Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

West Coast: Wedden dat je dit niet wist? Ook jij komt uit Afrika!

Win een reis naar Zuid-Afrika! - West Coast Nationaal Park - !Kwa ttu San Centrum - West Coast Fossil Park

Win een reis naar Zuid-Afrika en bezoek als onze reisreporter prachtige juweeltjes als West Coast Nationaal Park! In dit blog nemen we je mee op een magische ontdekkingsreis naar de westkust van Zuid-Afrika. Je ontmoet de nakomelingen van de eerste mensen op aarde, krijgt les in spoorzoeken en boogschieten en bekijkt de fossielen van de exotische dieren die 5 miljoen jaar geleden de westkust bevolkten.

Zuid-Afrika | 13-07-2015
Paulien van der Geest

Wist je dat we allemaal uit Afrika stammen? De roots van de mensheid voeren terug naar het zuidelijke puntje van Afrika. Aan de westkust van Zuid-Afrika zijn de voetstappen van Eva terug te vinden, zwierven reusachtige sabeltandtijgers rond en leven de nakomelingen van de eerste mensen op aarde. Ga mee op een magische ontdekkingsreis naar je eigen ontstaan!
 
En wie weet win jij een magische reis naar Zuid-Afrika en doe je als reisreporter verslag van je avonturen!
 

Stap in de voetsporen van Eva in West Coast National Park

Het West Coast National Park is een schitterend gebied om te wandelen: door de duinen, het fynbos struikgewas of over het strand. Zo’n 120.000 jaar geleden deden mensen dat ook al, op zoek naar voedsel zoals schelpdieren. Het eten van vis en schelpdieren is ongelofelijk belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de hersenen van de mens die we nu zijn, in ons technotijdperk. In de rotsen van de westkust zijn versteende voetsporen gevonden van 120.000 jaar oud: de oudste mensenvoetafdrukken ooit! Omdat de voetafdrukken zo klein zijn, worden ze aan een vrouw toegeschreven en de voetstappen van Eva genoemd.
 
Het natuurgebied is belangrijk voor trekvogels en er zijn onder andere roze flamingo’s te zien. Vanaf de rotsen is het mogelijk walvissen en zeehonden te spotten.
 
Hoe kom je er?
Vanuit Kaapstad is het slechts 120 km rijden via de N7. Je kunt in het West Coast National Park zelf heerlijk verblijven in een self-cateringhuisje midden in de natuur. Of verblijf buiten het park, in een luxe ingerichte safaritent op privé wild-reservaat Thali Thali. Tip: bij Thali Thali kun je niet alleen een game drive of game walk maken, je kunt hier ook leren boogschieten. Alsof je zelf een jager-verzamelaar bent!
 
 

Ga spoorzoeken met de San, de oudste mensen op aarde, in !Kwa ttu

Eva en Adam leven nog steeds in dit gebied! Het San-volk is een van de oudste volken op aarde. De San zijn een van de veertien ‘voorouderlijke bevolkingsgroepen’ van waaruit alle moderne mensen afstammen. Anders gezegd: we zijn allemaal afstammelingen van de San!
 
Mis niet een bezoek aan !Kwa ttu, een inspirerend centrum voor behoud van de San-cultuur. Heel bijzonder aan de San is dat ze in hun taal verschillende klikgeluiden gebruiken. Eén zo’n klikgeluid wordt bijvoorbeeld aangegeven met een ! als letter, zoals in de naam !Kwa ttu. Veel van deze klanken en woorden zijn gebaseerd op de natuur. Niet zo vreemd, want de San leefden als jagers en verzamelaars in harmonie met de natuur.
In documentaires over de San kun je zien hoe ze urenlang met een koedoe mee kunnen rennen, net zo lang tot de antilope uitgeput neervalt. In !Kwa ttu kun je dan ook een lesje spoorzoeken krijgen. Wat betekent deze pootafdruk? Rent het dier en hoe kan ik hem het beste vangen?
 
Hoe kom je er?
!Kwa ttu is een educatiecentrum voor behoud van de San-cultuur (7 dagen per week geopend, van 9.00 tot 17.00 uur) en gecertificeerd volgens de normen van Fair Trade Tourism South Africa. Je weet dus zeker dat de juiste mensen op een eerlijke manier verdienen aan je bezoek. Niet alleen de bezoekers, maar ook de San zelf die over Zuid-Afrika, Namibië en Botswana verspreid zijn, kunnen inzicht krijgen in de unieke San-cultuur. !Kwa ttu is slechts 85 km van Kaapstad vandaan en ligt bij Yzerfontein aan de snelweg R27, net onder West Coast National Park. Tweemaal daags (10.00 uur en 14.00 uur) zijn er rondleidingen met een gids. Na een taallesje rijd je in een comfortabele open trailer achter een trekker over het terrein, krijg je uitleg over de San-manier van jagen en bezoek je een replica van een traditioneel San-dorp. Een erg leuke en afwisselende excursie! Vóór of na je rondleiding kun je heerlijk lunchen in het restaurant (open van 9.00 tot 15.30 uur).
 
 

Verbaas je over sabeltandtijgers in West Coast Fossil Park

In het West Coast Fossil Park zijn slagtanden van reuze sabeltandtijgers te vinden, en ook de spiraalvormige slagtand van een gigantische mammoet. Je moet er niet aan denken dat je zulke enorme monsters in real life zou tegenkomen!
 
In het museum vind je fossielen van de eerste beer die ooit ten zuiden van de Sahara is gevonden. Maar ook fossielen van giraffen met korte nekken, paarden met 3 tenen en nog veel meer exotische dieren die 5 miljoen jaar geleden de westkust van Zuid-Afrika bevolkten. Het West Coast Fossil Park is een verbazingwekkende reis door de evolutie!
 
Hoe kom je er?
Volg vanaf Kaapstad of West Coast NP de R27 richting Langebaan en sla af naar de R45. Er zijn dagelijks om 11.30 uur rondleidingen naar de opgravingen. Je kunt het museum op eigen gelegenheid bezoeken (open op weekdagen van 8.00 tot 16.00 uur, in weekenden en op feestdagen variëren de openingstijden). We raden je zeker aan om je rit van West Coast Nationaal Park naar de Cederberg-regio te combineren met een bezoekje aan het museum.
 

Droombaan: Win een reis en ga als reisreporter naar Zuid-Afrika!

Ben je dol op reizen én schrijven? Fotografeer je graag op reis? Houd jij een reisblog bij? En zeggen mensen vaak dat je daar écht iets mee moet doen? Dan is dit je kans! Geef je op als reisreporter en wie weet win jij een reis naar Zuid-Afrika!
 
Als je wint mag jij als reisreporter bij Thali Thali Game Lodge slapen in een luxe ingerichte safari tent en zelf je geluk met boogschieten uitproberen. Je blogs hierover worden door ons en South Africa Tourism gepubliceerd. Lees hier hoe je meedoet aan deze wedstrijd en misschien word jij onze reisreporter!
 
 
Niet gewonnen? Kijk dan op onze website om je eigen unieke Zuid-Afrika reis samen te stellen met onze Zuid-Afrika bouwstenen. Bijvoorbeeld met deze West Coast bouwsteen. Geen zin om te puzzelen? Kijk dan bij onze gevarieerde Zuid-Afrika rondreizen. Je kunt de Tuinroute prachtig combineren met West Coast en Cederberg op deze unieke Zuid-Afrika rondreis door de West Kaap.
 

Zelf naar de West Coast in Zuid-Afrika? Vraag gratis een offerte aan!

Tags: Wandelen - Actief - Off the beaten track

Zuid-Afrika reizen - 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter