Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

De beste safari's aan de Tuinroute. Malaria vrij op safari in Zuid-Afrika!

Zuid-Afrika reizen - safari - Tuinroute - prive safari Kenton on Sea - Addo Elephant Park - Sibuya - Kariega - Botlierskop - Garden Route Game Lodge

Op safari aan de Tuinroute kan heel goed én het is malaria vrij! Ideaal met kleine kinderen of zwangeren. Zeker de Oost-Kaap provincie biedt fantastische mogelijkheden. Wil je op vakantie tussen Kaapstad en Port-Elizabeth, dan kun je dus ook hier een safari aan je reis toevoegen. Wat zijn de mogelijkheden? En waarom zou je kiezen voor een safari aan de tuinroute? De antwoorden op deze vragen lees je in dit blog.

Zuid-Afrika | 05-05-2015
Paulien van der Geest

Op safari aan de Tuinroute, kan dat wel? Ja, dat kan heel goed én het is malaria vrij! Ideaal met kleine kinderen of zwangeren. Zeker de Oost-Kaap provincie biedt fantastische mogelijkheden. Wil je op vakantie tussen Kaapstad en Port-Elizabeth, dan kun je dus ook hier een safari aan je reis toevoegen. Wat zijn de mogelijkheden? En waarom zou je kiezen voor een safari aan de tuinroute? De antwoorden op deze vragen lees je in dit blog.
 

Safari aan de Tuinroute: kan dat?

Kun je aan de tuinroute -in het Engels Garden route genoemd- ook op safari? Dat is de vraag van mensen die vanaf Kaapstad een relaxte vakantie aan de Tuinroute willen. Zij willen de hoogtepunten van Kaapstad bezoeken, zoals de Tafelberg, Robbeneiland en Kaap de Goede Hoop en de prachtige wijnroute rijden. Misschien omdat ze op een eerdere vakantie het Krugerpark en de parken in KwaZulu-Natal al hebben gezien en nu het zuiden van Zuid-Afrika willen bekijken. Maar het zou toch wel leuk zijn, om ook het safarigevoel toe te voegen aan deze Zuid-Afrika vakantie! 
 

Waarom kiezen voor een safari aan de Tuinroute?

Het enorme Krugerpark is natuurlijk dé klassieke plek om op safari te gaan. Waarom dan toch kiezen voor een safari aan de tuinroute? Een reden kan zijn dat je geen tijd hebt voor een lange vakantie. Voor een ontspannen vakantie van Johannesburg voor Krugerpark tot aan Kaapstad moet je al snel 3,5 week uittrekken. Kies je voor een route in het zuiden, van Kaapstad naar Port-Elizabeth, dan hoef je een veel minder grote afstand af te leggen tussen leuke plaatsjes en bezienswaardigheden. De totale afstand is zo’n 1000 kilometer, met plaatsen om te stoppen als: Kaapstad, Stellenbosch, Montagu, Oudtshoorn, Knysna, Plettenburg, Tsitsikamma, Addo Elephant Park, en privé-safariparken bij Kenton on Sea of ter hoogte van Albertina. Dat is dus heel geschikt voor een vakantie met kinderen, of als je er niet van houdt om lange stukken te rijden. Een andere belangrijke reden is, dat op deze route een malariavrije safari mogelijk is. Dat kan van belang zijn als je zwanger bent of wilt worden, als je met kleine kinderen reist, of als je geen medicatie voor malariapreventie kunt of wilt slikken.
 

Dit zijn de mogelijkheden voor safari aan de Tuinroute

Je kunt dus zeker safari toevoegen aan je vakantie aan de Tuinroute. Zorg wel dat je een realistische verwachting hebt: een gebied zo groot en wild als Krugerpark, nee dat ligt er niet. Naast het bekende Addo Elephant Nationaal Park zijn er privé-wildreservaten (private game reserves). Veelal zijn dit de landerijen van meerdere boerderijen bij elkaar gevoegd, waar de natuur het weer overneemt van de mens. Vaak nemen deze privé-reservaten het op zich om bij te dragen aan de in stand houding  van een bepaald zeldzaam dier. Bijvoorbeeld door een bepaalde met uitsterven bedreigde antilopensoort de kans te geven een grote kudde te vormen. Bewonderenswaardig want zulke dieren zijn erg duur. Verwacht dan ook niet dat de troep leeuwen vrijelijk zijn gang mag gaan. De leeuwen verblijven in een groot gebied, en als dat gebied groot genoeg is, lopen hier ook antilopen en dergelijke. Maar gevaarlijke roofdieren zijn wel omringd door grote elektrische hekken. Ook omdat de Tuinroute een bewoond gebied is. Een troep leeuwen in je dorp, daar word je niet blij van!
 

1. Addo Elephant Park (Oostkaap)

De naam geeft het al weg: je kunt hier olifanten verwachten. In deze omgeving liepen vroeger volop olifanten. Toen er steeds meer bewoning kwam, leverde dit botsingen tussen mens en olifant op en kreeg men de opdracht al die lastige olifanten af te schieten. Enthousiast ging men aan de slag, totdat er nog maar 11 over waren. Gelukkig waren er ook toen al mensen met hart voor de majestueuze dikhuid en werd in 1931 besloten een reservaat in te stellen. Dit werd Addo Elephant Park en inmiddels leven daar zo’n 600 olifanten op 180.000 hectare, qua grootte het derde Nationaal Park van Zuid-Afrika. In de droge tijd kun je rond het middaguur bij de Hapoor Dam hele kuddes olifanten spotten die komen afkoelen in de waterpoelen. Natuurlijk leven hier meer dieren, de hele Big Five is aanwezig. Je kunt gemakkelijk zelf rondrijden, je hebt geen 4wheeldrive nodig. Maar dieren als leeuwen en dergelijke zijn lastiger te spotten dan een kudde olifanten. Mogelijk heb je meer geluk als je met een ranger mee gaat in een open landrover. Een ranger weet beter waar op te letten en zal dus eerder leeuwen of neushoorns weten te vinden. En de bijzondere mestkever die juist hier voorkomt spoort hij veel sneller op met zijn geoefende ogen. Addo Elephant Park ligt zo'n 70 km van Port-Elizabeth. Je kunt in het Nationaal Park zelf verblijven, maar je kunt flink besparen en met meer comfort in het dorp Addo te verblijven, 10 minuten van de hoofdingang van het park.
 

 

2. Kariega Game Reserve bij Kenton on Sea (Oostkaap)

De crème de la crème op gebied van safari bij de Tuinroute vind je in de omgeving van Kenton on Sea, 135 km ten noordoosten van Port-Elizabeth en 100 km van Addo gelegen. Het landschap hier begint op het droge savanne landschap te lijken, zoals je ook in het noorden van Zuid-Afrika tegenkomt. De privé-reservaten zijn hier stukken groter dan verder naar het zuiden. Ze liggen regelmatig tegen elkaar aan, waardoor een groot natuurgebied ontstaat, waarbij sommige dieren zich niets aantrekken van de hekken en regelmatig van eigenaar verwisselen en weer terug, als ze daar zin in hebben. Het is niet goedkoop, maar in veel privé-safarireservaten zitten al je safariactiviteiten (game drives) en maaltijden inbegrepen in de prijs en vaak ook je drankjes.  Een bekende en zeer grote is Kariega Game Reserve. Dit reservaat heeft verschillende types accommodatie. De grootschaliger hoofdlodge (4 sterren) heeft zeer ruime bungalows met slaapkamers voor 2, 4 of 6 personen. Dit is perfect voor gezinnen met kinderen, er is zelfs een kinderspeelkamer en desgewenst kinderopvang. Daarnaast hebben zij op hun enorme gebied maar liefst drie 4 sterrenlodges en een 5 sterrenlodge, voor nog meer exclusief safarigevoel.
 

3. Sibuya: safari-tenten in de bush (Kenton on Sea, Oostkaap)

Onze persoonlijke favoriet voor een safari is Sibuya Game Reserve and Tented Camp. Hier hadden wij echt een ‘wow’ gevoel. Dit privé-safari reservaat is een schitterend voorbeeld van ecotoerisme dat jou als gast een bijzondere en exclusieve beleving geeft. Je verzamelt bij de receptie in Kenton on Sea waar je je auto achterlaat. Vanaf hier ga je per boot de rivier op, totdat je het kamp in de bush bereikt. In een enorme grote, luxe en aangeklede safaritent met eettafels en gezellige zitbanken ga je heerlijk uitgebreid lunchen. Hier zul je ’s avonds ook dineren bij de houtkachel of borrelen rondom het open vuur. Dan wacht je de volgende verrassing: je eigen luxe safaritent in het bos. Compleet met vloerkleden, leunstoelen, heerlijk bed, en een badkamer met een bad op pootjes. Je voelt je helemaal Out of Africa. Op je terras of bij een van de relaxplekjes bij de lodge kun je heerlijk een boek lezen, maar kijk ook om je heen, want er kan zomaar een kudu, een enorme antiloop herkenbaar aan zijn spiraalvormige hoorns, naar je staan te kijken. En jij naar hem! Er zijn 2 kampen van waaruit ieder maximaal 2 jeeps vertrekken, de ene jeep steekt eerst de rivier over, de tweede jeep pakt de weg de andere kant op. Hierdoor kom je maar zelden een andere jeep tegen op je safaritochten. Het gebied is heel gevarieerd, van vlaktes waar antilopen en witte neushoorns grazen, bossen waar giraffes en olifanten zich weten te camoufleren, tot de rivier waar je nijlpaarden kunt spotten. En zie je even niets, dan weten de enthousiaste rangers allerlei wetenswaardigheden te vertellen over vogels, planten, uitwerpselen en waar zij opletten bij het spoorzoeken. Door de kleinschaligheid, de service, het goede ecobeleid, het enthousiasme van de staf, en de aandacht voor details is Sibuya onze absolute favoriet.
 

4. Privé-wildreservaten in het midden van de Tuinroute (Westkaap)

Ook in het midden van de route Kaapstad-Port Elizabeth kun je naar een privéwildpark. Dat is leuk om de reis te onderbreken en als je meerdere safarimomenten in je reis wilt hebben. Dat is bijvoorbeeld een goed idee met kinderen. In Oudtshoorn kun je verblijven in de luxe safaritenten van Buffelsdrift. Leuk is ook dat ze hier een stokstaartjesgroep op het terrein hebben. In het Engels is stokstaartje een 'meerkat', verwarrend, want dat is in het Nederlands een apensoort (Makako). Maar voor het echte safariwerk moet je aan de kust zijn. Bij Albertinia tref je de Garden Route Game Lodge met een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. De landerijen van enkele boerderijen zijn 15 jaar geleden teruggegeven aan de natuur, zodat de endemische dieren en planten terug kunnen keren naar het gebied. De rangers zijn uitstekend en doen hun best de leeuwen, olifanten, witte neushoorns, buffels en cheeta’s voor je te vinden en meer te vertellen over deze dieren. Heb je iets meer budget, dan kun je even verderop bij Mosselbaai kiezen voor Bottlierskop. Dit privéreservaat geeft door het mooie heuvelachtige gebied het beste safarigevoel aan de Tuinroute zelf. De luxe ingerichte safaritenten geven net dat extra Afrika-sfeertje. Ervaren paardrijders kunnen zelfs op horseback safari gaan.
 

5. Fotosafari bij Schotia (Oostkaap)

Ga je op reis om mooie plaatjes van de Big Five te schieten, maar kun je niet veel geld uitgeven, dan zou een fotosafari bij Schotia iets voor je kunnen zijn. Schotia is tegen Addo aangelegen. Tijdens hun Tooth and Claw dagtocht is alles erop gericht je de Big Four te laten zien: leeuw, neushoorn, buffel en olifant. De luipaard die nauwelijks te spotten is, beloven ze je dan ook niet. Verwacht geen authentiek en exclusief safarigevoel, dat is het zeker niet. Er rijden wel 20 jeeps met ieder 10 man aan boord tegelijkertijd het reservaat in (en al die mensen hebben tegelijk een wc stop!). Er wordt geen tijd verspilt, beestje gezien en plaatje geknipt, dan wordt er doorgereden op zoek naar het volgende dier. Dat voelt nogal als Beekse Bergen, als we eerlijk zijn. Een doorgewinterde safariganger is gewend dat de beloning zit in het wachten tot een dier is gevonden of verschijnt.  Maar eerlijk is eerlijk, ze doen wat ze beloven, je krijgt voor je camera wat je wilt zien.  We kwamen thuis met tamelijk briljante foto’s van leeuwen en we hadden behoorlijke close encounters met olifanten. Vooral geschikt voor mensen die voor het eerst van hun leven op safari gaan en de dieren van dichtbij willen zien en fotograferen.
 

Meer weten over safari aan de tuinroute?

Wil je zelf een reis over de tuinroute combineren met een safari ervaring? De rondreis Safari aan de Tuinroute combineert de safari met de Tuinroute en heeft meer actieve en verrassende elementen, zoals walvissen, wandelen en mountainbiken bij De Hoop Nature Reserve en stokstaartjes spotten in Oudtshoorn. Of stel zelf je safari reis samen met de bouwsteen Safari in luxe privé wildreservaat aan Tuinroute en Olifanten safari in Addo Elephant Park.

Zelf op safari in Zuid-Afrika? Bekijk onze Zuid-Afrika reizen!

Tags: Safari - Tuinroute - Kaapstad

Zuid-Afrika reizen - 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter