Helaas heeft Zuid-Afrika en met name Johannesburg, een reputatie op gebied van criminaliteit. Hoewel het gros van de gastvrije bevolking eerlijk is, zijn er door hoge werkeloosheid een percentage beroepsdieven. Echter met in acht neming van voorzorgsmaatregelen zullen de meeste toeristen ongedeerd hun vakantie vieren.
Diefstal
_edited-2(1).jpg)
Inbraken en (auto)overvallen komen helaas voor in Zuid-Afrika. Daarom hebben de accommodaties die wij gebruiken veiligheidshekken, veiligheidspersoneel indien nodig, en meestal is er een safe in de kamer of in de receptie. Nog belangrijker, de accommodaties die wij gebruiken liggen in gebieden of wijken die als veilig bekend staan. Daarbij krijg je routebeschrijvingen mee, waardoor je niet zult verdwalen. Je zult dan ook niet snel in een onveilig gebied terecht komen. De meeste criminaliteit vinden ’s avonds in het donker plaats in stille straatjes in buurten die bekend staan als onveilig, het is eenvoudig dit te vermijden. Wanneer je op het platteland of in een wildreservaat verblijft hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken over de algemene veiligheid. Wanneer je in een stad verblijft, is dit in een veilige buurt, waar je ’s avonds rustig over straat kunt lopen naar een restaurant. Uiteraard blijf je altijd je gezond verstand gebruiken, maar dat is niet anders als je in een grote stad als Amsterdam zou rondlopen.
Indien je op reis voorzorgsmaatregelen neemt en je goed informeert, zullen veruit de meeste toeristen onbestolen naar huis terugkeren. Bedenk dat de meeste diefstal gelegenheidsdiefstal is. Dit kan voorkomen worden door je paspoort, creditcard en grote bedragen geld onzichtbaar in een money belt onder je kleding te dragen of zo mogelijk in de hotelsafe te laten. Het geld dat je die dag nodig hebt stop je in een andere portemonnee. Vergeet niet dat 100 rand (€ 10,-) voor sommige mensen een groot bedrag is. Zorg ook dat je onveilige gebieden vermijdt en neem het advies van betrouwbare lokale mensen (bijvoorbeeld de eigenaar van de accommodatie of het restaurant waar je eet) ter harte.
Mogelijke voorzorgsmaatregelen voor een veilige reis
Zonder je onnodig bang te willen maken, is het verstandig goed geïnformeerd op reis te gaan. Onderstaande tips gelden in feite voor reizigers in alle landen. Houdt deze tips in gedachten:
Scan thuis belangrijke papieren, zoals je paspoort, reisverzekering en ticket in en email het naar jezelf. Zo kun je het altijd makkelijk ter plekke uitprinten, mocht je het kwijt raken.
- Seal je bagage in plastic op de luchthaven van vertrek. Op deze manier kunnen er geen goederen uit je tas worden gestolen.
- Draag geen dingen die je absoluut niet kunt veroorloven te verliezen. Loop niet te koop met je dure camera of dure mobiele telefoon. Zorg dat je goed verzekerd ben, lees je polis na.
- Zorg dat je er niet ‘duur’ uitziet. Vermijdt duur uitziende sieraden, horloges, maar ook duur uitziende kleding geeft de indruk dat er wat te halen valt.
- Verdeel je geld over verschillende portemonnees. Neem een portemonnee met wat handgeld, zodat je niet laat zien dat je grote bedragen bij je hebt. Zorg dat je daarnaast een ‘lokaas’ portemonnee met een geloofwaardig bedrag hebt, om direct te kunnen geven in geval van een overval. Laat de rest achter in je hotelsafe.
- Materiële goederen kunnen worden vervangen, maar speel niet met je leven door de held uit te hangen. Dieven zijn vaak zenuwachtig en gewapend. Ze gaan er vanuit dat andere mensen ook wapens bij zich dragen. Geef ze geen reden om te denken dat je terug zult vechten of een wapen hebt. Blijf kalm en geef je ‘lokaas’portemonnee (of laat de dief pakken waar hij op uit is).
- Luister naar lokaal advies over veilige of onveilige gebieden. Vermijdt verlaten gebieden zowel overdag als ’s nachts. Vermijdt ’s avonds verlaten winkelcentra.
- Probeer er niet verdwaald uit te zien, ook al ben je het.
- Vermijdt groepjes jonge mannen, je bent veiliger bij gemende groepjes van oudere mannen en vrouwen. Sla ongevraagde hulp van goeduitziende jongemannen af.
- Lees het stuk ATM criminaliteit onder het kopje Geld.
- Zorg in ieder geval voor een goede reisverzekering met werelddekking.
Drugs
Drugs zijn illegaal in Zuid-Afrika en er wordt geen onderscheidt tussen softdrugs (marihuana of lokaal daga genoemd) en harddrugs gemaakt. Er is een zero tolerance beleid. Indien je wordt betrapt met drugs, staan er zeer zware straffen op. Er wordt geen verschil gemaakt tussen persoonlijk gebruik en distributie. Het roken van een joint kan al gevangenis straf opleveren, het bezit van een paar gram kan jarenlang gevangenisstraf opleveren. Deze straf mag je niet in Nederland uitzitten. Neem nooit ongecontroleerd een pakje voor iemand mee over de grens. Je kunt kleine slotjes op je bagage doen of je bagage laten sealen in plastic op het vliegveld. Ook het drinken van alcohol in het openbaar is ten strengste verboden.
Ambassade
Indien je in ernstige problemen komt en het is je eigen schuld kan de ambassade weinig voor je betekenen. Ze kunnen je voorzien van een nieuw paspoort en eventueel een tolk en een advocaat aanraden, maar verder ben je gebonden aan de wetten van het land waar je bent.
Nederlandse ambassades/consulaten
Nederlandse Ambassade in Zuid-Afrika: 210 Koningin Wilhelminalaan, 0181 Nieuw Muckleneuck, Pretoria,+ 27 (0) 12 425 4500, Noodnummer: + 27 (0) 83 292 0894, pre@minbuza.nl- Nederlands Consulaat-Generaal in Kaapstad: 100 Strand Street, 8001 Kaapstad, Kaapstad, +27 (0) 21 421 5660 Noodnummer: +27 (0) 82 556 0890, kaa@minbuza.nl
- Nederlands consulaat in Lesotho: Lancers Inn, Maseru, Lesotho, T: 00-266 312114, Tel. 00-266-22312114, lancersinn@leo.co.ls
- Nederlandse Ambassade in Swaziland: Nederlandse ambassade in Pretoria.
Belangrijke telefoonnummers voor nood in Zuid-Afrika
Nationale Noodnummers:
Politie: 086-001.0111
Ambulance: 10177
Kinderlijn: 0800-055 555
Algemeen noodnummer: 112