Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
In Zuid-Afrika waren in vroeger tijd alleen het Engels en Afrikaans de officiële talen, maar in middels zijn er 11 talen officieel erkend. Zuid-Afrika is na India het land met de meeste officiële talen. Afrikaans en Engels komen van het Germaans, de overigen zijn Bantu-talen. Formulieren en brochures zijn steeds vaker alleen het in Engels. Veel mensen spreken naast hun eigen taal ook Engels, uitzonderingen zijn oudere mensen en mensen in afgelegen gebieden.
 
Engels wordt als omgangstaal gesproken en daarin gesteund door de regering. Vooral in Kaapstad en Johannesburg wordt het als moedertaal gesproken.
 
Het Afrikaans wordt vooral in de Noord- en Westkaap gesproken. Verder spreken de boeren het in het oosten van het land en het wordt in grote steden verspreid. Het Afrikaans stamt af van het Nederland en klink in de oren van Nederlanders vaak grappig aan en woorden worden veel herkend.
 
Xhosa (spreek uit: ‘ klik’ gevolgd door ‘ osa’ ), de kliktaal wordt in de Oostkaap en stedelijke gebieden in de Westkaap gesproken.
Zulu, wat ‘hemel’ of ‘lucht’ betekent in Zulu, is een taal gesproken door een Afrikaanse etnische groep, de Zulu’s, die vooral in Kwazulu-Nathal leeft. De Zulu’s bestaan uit ongeveer 11 miljoen mensen.
 

 

Verdeling talen in Zuid-Afrika

 
De verdeling in Zuid-Afrika is als volgt (met tussenhaakjes de spelling binnen de taal zelf):
 
Zulu (isiZulu): 23,8%
Xhosa (isiXhosa): 17,6%
Afrikaans (Afrikaans): 13.3%
Noordelijk Sotho (Sepedi): 9,4%
Engels (English): 8,2%
Tswana (Setswana): 8,2%
Zuidelijk Sotho (Sesotho): 7,9%
Tsonga (Xitonga): 4,4%
Swati (siSwati): 2,7%
Venda (Tshivenda): 2,3%
Ndebele (isiNdebele): 1,6%
 

 

Taal in Lesotho en Swaziland

 
In Lesotho zijn de officiële talen zuidelijk Sotho (Sesotho) en Engels.
In Swaziland is het Swazi (siSwati) en Engels. Het Swazi lijkt behoorlijk veel op Zulu.
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter