Bergen op Madeira

10x Wat te doen en zien op Madeira

    10x Wat te doen en zien op Madeira

    Welkom op het unieke eiland Madeira, waar elke hoek een nieuwe verrassing biedt en avontuur wacht om ontdekt te worden. Als jij op zoek bent naar een bestemming die jouw behoeften vervult met een perfecte balans tussen cultuur, natuur en mogelijkheden voor zowel actieve dingen als ontspanning, dan is dit de perfecte bestemming voor jou! Voel de magie van dit unieke eiland terwijl je je laat leiden door de charme van de straten, de geuren van de bloemen ruikt en de smaken van lokale lekkernijen proeft. Onze reisexperts bij Footprint Travel hebben voor jou niet één, maar twee unieke Madeira rondreizen samengesteld, die je meenemen op een onvergetelijke reis door dit wonderbaarlijke eiland. Of je nu de hoogste bergen wilt beklimmen, wilt dwalen door valleien of gewoon wilt chillen aan de rand van azuurblauwe wateren, op Madeira vind je alles wat je zoekt. Ontdek hieronder tien onmisbare must-do en must-visit plekken die je reis tijdens je bezoek aan Madeira compleet zullen maken.

    #1 Bezoek de levendige hoofdstad Funchal

    Ontdek de levendige hoofdstad Funchal, dat ligt tussen de heuvels met adembenemend uitzicht op de Atlantische Oceaan. In de hoofdstad van Madeira wordt het aangeraden om de kleurrijke markten, sfeervolle straatjes en levendige pleinen te bezoeken. In de avond kun je genieten van livemuziek en een lokaal wijntje in één van de gezellige restaurants van Madeira. Funchal trekt bezoekers met haar unieke charme en warme gastvrijheid, een ideale start voor jouw avontuur. Een must-visit hotspot is de Mercado dos Lavradores, een populaire markt waar mensen komen voor verse producten en heerlijke lekkernijen. Wees er wel op voorbereid dat de prijzen erg hoog zijn door de toeristische populariteit. Verken tot slot Zona Velha, waar elke beschilderde woning een kunstwerk is. Als tip wordt het aangeraden om je dag af te sluiten op een terras met een poncha, een lokale alcoholische drank met passievrucht, suikerrietbrandewijn en honing.

    Links uitzicht op Funchal, rechts de populaire markt en en kabelbaan

    #2 Sleeën in Madeira

    Rondom Funchal is genoeg te beleven. Je kan met de kabelbaan van Funchal naar het dorpje Monte. In dit dorpje kan je de Botanical Gardens of de Monte Palace Tropical Gardens bezoeken. Om weer terug naar beneden naar Funchal te gaan kan je een bijzonder vervoermiddel pakken, de toboggan. Dit is een houten slee met een rieten mand waar je in kan zitten en je naar beneden wordt gebracht. Vroeger werden deze voornamelijk gebruikt om groente en fruit te verplaatsen, maar tegenwoordig is het vooral een toeristische attractie. De tocht met de toboggan duurt ongeveer 10 minuten en biedt een spectaculair uitzicht op de omgeving. Het is een unieke manier om de steile hellingen van Monte te ervaren en een onvergetelijke ervaring toe te voegen aan je bezoek aan Madeira.

    Je ziet een koppel sleeën in Madeira

    #3 Monte Palace Tropical Garden

    Op het prachtige eiland Madeira, midden in de Atlantische Oceaan, ligt de Monte Palace Tropical Garden. Deze tuin, gelegen op de hellingen van Monte, biedt een oase van rust en natuurlijke schoonheid tussen tropische planten en bloemen. Je kunt wandelen langs de kronkelende paden, omringd door exotische planten en kleurrijke bloemen, terwijl je geniet van uitzichten over Funchal en de oceaan. In de tuin kun je ook genieten van exotische vogels die rondvliegen. Daarnaast vind je overal beeldhouwwerken die de tuin een extra mooi tintje geven. Neem dus de tijd om te ontspannen op één van de bankjes en laat de rustgevende sfeer van deze plek op je inwerken. Vergeet ook je camera niet, want dit is een paradijs voor fotografen!

    Inpressie van monte palace tropical garden

    #4 Verken de kust van Madeira

    Langs de kust van Madeira strekt zich een uitnodigend landschap uit waar rotsachtige kliffen en schilderachtige baaien elkaar afwisselen. Deze kust biedt activiteiten voor zowel avonturiers als rustzoekers. Hier kan je wandelen, zwemmen, snorkelen of lekker aan het strand liggen. Er zijn veel hikes langs de levada's, de historische kanalen die het eiland doorkruisen. Als wandelliefhebber zijn deze unieke wandelpaden dan ook niet te missen. Je kan ook genieten van een ontspannen dagje zonnebaden op één van de vele prachtige stranden. Of je laat je verwennen door de kleurrijke vissersdorpjes waar je verse zeevruchten kunt proeven.

    Grotten van Madeira

     

    #5 Levada wandelingen

    Op Madeira bieden de Levada-wandelingen een unieke manier om het landschap van het eiland te verkennen. Deze eeuwenoude irrigatiekanalen, die ooit aangelegd waren om water van de regenachtige noordkust naar de drogere zuidkust te brengen, vormen nu een netwerk van wandelpaden door weelderige bossen, langs steile kliffen en indrukwekkende watervallen. Met routes die variëren in moeilijkheidsgraad en lengte, is er voor ieder wat wils: van rustige tochten tot meer uitdagende tochten. Het is belangrijk om goede wandelschoenen aan te doen en neem een waterdichte jas mee, want het weer kan snel veranderen in deze bergachtige omgeving. Terwijl je over de smalle paden loopt, kom je langs veel panoramische uitzichten en pittoreske dorpjes, dus vergeet je camera en verrekijker niet. Het is een kans om de natuurlijke schoonheid van Madeira echt te bewonderen en waarderen.

    Uitzichtpunt wandeling door Levada

    #6 Bewandel de 6 mooiste hikes op Madeira

    Madeira is zeker een eiland voor wandelliefhebbers. Het wordt voor de actieve natuurliefhebbers aangeraden om deze hikes dan ook niet te missen! Trail PR8 ten oosten van het eiland, is een tocht waar je de mooiste kliffen en adembenemende uitzichten vindt. Pico Ruivo, de hoogste berg van Madeira, is een uitdagende wandeling door ruige berglandschappen. Levada das 25 Fontes is een populaire hike door het Laurissilva bos. In het noorden van Madeira is de Levada do Rei een populaire wandeling met unieke planten en dieren. Aan het oostelijke uiteinde van Madeira is Vereda da Ponta de São Lourenço die langs unieke landschappen met ruige kliffen, vulkanische rotsformaties en unieke uitzichten komt. Als laatste tip voor een unieke hike is de Levada do Alecrim en Lagoa do Vento, die langs een indrukwekkende waterval komt. Lees meer over deze hikes.

     rechtsboven Pico Ruivo, rechtsonder Levada do Alecrim en Lagoa do Vento en links Pr8

    #7 Pico do Arieiro

    Pico do Arieiro, gelegen op het prachtige eiland Madeira, is één van de hoogste pieken die je kunt bereiken met de auto in Europa. Op een hoogte van 1.818 meter biedt deze adembenemende bestemming een panoramisch uitzicht. De kronkelende weg naar de top gaat langs steile kliffen en je waant je weg door de wolken heen, waardoor je het gevoel krijgt alsof je een stukje van de hemel raakt. Eenmaal op de top word je beloond met een spectaculair 360-graden uitzicht over de omliggende bergen, valleien en de Atlantische Oceaan. Vergeet dus niet je camera om dit onvergetelijke moment vast te leggen! Voor avonturiers zijn er ook wandelpaden die vanaf hier vertrekken, waaronder de populaire route naar Pico Ruivo, de hoogste top van Madeira. Kortom, Pico do Arieiro is een must-see bestemming voor iedereen die Madeira bezoekt.

    wandeling pico do arieiro

    #8 Dolfijnen en walvissen spotten

    Dolfijnen en walvissen spotten in Madeira is een onvergetelijke ervaring tijdens je bezoek aan dit unieke eiland. Neem een boottour rond het eiland en geniet van ontmoetingen met verschillende soorten, waaronder tuimelaars, grienden en potvissen. De wateren rond Madeira worden beschouwd als één van de beste plekken ter wereld om dolfijnen en walvissen in hun natuurlijke habitat te zien. Gidsen aan boord delen boeiende informatie over het gedrag, de gewoonten en de ecologie van deze dieren, terwijl passagiers deze ondertussen spotten. Met het azuurblauwe water als achtergrond biedt deze ervaring niet alleen een opwindende ontmoeting met de onderwaterwereld, maar ook een diepe waardering voor het belang van natuurbehoud en respect voor Madeira’s oceanen. Tip: vergeet je verrekijker of camera niet!

    Dolfijnen in Madeira

    #9 Proef traditionele Madeiraanse keuken

    Ontdek de rijke smaken van de traditionele Madeiraanse keuken tijdens je verblijf op het eiland. Proef gerechten met unieke lokale ingrediënten en eeuwenoude recepten die de cultuur van Madeira weerspiegelen. Geniet van smakelijke visgerechten, zoals de beroemde espada (zwarte degenvis) geserveerd met banaan, of probeer espetada, gegrild vlees op een spies, gekruid met knoflook en zout. Bij je maaltijd wordt het aangeraden om een glas Madeira-wijn te drinken dat wordt geproduceerd op het eiland en bekend staat om zijn rijke smaak en complexiteit. Sluit je culinaire reis af met een zoete lekkernij, zoals bolo de mel (honingcake) of queijada (kaastaart). Ontdek de warme gastvrijheid van lokale restaurants en laat je smaakpapillen verwennen door de authentieke smaken van Madeira.

    Specerijen Madeira

    #10 Bezoek Madeira wijngaarden

    Een bezoek aan de wijngaarden van Madeira is een reis naar de rijke geschiedenis en unieke smaken van het eiland. Vroeger werden de wijngaarden op terrassen op steile hellingen geteeld, waardoor elke druif de perfecte hoeveelheid zon en vocht kreeg. Tijdens een rondleiding door de wijngaarden krijg je niet alleen een spectaculair uitzicht op de Atlantische Oceaan, maar ook inzicht in het delicate proces van het maken van de Madeira-wijn. Je leert over de verschillende druivenrassen die op het eiland groeien, de traditionele productiemethoden en de rijping in eiken vaten die de unieke smaak van Madeira-wijn creëren. Natuurlijk eindigt een bezoek aan de wijngaarden vaak met een proeverij, waar je de complexe geuren en diepe smaken van deze legendarische wijn kunt proeven.


    wijngaarden van Madeira met uitzicht op de zee

    Was jij al van plan om dit unieke eiland te bezoeken? Of hebben wij jou na deze blog weten over te halen? Bekijk onze Madeira rondreizen op de website en tweak jouw Madeira rondreis! Madeira biedt de perfecte mix van cultuur, natuur, actief en chillen.