
In Zuid-Afrika waren in vroeger tijd alleen het Engels en Afrikaans de officiële talen, maar in middels zijn er 11 talen officieel erkend. Zuid-Afrika is na India het land met de meeste officiële talen. Afrikaans en Engels komen van het Germaans, de overigen zijn Bantu-talen. Formulieren en brochures zijn steeds vaker alleen het in Engels. Veel mensen spreken naast hun eigen taal ook Engels, uitzonderingen zijn oudere mensen en mensen in afgelegen gebieden.
Engels wordt als omgangstaal gesproken en daarin gesteund door de regering. Vooral in Kaapstad en Johannesburg wordt het als moedertaal gesproken.
Het Afrikaans wordt vooral in de Noord- en Westkaap gesproken. Verder spreken de boeren het in het oosten van het land en het wordt in grote steden verspreid. Het Afrikaans stamt af van het Nederland en klink in de oren van Nederlanders vaak grappig aan en woorden worden veel herkend.
Xhosa (spreek uit: ‘ klik’ gevolgd door ‘ osa’ ), de kliktaal wordt in de Oostkaap en stedelijke gebieden in de Westkaap gesproken.
Zulu, wat ‘hemel’ of ‘lucht’ betekent in Zulu, is een taal gesproken door een Afrikaanse etnische groep, de Zulu’s, die vooral in Kwazulu-Nathal leeft. De Zulu’s bestaan uit ongeveer 11 miljoen mensen.
Verdeling talen in Zuid-Afrika
De verdeling in Zuid-Afrika is als volgt (met tussenhaakjes de spelling binnen de taal zelf):
Zulu (isiZulu): 23,8%
Xhosa (isiXhosa): 17,6%
Afrikaans (Afrikaans): 13.3%
Noordelijk Sotho (Sepedi): 9,4%
Engels (English): 8,2%
Tswana (Setswana): 8,2%
Zuidelijk Sotho (Sesotho): 7,9%
Tsonga (Xitonga): 4,4%
Swati (siSwati): 2,7%
Venda (Tshivenda): 2,3%
Ndebele (isiNdebele): 1,6%
Taal in Lesotho en Swaziland
In Lesotho zijn de officiële talen zuidelijk Sotho (Sesotho) en Engels.
In Swaziland is het Swazi (siSwati) en Engels. Het Swazi lijkt behoorlijk veel op Zulu.