Lavastrand in Vik

Veelgestelde vragen IJsland

Algemene vragen

 • Moet je vaccinaties hebben voordat je naar IJsland gaat?
  Er zijn geen specifieke vaccinaties vereist voordat je naar IJsland gaat. Maar het is altijd een goed idee om je algemene vaccinaties up-to-date te houden. Raadpleeg voor de zekerheid een medisch professional oor de meest actuele informatie.

 • Wat voor soort stekker heb je nodig in IJsland?
  Geen zorgen over stekkers in IJsland, die zijn hetzelfde als in Nederland. Ze hebben een netspanning van 230 volt en een frequentie van 50 hertz. In IJsland gebruiken ze stopcontacten van type F, maar als je een stekker van type C of E hebt, past die ook gewoon.

 • Welke munteenheid gebruiken ze in IJsland?
  In IJsland gebruiken ze de IJslandse kroon als valuta. Je hebt munten van 100, 50, 10, 5 en 1 kroon, en biljetten van 5.000, 2.000, 1.000 en 500 kronen. Geen zorgen, je kunt gewoon met je pinpas met Maestro-logo geld pinnen bij pinautomaten en zelfs in winkels betalen.

 • Is IJsland veilig?
  IJsland is super veilig! Zelfs de hoofdstad Reykjavik is een veilige stad. Je hoeft je niet al te veel zorgen te maken, de veiligheidsrisico's zijn vergelijkbaar met wat je in Nederland gewend. Check voor vertrek altijd even het reisadvies.

Inside IJsland vragen

 • Wat kun je allemaal doen in IJsland?
  Nou, in IJsland is er genoeg te doen! In Reykjavik, de meest noordelijke hoofdstad ter wereld, kun je lekker rondstruinen en de sfeer proeven. Je kunt ook van Europa naar Noord-Amerika springen in Thingvellir National Park. Vergeet niet de adembenemende Gullfoss-waterval te bewonderen. Voor een miniatuurversie van IJsland kun je het schiereiland Snæfellsnes bezoeken. En als je echt iets unieks wilt meemaken, moet je de drijvende ijsschotsen in het gletsjermeer Jökulsárlón zien!

 • In welke taal moet je in IJsland spreken om te kunnen communiceren?
  De meeste mensen in IJsland spreken IJslands, maar je zult merken dat veel IJslanders ook Engels spreken. Dus als je Engels spreekt, kun je prima communiceren in IJsland.

 • Wat zijn enkele van de meest populaire bezienswaardigheden in IJsland?
  Enkele populaire bezienswaardigheden in IJsland zijn de Golden Circle-route (met onder andere Geysir en Gullfoss), de Blue Lagoon, de Jökulsárlón-gletsjerlagune en de zwarte zandstranden van Reynisfjara.

 • Wat is kenmerkend voor de IJslandse cultuur en keuken?
  De IJslandse cultuur wordt gekenmerkt door een sterke band met de natuur, folklore en traditionele kunstvormen zoals muziek en literatuur. Wat betreft eten, staan verse vis, schapenvlees en zuivelproducten centraal in de IJslandse keuken. Probeer zeker ook de lokale specialiteiten zoals hákarl (gefermenteerde haai) en kleinur (gefrituurde deegknoedels).

Reisvragen

 • Hoe lang moet je in het vliegtuig zitten om in IJsland te komen?
  De vlucht van Amsterdam naar Reykjavik duurt ongeveer 3 uur. Houd er rekening mee dat er een tijdsverschil is, dus als je in IJsland aankomt, is het 2 uur vroeger dan in Nederland. Eenmaal op het vliegveld kun je meteen je auto ophalen en dan is het nog ongeveer een uurtje rijden naar Reykjavik. Als je vroeg aankomt en tijd over hebt, kun je alvast wat van Reykjavik verkennen.

 • Hoe lang moet je in IJsland blijven?
  Nou, hoe lang je in IJsland wilt blijven, hangt af van je plannen en wat je allemaal wilt zien. Maar over het algemeen raden mensen aan om minimaal een week te blijven om echt van het land te kunnen genieten.

 • Wat is de beste reistijd voor IJsland?
  IJsland kun je het hele jaar bezoeken! Juli en augustus zijn de drukste maanden in IJsland en worden beschouwd als het hoogseizoen. Veel reizigers kiezen deze periode vanwege het aangename weer, met gemiddelde temperaturen tussen 13 en 15 graden Celsius.

 • Hoeveel kost reizen in IJsland?
  Een vakantie naar IJsland kan variëren van € 750 tot € 3.600 per persoon, afhankelijk van verschillende factoren. Het hangt echt af van wat je wilt doen en hoe luxe je wilt gaan.