Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Paragliden bij Kaapstad: spring van de Tafelberg!

Zuid-Afrika reizen - Kaapstad - Paragliden Tafelberg - Parapenten Signal Hill

Eindelijk kwam hij uit: de grote wens om te gaan paragliden! En wat is een betere spot om vrij als een vogel te vliegen dan Kaapstad? Ik haalde diep adem en samen met Ferry waagde ik de sprong. Van de Tafelberg!

Zuid-Afrika | 30-11-2015
Paulien van der Geest

Eindelijk kwam hij uit: de grote wens om te gaan paragliden! Liefst op een bijzondere locatie natuurlijk. En wat is een betere spot om vrij als een vogel te vliegen dan Kaapstad? Ik haalde diep adem en samen met Ferry waagde ik de sprong. Van de Tafelberg!
 

Aftellen van 10 tot 1

Nooit zal ik het meer vergeten. In 2005 stond ik op een klif aan de oostkust van Australië. Volledig in een hangglide harnas gehesen –ik leek wel een rups in een cocon, de stang van de hangglider in mijn zweterige handen. We hadden uren gewacht op voldoende wind. Nu was het eindelijk zover. De instructeur waarmee ik de tandemvlucht zou doen, stond achter me en telde af van tien tot één. De adrenaline gierde door mijn lijf. Op één moest ik keihard gaan rennen en een steile klif afspringen. Er zou geen weg terug zijn, de grond zou onder mijn voeten verdwijnen. De wind zou op dat moment zijn werk moeten doen. Op twee, zei de instructeur: “STOP! We doen het niet. Ik vertrouw de wind niet. We vliegen niet vandaag.” Mijn hart bonsde bijna uit mijn borstkast. Enerzijds was ik teleurgesteld omdat ik niet zou gaan vliegen. Anderzijds was ik dankbaar dat ik niet mijn dood tegemoet was gestort.
 

Signal Hill in Tafelberg Nationaal Park

Toch bleef de wens. Tien jaar later stelde ik volgens het principe 'things to do before you die' voor mijn verjaardag een bucketlist op en bovenaan de lijst prijkte hanggliden of paragliden boven een prachtig landschap. Hanggliden met een harde vlieger of paragliden met een zachte, parachute-achtige vlieger, dat maakte me niet zo veel uit. Qua veiligheid vinden ze allebei hun eigen methode het beste. Zolang de wind maar goed is, niet te veel en niet te weinig, is het een veilige sport. Overigens is parapenten (afkomstig uit het Frans) en paragliden (Engels) hetzelfde. Een reis naar Kaapstad was dé gelegenheid. Paragliden gebeurt daar vanaf Signal Hill, onderdeel van het Tafelberg Nationaal Park. De Tafelberg achter je, Kaapstad onder je, en de baai met de Atlantische oceaan en Robbeneiland voor je: beter wordt het niet!
 

De keuze voor een aanbieder

Na dit besluit volgde de keuze voor de aanbieder. Is de ene partij beter, veiliger, leuker dan de ander? Wat zegt het prijsverschil over veiligheid, kwaliteit of vliegtijd? Na enig onderzoek is mijn conclusie dat alle aanbieders in basis hetzelfde doen. Je maakt een afspraak en komt zelf met je eigen auto naar de parkeerplaats boven op Signal Hill. Lions Head kan door weersomstandigheden een alternatief zijn, maar in de praktijk wordt dit veel minder gebruikt als startpunt voor de tandemsprongen. Vanaf Signal Hill maak je de tandemvlucht. Je landt in principe –afhankelijk van de wind- op de grasvelden aan de boulevard bij Seapoint. Vanuit hier word je met de auto terug naar het startpunt op Signal Hill gebracht waar je auto staat. Sommige aanbieders zijn goedkoper en je ziet dat zij dan ook veel mensen achter elkaar meenemen.  Hoewel niet de goedkoopste, kozen wij na veel wikken en wegen voor Para-Taxi, omdat dit de enige was met een Fair Trade Tourism South Africa certificering. Dit FTT keurmerk, het enige keurmerk ter wereld voor fairtrade toerisme, betekent dat alle medewerkers van Para-Taxi een eerlijk salaris krijgen en dat zij werken met respect voor mens en milieu. Wij hadden daar graag een tientje per persoon meer voor over. Jan van Para-Taxi legde ons later uit dat hij best wat kosten maakt aan de FTTSA-certificering en daarom niet zo kan stunten met zijn prijs als sommige andere aanbieders. In Zuid-Afrika, waar de inkomensverschillen enorm zijn, is fairtrade toerisme een heel goed idee. Dit helpt jou als reiziger om met een goed gevoel te reizen, immers op deze manier draag jij als toerist een steentje bij aan een betere toekomst voor de arme bevolking van Zuid-Afrika.
 

Vliegen als een vogel: de vlucht zelf

Wij vonden het prettig om wat vroeger naar Signal Hill te gaan, zodat je de andere paragliders bezig kunt zien. Mooi om naar te kijken, foto’s te maken en het geeft je vast een idee over wat je te wachten staat. Paragliden van Signal Hill blijkt minder eng te zijn dan de steile klif afrennen in Australië. Je moet zo hard mogelijk de heuvel afrennen. Dat klinkt makkelijker dan het is, want je trekt een zwaar parachutescherm achter je aan. Twee mannen helpen je dan ook het scherm vooruit te trekken. De wind komt onder je scherm en trekt je omhoog. Hang je eenmaal hoog genoeg, dan geeft de instructeur aan dat je mag gaan zitten op het zitje aan je harnas. Vanaf dat moment hang je heel relaxed onder je scherm. De instructeur stuurt. Jij hebt alle tijd om de omgeving te bekijken. Je zigzagt langs de heuvelflank en ziet de verschillende kleuren bloemen tussen het fynbos. Vlieg je naar links dan zie je Lionshead met daarachter de Tafelberg. Vlieg je naar rechts, dan zie je het stadion bij Waterfront liggen. Omdat Ferry en ik vlak achter elkaar waren gestart, kwamen we elkaar onderweg tegen. Thumps up! Daarna vlieg je over Seapoint, een wijk van Kaapstad tussen de Tafelberg en de zee. De Atlantische oceaan ligt voor je in alle tinten blauw: prachtig! In de verte ligt Robbeneiland. Instructeur Jan vroeg of ik in was voor wat stuntwerk en maakte een paar mooie bochten boven zee. Voor de landing op het grasveldje aan de boulevard moest ik van het zitje en ‘gaan staan’ waardoor je hangt in het harnas. Ook de landing was niet moeilijk, we maakten een zachte landing en met een paar stappen kon ik gewoon gaan staan. Er staat een medewerker klaar om je op te vangen. Makkie!
 
Het is lastig uit leggen hoe het voelt om te paragliden. Je kunt beter de video bekijken. In ieder geval vonden wij het helemaal niet eng en erg leuk om te doen. En Kaapstad bood een subliem landschap voor paragliden!
 
 

Hoe lang duurt een vlucht?

Je bent in totaal zo’n 1,5 uur bezig. Hoe lang de vlucht zelf duurt, hangt af van de wind; gemiddeld ergens tussen 10 en 30 minuten. Onze vlucht duurde bijvoorbeeld 12 minuten, wat eigenlijk nog best wel lang voelde, omdat je veel tijd hebt om rustig om je heen te kijken. (Ter vergelijking: parachutespringen duurt vaak zo’n 5 minuten.) We vroegen Jan, de eigenaar van Parataxi of we bij konden betalen om langer te vliegen. Dat was niet nodig, hij zou ons zo lang als mogelijk in de lucht houden. De omstandigheden waren blijkbaar niet zo, dat hij een vlucht van 20, 30 minuten of meer kon garanderen. Dat deed hij dus ook niet, en dat waardeerde ik. Overigens, toen wij terugkwamen van onze vlucht, veranderde de wind, waardoor mensen opeens hoger opstegen en waarschijnlijk ook langer konden vliegen. Je maakt gebruik van een natuurverschijnsel, dus garanties zijn er niet!
 

Tip: foto en videomateriaal

Alle aanbieders hebben een Go Pro-achtige camera bij zich, waarmee ze zowel video als foto’s kunnen maken. Jij houdt zelf de camera vast aan een stick. Na afloop kun je de geheugenkaart kopen als je wilt. Mijn advies: zeker doen! Zelfs als je zelf een Go Pro op je hoofd hebt, is dit leuk een leuke aanvulling, omdat je dan op je eigen camera terug kunt zien hoe je het zelf hebt gezien, en op de andere camera beeldmateriaal hebt waar je zelf op staat.
 

Zelf Paragliden in Kaapstad?

Wij kozen om te gaan paragliden met FTTSA gecertificeerde Para-Taxi. Wil je op reis naar Kaapstad, bekijk hier onze Zuid-Afrika reizen

Zelf paragliden Kaapstad? Bekijk onze Zuid-Afrika reizen!

Tags: Kaapstad

Zuid-Afrika reizen - 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter