Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

De Hoop: dit onontdekte natuurpark in Zuid-Afrika wil je echt niet missen!

Win een reis naar Zuid-Afrika! - De Hoop Nature Reserve - Walvissen - Mountainbiken - Eco Quad Bike - Fynbos - Bontebok - Cape Mountain Zebra

Win een reis naar Zuid-Afrika en word onze reisreporter! In dit blog lees je de best kept secrets over De Hoop, een bijzonder natuurpark dat door bijna iedereen over het hoofd wordt gezien. Ga jij dit pareltje ontdekken als onze reisreporter?

Zuid-Afrika | 19-06-2015
Paulien van der Geest

We geven het eerlijk toe, het overkwam onszelf ook: op een lange reis van het noorden naar het zuiden van Zuid-Afrika brachten we de eerste keer slechts een bliksembezoek aan natuurpark De Hoop. Maar even snel met je auto door het natuurreservaat rijden doet dit unieke stukje natuur totaal tekort. Hoe je dit bijzondere natuurpark écht kunt ontdekken, onthullen we in dit blog.
 
Én ook hoe je een reis naar Zuid-Afrika kunt winnen en zelf als reisreporter naar De Hoop gaat! 
 
Once you’ve got African dust on your shoes, you always come back. Dit gezegde is absoluut waar. Het harde bewijs: 50% van de reizigers dat Zuid-Afrika bezoekt, raakt betoverd door het prachtige land en komt terug naar Zuid-Afrika. En dan is er wél tijd om natuurreservaten zoals De Hoop écht te ontdekken en te waarderen. Nee, je treft in dit natuurpark geen Big Five. Maar we geven je een overzicht van 10 bijzondere activiteiten en belevenissen in De Hoop Nature Reserve die je niet wilt missen.
 

1. Maak een wandeling op de ‘bodem’ van de zee (Marine Coast-wandeling)

Uniek in De Hoop is de Marine Coast-wandeling – die je alleen bij laagwater kunt maken. Een gids laat je zien wat voor dieren er te vinden zijn in de poelen waar bij laagtij water in de rotsen achterblijft. Allerlei bijzondere schelpdiertjes krioelen hier rond. Het is maar één keer per 12 uur laagwater, dus plan de rest van je activiteiten om deze excursie heen.
 
 

2. Bekijk walvissen vanaf de duinen van Koppie Alleen

In het walvisseizoen (juni-november) heeft De Hoop een extra attractie: vanaf de duinen kun je walvissen spotten. Jaarlijks komen er zo’n 120 walvissen in dit gebied om te paren en te kalven. Ook dolfijnen en zeehonden worden hier regelmatig gespot. Neem een picknickmand mee of een lekker flesje Zuid-Afrikaanse wijn (te koop in het nabijgelegen restaurant), nestel je op de top van de poederwitte duinen van Koppie Alleen en geniet van de walvissen en de zonsondergang. Dus als je niet met veel andere toeristen in ‘walvishoofdstad’ Hermanus aan de waterkant wilt staan, maar romantisch van alle rust wilt genieten, is dit de place to be!
 

3. Ontmoet de zeldzame bontebok, Kaapse bergzebra en eland

De Hoop Nature Reserve heeft niet heel veel diersoorten, maar de diersoorten die er zijn, zijn heel bijzonder. Zoals de bontebok. Deze antilope werd bijna met uitsterven bedreigd, want er waren er nog maar 27 over. Ook van de Kaapse bergzebra waren bijna geen exemplaren meer in leven. Voor beide diersoorten zijn aparte Nationaal Parken opgericht (Bontebok National Park en Cape Mountain Zebra National Park), maar in De Hoop vind je beide zeldzame diersoorten. Daarbij heeft De Hoop ook een flinke kudde elanden -de grootste antilopensoort- die je op maar weinig plaatsen zo goed kunt zien als in De Hoop.
 

4. Ervaar de natuur van dichtbij: mountainbike of wandel door de natuur

Als je fietst of wandelt, kun je de prachtige natuur van De Hoop van dichtbij ervaren. Er zijn paden zodat je, zelf of met een gids, het natuurreservaat kunt verkennen. Twee keer per dag op vaste tijden kun je met een gids op pad, die uitleg geeft over het fynbos of de dieren die je ziet. De rest van de dag mag je de mountainbikes zelf gebruiken. Maar je kunt ook voor de hele dag een mountainbike huren en er zelf op uit trekken of het park zelf te voet verkennen. Na al het autorijden is het heerlijk om zelf in beweging te komen!
 
 

5. Op pad met een stoere eco quad bike tijdens de Fynbos-tour

Voor het eerst op een quad bike rijden is hilarisch, het lijkt wel alsof je totaal niet kunt sturen! Na een paar rondjes oefenen op de parkeerplaats ga je de speciale 4x4-paden van De Hoop op. De quad bike is het enige gemotoriseerde voertuig waarmee je het natuurreservaat mag verkennen. De Eco Quad Bike-tours zijn twee keer per dag op vaste tijden, en altijd onder begeleiding van een gids, die dan meer uitlegt over het fynbos.
 
 

6. Ontdek de rijke bloemenwereld van het Kaapse florarijk

Het Kaapse florarijk (Cape Floral kingdom) is een van de zes florarijken (botanische indeling van planten) op aarde. Deze strook langs de Kaapse kust meet slechts 0,05% van het Afrikaanse continent, maar hier is maar liefst 20% van alle plantensoorten van Afrika terug te vinden! Deze diversiteit is ongekend in de wereld. De Cape Floral-regio is dan ook beschermd als Unesco werelderfgoed. De fynbos-vegetatie is uniek voor deze regio, met als nationale plant de Protea. Als leek zie je niet meteen wat er nu zo bijzonder is aan het struikgewas, totdat je een mountainbike- of een eco quad bike-tocht maakt en de gids je laat kennismaken met allerlei bijzondere planten en bloemen. Een (bloemen)wereld gaat voor je open!
 

7. Spot bijzondere vogels zoals de Kaapse gier

Te land, ter zee, maar ook in de lucht is er genoeg te zien. De Hoop telt 260 vogelsoorten! Veel watervogels broeden in dit reservaat. De Hoop Vlei is een wetland en bijzonder belangrijk voor trekvogels die hier foerageren. Het hele jaar door zijn de zeldzame Afrikaanse zwarte scholekster (African Black Oystercatcher) en de witborstaalscholver (White-breasted Cormorant) in het reservaat te vinden. Daarnaast is de kraanvogel regelmatig in dit gebied. Maar De Hoop is ook de thuishaven van de enige overgebleven broedkolonie van de zeldzame Kaapse gier (Cape vulture), een aaseter. In de Potberg-regio is een ‘gierenrestaurant’, waar de aasgieren zich regelmatig te goed doen aan karkassen van andere dieren. 
 

8. Proef de smaak van Zuid-Afrika en ga ‘braaien’

Niets beter om de dag in de buitenlucht af te sluiten dan met een echte Zuid-Afrikaanse ‘braai’. Lam, struisvogel, Afrikaanse boerewors: in elke supermarkt vind je vlees voor op de BBQ. Wikkel ook eens een (zoete) aardappel of pompoen (doormidden snijden, uithollen en roomkaas erin) in aluminiumfolie en leg dit pakketje tussen de kolen. In De Hoop zijn prachtige self-cateringhuisjes in Cape Dutch-stijl te huur, waar je je eigen gang kunt gaan. Let er wel op, dat de bavianen er niet met je eten vandoor gaan! En heb je geen zin om zelf je eten te regelen, dan heeft De Hoop het uitstekende restaurant The Fig Tree op het terrein.
 

9. Staren naar de sterren

De Hoop ligt aan de kust en ver van de bewoonde wereld, in de omgeving staan maar een paar boerderijen. Weinig lichtvervuiling dus! Een perfecte spot om voor je huisje met een glaasje Zuid-Afrikaanse wijn in de hand naar de sterren te staren. Op heldere avonden organiseren de gidsen van De Hoop ‘Star gazing nights’, waarbij ze verschillende hemellichamen aanwijzen met een laserstraal.
 
 

10. Griezelen bij een heus spookverhaal

Ze lopen er niet mee te koop, daar bij De Hoop, maar er waart een heus spook in de voormalige hoeve van De Opstal. Een jonge boer trakteerde zijn bruid op een portie vers gevangen mosselen. Helaas bleek het bruidje allergisch te zijn en ze overleefde het liefdesmaal niet. Overweldigd door verdriet en schuldgevoel schoot de jonge boer zichzelf een kogel door het hoofd. Het kogelgat is nog altijd terug te vinden in het plafond. De plaats des onheils is te herkennen aan een gemetselde mossel boven de deur. Slaapt er een man alleen in de hoeve, dan komt het bruidje nog altijd spoken, op zoek naar haar geliefde...
 

BONUS Cape Agulhas Lighthouse:

Het zuidelijkste puntje van het Afrikaanse continent

Toegegeven, de vuurtoren van Cape Agulhas hoort natuurlijk niet bij De Hoop, maar ondanks dat de twee 85 km uit elkaar liggen, zijn deze bezienswaardigheden goed te combineren. Zeker als je van De Hoop naar Hermanus wilt rijden, is het een kleine omweg. Hier, bij Cape Agulhas, komen de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan bij elkaar. De vuurtoren van Cape Agulhas is het meest zuidelijke puntje van het Afrikaanse continent – nee, dat is dus niet Kaap de Goede Hoop. Ga je vanaf dit punt nog meer zuidelijk, dan kom je alleen nog maar Antarctica tegen. Hoe ‘cool’ is dat?
 

Hoe kom je in De Hoop?

De Hoop ligt 50 km van Swellendam en Bredasdorp. De laatste 10 km van de weg bestaat uit gravelweg. De dichtstbijzijnde winkel is een buurtwinkeltje in Ouplaas. Zelf op reis in Zuid-Afrika De Hoop Nature Reserve bezoeken? Stel je reis samen met onze Zuid-Afrika bouwstenen of kijk bij onze Zuid-Afrika rondreizen.
 

Droombaan: win een reis als reisreporter naar Zuid-Afrika!

Ben je dol op reizen én schrijven? Fotografeer je graag op reis? Houd jij een reisblog bij? En zeggen mensen vaak dat je daar écht iets mee moet doen? Dan is dit je kans!
 

Meld je aan als reisreporter en als je wint sturen we jou op reis naar Zuid-Afrika!

Dan kun jij De Hoop Nature Reserve zelf beleven. Je wordt uitgenodigd door De Hoop Collections om te blijven slapen en je mag de Marine Coast Walk zelf ervaren. Je blogs worden door ons gepubliceerd. Lees hier hoe je meedoet aan deze wedstrijd en misschien word jij onze reisreporter!
 

Zelf naar De Hoop in Zuid-Afrika? Vraag gratis een offerte aan!

Tags: Actief - Wandelen

Zuid-Afrika reizen - 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter