BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Het einde van de wereld bij Heuningvlei en daarna uberdeluxe genieten bij Bushmans Kloof

Zuid-Afrika - Reisreporter - Blog - Bushmans Kloof - Heuningvlei

Reisreporters Roëll en Jeroen maken een ezelrit in Cederberg en worden verwent in sterrenresort Bushmans Kloof na het mountainbiken, kayakken en game driven.

Zuid-Afrika | 15-02-2016
Roëll de Ram

Reisreporters Roëll en Jeroen bezoeken de locals en maken een ezeltjesrit in de verlaten Cederberg. Daarna worden ze uberdeluxe verwent in sterrenresort Bushmans Kloof. Hier gaan ze mountainbiken, kayakken, game driven en bushman grottekeningen bekijken. Ultiem genieten!
 
Onze reis door Zuid-Afrika is al een tijdje bezig als we naar Heuningvlei rijden. Onze GPS heeft het een hele tijd gedaan, maar op een gegeven moment moeten we hem uitschakelen. De melding “dit is een onverharde weg” en “keer om” popt te vaak op. Gelukkig hebben we een geschreven routebeschrijving bij ons waarnaast met de hand een kaartje is getekend. Een klein beetje spannend is het wel. Gaan we het vinden? Zijn we er op tijd? Voordat het donker is? Maar onze innerlijke avonturier heeft de overhand. Wanneer we echter denken dat de weg niet slechter kan worden, horen we een krassend geluid aan de onderkant van de auto. Oeps. Misschien toch maar even terugschakelen naar z’n twee en rustig rond de 30 blijven rijden? En dat terwijl we nog zo’n 15 kilometer moeten... Ineens zien we een gigantisch verkeersbord. Ze hebben in dit gedeelte van Cederberg misschien geen verharde wegen, grote verkeersborden kennen ze wel en daardoor weten wij dat we op de goede weg zijn. We wisselen een high five uit, tuffen nog even door en plots zijn we er. Voor ons doemen tussen de rode bergen van Cederberg ineens witte huisjes op en we rijden langzaamaan Heuningvlei binnen. We made it!
 

Via Clanwilliam en de rooibosfabriek naar het hart van Cederberg

Voordat we op de weg naar Heuningvlei komen, rijden we het gebied Cederberg binnen via het stadje Clanwilliam. Het telt minder dan 8.000 inwoners, maar in het hart van het centrum is een gigantische fabriek te vinden. Wees gerust, niet zo’n vies industrieel ding. Nee, we hebben het hier over een Rooibos thee fabriek! Wist je dat Rooibos alleen in Zuid-Afrika groeit? Je kan het dus niet verser krijgen dan hier bij deze fabriek. Al wordt ons al gauw uitgelegd dat het zo’n18 maanden duurt voordat een rooibos plant geoogst kan worden. Zulke informatie zorgt er toch voor dat je ineens heel anders kijkt naar je zakje pickwick thee elke dag.
 

Rust en ruimte bij het verlaten Heuningvlei

In Heuningvlei slapen we bij een community project dat in samenwerking met de overheid is opgestart. Door middel van dit project heeft de Heuningvlei meer economische activiteiten en is er een mogelijkheid voor de inwoners om bij te verdienen. Je kan hier slapen in een oud schoolgebouw dat volledig is gerenoveerd. Zo zijn er nu privé kamers voor 2 of 3 personen te vinden, maar je kan ook in een slaapzaal slapen waar 6 personen in passen. Sommige reizigers, zoals wij, slapen hier een nachtje. Andere verblijven er langer omdat je vanuit het community project ook mooie hikes kunt maken. Zo was er vlak voor ons een groepje Belgische jongens die verschillende wandeltochten hebben gemaakt in de omgeving. In de ruime keuken hebben we ‘s avonds wat te eten gemaakt en dat is trouwens direct een tip: Mocht je overnachten bij de Heuningvlei, neem voldoende eten en snacks mee voor overdag en ‘s avonds. Er is in het dorpje namelijk niets te koop. Ons avondeten hebben we vervolgens niet binnen, maar bij de buiten bioscoop opgegeten. De zonsondergang bij Heuningvlei is namelijk spectaculair en daarop volgt al gauw een showtje van de sterrenhemel. Volgens mij hebben wij nog nooit zoveel sterren geteld.
 

Wakker worden met as-brood en daarna mee met een ezelsrit

Wanneer we de volgende ochtend wakker worden, is de tafel al gedekt en vinden we onder andere een paar kleine as-broodjes, ei, bacon en een schaaltje met jam. Het woord as-brood klinkt misschien gek, maar het is ontzettend lekker. Het zijn een soort kleine pistoletjes, ietsjes minder knapperig en anders van kleur, die in het as van een open vuur zijn gebakken. Na ons ontbijtje staat een ezelsrit (donkey ride) op de planning. Samen met Johannes gaan we om 07:30 uur op pad. Lekker vroeg, want dan is het nog niet zo heet. In het Afrikaans kletsen we wat tijdens de rit, maar vooral genieten we van het uitzicht en zo nu en dan wijst Johannes ons wat aan. Een grot. Rooibos planten. Het huisje van Abraham. Wat is het hier rustgevend en mooi.
 

 Dit gedichtje over Heuningvlei hing in het huisje, door Heigh Julius

 
Heuningvlei ‘O’ heerlike heuningvlei
Hier wil ek vir altijd blij
So tussen die berge en rotes voel ek tuis
en op my trotste
Die mense hier so barmhartig en vrij
Daarom sal hierdie gedagtes altijd bij mij blij
Ongelukkig moet ons gaan wees verseker
Ons kom weer met die volgende sekelmaan
 

Een andere wereld bij Bushmans Kloof

We nemen na onze ezeltjesrit afscheid van de verlatenheid van Heuningvlei. Het volgende dat op de planning staat is totaal het tegenovergestelde. We gaan namelijk naar Bushmans Kloof. Een natuur reservaat dat je op ongeveer een uurtje rijden van Heuningvlei vindt. Hier verblijf je in uber luxe. Je hebt je eigen huisje, er zijn 3 heerlijke zwembaden, je kunt er kanoën, mountainbiken, aan flight fishing doen en verschillende safaritochten maken.
 

Zijn wij de eerste die deze rotstekeningen hebben ontdekt?!

Het eerste dat wij besluiten te doen, is twee mountainbikes pakken. Er zijn verschillende wandelroutes in de omgeving die ontzettend mooi zijn, maar vanwege de hitte lijkt ons dat geen goed plan. Op de mountainbikes krijgen we nog wat verkoeling door de wind en als we een kwartiertje fietsen kunnen we een meer vinden waar je kun kanoën. Zo wordt ons verteld bij de receptie. Klinkt als een top plan en niet veel later dobberen we in het water. We varen eerst richting de overkant waar we bontebokken zien. Even denken we dat twee rotsen nijlpaarden zijn, maar dat blijkt al gauw een fata morgana. We keren om en peddelen richting de rotsen waar we een gedeelte van een rivier kunnen volgen. Wanneer we naar rechts kijken spotten we ineens verschillende tekeningen op de muren. Naïef als we zijn, denken we even dat wij de eerste zijn die dit hier vinden. Niemand heeft immers iets gezegd bij de receptie. Maar al gauw zien we ook een grote witte lijn boven de tekening die ervoor zorgt dat, wanneer er regen valt, dat niet druipt over de tekeningen. Gemaakt met mensen handen en dus weten wij dat hier na de San wel degelijk anderen zijn geweest.
 

Ultiem genieten met een wijntje in de wildernis

Waar we in Heuningvlei ons eigen eten klaarmaakte, wordt dat in Bushmans Kloof voor ons gedaan. En hoe! Om vier uur ’s middags rusten we van onze kanotocht uit bij een hightea en daarna staat een game drive op de planning. We kijken daar echter niet alleen maar dieren zoals zebra’s, bontebokken en struisvogels, we worden ook verrast met een wijntje in de wildernis en nootjes. Na dat ritje komen we terug bij ons huisje waar we nog even snel een duik nemen in de infinity pool voor we bij het avondeten aanschuiven. Als er iets ultiem genieten is, is dit het wel.  
 

Wakker worden bij rotstekeningen van de San

Helaas slapen we maar één nachtje bij Bushmans Kloof, maar wanneer we wakker worden zijn we zeker niet bedroefd om op te staan. We beginnen onze ochtend namelijk met een game drive. Een waarbij we op zoek gaan naar nog meer rotstekeningen van de San. We rijden eerst een stukje met de auto, drinken in het midden van het natuurpark een kopje koffie en gaan dan te voet verder. We klauteren over wat stenen, lopen langs een mini waterval en ineens staan we voor een rots met daarop diep rode afbeeldingen. Onze gids vertelt ons dat deze duizenden jaren geleden hier zijn geschilderd door de San en legt ons meer uit over deze jagers en verzamelaars. Een bijzonder begin van de dag en tegelijk een spectaculair afscheid van Bushmans Kloof.
 

Wil jij ook naar Cederberg?

De Cederberg ligt zo'n 250 km ten noorden van Kaapstad. Tip: je kunt dit goed combineren met de West Coast National Park en laten aansluiten op de Wijnroute en Tuinroute. Bekijk de bouwsteen West Coast Nationaal Park en Cederberg, de rondreis Westkust, Cederberg, Wijn- en Tuinroute (Kaapstad-Port Elizabeth) of de rondreis Ontdek de Westkaap van Cederberg tot de Hoop (Kaapstad-Kaapstad).
 
Roëll en Jeroen van het reisblog We Are Travellers maakten deze reis in het kader van de Reisreporter actie van Footprint Travel in samenwerking met Mijn Zuid-Afrika
 

Zelf naar de Cederberg? Vraag gratis een Zuid-Afrika offerte aan!

Tags: Go Local - Go Fair - Geschiedenis Erfgoed - Actief - Cultuur - Wandelen 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter