BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Wat heeft knuffelen met welpjes en de jacht op Cecil de Leeuw met elkaar te maken?

World Lion Day - 10 augustus - Stichting Spots - Knuffelfarms - Cecil de Leeuw

Wereldwijd is er geschokt gereageerd op de illegale jacht op Cecil, de beroemdste leeuw van Zimbabwe. Maar wist je dat er misschien ook leeuwenbloed aan jouw handen kleeft? Als je gaat knuffelen met leeuwenwelpen teken je het doodsvonnis van dat schattige welpje. Kom meer te weten over de met uitsterven bedreigde leeuw en wat jij kunt doen.

Zuid-Afrika | 05-08-2015
Paulien van der Geest

Wereldwijd is er geschokt gereageerd op de illegale jacht op Cecil, de beroemdste leeuw van Zimbabwe. Maar wist je dat er misschien ook leeuwenbloed aan jouw handen kleeft? Als je gaat knuffelen met leeuwenwelpen teken je het doodsvonnis van dat lieve welpje. Kom op World Lion Day op 10 augustus meer te weten over de met uitsterven bedreigde leeuw en wat jij kunt doen.
 

World Lion Day op 10 augustus

Ieder jaar vindt op 10 augustus World Lion Day plaats. Deze dag is speciaal gewijd aan het voortbestaan van de leeuw met allerlei acties en activiteiten over de gehele wereld. Om stil te staan bij het feit dat de leeuw een met uitsterven bedreigd dier is. Volgens cijfers van World Animal Protection is de afgelopen 21 jaar de leeuwenpopulatie met een schokkende 42% afgenomen. We geven je graag meer informatie, zodat je weet wat je wel en wat je vooral ook niet moet doen op reis. Voorkom dat je -zonder dat je het weet- zelf een Dr Palmer bent, met leeuwenbloed aan je handen!
 

Illegale jacht op Cecil de leeuw

De dood van Cecil, de populairste leeuw van Zimbabwe, riep wereldwijd reacties van afschuw en ongeloof op. De Amerikaanse tandarts Palmer is inmiddels ondergedoken naar aanleiding van alle bedreigingen aan zijn adres. Omdat Cecil expres met vlees uit het Nationaal Park zou zijn gelokt, is deze jacht illegaal. World Animal Protection meldt dat door de wereldwijde commotie de Verenigde Naties een resolutie heeft aangenomen, waarin landen worden opgeroepen meer te doen tegen de illegale handel in wilde dieren. Ook riep het zeer veel weerzin op, dat dr Palmer met pijl en boog jaagt, waardoor Cecil een doodsstrijd van 40 uur heeft moeten leveren. Dr Palmer zou $50.000 voor de jacht hebben betaald. In een verklaring heeft hij gezegd dat hij voor een officiële vergunning heeft betaald en dus gedacht heeft legaal te jagen. Deze vergunningen leveren de regering van arme Afrikaanse landen jaarlijks veel geld op. Dit zou moeten terugvloeien naar natuurbehoud. Of dat ook gebeurt, is maar de vraag. 
 
 

Kant-en-klaar ingeblikt jagen

Naast deze vorm van jagen, roept ook het zogenaamde Canned Hunting’ -vrijvertaald ‘ingeblikt jagen’- waarbij er in een klein afgesloten gebied op een leeuw wordt gejaagd, bij iedereen weerstand op. De leeuw heeft geen enkele kans om weg te komen. Veelal is de leeuw zelfs tam, omdat hij is groot gebracht op ‘knuffel-farms’. De jager weet dus zeker dat hij thuiskomt met als trofee een leeuwenhoofd voor aan de muur. Zelfs traditionele jagers zijn over het algemeen tegen deze laffe vorm van jagen. Zij vinden dat het dier een kans moet hebben om te ontsnappen en je als jager vaardigheden moet hebben om het dier te kunnen traceren en doden.
 

Knuffelen met welpjes

Maar wist je dat deze leeuwen speciaal worden gefokt op ‘knuffel-farms’? Op deze leeuwenfarms kun je tegen betaling knuffelen met welpen of werken als vrijwilliger. Vaak onder het mom: dit doen we uit natuurbehoud en hiermee beschermen we de leeuw. Maar de harde waarheid is, dat een leeuw die gewend is aan mensen, nooit terug in het wild kan worden uitgezet. Als de welpen te groot worden om mee te knuffelen, gaan ze naar de ‘canned hunting’ industrie. Hier zitten ze opgesloten in een hok, totdat er een jager betaalt om ze neer te schieten.
 

Hoeveel 'levert' een gefokte leeuw nu eigenlijk op?

Stichting SPOTS schat in dat een gefokte leeuw bruto gemiddeld zo'n EUR 60.000 winst opbrengt voor de fokker. Het zou jaarlijks om zo’n 8.000 gefokte leeuwen gaan. Totaal zo’n 480 miljoen euro: big business dus! Voorstanders van de ‘canned hunting’ industrie stellen dat de inkomsten belangrijk zijn voor werkgelegenheid en de economie van Zuid-Afrika. Tegenstanders vragen zich echter af of het geld niet simpelweg alleen iets oplevert voor de fokkers van de leeuwen. Een groot deel van het geld wordt verdiend door de dieren in te zetten als knuffelwelpen. Dat biedt een kans om deze praktijken snel te laten stoppen. Als toeristen niet langer knuffelen met leeuwen, zullen de fokkers deze dieren ook niet langer fokken. Immers, een leeuw kost een fokker dan alleen maar geld omdat het dier pas op volwassen leeftijd geschoten wordt.
 

Wat kun jij doen om de leeuw te helpen?

Kleine welpjes zijn ontzettend schattig en dus is het verleidelijk om met ze te knuffelen of wandelen. Maar het is goed te bedenken dat het lieve welpje waarmee je op de foto staat, morgen zomaar (canned) hunting voer kan zijn. Die gedachte geeft je favoriete vakantiekiekje opeens een zwart randje. Ga dus niet met ze op de foto en vermijd plaatsen waar je roofdieren mag aanraken. Bezoek alleen erkende projecten. Op de website van Stichting SPOTS vind je een lijst waaraan je knuffelfarms kunt herkennen. World Animal Protection legt uit wat je juist wel moet doen: bezoek Nationaal Parken en natuurreservaten waar leeuwen vrij leven. Dankzij ethisch toerisme komt er juist belangrijk inkomen in lokale gemeenschappen, nationale economieën én worden wilde dieren als leeuwen beschermd.
 

Stichting Spots op World Lion Day in Safaripark Beekse Bergen en Burgers' Zoo

Dit jaar zal Stichting SPOTS op World Lion Day (10 augustus) aanwezig zijn bij de leeuwenverblijven van Safaripark Beekse Bergen en Burgers' Zoo. Hier kunnen de bezoekers op de foto met knuffelpoezen. Bij Safaripark Beekse Bergen zullen dit de poezenmodellen zijn en bij Burgers' Zoo kan in een bak gedoken worden vol pluche knuffelleeuwen. Tijdens deze actie geeft SPOTS voorlichting over de zogenaamde 'knuffelfarms’ in combinatie met canned hunting.
 
 
 

Op safari naar Zuid-Afrika? Vraag gratis een offerte aan!

Tags: Dieren 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter