BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Zebra’s spotten vanaf je mountainbike en daarna wandelen over de moving sand dunes van de Hoop

Zuid-Afrika - De Hoop NR - Mountainbiken - Wandelen -

De belevenissen van reisreporters Roëll en Jeroen in De Hoop Nature Reserve: mountainbiken tussen wilde dieren, een octopus tijdens een Marine Walk spotten en genieten van het uitzicht vanaf de bewegende duinen.

Zuid-Afrika | 04-01-2016
Roëll de Ram

Er is veel te beleven in De Hoop Nature Reserve. Je kunt er mountainbiken tussen zebra's, struisvogels, bontebokken, bavianen en elanden. Tijdens de Marine Walk neem je een fascinerend kijkje in het verborgen zeeleven. Vanaf de bewegende duinen heb je een prachtig uitzicht op zee. Mis het niet, De Hoop!
 
We worden wakker in ons witte huisje dat middenin het natuurpark De Hoop staat en de naam ‘Giant Kingfisher’ draagt. Onze buren, de ‘Black Oystercatcher’, kunnen we vanuit geen enkel raam zien waardoor je het gevoel hebt ver weg van de bewoonde wereld te zijn. Het is onze tweede dag in het natuurpark De Hoop. Gister zijn we echter laat aangekomen doordat we onderweg uit Kaapstad ontzettend veel wilden zien, maar vandaag staat gelukkig veel leuks op de planning zoals een Marine Walk bij de kust. Omdat die pas om 11:00 uur -wanneer het eb is- begint, besluiten we eerst een hapje te gaan eten bij het ontbijtbuffet en een paar mountainbikes te huren. Het is 08:00 uur en eigenlijk kunnen we niet wachten om voor onze tour al even zelf op pad te gaan. Tijdens onze Marine Walk gaan we namelijk het kustgebied van De Hoop ontdekken, maar dichtbij het restaurant en andere huisjes hebben we gisteravond al zebra’s en bontebokken gespot. Even snel wat weghappen en dan een uurtje fietsen voor we naar zee gaan dus, want al dat wildlife willen we ook graag bij daglicht zien!
 

Mountainbiken in De Hoop

Bij de receptie van De Hoop Nature Reserve kunnen we voor een paar uur of voor een hele dag mountainbikes huren. Wat ons betreft een ideale manier om het natuurpark te ontdekken, want rijdend op je fiets valt de hitte van de zon ontzettend mee. Er zijn vier verschillende fietsroutes te vinden in De Hoop. Nummer twee neemt je mee de heuvels in zodat je vanaf boven kunt uitkijken over het park. Een andere neemt je juist mee naar beneden naar het water en wij besluiten een gedeelte van route één te volgen omdat deze kort is maar ook gemakkelijk te rijden. We zijn echter nog geen kilometer verwijderd van de receptie en we spotten al zebra’s. Met wapperende manen staan ze rustig op een vlakte. Hun wit met zwarte vacht fel afstekend tegen de groene, gouden achtergrond. Wat een magisch gezicht. Zoiets kom je op je fietsje in Nederland echt niet tegen. We besluiten af te stappen en een stuk het veld op te lopen. Zouden ze wegrennen? Vreemde geluiden maken? Dichter naar ons toe komen? Niets van dat blijkt waar. De zebra’s blijven rustig staan. Geven elkaar een aai met hun hoofd en een ander gaat er zelfs even bij liggen. Super relaxed en perfecte modellen voor ons, want onze camera maakt overuren.
 

Er zijn niet alleen zebra’s in De Hoop

Met een grote lach op ons gezicht komen we na ons uurtje fietsen, noem het gerust zebra-spotten, want zoveel werd er niet gefietst, terug bij de receptie. Enthousiast en blij als we zijn komen we half gillend binnen: “We saw a couple of zebra’s!” Met een grote lach wordt aan ons verteld dat er inderdaad heel wat zebra’s zijn in De Hoop. Het zijn overigens niet zomaar zebra’s, maar Cape Mountain Zebra’s. Deze zijn wat kleiner en dikker dan andere zebra’s, maar hebben ook een buik waarop geen strepen te zien zijn, de buik is namelijk helemaal wit. “Did you also saw baboons or an ostrich?” wordt ons gevraagd. We kijken elkaar aan en schudden van nee, maar al gauw beginnen we te lachen want we weten allebei dat zodra de Marine Walk is afgelopen we direct met de mountainbikes naar meer wildlife opzoek gaan.
 

Octopussen spotten tijdens onze Marine Walk en dromen over walvissen

We zetten onze mountainbikes bij ons huisje neer en smeren gauw nog wat zonnebrandcrème op. Het is kwart voor elf en binnen een kwartiertje moeten we bij de gigantische Meeting Tree zijn die voor de receptie van De Hoop te vinden is. Daaronder wacht een gids op ons. Met hem rijden we in onze auto naar de kust van De Hoop. Eindpunt: Koppie Alleen. We stappen uit en worden verrast door een harde wind. Waar het eerst onwijs heet hadden door de zon, zien we op onze armen al gauw kippenvel verschijnen. Wie had dat gedacht! We lopen via een zijweggetje de duinen op en ontdekken dat dit niet zomaar duinen zijn. We staan op Moving Sand Dunes. Duinen die nooit voor lang op dezelfde plek blijven of er hetzelfde uit zien. Jaren terug waren ze zelfs een kilometer verder in zee te vinden. Wanneer we omkijken en naar de plek staren waar onze voetafdruk stonden, zien we met eigen ogen dat het zand zich hier inderdaad gauw verplaatst, want de voetstappen zijn na een paar minuten al bijna niet meer zichtbaar. Tijd om wat verder te lopen, want tijdens onze Marine Walk gaan we vooral op zoek naar zeedieren. Zeedieren die zijn achter gebleven in de waterpoelen nu het eb is en het water laag staat.
 
 

Zee-egels, gigantische schelpen, en anemonen

Voor we het goed en wel doorhebben staan we met een zee-egel in onze handen. “Look at it! It’s walking over your hand!” De pootjes van de zee-egel bewegen zachtjes en leggen per seconde slechts milimeters af. In de poel schittert ook iets fel roods. Het blijkt een anemoon te zijn en we horen dat we ook zeesterren kunnen spotten in dezelfde kleur, mits we geluk hebben natuurlijk. Geluk hebben we zeker, al spotten we geen zeester maar juist twee octopussen. Wanneer we met een stok wat zeewier aan de kant proberen te schuiven om te zien wat er in het water leeft, schieten ze ineens voorbij. “Octopus! Octopus!” gigantische tentakels rollen zich zachtjes uit en in. Uit het water halen gaat niet, dus blijven we hoopvol naar het water staren wachtend op een beter beeld. Ondertussen zien we op een andere rots twee zwarte vogels.
 

De meest romantische vogels ter wereld: Black Oyster Catchers

We vragen wat voor vogels dat zijn. Ze paraderen zo gezellig met z’n tweetjes over die rots. Hun oranje neus en pootjes fel afstekend ten opzichte van de blauwe zee en zwarte veren. “Those are two black oyster catchers!”. Wanneer je er één ziet, is het vrijwel zeker dat er ook een ander in de buurt zijn. Deze vogels zijn namelijk altijd met z’n tweeën zodra ze een paar worden. Ruzie hebben ze ook niet, want het mannetje en vrouwtje eten allebei andere dingen. Hoewel ze beide hun naam niet eer aan doen, want geen van de twee lijkt oesters te eten. Met dat liefdevolle verhaal in ons achterhoofd struinen we nog even over het strand. We hopen een zeester te spotten, maar komen onderweg alleen nog blauwe kwalletjes tegen waarvoor we gewaarschuwd worden. Zelfs al liggen ze op het droge, hun gif kan nog steeds ontzettend pijn doen dus probeer ze niet aan te raken met je blote voet!
 

Wil jij ook naar de De Hoop Nature Reserve?

De Hoop Nature Reserve ligt aan de Tuinroute, zo'n 250 km ten oosten van Kaapstad en 50 km ten zuiden van Swellendam. Het is een perfecte stop, bijvoorkeur voor 2 nachten, om uit de auto te komen en actief bezig te zijn. Bekijk de bouwsteen Hoogtepunten Tuinroute en Wijnroute (PE - Kaapstad) of Tuinroute, wijnroute en Route 62 (Kaapstad-PE) om extensie De Hoop toe te voegen aan je Zuid-Afrika rondreis. Of bekijk de rondreis Westkust, Cederberg, Wijn- en Tuinroute (Kaapstad-Port Elizabeth) of de rondreis Ontdek de Westkaap van Cederberg tot de Hoop (Kaapstad-Kaapstad).
 
Roëll en Jeroen van het reisblog We Are Travellers maakten deze reis in het kader van de Reisreporter actie van Footprint Travel in samenwerking met Mijn Zuid-Afrika
 

Zelf actieve vakantie in De Hoop? Vraag gratis een offerte aan!

Tags: Zuid-Afrika - Go Local - Go Fair - Wandelen - Walvissen 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter