_edited-1.jpg)
Typisch Zuid-Afrikaans eten
_edited-1.jpg)
In Durban heerst een sterke Indiase invloed. Men eet hier dan ook veel typische curies met z’n scherpe chilismaak en rood-gele kleur. Het gerecht gaat goed samen met kip, lam of rundvlees. In Bokaap, de kleurrijkste wijk van Kaapstad, vind je de traditionele Cape Malay keuken. Hierin vind je eveneens de Indiase invloeden terug.
Van sommige gerechten valt als Nederlander wel een voorstelling te maken. Potjiekos is bijvoorbeeld laagjes vlees en groente, dat in een driepotige pot boven het vuur langzaam gaar kookt. Roosterkoek is brood dat op de braai (barbecue) wordt gebakken. Skilpadjies daarentegen zijn geen schildpadjes, maar levertjes!
In verband met veelvuldig rondtrekken hadden de Afrikaners (de zogenaamde Voortrekkers) eten nodig dat houdbaar bleef. Hierdoor ontstond het traditionele biltong (gedroogde reepjes gezouten vlees), gedroogd fruit en boerewors (vlees dat langer houdbaar is door gebruik van kruiden en azijn, ook gedroogd).
De zwarte keuken is gebaseerd op maïs, gierst (sorghum) en bonen, op smaak gemaakt kruiden, uiten, pindas en chili. Mealie pap, maïspap, is het meest gegeten voedsel van Zuidelijk Afrika. Het is goedkoop, maar heeft weinig smaak. Het is lekker te maken met een smakelijke stoofpot. En dan is er ook nog invloed uit landen ten noorden in Afrika, zoals Mozambique, waardoor er Portugese gerechten op het menu verschijnen! Ook is de lokale bevolking in Zuid-Afrika dol op vet en verschillende ingewanden, al zal het minder snel op een menu staan dat is gericht op toeristen. Wees gewaarschuwd, het Engelse woord ‘tribe’ betekend maag en vormt een geliefd gerecht!
.jpg)
Eetgewoontes
In toeristische gebieden en steden is de eetgewoonte westers. Echter in meer afgelegen gebieden, kan het zijn dat men met de hand eet. Met je rechterhand maak je een polletje van het basis ingrediënt, maïs of rijst, en dit doop je in de stoofpot of saus. Let op: je gebruikt uitsluitend de rechterhand.
Wordt je uitgenodigd voor een braai bij iemand thuis, dan is het gebruikelijk een fles drank mee te brengen.
Wordt je uitgenodigd voor een braai bij iemand thuis, dan is het gebruikelijk een fles drank mee te brengen.
Drinkwater en thee
In de Zuid-Afrikaanse steden is kraanwater over het algemeen goed. Het behoort volgens zeggen zelfs tot ’s wereld veiligste en schoonste water. Echter in afgelegen gebieden, Lesotho, Swaziland is water uit flessen raadzaam. Het kraanwater kan wel gebruikt worden om de groente in te wassen. Je moet daarom oppassen met rauwe groentes, zoals salades. Een goed alternatief is goed gekookt water: een heerlijk kopje rooibos thee bijvoorbeeld, cafeïne vrije thee met heilzame werking.
Vegetariërs
Hoewel Zuid-Afrikanen dol zijn op vlees, staat er voor vegetariërs meestal wel minimaal een vegetarisch gerecht op het menu. In grote steden heb je meer kans een vegetarisch restaurant te treffen, maar ook een Indiaas of Italiaans restaurant biedt goede perspectieven voor de vegetariër.
Alcohol
_edited-1.jpg)
Een shebeen is een kroegje in een township. Vroeger waren ze illegaal, maar nu worden ze gedoogd, ze zijn dus vergunningsloos.
Eten met kinderen
De meeste restaurants zijn erg kindvriendelijk. Vaak zijn er kindermenu’s of gerechten die voor kinderen geschikt zijn. Op hele gekruide gerechten als hete curry na, is eigenlijk alles geschikt. Vaak is er ook een kinderstoel aanwezig.