Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Zeehonden, slangen en schildpadden

Zuid-Afrika reizen - West Coast Nationaal Park - Westkust

Wandelend in het weinig bezochte West Coast Nationaal Park zien we zeehonden, schildpadden en slangen. We gaan op zoek naar de voetstappen van Eva. De tijd lijkt hier langzamer te gaan.

Zuid-Afrika | 02-12-2011
Paulien van der Geest

De westkust is een ondergeschoven kindje, maar volgens kenners zeker de moeite waard. Iedereen richt zich op de tuinroute, maar hou je ervan van de gebaande paden te gaan, dan is dit een aanrader. Nieuwsgierig rijden we naar het West-Coast Nationaal Park. Op anderhalf uur rijden van Kaapstad ligt een oase van rust. Een mooi kustpark met fynbos, een lagune waar je kunt vogelspotten en uitzicht op de Atlantische oceaan. Als we op een paar rotsen van het uitzicht staan genieten, duikt opeens het koppie van een zeehond op. Geschrokken springt ie snel de zee in. Zijn koppie duikt nog een paar keer op uit te golven, om te checken of we er nog steeds zijn. In het walvis seizoen (mei-september) heb je hier ook kans walvissen voor de kust te zien.
 
Als we vlak voor zonsondergang teruglopen naar ons heerlijke ‘bush chic’ huisje ligt er een behoorlijk forse slang aan de zijkant van de weg. Ferry springt –zelfs op een afstand- bijna een meter de lucht in. Ik wil het schitterend getekende reptiel fotograferen, maar Ferry verklaart me voor gek. Het is een Pofadder en die zijn hartstikke giftig. Gelukkig ligt de slang duidelijk zichtbaar op te warmen op de asfaltweg. Even verderop komen we een baby variant tegen, iets minder bedreigend overkomend, maar desalniettemin net zo giftig. We hebben ons ‘bush’ lesje wel geleerd: niet bij zonsondergang rond gaan lopen in struikgewas!
 
De volgende morgen zien we schildpad na schildpad opwarmen op de weg. Een stuk prettiger! In het restaurant , een prachtige verbouwde boerderij, hangt een klok, dat zegt : 'Wij lopen op schildpadden snelheid. Ontspan en geniet ervan!' Dat doen we zeker! Op een of andere manier straalt het park een enorme rust uit. We genieten ook enorm van ons huisje. Naar eigen zeggen is het 'bush chic' ingericht. Een soort combinatie van comfortabel en verzorgd maar toch passend bij de eenvoud van de natuur, ik vind het erg knus in ieder geval. En het is ook nog eens opgestart als werkgelegenheidsproject, waarbij een aantal vrouwen uit de lokale bevolking ontzettend goed in staat bleken te zijn als team deze mooie huisjes te runnen. Een echt Feel Good plek om te slapen dus!
 
In dit nationaal park zijn de ‘voetsporen van Eva’ gevonden, de oudste voetafdrukken van de mens. In het informatie centrum in het park is een afgietsel te vinden. En er zijn allerlei fossielen (botten, tanden etc) gevonden van reusachtige beesten die inmiddels uitgestorven zijn, zoals de Sabeltandtijger en de voorloper van de giraffe, met een kortere nek dan de variant die wij kennen. We leren er meer over in het West Coast Fossil Park, even buiten het park gelegen, onderweg naar Cederberg. Hier zijn botten en tanden tentoongesteld en plaatjes hoe die dieren eruit hebben gezien. Een maal per dag is er om een uur of 11 een rondleiding naar een opgraving op het terrein. Het is echt een klein museumpje, maar zorgt wel voor een grappige stop onderweg. Ik vind het een bijzonder idee, dat een paar duizend jaar geleden hier zulke andere dieren rondliepen, en ook liepen de eerste mensen al rond op de Kaap!
 
We rijden verder via Paternoster, om een lekker visje te eten aan het strand. Vanuit hier trekken we richting het noorden, wat nog meer afgelegen is.

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Off the beaten track - Dieren - Wandelen - Bijzonder hotel - Walvissen - Bloemenroute

Zuid-Afrika reizen - Langebaan lagune, West Coast Park, WestkustZuid-Afrika reizen - Langebaan lagune, West Coast Park, WestkustZuid-Afrika reizen - Geelbek restaurant in oude boederij, West Coast Park, WestkustZuid-Afrika reizen - Langebaan lagune, West Coast Park, WestkustZuid-Afrika reizen - Adder, West Coast Park, WestkustZuid-Afrika reizen - ZDeze rotsen zijn goede verstopplaatsen voor de zeehonden,  West Coast Park, WestkustZuid-Afrika reizen - Het strand van Paternoster, westkust Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Heerlijk vertragen aan de West Coast 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter