Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Geldautomaten, pinautomaten Zuid-Afrika (ATM)

Ook in Zuid-Afrika verschijnen op steeds meer plekken pinautomaten. Natuurlijk is de situatie continu aan verandering onderhevig. Deze lijst pretendeert dan ook niet volledig te zijn, maar geeft een indruk waar je pinautomaten kunt verwachten en in welk gebied dit moeilijker wordt.
 
Als er sprake is van 'beperkte' aanwezigheid van geldautomaten, dan is dit er mogelijk maar één. Het kan voorkomen dat deze pinautomaat defect is, geen internationale pinpassen accepteert of juist nét jouw pas niet accepteert. Daarom is het verstandig in grotere plaatsen te pinnen, en wat extra euro’s voor noodgevallen achter de hand te houden. Het kan ook zijn dat de pinautomaat alleen maar creditcards accepteert.
 
 

Pinautomaten in Nationaal Parken

In de meeste grotere plaatsen zijn pinautomaten, in Nationaal parken kan dit moeilijker zijn. Hieronder volgt een overzicht van de Nationale Parken en hun faciliteiten:
 

Kruger Park:

Binnen het Kruger Park heeft alleen Skukuza volledige bank faciliteiten. Veel andere grote kampen hebben ook ATMs maar deze zijn vaak van het type ‘privé’. Deze rekenen ongeveer 1-2 procent extra kosten. Het komt vaak voor dat ze buiten werking zijn of geen geld voorraad hebben. Echt vertrouwen op deze ATM kun je dan ook niet. Alles wat in een Rest Camp gekocht wordt kan wel direct met kaart betaald worden.
In de privé reservaten, binnen het Kruger Park, is het verstandig wat cash geld te hebben voor fooien. Wanneer reizigers dat niet hebben kunnen ze het ook bij de rekening bij het uitchecken zetten. Het is belangrijk het precieze bedrag en de juiste persoon voor ontvangst bij de rekening te zetten. Dit om risico te voorkomen dat het de juist persoon niet bereikt.
 

Mlilwane (Swaziland):

In Swaziland betaald men met de Swaziland Lilangeni (SZL), die dezelfde waarde heeft als de ZAR. De ZAR wordt gewoon geaccepteerd als betaalmiddel maar is niet langer een officiële muntsoort in Swaziland. In de grote plaatsen en dorpen zijn ATM’s te vinden. Het is verstandig om voor je volledige verblijf cash geld mee te nemen voor het geval er problemen zijn met het aannemen van uw bankpas(sen).
 

Ithala:

In Ithala Park zijn geen ATM’s en de dichtstbijzijnde faciliteiten zijn op 2 uur rijden afstand. Het is daarom verstandig cash geld van te voren te pinnen. Wel kunnen in de geboekte accommodaties met creditcard betaald worden.
 

Giants Castle (Drakensberg):

Het dichtstbijzijnde punt om te pinnen is Ascot, op een uur rijden afstand. Het is daarom verstandig cash geld van te voren te pinnen. Wel kunnen in de geboekte accommodaties met creditcard betaald worden.
 

Golden Gate Nationaal Park (Drankensberg):

In dit nationaal park zijn geen pinautomaten. Het dichtstbijzijnde dorp waar gepind kan worden ligt op 17 km afstand en het is verstandig om voor het bezoek hier cash geld te pinnen. Reizigers kunnen  vaak ook bij de accommodatie zelf met creditcard betalen.
 

Addo Elephant Nationaal Park:

Dit park heeft geen ATM’s, er is echter een dorp, Addo, op 12 km afstand van het Nationaal Park. Reizigers kunnen hier cash geld pinnen voordat zij het park binnen gaan. Ook op de luchthaven kan geld gepind worden voor de trip. In elke accommodatie kan met creditcard betaald worden.
 

Tsitsikamma Nationaal Park:

Ook Tsitsikamma National Park heeft geen ATM faciliteiten in het park. In de buurt, op 15/20 km afstand zijn ATM’s te vinden evenals in het dorp vlakbij het park.
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter