Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Expeditie Eastern Cape: 3 ultieme Bucketlist ervaringen in Zuid-Afrika

Volg de Expeditie Eastern Cape. Kraak de Expeditie Code en WIN 2 tickets naar Zuid-Afrika!

Zuid-Afrika is uitgeroepen tot dé Adventure bestemming. We testen het zelf uit en zetten onze 3 gaafste bucketlist ervaringen voor je op een rijtje!

Zuid-Afrika | 23-02-2017
Paulien van der Geest

Kraak de Expeditie Code en win 2 tickets naar Zuid-Afrika! Deel 6/6.

Volg onze Expeditie Eastern Cape en win 2 vliegtickets naar Zuid-Afrika! Zuid-Afrika is uitgeroepen tot dé Adventure bestemming. Maar wist je dat binnen Zuid-Afrika de Oost-Kaap dé Adventure Provincie is? Hier moet je dus zijn als je spectaculaire ervaringen van je Bucketlist wil afvinken. We testen het zelf uit en zetten onze 3 gaafste bucketlist ervaringen voor je op een rijtje!
 
Ferry en Paulien van Footprint Travel zijn afgereisd naar de Oost-Kaap van Zuid-Afrika. Ze gingen hier op zoek naar pinguïns en dolfijnen, bungy jumpen en maakten per 4x4 een camping trip in de ongerepte Baviaanskloof. Wil jij hen achterna? Volg dan hun belevenissen tijdens hun Expeditie Eastern Cape. Dit is het zesde en laatste blog uit de serie van 6. Onderaan ieder blog vind je 2 opdrachten voor een Wie is de Mol-achtig spel. Kraak de Expeditie Code en win twee vliegtickets naar Zuid-Afrika! 
 
 

Bucketlist 1: Bungeejump van de Bloukrans Brug - Tsitsikamma

Het allerstoerste dat je kunt doen in Zuid-Afrika is Bungeejumpen van de 216 meter hoge Bloukrans brug. Helaas wisten onze lieve Footprint Travel collega's dat ook en stuurden ze ons voor de battle Ferry versus Paulien naar Tsitsikamma voor een date met Face Adrenaline. Bedankt jongens!
 
 

Ervaar: Een vrije val van 216 meter

Tijdens de reis spelen we Ferry versus Paulien., We worden tijdens dit spel door onze collega’s in allerlei ongemakkelijke situaties gebracht en we zullen zien wie het beste expeditie-lid is! Wil je de 2 tickets naar Zuid-Afrika winnen, bekijk de 2 filmpjes in dit blog dan goed. En niet alleen wij moeten opdrachten doen, ook jij mag aan de slag. Kraak jij de Expeditie Code? Dan win jij misschien wel die 2 vliegtickets!
 
Is het hoog? Ja! Is het eng? Ja! Denk je dat je ter pletter valt? Ja! Wil je na afloop nog een keer? Ja! Wat moeten we er verder nog over vertellen? Bekijk het filmpje maar!
 
 

Ervaar: Canopy zipline, segway, kajakken en wandelen in Tsitsikamma

Is Bungeejumpen je net wat té avontuurlijk en te hoog, je kunt er ook prachtig ziplinen. Je zoeft dan van platform tot platform tussen de boomtoppen door. Je kunt ook een segway tour maken of kajakken. Bovenal is Tsitsikamma geliefd om te wandelen door het bos aan zee. Loop dan in ieder geval over de hangbrug die tussen 2 kliffen in is gespannen. Onder je kolkt het water wild! En ga lekker kijken bij de mensen die wél zo gek zijn om van de Bloukrans brug af te bungeejumpen! Al is het maar om te zien hoe de jumpers er vooraf uitzien (witte koppies die vertwijfeld naar de grond staren), versus achteraf (springend van adrenaline). Ondertussen neem je zelf nog een kopje koffie of een biertje…
 
 

Tip: Micro brewery en Marilyn's 60’s diner in Tsitsikamma

Na zulke stoere avonturen is het tijd voor een biertje! Waar beter dan een vers gebrouwen biertje van de Micro Brewery? Erg leuk, je kunt hier een bierproeverij bestellen van 4 verschillende biertjes. En als je uit geborreld bent, kun je een deurtje verderop naar Marilyn's 60’s diner voor je avondeten. Het restaurantje hangt vol met foto’s van Elvis en Marilyn Monroe. Binnen staan Cadillacs en stoere motoren. Je kunt zelfs verkleed op de foto. Poepoepidoe!
 
 

Bucketlist 2: Een authentieke roadtrip door de ruige Baviaanskloof

De Baviaanskloof -gelegen tussen Oudshoorn en Port Elizabeth- is een kloof omringd door bergen waar schapenboerderijen in gevestigd zijn en binnen deze kloof is een bepaald gedeelte natuurreservaat, de Baviaanskloof Nature Reserve. Juist het stuk weg van 100 km dat door het beschermd natuurreservaat loopt, is alleen per 4x4 begaanbaar. Deze tocht door dit ongerepte stukje natuur staat hoog op de Bucketlist van Zuid-Afrikaners, maar internationale toeristen hebben er zelden van gehoord. Niet zo gek, want in ons platte kikkerlandje hebben we geen verstand van 4x4 rijden en daarbij is een 4x4 auto huren hartstikke duur. Gelukkig vonden wij een andere oplossing!
 
 

Ervaar: Slapen in de middle of nowhere bij de Baviaans Lodge

We rijden met onze normale auto naar de Baviaans Lodge, in het gedeelte van de Baviaanskloof waar boerderijen zijn. Alleen al de weg ernaar toe, dwars door de bergen, is prachtig. Eigenaar Rob heeft een schapenboerderij opgekocht en veranderd in natuurgebied. Eigenhandig heeft hij 5 gasthuisjes gebouwd, zoveel mogelijk met natuurlijke en gerecyclede materialen van de boerderij. Zo zijn de schapenhekken neergehaald en omgetoverd tot meubilair. Wij slapen in één zo’n stoer huisje. We zitten in the middle of nowhere, zonder elektra of telefoonlijnen, en gebruiken ‘s avonds olielampjes. Knus hoor! Ook het smakelijke country style diner eten we bij kaarslicht. Na afloop een kopje verrukkelijke honeybush thee, de wilde honeybush struik groeit alleen in de Baviaanskloof. Vanuit de lodge maken we een paar mooie wandelingen naar de dam en langs een kleine rivier omringd door groen. Op het terrein ligt ook een enorme grot vol bushman (tegenwoordig San genoemd) tekeningen, gemaakt door de oudste mensen op aarde.
 
 

Ervaar: Kampeer met een 4x4 in Baviaanskloof Nature Reserve

De volgende dag neemt Rob ons mee in zijn 4x4 Toyota double cab bakkie. Het is een paar uur rijden voordat we het eigenlijke natuurreservaat bereiken. En dan wordt wel duidelijk waarom er een 4x4 nodig is. Gaten in de weg, continu stijgen en dalen, gecombineerd met haarspeldbochten. Maar: wat een uitzichten! Zonder te overdrijven zijn dit uitzichten die de beroemde Panoramaroute en de Drakensberg evenaren. Voor ons avondeten maakt Rob een braai, een Zuid-Afrikaanse barbecue. We slapen op een campsite in een koepeltentje, met luchtbed en slaapzakken van Rob. Primitief, maar midden in de natuur: geweldig!
 
 
 
De tweede dag rijden we het reservaat uit, en maken een wandeling in een kleine, maar prachtige kloof. Her en der treffen we keutels van bavianen, dus de kloof doet zijn naam eer aan. In het reservaat zelf mag je geen wandelingen maken, in verband met de wilde buffels die er rondlopen. Daarna is het nog een paar uur de bergen door terug naar de lodge. Het zijn 2 volle dagen, waarbij we veel in de auto zitten (zeker 6 uur per dag, stops niet meegerekend), maar voor ons is deze authentieke ervaring, ver weg van massatoerisme, het zeker waard!
 
 

Tip: Hollandse pannenkoeken eten

In het plaatsje Kareedouw is een pannenkoekenrestaurant The Sweating Dutchman. Eigenaar Hans is 20 jaar geleden naar Zuid-Afrika geëmigreerd. Hij bakt nu met verve Hollandse pannenkoeken, maar de vulling heeft een Zuid-Afrikaanse twist. Een leuke lunchstop, voordat je de kloof in of uit rijdt.
 
 

Bucketlist 3: Oceaan safari naar pinguïns, dolfijnen en walvissen

Het beschermde gebied van Addo Elephant Park strekt zich uit tot in zee. Walvissen en de grote witte haai komen hier voor, waardoor Addo als enige Nationaal Park kan zeggen dat het de Big 7 heeft. Vanaf Port Elizabeth -waar we slapen bij het fijne 4 sterren Cape Flame Guesthouse- kun je op Oceaan safari met Raggy Charters. Zij werken samen met Addo en doen veel aan natuurconservatie en wetenschappelijk onderzoek.
 
 

Ervaar: Spot een eiland met duizenden pinguïns

Varend naar het pinguïn eiland, zien we pinguïns in het water drijven, een grappig gezicht zo’n verzameling drijvende pinguin bolletjes! Op het pinguïn eiland zien we duizenden pinguïns en zelfs een zeeleeuw (Cape fur seal) die aan het uitrusten is. De pinguïn populatie hier is zo’n 20.000 groot, waarbij telkens de helft aan het vissen is, en de andere helft op de eilandjes blijft. In 7 jaar tijd daalde de pinguïn populatie een schokkende 70%. Raggy Charters zorgde voor een visverbod van 20 mijl rondom het pinguin eiland. Uit hun onderzoek blijkt hierdoor dat de afgelopen 3 jaar de pinguïn populatie stabiel is gebleven. Helaas is nog niet zeker dat het visverbod van kracht blijft. Met de inkomsten van deze excursie stel je Raggy Charters in staat om onderzoek te doen en help je de pinguïn te redden!
 
Foto credit: Raggy Charters
 

Ervaar: Bewonder honderden dolfijnen

Tijdens de boottocht zien we een groep van 150 á 200 bottlenose dolfijnen (tuimelaars). Ze zijn werkelijk overal rondom de boot en we weten gewoon niet waar we onze camera op moeten richten! Moeders met baby’s zwemmen naast elkaar. Ze duiken onder, verdwijnen om ergens anders weer op te duiken. We krijgen een show gepresenteerd en dolfijnen springen zwierig uit het water. Opeens zien we een rimpeling in het water snel naar ons toekomen en verschijnt er nóg zo’n grote groep tuimelaars. Naar schatting zien we 300 à 400 bottlenose dolfijnen in één ochtend. Port Elizabeth maakt zijn naam als Dolfijn Hoofdstad van de Wereld zeker waar!
 
Foto credit: Raggy Charters
 

Tip: De beste tijd om walvissen te spotten

In het broedseizoen (juni-november) is er kans om verschillende soorten walvissen te spotten, zoals Bultrug en Zuidkaper walvissen. Helaas hadden wij geen geluk dit keer, maar het seizoen was dan ook al voorbij. De witte haai zul je echter niet snel zien. Wel zagen wij bij toeval een hamerhaai, waar ook kapitein Jaimie behoorlijk uit zijn dak van ging. Ook bij een oceaan safari weet je dus nooit wat je zult zien!  
 
Foto credit: Raggy Charters
 

Win 2 tickets naar Zuid-Afrika!

Wil je ook graag op expeditie naar Zuid-Afrika? Doe dan nu mee en maak kans op 2 vliegtickets van South African Airways! Wat moet je doen? Heel eenvoudig: Volg de zes blogs van onze Expeditie Eastern Cape. Elke week verschijnen er twee blogs: op maandag en donderdag. Onderaan elk blog vind je 2 opdrachten. Zet al je detective skills in en kraak de Expeditie Code. Dit is het zesde en laatste blog in de serie van 6. Je kunt nu dus alle opdrachten oplossen! (Lees hier alle Expeditie Eastern Cape blogs terug.) Dit is je laaste kans om je in te schrijven voor de Expeditie Eastern Cape wedstrijd. Kom nu in actie en ontvang het deelnameformulier per e-mail. Je hebt nog een paar dagen de tijd! Wie weet vlieg jij binnenkort gratis naar Zuid-Afrika!
 

Opdrachten bij blog: 3 ultieme Bucketlist ervaringen in Zuid-Afrika!

 
Wat moet je doen? Los de 2 onderstaande opdrachten op. Vul je antwoorden in op je persoonlijke deelname formulier. Vergeet niet tussentijds op te slaan! In ieder volgende blog vind je nieuwe opdrachten. Alle 6 blogs zijn nu verschenen, dus je kunt alle opdrachten maken.
Heb je nog geen deelnameformulier? Schrijf je dan nu in en ontvang je persoonlijke deelname formulier per e-mail.
 

Opdracht 6A: Bungeejumpen

 
 

Opdracht 6B: Oceaan Safari Bingo

 
 
 

Zelf naar Zuid-Afrika? Vraag een gratis reisvoorstel aan! 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter