BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Zwemmen onder een waterval

Zuid-Afrika - Wandelen - Cederberg - Rooibos thee

We naderen de 'last frontier' en wandelen in het ruige, onontdekte Cederberg, waar alle rooibos thee vandaan komt.

Zuid-Afrika | 03-12-2011
Paulien van der Geest

In de Cederberg, een gebied met indrukwekkende rotspartijen, komen maar weinig Europese toeristen. We slapen in een klein huisje op het land van een boerderij. We krijgen de kans om op pad te gaan met Mark, één van de eigenaren, die met zijn kinderen de wandeling naar de waterval op het eigen terrein gaat maken. Mark is opgegroeid op deze boerderij, waar hij nu schapen houdt, olijven en rooibos oogst.
 
Alle Rooibos thee is Zuid-Afrika komt uit dit gebied. Ongelofelijk, want in Zuid-Afrika kun je alleen maar kiezen uit zwarte thee of Rooibos, er moeten dus behoorlijk wat kilos Rooibos thee verbouwd worden. Ik had in Zuid-Afrika plantages vol Rooibos thee verwacht, maar het groeit ergens boven op een paar rotsen!
 
Mark gaat ons als een jonge hinde voor over de paadjes tussen de rotsen door. Mark en de kinderen stoppen  om water uit een stroompje te drinken. Dat kan hier gewoon nog. Mark brengt ons bovenaan de waterval, waar we in het koude rivierwater kunnen afkoelen. We vinden het echt fantastisch!
 
We merken wel dat we de ‘last frontier’ naderen, de laatste grens. Vanaf Cederberg naar het noorden (Noordkaap provincie), wordt het landschap bar en droog en is het leven moeizaam. Hier wonen van oudsher dan ook veel minder mensen.  Veel mensen praten dan ook het Afrikaans, afstammend van het Nederlands. Het Afrikaans is voor ons gemakkelijk te lezen. Maar als ze onderling zitten te kletsen, dan lijkt het wel of de Zweedse Chef van de Muppet show aan het woord is! Richten ze zich tegen ons, dan praten ze iets rustiger en kan ik ze prima verstaan. Maar als ik Nederlands terugpraat, verstaan ze me nauwelijks tot niet. Terwijl ze de Vlamingen wel verstaan! Het heeft dus alles met intonatie te maken. Onze theorie is dat het komt door de Frans Hugenoten, die 300 jaar geleden via Nederland naar de Kaap zijn gekomen. Frans en Nederlands samen, dan zou je Vlaams accent moeten krijgen.
 
Ook Mark verstaat mijn Nederlands niet. Maar stel ik mijn vraag in het Engels, dan gaat hij direct over in het Engels. Het Afrikaans is een grappig taaltje, wat ik graag wil leren. Ik vraag dus telkens Ferry in het Nederlands om mijn vraag in het Afrikaans aan Mark te stellen. Wat in mijn oren praktisch hetzelfde klinkt. Een bizarre situatie!
 
Het is wel een groot voordeel dat Ferry mensen in hun ‘moerstaal’ kan aanspreken, het schept gelijk een band. Als we teruglopen neemt Mark ons mee naar de camping waar de klimmers verblijven, waar we koude Windhoek biertjes en Savannah Dry Cider drinken. Het wordt alsmaar gezelliger, en voordat we naar ons huisje gaan krijgen we een kilo lamsbouten mee, voor op de braai. Aan de keukentafel krijgt Ferry een lesje marinade maken (braaien is mannenwerk namelijk). Een pot heerlijke olijven van eigen land, maken het feest compleet. Wat zijn mensen hier toch vreselijk aardig! Het pak braaihout, dat nu al weken achterin de auto ligt, gaat eindelijk in de fik. Als appetizer eten we de olijven. En als hoofdgerecht eten we –schrik niet- de hele kilo lamsbouten op. (Geen bijgerechten hoor! Op zijn Afrikaans: puur vlees eten!)  Het was eigenlijk het idee de leftovers als snacks voor de volgende dag te houden, maar er zijn geen leftovers. Deze lamsbouten waren om je vingers bij af te eten. En dat terwijl ik normaliter niet eens een echte fan van lamsbouten ben!
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Off the beaten track - Wandelen - Bloemenroute

Zuid-Afrika reizen - Zwembad bij ons huisje. Cederberg, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Grote rotsen liggen losjes op elkaar. Cederberg, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Zwemmen onder waterval. Cederberg, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Waterval. Cederberg, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Cederberg, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Cederberg, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Kunstig gestapelde rotsen. Cederberg, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Cederberg, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Mooi landschap. Cederberg, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Braai advies aan de keukentafel van de boer. Cederberg, Zuid-Afrika 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter