niet meer door de kamer lopen en een giraffe kleedje was ook veel te groot voor in de huiskamer. Deze 3 waren te makkelijke slachtoffers voor de trofee jagers. De nijlkrokodillen lagen als schietschijf onbevreesd op een zandbankje te zonnen en zijn voor niemand bang. Nijlpaarden in het water waar ze zich helemaal relaxt voelen waren ook niet echt te missen van de kant met een geweer. En de giraffe maakte zich niet zo snel uit de voeten met hun lange benen, omdat trofee jagers niet voldeden aan het profiel van roofdier. Om op deze 3 te jagen, was dus niet zo spannend. Gelukkig maar voor de giraffe, nijlpaard en nijlkrokodil!

Big Five foto's om bij weg te dromen!

 
Bij Footprint Travel zijn we behoorlijk verliefd op Afrika. Sanne woont er. Kieke zat jarenlang op een safari truck als tourleader. Ferry woonde 2 jaar in Namibië. En Paulien grijpt gewoon elk excuus aan om er maar weer een reis te maken. We kunnen je dus uit eerste hand advies geven over je safari reis Zuid-Afrika of safari reis Namibië en Botswana. We hebben onze fijnste Big Five foto's voor je op een rijtje gezet!
 

De Olifant

 

Het Luipaard

 

De Neushoorn

 

De Leeuw

 

De Buffel

Zo mooi zou je de BIG FIVE ook wel willen zien, toch?

De reisspecialisten van Footprint Travel adviseren je graag over de reis waarbij je grote kans hebt om de 'Big Five' te zien. Bel ons eens als je hier vragen over hebt. Sanne en Paulien hebben ontzettend veel ervaring in Afrika, dus kunnen je uit eerste hand adviseren. Bekijk onze rondreizen Zuid-Afrika of Namibië eens voor inspiratie. Je kunt ook je Afrika reis zelf samenstellen met onze Zuid-Afrika of Namibië bouwstenen.   
 

Zelf op reis naar Zuid-Afrika? Vraag gratis een offerte aan!

Tags: Zuid-Afrika - Namibië - Safari 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter