Banken Zuid-Afrika
De banken zijn vaak open tussen 08.30-15.30uur van maandag tot vrijdag. Op zaterdag sluiten de meeste banken rond 11 uur. Wisselkantoren blijven vaak open tot 17.00 en op zaterdag tot 12 uur.
Pinpas en creditcard in Zuid-Afrika

In de grotere plaatsen zijn voldoende banken voorzien van een pinautomaat (ATM). Je bankpas moet voorzien zijn van een Maestro- of Cirrus-logo om geld op te kunnen nemen in het buitenland (bij elke ATM met
het
Cirrus-logo kun je ook pinnen met je pas met het Maestro-logo). In Lesotho is een internationale ATM in Maseru, in Swaziland in Mbabane, Ezulwini Vallei en enkele andere locaties.
Een creditcard is verplicht bij bij het huren van een auto, de creditcard is de borg voor het autoverhuur bedrijf. Zonder creditcard krijg je absoluut geen auto mee. Een creditcard kan gebruikt worden in grotere hotels, restaurants en bij betaling van hogere bedragen bijvoorbeeld voor excursies. (In Lesotho en Swaziland zullen creditcards alleen in de grote toeristische instellingen worden geaccepteerd. Ga er dus niet vanuit dat je overal je creditcard kunt gebruiken.) Ook kan je eventueel met een creditcard pinnen (houd rekening met relatief hoge transactiekosten) of indien nodig geld opnemen bij een bank als er geen pinautomaat is. Het is daarom verstandig als je reis altijd een creditcard bij je te hebben, al is het maar voor noodgevallen.
Voor een banktransactie met je wereldpas zal ruim 2 euro in rekening worden gebracht en met je creditcard ruim 4 euro. Het is daarom voordelig een zo groot mogelijk bedrag in een keer op te nemen. Echter, uiteraard binnen de grenzen van veiligheid. Zorg dat je voldoende geld bij je hebt voor afgelegen gebieden, zoals de wildparken als Kruger Park. Verdeel het geld over de verschillende reizigers en zorg dat je er zicht op houdt.
Tips voor fooien
Fooien vormen een belangrijk en normaal onderdeel van de lokale economie, met name in de toeristische sector. Dit beslaat niet alleen fooien van de toeristen, in Afrika is het heel normaal om iemand die een service voor je verricht een klein bedrag te geven. Fooien vormen in Zuidelijk Afrika dan ook meer dan een extraatje, zij vormen voor veel mensen een deel van het salaris. Chauffeurs, gidsen en hotelpersoneel rekenen dan ook enigszins op een fooi na afloop van hun diensten. De kunst is het juiste bedrag te geven, hieronder volgen enige richtlijnen.
Natuurlijk is er geen vast bedrag of percentage waar mensen zich aan moeten houden bij het geven van fooi, het is altijd vrijblijvend maar wordt wel zeer op prijs gesteld door de service verlener. Bij een tankstation geef je aan degene die je ruiten wast, je olie en water nakijkt of je banden pompt 5-10 ZAR, zo ook iemand die een kleine dienst verricht als ‘parkeerwacht’ (op je auto letten). In het algemeen, vooral bij horeca gelegenheden, geldt een fooi van 10% op de prijs. Een richtlijn voor een (dag)excursie is een fooi van 50 – 100 ZAR voor een reisgezelschap van 2 personen. Ben je bijzonder tevreden of reis je met een grote groep, dan kunt je hier wat bij opzetten.