Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Mini Reisgids Zuid-Afrika : in 60 seconden op de hoogte!

Zuid-Afrika rondreis - Voorbereiding - Eten & Drinken - Reisgids - Natuur - Go Local

Drukke baan en weinig tijd om je voor te bereiden? Lees jij je reisgids pas in het vliegtuig? In 60 seconden brengen we je up to speed over Zuid-Afrika. Knoop onderstaande in je oren en verbluf je reispartner met je kennis.

Zuid-Afrika | 02-02-2018
Paulien van der Geest

Met welk boek en film over Zuid-Afrika kun je meepraten met je reisgenoot? Wat mag niet ontbreken in je koffer? Hoe gedraag je je als een local? Antwoord op deze vragen en nog veel meer, krijg je in 60 seconden in dit blog!
 

VOORBEREIDING

Boek: Long walk to freedom – Nelson Mandela. Mandela schreef zijn autobiografie tijdens zijn 27 jarig gevangenschap, grotendeels op Robbeneiland. De velletjes werden de gevangenis uitgesmokkeld.
Film: Cry Freedom. Film over studentenleider Steve Biko
In je koffer: Safari proof outfit. Denk: schutkleuren en laagjes want het kan echt koud zijn ’s morgens vroeg. Voor een (spontane) wandelsafari dien je dichte schoenen aan te hebben. Een nettere outfit (spijkerbroek en blouse is prima) voor restaurants.
 
 

ETEN EN DRINKEN

Gerecht: Bobotie. Een ovenschotel met gehakt en kerrie. Geserveerd met gele rijst, schijfjes banaan, kokosrasp en chutney.
Drankje: Amarula. Een koffielikeur voor na het eten. Olifanten houden van de vruchten van de Amarula boom. Dat olifanten er dronken van worden is een broodje aap verhaal.
Snack: Billtong, een gezout en gedroogd stukje vlees. Vroeger werd door de Voortrekkers het vlees onder het paardenzadel geconserveerd. Tegenwoordig in verschillende smaakjes te verkrijgen.
Activiteit: Bike and Wine. Een fietstocht langs wijnboerderijen in Stellenbosch.
Top restaurant: De restaurants in Zuid-Afrika behoren tot de absolute wereldtop. Fameus zijn: The Test Kitchen in Woodstock, Kaapstad; Le Quartier Français in Franschhoek; La Colombe in Constantia.
 
Footprint Travel oprichters Ferry en Paulien zijn dol op Afrika en keren er regelmatig terug. Onze Afrika-experts Mark en Judith wonen zelf in Kaapstad. Ze kunnen je dus uit eigen ervaring adviseren over alle leuke plekjes! 
 

REISGIDS

Hoofdstad: Zuid-Afrika heeft niet één, maar drie hoofdsteden. In Pretoria is de bestuurlijke macht (de president) gevestigd. In Kaapstad is de wetgevende macht (parlement) en Bloemfontein is de rechterlijke macht (hooggerechtshof) gevestigd. Kortom, hoewel Johannesburg de grootste en economisch belangrijkste stad is, is het niet de hoofdstad.
Erfgoed: Apartheid Museum (Johannesburg) en Robbeneiland (Kaapstad) zijn een must om enig inzicht te krijgen in het lijden van de zwarte bevolking.
The Battlefields bij Spioenkop (Anglo-Boer) en Bloedrivier (Zulu-Boer) geven inzicht in de geschiedenis van de blanke bevolking.
Autoroute: De Panoramaroute bij Graskop. Een rondje van 200 kilometer langs vergezichten met namen als Gods Window, Wonder View en Drie Rondavels. Verder watervallen, de Echo Caves, Bourkes Luck Potholes en Pilgrims Rest, een dorpje in koloniale stijl.
Bergen: Drakensbergen: dramatische landschappen voor prachtige wandelingen.
 

SOUTH AFRICA - A Mavic Tale from RRPC on Vimeo.

Strand: Bloubergstrand voor fantastisch uitzicht op de Tafelberg
Favoriete stad: Kaapstad, je kunt hier met gemak een week doorbrengen
Museum: Het nieuw geopende MOMO in Kaapstad. Een oude fabriek is omgetoverd tot een architectonisch hoogstandje.
Extreme sport: Bungee jumpen van Bloukrans brug bij Tsitsikamma. Val aan een elastiekje 216 meter de diepte in... En weer omhoog… En weer omlaag...
Slapen: Op een wijnfarm in de wijnlanden van de Westkaap
Must do: Een culturele township rondleiding onder begeleiding van een lokale gids
 

NATUUR

Nationaal Park: Kruger Nationaal Park is 380 km lang, 60 km breed en heeft een totale oppervlakte van 20.000 km2.
Safari: Ga op zoek naar de Big Five: Olifant, leeuw, luipaard, neushoorn en buffel
Bootsafari: De walvis (zuidkaper en bultrug) en witte haai vanaf Hermanus of Gansbaai
Gevaarlijkste dier: Het nijlpaard. Ga nooit tussen een nijlpaard en het water of tussen het nijlpaard en zijn jong staan.
Grootste vogel ter wereld: De struisvogel
Ga vooral niet: Knuffelen en wandelen met leeuwen welpen. Ze eindigen in de ‘canned hunting’ industrie. Lees meer over knuffelfarms op de website van Stichting SPOTS.
 
 

3 REDENEN WAAROM REIZEN MET FOOTPRINT TRAVEL LEUKER IS!

1. avontuurlijke, individuele Zuid-Afrika rondreis op maat
2. reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking
3. we hebben alles zelf uitgeprobeerd en de meest bijzondere plekjes voor je uitgezocht
 

GO LOCAL

Begroeting: Howzit? Oftewel: hoe gaat het?
Uitdrukking: Lekker! Dit handige woord gebruik je in Zuid-Afrika voor alles wat cool, geweldig, mooi is.
Dit moet je weten: Het verschil tussen just now (binnenkort), now now (nu). Maar meestal duurt het dan nog heel lang voordat er iets gebeurt!
Do as the locals do: Braaien is de nationale volkshobby. Meestal hebben selfcatering huisjes in Nationaal Parken een braaiplaats (bbq) en rooster. Koop heerlijk verse lamskoteletten en boerewors.
Perfecte zaterdagmorgen: Brunchen op Neighbourgoods Market in Woodstock (Kaapstad) of Braamfontein in Johannesburg
Perfecte Sunday afternoon: Picknicken tijdens een concert in Kirstenbosch Botanisch tuinen. Mis ook de Boomslang Walkway door de boomtoppen niet!
 
 

Jouw Zuid-Afrika rondreis op maat

Laat je inspireren door onze Zuid-Afrika rondreizen. Deze kun je op maat aanpassen met extra overnachtingen en excursies. Je kiest zelf welke auto je wilt rijden en wanneer jij wil vliegen. Zit jouw ideale rondreis er niet bij? Stel zelf je reis samen met onze flexibele Zuid-Afrika bouwstenen! Vraag een reisvoorstel aan, en onze Afrika-experts Mark en Judith stellen een Zuid-Afrika rondreis op maat voor je samen!
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter