Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Zulu voor een dag

Zuid-Afrika reizen - Cultuur - Volken - Zulu - Valley of 1000 Hills - Kwazulu-Natal

Vandaag zijn we ‘Zulu voor een dag’. Onze gidsen Sboh en Jabs laten ons verschillende aspecten uit de Zulu cultuur zien, maar eerst moeten we een paar Zulu worden leren en worden we een beetje 'streetwise' gemaakt. Aan het eind van de dag is duidelijk dat Ferry meer gevoel voor de Zulu taal en Paulien voor Zulu dans heeft!

Zuid-Afrika | 14-10-2011
Paulien van der Geest

Vandaag zijn we ‘Zulu voor een dag’. Onze gidsen Sboh en Jabs gaan ons verschillende aspecten uit de Zulu cultuur laten zien, maar eerst moeten we een paar Zulu worden leren. Dat valt niet mee, het zijn ware tongtwisters. Geluidsimitator Ferry mimiekt als altijd alles zo maar na, inclusief de rare slisjes en klikjes die bij de Zulu taal horen. Ik krijg het daarentegen mijn mond bijna niet uit. Gewapend met ‘Hallo’ ‘Hoe gaat het’ ‘I’m fine’ op zijn Zulu’s, zijn we klaar voor de realiteit van het leven in de Zulu gemeenschap en pakken de lokale bus.
 
Eerst wordt ons uitgelegd hoe we de bussen kunnen signaleren. Eén vinger omlaag zegt dat je in de nabije omgeving moet zijn. Een vinger omhoog betekent dat je naar het volgende dorp wilt. Golfbewegingen maak je om naar het strand te gaan etcetera. De chauffeur kan dan bepalen of hij je al dan niet als vrachtje mee wilt nemen.
 
Verder worden we nog een beetje streetwise gemaakt door onze gidsen. Iedereen die al te amicaal op ons afkomt en een hand wil geven, moeten we negeren. Door te doen alsof hij je beste vriend is, wil zo’n type ervoor zorgen dat je niet meer op je hoede bent en dan slaat hij toe. In ons busje knallen de enorme boxen bijna de bus uit en mijn trommelvliezen ook. Het is onmogelijk om elkaar te verstaan en ik wacht lijdzaam af tot we asap het busje uit mogen. Het valt niet mee om een Zulu te zijn…
 
Gedurende de middag bezoeken we de sangoma – een traditionele genezeres, een weeshuis, een winkel waar de vrouwen ‘beadwork’ –kleurig Zulu kralenwerk- verkopen en krijgen we een dansvoorstelling door de jeugd uit het dorp. Bij de laatste kijken de kinderen die gaan optreden opgewonden naar ons. Het is een hele happening om voor ons op te treden. Uiteraard moeten wij op het einde ook meedoen. De solos bestaan uit je been zo recht mogelijk omhoog gooien, zodat je knie je neus raakt. Waarbij het de bedoeling is, dat je knie naar je neus gaat, en niet andersom. Nodeloos te zeggen, dat deze twee stijve Hollanders, op dit gebied niet echt voor Zulu door konden gaan. Al wil ik hierbij graag melden dat Ferry meer aanleg voor de taal heeft en ik voor de dans! In ieder van ons schuilt diep van binnen een stukje Zulu, zullen we maar zeggen!

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Go Fair - Go Local - Off the beaten track

Zuid-Afrika reizen - Ferry probeert Zulu dansZuid-Afrika reizen - Zulu dans dorpskinderenZuid-Afrika reizen - Zulu dans door dorpsbewonersZuid-Afrika reizen - BeadworkZuid-Afrika reizen - Paulien op bezoek bij SangomaZuid-Afrika reizen - DorpskinderenZuid-Afrika reizen - Zulu dans dorpsbewonersZuid-Afrika reizen - SangomaZuid-Afrika reizen - Op bezoek bij weeshuisZuid-Afrika reizen - Op bezoek bij weeshuis 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter