Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
De Zuid-Afrikaanse keuken is een enorme mix van culturen. Van oudsher waren de Afrikanen jagers en verzamelaars. Door de komst van de Nederlanders die om de Kaap voeren, werden kruiden zoals nootmuskaat, kaneel en rijst uit Nederlands-Indië aan het menu toegevoegd. Ook verbouwden zij groenten op tuinen om halverwege de reis verse groenten aan het scheepsmenu toe te voegen. Maleisische slaven en gastarbeiders uit Madagaskar en Indonesië (m.n. Java) en in de 19e eeuw de migranten uit India, brachten kruidige gerechten met zich mee. De Kaap wordt hierdoor de geboorteplaats van de Zuid-Afrikaanse keuken genoemd. De Kaapse Wijnlanden staan dan ook bekend om hun goede chefs. Lekkerbekken kunnen hun hart ophalen!
 

 

Typisch Zuid-Afrikaans eten

De Kaapse keuken is een mix van invloed van de Maleisische keuken op het Nederlandse eten. Bobotie is een van de meest bekende Afrikaanse gerechten en wordt als schotel bereid met gehakt, kerriekruiden, ei, kokosmeel en gehakte noten. Vroeger werd het veelal als restmaaltijd gegeten door de arme boeren, maar tegenwoordig geven steeds meer verschillende culturen in Zuid-Afrika er hun eigen draai aan. Andere voorbeelden zijn chicken pie (hartig taartje met kip en kruiden), bredie (sudderpotje met vlees en kruiden). Een traditioneel toetje is melktert (taart met melk en eieren en soms kaneel erover heen gestrooid) of malva (drilpudding). De Indiërs brachten curies mee, waar weer een kruisbestuiving met de Maleise keuken mee ontstond.

In Durban heerst een sterke Indiase invloed. Men eet hier dan ook veel typische curies met z’n scherpe chilismaak en rood-gele kleur. Het gerecht gaat goed samen met kip, lam of rundvlees. In Bokaap, de kleurrijkste wijk van Kaapstad, vind je de traditionele Cape Malay keuken. Hierin vind je eveneens de Indiase invloeden terug.

Van sommige gerechten valt als Nederlander wel een voorstelling te maken. Potjiekos is bijvoorbeeld laagjes vlees en groente, dat in een driepotige pot boven het vuur langzaam gaar kookt. Roosterkoek is brood dat op de braai (barbecue) wordt gebakken. Skilpadjies daarentegen zijn geen schildpadjes, maar levertjes!

In verband met veelvuldig rondtrekken hadden de Afrikaners (de zogenaamde Voortrekkers) eten nodig dat houdbaar bleef. Hierdoor ontstond het traditionele biltong (gedroogde reepjes gezouten vlees), gedroogd fruit en boerewors (vlees dat langer houdbaar is door gebruik van kruiden en azijn, ook gedroogd).
 
De zwarte keuken is gebaseerd op maïs, gierst (sorghum) en bonen, op smaak gemaakt kruiden, uiten, pindas en chili. Mealie pap, maïspap, is het meest gegeten voedsel van Zuidelijk Afrika. Het is goedkoop, maar heeft weinig smaak. Het is lekker te maken met een smakelijke stoofpot. En dan is er ook nog invloed uit landen ten noorden in Afrika, zoals Mozambique, waardoor er Portugese gerechten op het menu verschijnen! Ook is de lokale bevolking in Zuid-Afrika dol op vet en verschillende ingewanden, al zal het minder snel op een menu staan dat is gericht op toeristen. Wees gewaarschuwd, het Engelse woord ‘tribe’ betekend maag en vormt een geliefd gerecht!

Maar alle culturen waarderen één ding: de ‘braai’, oftewel de barbecue. Iedereen doet het, van de townships tot in de steden, braaien is vaak, net als bij ons, een sociale gebeurtenis op een picknickplaats of bij iemand thuis. Naast vlees gaat er vaak ook maïskolven en zoete aardappel op de barbecue. Meestal brengen vrienden en familie zelf hun vlees/salade en dranken mee. De man neemt meestal (maar al te graag) de taak op zich om het vlees te braden. Afrikaners zijn echte vleesliefhebbers, liefst eten ze dit voor ontbijt, lunch en diner. En bijvoorkeur in grote porties van 350 tot 500 gram. Een steak van 250 gram wordt een snack of Lady steak genoemd! Aan de kust bij Kaapstad, de Garden Route en de West kust, is ook veel vis op het menu te vinden. In de restaurants worden ook veel vegetarische maaltijden aangeboden.
 
 

Eetgewoontes

In toeristische gebieden en steden is de eetgewoonte westers. Echter in meer afgelegen gebieden, kan het zijn dat men met de hand eet. Met je rechterhand maak je een polletje van het basis ingrediënt, maïs of rijst, en dit doop je in de stoofpot of saus. Let op: je gebruikt uitsluitend de rechterhand.
Wordt je uitgenodigd voor een braai bij iemand thuis, dan is het gebruikelijk een fles drank mee te brengen.
 
 

Drinkwater en thee

In de Zuid-Afrikaanse steden is kraanwater over het algemeen goed. Het behoort volgens zeggen zelfs tot ’s wereld veiligste en schoonste water.  Echter in afgelegen gebieden, Lesotho, Swaziland is water uit flessen raadzaam. Het kraanwater kan wel gebruikt worden om de groente in te wassen. Je moet daarom oppassen met rauwe groentes, zoals salades. Een goed alternatief is goed gekookt water: een heerlijk kopje rooibos thee bijvoorbeeld, cafeïne vrije thee met heilzame werking.
 
 

Vegetariërs

Hoewel Zuid-Afrikanen dol zijn op vlees, staat er voor vegetariërs meestal wel minimaal een vegetarisch gerecht op het menu. In grote steden heb je meer kans een vegetarisch restaurant te treffen, maar ook een Indiaas of Italiaans restaurant biedt goede perspectieven voor de vegetariër.
 

 

Alcohol

Bier is de nationale drank en je komt er ook Nederlandse merken tegen. Ook staat Zuid-Afrika bekend om de goede wijnen, sinds 1659 wordt in Zuid-Afrika wijn gemaakt. Vooral de wijnen van de wijnlanden in Western Cape worden over de hele wereld geëxporteerd. Deze wijn is van goede kwaliteit en ook nog eens redelijk geprijsd.
Een shebeen is een kroegje in een township. Vroeger waren ze illegaal, maar nu worden ze gedoogd, ze zijn dus vergunningsloos.
 
 

Eten met kinderen

De meeste restaurants zijn erg kindvriendelijk. Vaak zijn er kindermenu’s of gerechten die voor kinderen geschikt zijn. Op hele gekruide gerechten als hete curry na, is eigenlijk alles geschikt. Vaak is er ook een kinderstoel aanwezig.
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter