BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Uitwisseling van gewoontes - Zulu 2

Zuid-Afrika reizen - Volken - Zulu - Cultuur - Valley of 1000 Hills

Terwijl we wachten tot het vlees op de barbecue gaart, leren we meer over het leven van onze Zulu gidsen. Van beide kanten zijn we even nieuwsgierig naar elkaars cultuur en gewoontes. Dat maakt deze dag tot een leuke uitwisseling en bijzondere ervaring.

Zuid-Afrika | 14-10-2011
Paulien van der Geest

Bij de slager kiezen we 3 runderlappen en een paar worstjes uit. Buiten staat een barbecue klaar voor algemeen gebruik door de klanten van de slager. Terwijl we wachten tot het vlees gaart, leren we meer over het leven van onze gidsen. Zoals bijna iedereen uit hun gemeenschap, komen ze uit één ouder gezinnen.
 
Sboh leerde zijn vader pas op zijn 19-de kennen. Omdat hij telkens pech had, bezocht hij de sangoma –de traditionele genezer. Deze vertelde dat bij zijn geboorte het ritueel van zijn vaders familie niet is uitgevoerd. Dat klopte, want zijn vader was vertrokken voordat hij was geboren, en kwam zelfs zijn minimale verplichting, het zwangere meisje een som geld geven, niet na. Sboh spoorde zijn vader dus op en kwam er achter dat het ritueel van zijn vaders familie het afhakken van het topje van de pink was. Pech hebben, bij andere families kom je weg met het dragen van een armband van geitenvel. Nadat hij het topje van zijn pink had afgehakt, nam zijn leven gelukkig een betere wending. Inmiddels heeft Sboh een dochter van 1 die bij hem en zijn moeder woont. Zijn ex-vriendinnetje komt af en toe nog wel eens langs. Maar die heeft wat hen beiden betreft, eigenlijk niets meer met het kind te maken, van Sboh zorgt er immers voor. “Maar Sboh, dan heeft jouw dochter toch ook maar één ouder?” vragen we hem. Verbaasd kijkt hij ons aan. “Maar ze heeft toch mij én mijn moeder,” vindt hij. Tja, veranderingen gaan langzaam.
 
Sboh en Jabs vertellen dat het moeilijk is om op te groeien zonder goede ‘rolmodellen’. Als niemand om je heen een normaal gezin vormt, een langdurige relatie heeft, zijn kinderen goed opvoedt, niemand een opleiding heeft, of een goede baan, hoe moet jij dan weten hoe je zo iets doet? Hoe pak je dat aan? In de ogen van veel zwarte mensen, lijken de blanken uit het niets fantastische banen, mooie kleding en mooie huizen te krijgen. De logische volgorde hierachter is hen niet echt bekend. Dat iedereen onderop begint, dat je moet werken aan je toekomst, dat je stap voor stap bouwt naar waar je naar toe wilt, zij hebben dit voorbeeld nooit gezien en niemand heeft dit ooit uitgelegd.
 
Bij Light Providers doen Sboh en Jabas vrijwilligerswerk om de jongeren een mentale training te geven. Bijvoorbeeld hoe je met respect met elkaar om kunt gaan. Ze proberen de jongeren een bredere visie te geven. In dit kader is er sinds een kort een bibliotheekje (gedoneerde boeken), waar ook computers staan.
 
Wij zijn niet alleen nieuwsgierige toeristen, die komen kijken naar de cultuur en gewoontes van het Zulu volk, de uiwisseling is twee kanten op, en dat maakt deze dag zo leuk.Vooral Jabs, de jonge gids in opleiding, zal ons gedurende de dag veel vragen stellen over hoe het voor ons in zijn werk is gegaan. Hoe vonden wij na onze studie een baan? Hoe lang zorgden onze ouders voor het inkomen en wanneer begonnen wij voor onze ouders te zorgen? Ehh.. Niet op alle vragen hebben we antwoorden. Het fenomeen old peoples home doet de wat oudere Sboh het hoofd schudden en lachen. ‘Hoe komen die lui erop’, zie je hem bijna denken. Het maakt van de dag een uitwisseling, wat me het gevoel geeft dat we kunnen leren van elkaar.

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Go Fair - Go Local - Off the beaten track

Zuid-Afrika reizen - Schoolkinderen Kwazulu-NatalZuid-Afrika reizen - STrike a pose!Zuid-Afrika reizen - Het dorp in Valley of 1000 HillsZuid-Afrika reizen - Jabs 'braait' het vleesZuid-Afrika reizen - Gidsen Jabs en Sboh 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter