Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Waarom Kaapstad de gaafste stad op aarde is. Met fotos!

Zuid-Afrika rondreizen - Kaapstad - Tafelberg - Kirstenbosch Botanische Tuinen - Neighbourgoods Market & The Biscuit Mill

Welke stad wordt jaar na jaar verkozen als de greatest city on Earth? Is het New York? Sidney misschien? Tokio dan? Nee, nee, nee! Al 7 jaar op rij is Kaapstad gekozen tot de allergaafste stad op Aarde. En ik geef de 40.000 stemmers van The Daily Telegraph helemaal gelijk! Ik vertel je waarom Kaapstad absoluut deze titel verdient.

Zuid-Afrika | 09-03-2020
Paulien van der Geest

Ik hou van Kaapstad en laat je graag zien, waarom!

Iedere keer dat ik in Kaapstad kom, denk ik altijd: wat is dit toch een prachtige stad! De majestueuze Tafelberg in het midden van de stad. De strakblauwe lucht. De gezellige restaurantjes. Ieder bezoek zeg ik: hier wil ik wonen! Einde van de dag haast ik me naar het dakterras van mijn huurhuis. Ik schenk mezelf een koud glas Sauvignon Blanc uit de wijnlanden in. En kijk hoe de zon de Tafelberg goud kleurt. Ferry snapt een foto, die ik op Facebook plaats. Als ik weer thuis ben, zegt een vriendin: wat zag jij er gelukkig uit op die foto… Inderdaad dat was mijn ultieme geluksmomentje. Ik hou van Kaapstad en laat je graag zien, waarom!

De Tafelberg
Rotsdassies

De Tafelberg

Of je nou onderaan de Tafelberg staat en omhoog kijkt, of bovenop de Tafelberg staat en omlaag kijkt: het uitzicht is van alle kanten prachtig! De 1 kilometer hoge Tafelberg domineert de stad van ver. Met de kabelbaan bereik je het plateau, je cabine draait langzaam rond zodat je 360 graden uitzicht hebt. Je kunt met gemak een uur rondwandelen aan de top. Hier zie je rotsdassies wegschieten tussen de rotsen. Rotsdassies zien eruit als grote cavia’s. Grappig genoeg zijn ze nauw verwant aan de olifant!

Uitzicht vanaf Tafelberg
Kirstenbosch Botanische Tuinen

Kirstenbosch Botanische Tuinen

De uitgestrekte tuinen zijn heerlijk om in rond te dwalen. De ‘Boomslang’ is een brug van staal en hout die zich door door de boomtoppen slingert. Het biedt je spectaculaire uitzichten op de groene wereld om je heen. Vanaf April zijn er de gratis ‘summer sunset concerten in het park’, waar Zuid-Afrikaanse top artiesten optreden. Spreid je picknickkleedje uit, trek een flesje wijn open en geniet!

Kirstenbosch Botanische Tuinen
De stranden bij Kaapstad

De stranden

De bekende stranden Clifton en Camps Bay hebben veel restaurants en uitgaansgelegenheden. Op de achtergrond zie je de 12 Apostelen, een gebergte. Ten westen van Kaapstad heb je vanaf Bloubergstrand een prachtig uitzicht op, jawel daar is ie weer: de Tafelberg. Ik word er blij van!

De stranden bij Kaapstad
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
De wijnlanden rondom Kaapstad

De wijnlanden

Aan de rand van de stad beginnen de oudste wijngaarden al bij Constantia. Binnen een straal van een uur rijden, zit je in wijnplaatsen als Paarl, Stellenbosch of Franschhoek.

Afbeelding
Neighbourgoods Market & The Biscuit Mill

Neighbourgoods Market & The Biscuit Mill

Ga net als de locals op zaterdagmorgen naar de Neighbourgoods Market in de Biscuit Mill, een oude, omgebouwde fabriek. Overal staan kleine stalletjes en foodtrucks met lekker eten. In de Biscuit Mill zijn kleine winkeltjes gevestigd met veelal handgemaakte producten.

Neighbourgoods Market & The Biscuit Mill
Pinguins bij Simons Town

Pinguins bij Simons Town

Simonstown is een leuk ritje ten zuiden van Kaapstad. Hier zit het strand vol met pinguins! Je loopt over een houten loopbrug tussen de pinguïns door. Super schattig, die waggelende pinguïns!

Afbeelding

Restaurants en uitgaansleven

Als je ergens lekker kunt eten en drinken is het wel in Kaapstad. Hier zijn meerdere toprestaurants van de wereld gevestigd. En voor de helft van de prijs van Nederland. Dus ben je een culinaire liefhebber, reserveer -liefst een paar weken of maanden van te voren- een plekje in een toprestaurant als het hippe The Test Kitchen (in de Biscuit Mill in Woodstock), The Pot Luck Club (Woodstock), Chefs Warehouse & Canteen (Bree Street), The Foodbarn (Noordhoek). Of het wat chiquere La Colombe (Constantia), The Greenhouse (Constantia), of Aubergine Restaurant (Gardens). Ook goed, meer informeel en betaalbaarder zijn de restaurants Fork (Zuid-Afrikaanse tapas) en Knife (niemand kan zo goed vlees grillen als de Zuidafrikaners!). Verder zit Bree street en Long street vol met leuke restaurantjes, lunchrooms en barretjes.

Afbeelding
Gekleurde huisjes in de Bo Kaap

Gekleurde huisjes in de Bo Kaap

Roze, lichtblauw, knalgeel, grasgroen: ieder huisje in de Bo Kaap heeft een eigen kleur. Het verhaal hierachter? De Bo Kaap was van oorsprong de slavenwijk. De mensen hier kwamen vooral uit Azië, de mengcultuur die is ontstaan wordt Cape Malay genoemd. Alleen op 2 januari kregen de slaven een vrije dag. Zij vierden dan uitbundig nieuwjaar. Nog steeds verven de bewoners ieder nieuwjaar hun huisjes een andere kleur, dit zou geluk brengen.

Gekleurde huisjes in de Bo Kaap
Chapmans Peak

Chapmans Peak

Je kent vast wel de autoreclames waar een gestroomlijnde auto over een kustweg rijdt. De weg slingert zich om de bergen heen. De zee is blauw en strak. De klif is stijl en de bergwand goudgeel gekleurd door de ondergaande zon. Dàt is Chapmans Peak, een prachtige kustroute, die start bij Hout Bay.

Chapmans Peak
Paragliden van Signal Hill

Paragliden van Signal Hill

Eindelijk ging een wens van mij in vervulling: paragliden! Maar als ik toch op hoop van zegen van een berg af ren, wilde ik dat wel doen vanaf een bijzondere plaats. Wat is dan mooier dan mijn lievelingsstad Kaapstad? We maakten er een filmpje van. Kijk mee hoe wij omlaag zweefden, met aan de ene kant de zee, de andere kant de Tafelberg.

The Company Gardens

The Company Gardens

Kaapstad is door de VOC gesticht als bevoorradingsplek. Hier konden de schepen van de VOC op weg naar de Oost verse groenten, wijn, vlees en vis inschepen, en zo voorkomen dat de halve bemanning overleed aan scheurbuik. De tuinen van de Verenigde Oostindische Compagnie zijn inmiddels een park en heten de Company Gardens. Het is een oase van groen in de stad, aan de randen zijn verschillende musea gevestigd.

The Company Gardens

Zelf Kaapstad ontdekken?

Footprint Travel is Fairtrade Holiday Approved. Wil je Kaapstad of andere bijzondere (Fairtrade) bestemmingen ontdekken? Kijk bij onze Zuid-Afrika reizen en vraag een reisvoorstel aan. Onze Afrika-experts adviseren je graag bij een reis op maat. 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter