Goedkope huurauto Zuid-Afrika
.jpg)
Bij Footprint Travel krijg je in zuidelijk Afrika je eigen huurauto mee. Er zijn verschillende categorieën beschikbaar. De kleinste, standaard categorie is categorie B. Dit is onze goedkoopste huurauto voor Zuid-Afrika. Voor de grotendeels geasfalteerde wegen van Zuid-Afrika kun je hiermee toe. Het komt echter regelmatig voor dat de laatste stukken van de route ongeasfalteerde grafel wegen zijn. Ook is Zuid-Afrika heuvelachtig en is wat extra motor capaciteit erg prettig. Meer motor capaciteit is ook prettig op de snelwegen waar beperkte inhaal stroken zijn en je vaak een vrachtwagen moet inhalen. Besef dat Zuid-Afrika een groot land is, en dat je veel uren in de auto zult doorbrengen. Dagen van 5 uur rijden (excl stops) zijn heel normaal. Bedenk daarom van te voren goed of je de goedkoopste huurauto wilt, of liever €4,- per dag meer betaalt aan een grotere huurauto. Wij adviseren je minimaal C-categorie te nemen. Besluit je ter plaatse toch een grote auto te willen, dan kan dit moeilijk zijn indien alle auto's al zijn gereserveerd. Stem je hoeveelheid bagage af op de kofferruimte van de huurauto die je hebt uitgezocht. Het is prettig en veiliger om al je bagage achter slot en grendel te hebben. Wil je een grotere auto dan dien je dit van te voren aan te geven en worden de kosten van deze auto categorie uiteraard berekend.
Door onze scherpe inkoop contracten zijn onze huurauto's mét Supercover goedkoper dan wanneer je rechtstreeks naar een autoverhuurbedrijf gaat. Wij verhuren onze auto's dan ook uitsluitend aan onze eigen reizigers, dat wil zeggen alléén in combinatie met een landarrangement (hotels).
We werken met een betrouwbaar internationaal autoverhuurbedrijf. Het genoemde merk en type per auto zijn een voorbeeld. Het kan zijn dat je ter plekke een ander merk krijgt, maar in dezelfde prijscategorie. Is jouw categorie niet beschikbaar, dan zal het autoverhuurbedrijf je een grotere auto meegeven. Meer informatie over
categorieen huurauto en prijzen huurauto Zuid-Afrika.
Samenvatting Huurauto Zuid-Afrika
- Voor de huurauto kun je aangeven welke klasse je wilt rijden. Zie hier voorbeelden van de type huurauto's. De automerken zijn altijd voorbeelden, het autoverhuur bedrijf kan een andere auto binnen dezelfde klasse aanbieden. Voor extra comfort, bagageruimte en voldoende motor capaciteit (Zuid-Afrika heeft bergen), raden we je aan minimaal C-klasse (of groter indien meer personen) te kiezen.
- De autohuur is -in tegenstelling tot online tarieven van autoverhuur bedrijven- inclusief SUPER COVER verzekering, contract fee (iedere keer dat je een auto in ontvangst neemt zijn er wettelijke administratiekosten), en tweede chauffeur. Wij verhuren onze voordelige autos dan ook alleen aan onze eigen reizigers, in combinatie met het landarrangement.
- Een One way fee betaal je, indien je de auto op een andere plaats aflevert, dan je hebt opgehaald. (Bijvoorbeeld ophalen in Port Elizabeth en afleveren in Kaapstad.) Dit bedrag wordt na afloop door de autoverhuur afgehouden van je creditcard. Lees hier meer over de Voorwaarden huurauto.
- Wil je dat de auto wordt afgeleverd bij je accommodatie, dan betaal je hier afleverkosten (delivery fee) voor. Lees hier meer over de Voorwaarden huurauto.
- Denk er aan dat je je bij de autoverhuur moet legitimeren met: paspoort, internationaal rijbewijs en een creditcard i.v.m. de borg. Zonder deze 3 zaken krijg je geen huurauto mee in Zuid-Afrika!
Wat zijn extra kosten bij het huren van een auto in Zuid-Afrika?
_bewerkt-1.jpg)
Op onze website staat onder Voorwaarden huurauto duidelijk wat is inbegrepen, zoals Super Cover, contract fee, onbeperkte kilometers.Ook staat hier beschreven welke verzekeringen inclusief zijn.
- One Way Fee d.w.z. een andere retourlocatie dan ophaallocatie wordt ter plaatse bij de autoverhuur afgerekend indien dit van toepassing is.
- Extra zaken als kinderzitjes, gps en dergelijke zijn naar keuze en dus niet standaard inbegrepen.
- Onder de 21 jaar betaal je in Zuid-Afrika een Young Drivers fee.
- Benzine en andere kosten van transport zoals tol- en parkeergeld zijn nooit bij de prijs inbegrepen. Benzine is ongeveer €1,- per liter in Zuid-Afrika. Uiteraard is deze inschatting afhankelijk van olieprijzen en koersfluctuaties, maar het geeft je een idee van de kosten.
- Meer informatie over extra opties op Voorwaarden huurauto Zuid-Afrika.
Tips voor veilig zelf auto rijden in Zuid-Afrika

Sommige mensen vragen zich af of auto rijden in Zuid-Afrika veilig is. Onderstaande tips zullen er zeker aan bijdragen dat je met een gerust hart in de auto kunt stappen.
- Download de kaart(en) van Zuid(elijk)-Afrika op je Tomtom of ander (mobiel) navigatiesysteem. Je kunt ook tomtom kaarten downloaden voor op je smartphone. Het maakt het rijden in een onbekend land er een stuk relaxter op. Ook helpt het je om de tijd voor je trip in te schatten. Doe dit bijvoorkeur de dag ervoor, zodat je je dag goed kunt plannen en op tijd vertrekt.
- Voor iedere reiziger, te voet of in de auto geldt waar ook ter wereld: zorg dat je er niet verdwaalt uit ziet, ook al ben je het. Rijdt naar een betrouwbaar punt, zoals een benzinestation en laat je daar rustig de weg uit leggen. Ben je dicht bij je accommodatie, bel hen om de weg uit te leggen. Over het algemeen zijn Zuid-Afrikaners bijzonder behulpzaam. Ze doen veel meer moeite om je te helpen dan men in Nederland gewoon zou vinden.
- Zorg dat je bij daglicht rijdt. In Zuid-Afrika kan er overstekend wild zijn, vee op de weg wandelen, en bij gebrek aan beter wordt de snelweg ook als voetpad gebruikt, bijvoorbeeld door schoolgaande kinderen. Tevens wordt het in het donker veel moeilijker om de juiste afslag te vinden. Ook dieven geven een voorkeur aan de mantel van de nacht.
- Schat de tijd voor je trip ruim in. Reken gemiddeld op 50 tot 60 km/h. Probeer dan ook niet meer dan 300 km op een dag te overbruggen. Ook al kun je op snelwegen 100-120 rijden, oponthoud als tolpoorten, tanken, de weg zoeken, werk aan de weg, brengt je gemiddelde omlaag. Hou daarnaast rekening met een uur (lunch)pauze.
- Ga liever vroeg (8 uur bijvoorbeeld) op pad, zodat je 's middags aankomt. Je kunt dan relaxed je omgeving verkennen en plannen voor de volgende dag maken. Zit er dan onderweg iets tegen, en kom je in een file terecht, dan kom je toch nog voor donker aan.
- De hoofdwegen zijn geasfalteerd en over het algemeen in goede conditie. Op sommige plaatsen wordt er aan de weg gewerkt, wat een langere reistijd kan opleveren. Zorg daarom dat je een half uur tot een uur speling hebt, zodat je bij daglicht aankomt. Ben je van plan onverharde wegen te nemen, informeer dan lokaal naar de conditie en de verwachte reistijd. Een goed onderhouden grafelweg is absoluut iets anders dan een weg die vol kuilen zit, waar je stapvoets moet rijden.
- Op de hoofdwegen zijn regelmatig tankstations met goede wc’s, een winkeltje en fast food restaurant te vinden, vaak wordt dit aangekondigd als ‘One stop shop’. In afgelegen gebieden zoals Lesotho is buiten de hoofdstad benzine op weinig plaatsen te verkrijgen. Zorg dat je tank vol is en maak van elke gelegenheid gebruik. Informeer ter plekke, zodat je niet zonder benzine of eten komt te zitten.
- Tank liever te vaak dan te weinig! Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om iedere lunchpauze van een rijdag te tanken. Zorg altijd voor een volle tank voordat je van de hoofdweg afgaat.
- Vraag bij in ontvangst nemen van de huurauto waar de krik ligt en zorg dat je weet hoe deze werkt. Op een onverharde weg heb je eerder kans op een lekke band door een scherpe steen dan in Nederland.
- In zuidelijk Afrika rijdt men links.
- Een stoplicht wordt een robot genoemd.
- Op een kruispunt met stoptekens, gaat de auto die het eerst op het kruispunt is, voor. Je wacht dus rustig je beurt af.
- Indien de mogelijkheid er is, bijvoorbeeld bij een hotel, zet je auto dan (m.n. 's nachts) op een bewaakt terrein.
- Laat geen waardevolle spullen achter in de auto. Zorg dat wat je achterlaat in de auto uit het zicht is en achter slot zit (kofferbak). Uiteraard laat je je tas met camera, telefoon, paspoort, portemonnee nooit in de auto achter, al is het een natuurgebied. Dit zou je in Nederland ook niet doen. Een beroepsdief weet precies waar hij zijn moet!
- Sluit je auto af. Sluit ook de ramen als je in een natuur gebied stilstaat, ook al sta je vlak bij de auto. Razendsnelle aapjes weten door een halfopen raam naar binnen te springen. Zorg dat de aap naar buiten kan en niet in paniek raakt, blokkeer zijn weg niet. Vervelender dan een verloren appel, is een beet van een aap of een urinelucht in de auto van een bange, in het nauw gedreven aap!