Rondreis Zuid-Afrika: Safari aan de Tuinroute (Kaapstad-P.E.) - 3 weken

Zuid-Afrika reizen - Big Five Safari - Kaapstad - wijnproeven Stellenbosch - Tulbagh - Montagu - walvissen De Hoop - Albertinia - stokstaartjes Oudtshoorn - Knysna - Tsitsikamma - Safari Addo Elephant Park

In deze reis combineer je safari met de tuinroute en Kaapstad. Malariavrij, kortere reisafstanden en daardoor ook geschikt met kinderen. Veel activiteiten, wat ook jongeren goed zal bevallen. De mooie landschappen zullen oudere reizigers juist bekoren. Kortom deze bijzonder gevarieerde reis is voor jong en oud een goede keuze! Bezoek Robbeneiland, De Tafelberg en Kaap de Goede Hoop bij Kaapstad. Geniet in de groene wijnlanden van historische Cape Dutch dorpen Stellenbosch, Tulbagh en Montagu. Ga wandelen, mountainbiken, wandelen of walvissen spotten in De Hoop Nature Reserve. Zie stokstaartjes uit hun holletjes komen, bezoek een struisvogelfarm in Oudtshoorn en verwonder je over de Cango Caves. Relax aan het strand bij Knysna. Ga op olifanten safari in Addo Elephant Park. Optionele extensie: verblijf in privé safari lodge in luxe safari tenten en maak meerdere safari ritten met een ranger in een jeep.

Hoogtepunten van deze rondreis:

  • Safari aan de tuinroute
  • Kaapstad, Kaap de Goede Hoop & pinguins
  • Wijnroute
  • Mountainbiken tussen zebra's en bontebokken in De Hoop
  • Stokstaartjes & struisvogels Oudtshoorn
  • Olifanten safari Addo Elephant Park
Reisschema
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Kaapstad, meet&greet
Dag 3: Kaapstad
Dag 4: Kaapstad
Dag 5: Kaapstad
Dag 6: Kaapstad - Stellenbosch
Dag 7: Stellenbosch
Dag 8: Stellenbosch – Tulbagh/Hermanus
Dag 9: Tulbagh/Hermanus - Montagu
Dag 10: Montagu - De Hoop Nature Reserve
Dag 11: De Hoop - Albertinia, sunset game drive, diner
Dag 12: Albertinia – Oudtshoorn, ochtend game drive, rondleiding reptielencentrum
Dag 13: Oudtshoorn
Dag 14: Oudtshoorn - Knysna
Dag 15: Knysna
Dag 16: Knysna - Tsitsikamma NP, incl entree
Dag 17: Tsitsikamma NP, incl entree
Dag 18: Tsitsikamma - Addo
Dag 19: Addo, incl safari (game drive) en entree Addo
Dag 20: Addo – vliegveld Port Elizabeth
Dag 21: Aankomst Nederland
Dag tot dag

Dag 1: Begin van je Zuid-Afrika vakantie!

Begin van je Zuid-Afrika vakantie!
Op het vliegveld begint je Zuid-Afrika avontuur eigenlijk al. Het fijne van een vakantie naar Zuid-Afrika is, dat er nauwelijks tijdverschil is, zodat je geen last hebt van een jetlag. Hoogstens slaap je wat minder in het vliegtuig. Met de meeste luchtvaartmaatschappijen (behalve KLM) slaap je in het vliegtuig en kom je de volgende morgen aan. 

Dag 2: Aankomst Kaapstad, the 'Mother city'

Aankomst Kaapstad, the 'Mother city'
Bij aankomst in Kaapstad overhandigt onze meet&greet persoon je je reisdocumenten. Op verzoek staat een transfer klaar om je naar je accommodatie te brengen. (Met KLM vertrek je ’s ochtends en kom je dezelfde avond laat nog aan. Reisdag 1 vervalt dus. Het is niet zo fijn om 's avonds laat nog te rijden, neem dan zeker de transfer naar je accommodatie en laat de volgende dag je auto bezorgen bij de accommodatie.) Kom je 's ochtends aan, dan kun je uiteraard ook de transfer laten vervallen en zelf de auto meenemen vanaf het vliegveld. Misschien heb je vandaag alleen maar zin om bij het zwembad te liggen of bij de Waterfront wat te gaan eten in het haventje. Heb je meer energie, dan staan bij de komende dagen veel suggesties. Afstand: ±  25 km
 
NB: De genoemde afstanden zijn de rechtstreekse afstanden tussen de accommodaties. Reken erop dat gemiddeld 50 km per uur aflegt. Wij compenseren de CO2 uitstoot voor je.
 

Dag 3: Kaapstad verkennen

Kaapstad verkennen
Vandaag heb je alle tijd om de stad te verkennen. Je kunt beginnen bij het oudste gebouw: Kasteel De Goede Hoop, door de VOC gebouwd. Op de Green Market Square, vol met marktkraampjes  kun je een koffietje op het plein doen. Loop vanuit hier naar de Company Gardens, de vroegere VOC tuinen. Verdiep je ook in de 'Hidden treasures' de verborgen schatten zoals het District Six museum, het Streetwires project en ga een hapje eten bij de Bokaap Kombuis. Of breng een bezoek aan de Waterfront, een winkelcentrum met restaurantjes aan de haven. Een ander goed idee om je te oriënteren op de uitgestrekte stad is een toertje met de rode hop-on-hop-off bus. Je rijdt rondom de Tafelberg, waar de stad omheen is gegroeid en ziet de verschillende baaien om de stad. Je komt op plekken waar je anders misschien niet zo snel komt, zoals het originele T-bag design in Hout Bay, waar je ook naar het zeehonden eiland kunt gaan. De bus stopt ook bij de Kirstenbosch Botanische tuinen, welke bekend staat als een van de mooiste botanische tuinen ter wereld en is uitgeroepen tot werelderfgoed.

Dag 4: Robbeneiland en Tafelberg

Robbeneiland en Tafelberg
Zodra het goed weer is (het mag niet hard waaien), pak dan de boot naar Robbeneiland, waar Nelson Mandela gevangenen heeft gezeten. Of ga met de kabelbaan de Tafelberg op, uitgeroepen tot één van de 7 wonderen der natuur. Ligt er een wit ‘tafelkleedje’ op de Tafelberg, dan wordt het uitzicht beperkt door het wolkendek en kun je niet omhoog.Tip: Je hoeft natuurlijk niet de volgorde aan te houden zoals wij die hier beschrijven. Als je naar Robbeneiland wilt of de Tafelberg wilt, ga dan zodra het goed weer is.

Dag 5: Excursies Kaapstad: Bokaap Kooksafari of Goede doelen Township Tour

Excursies Kaapstad: Bokaap Kooksafari of Goede doelen Township Tour
Verken op eigen gelegenheid meer van Kaapstad of voeg een optionele excursie toe om je reis een unieke en persoonlijke touch te geven. We hebben optionele excursies voor je geselecteerd die je kunt toevoegen aan je programma en deze excursies zijn echte smaakmakers. Bij de Bokaap Kooksafari ga je koken (en eten uiteraard) in de stijl van de Cape Malay. Maak een wandeling door deze kleurige wijk, met huizen in alle kleuren van de regenboog. Een wijkje dat sowieso niet mag ontbreken aan je Kaapstad ervaring. Bij de Goede doelen Township Tour bezoek je hoopgevende projecten in de townships, gericht op vrouwen en (scholing van) kinderen, opgezet en gerund door lokale mensen uit de township. Of maak met een local een wandeling door township Kayelitsha en hij laat je zien waarom hij Trots op zijn Township is. Ben je meer van het avontuur, ga dan paragliden vanaf Signal Hill, onderdeel van Tafelberg Natuur reservaat. Lees er meer over onder excursies en prijzen. Wil je meer zien van Kaapstad, plan gerust een extra dagje in, vervelen zul je je zeker niet. 
 

Dag 6: Kaap de Goede Hoop en pinguïns op Boulders Beach bij Simonstown

Kaap de Goede Hoop en pinguïns op Boulders Beach bij Simonstown
Van Kaapstad naar Stellenbosch is een korte rit, dus vandaag is er genoeg tijd voor de trip naar het schiereiland met het Nationaal Park Kaap de Goede Hoop, waar veel schepen zijn vergaan. Op de heenweg kun je via Chapmans Peak rijden, met mooie uitzichten over de baaien. Vlakbij Simonstown, kun je de pinguïnkolonie van Boulders Beach zien. De 3000 waggelende Afrikaanse pinguïns zijn toch wel een bevreemdend gezicht, als je bedenkt dat je op het Afrikaanse continent staat!
 
Stellenbosch is bekend om haar prachtige landschappen, Cape Dutch architectuur, maar natuurlijk vooral de wijn. Het hele gebied is bezaaid met wijnboerderijen. Bij het toeristenbureau is een stadwandeling te boeken of een plattegrond te koop om zelf door het historische stadje te wandelen. Stellenbosch is een gezellige studentenstadje om rond te lopen. Afstand: ± 45 km

Dag 7: Wijnproeven en fietsen in Stellenbosch

Wijnproeven en fietsen in Stellenbosch
Als oudste wijnroute in Zuid-Afrika en de wijnhoofdstad van het land, zijn in de omgeving van Stellenbosch tal van gerenommeerde wijndomeinen voor proeverijen te bezoeken. Dit kun je natuurlijk zelf met de auto doen. Er zijn wijnboerderijen waar je Cap Classique (de lokale champagne) met nougat kunt proeven, of port met chocola, maar natuurlijk vooral de witte en rode wijn. Een echte aanrader vinden wij de fiets & wijn excursie. Op de fiets geniet je echt van de prachtige omgeving vol wijngaarden. De gids geeft uitleg en je krijgt meer te zien van het wijnproces, dan wanneer je zelf rondrijdt. Ideaal natuurlijk omdat de bestuurder niet de ‘BOB’ hoeft te zijn, maar ook kan genieten van de lekkere Zuidafrikaanse wijntjes. Voor meer informatie kijk onder excursies.

Dag 8: Cape Dutch dorpje Tulbagh (Of walvissen spotten in Hermanus)

Cape Dutch dorpje Tulbagh (Of walvissen spotten in Hermanus)
Het charmante historische stadje Tulbagh ligt in de wijnlanden van de Boland. De vallei is bijna volledig omgeven door majestueuze bergketens, een schilderachtig landschap. De stad staat bekend om haar prachtige omgeving en de historische Cape Dutch architectuur (1699). Tulbagh heeft naar onze mening de mooiste straat van heel Zuid-Afrika. In Tulbagh kun je bijvoorbeeld naar 'Hidden Treasure' Moniki Chocolates gaan. In deze kleinschalige onderneming krijg je voor een paar euro een korte uitleg over het proces van chocolade maken en mag je drie chocolaatjes proeven. Een paradijs voor chocolade liefhebbers met chocolade creaties van amarula, chili, port en sneeuwballen. Ben je toe aan een massage na al dat autorijden, dan is er ook een fijne dagspa, waar verschillende massages zoals de Fynbos Herbal Massage zijn te boeken. Afstand: ±  95 km

b) Walvissen spotten in Hermanus
Alternatief: indien het walvisseizoen is (juni tot september), dan kun je (als je wilt) naar Hermanus om een boottocht op zoek naar de walvissen te maken. Tip: Het is ook mogelijk om een walvisboottocht vanaf Knysna/Plettenberg te doen of vanaf de duinen van De Hoop de walvissen te spotten. Op deze plekken is het minder druk. De stad Hermanus, oorspronkelijk een vissersdorpje, is in het walvisseizoen een druk bezochte plaats. De zuidkapers (of Australische walvissen) die hier komen ‘kramen’ van juni tot en met november (piek: september-november) komen zeer dicht bij het land. Maar natuurlijk kun je ook meegaan met een bootsafari om de walvissen van nog dichterbij te zien. Je wilt de walvissen natuurlijk niet storen, dus wij hebben een FTTSA gecertificeerde bootsafari uitgezocht (zie excursies). Tip: Vanuit Stellenbosch naar Hermanus kun je in het Overberg gebied een mooie route maken langs de kustweg. Pak de afslag  bij Gordons Bay voor de Route 44. Bij Cape Hangklip -het uiterste oosterlijke puntje van False Bay- kun je een pinguin kolonie zien. Vervolg je route via Betty's Bay en Kleinmond Bay naar Hermanus. Afstand: ±  100 km

Dag 9: Romantisch Victoriaans stadje Montagu

Romantisch Victoriaans stadje Montagu
a) Vanuit Tulbagh
Vanuit Tulbagh kun je op je gemak aan de schitterende Route 62 beginnen. Je passeert allerlei kleine dorpjes en je kunt waar je wilt stops maken. ‘Kodak-momentje!’, zal vandaag regelmatig geroepen worden, want deze omgeving is verbijsterend mooi. Afstand Tulbagh - Montagu: ± 135 km.
 
b) Vanuit Hermanus
In Hermanus kun je 's ochtends op een boot stappen voor een walvis safari indien dit gistermiddag niet is gelukt of om te gaan kooi'duiken' met witte haaien. Tip: pak na een stuk op de N2 te hebben gereden, de binnendoor weg via de wijnlanden van Bonnievale en Ashton. Afstand Hermanus - Montagu: ± 150 km.
 
Wij vielen head over heals voor de romantische sfeer in Montagu, gelegen aan de legendarische Route 62. De huizen uit de Victoriaanse tijd zijn versierd met ‘broekie lace’, witte ijzeren versierselen op de veranda’s die doen denken aan de kanten randjes van de lange onderbroeken die de dames in die tijd onder hun rokken droegen. Je kunt een leuke stadwandeling maken, er zijn op de route ook leuke winkeltjes waar veel lokale producten worden verkocht. Zoals de 'Zipper' bag en de heerlijke bodylotion die ook in het guesthouse wordt gebruikt. Montagu is de thuisbasis van de beroemde muskaatdessertwijn en hier komt het gedroogde tropische fruit vandaan. Op de route ligt het Joubert huis, ingericht zoals de eerste Nederlandse kolonisten -Voortrekkers- leefden. Montagu is ook bekend om zijn natuurlijke warmwaterbronnen, waar je lekker kunt ontspannen in een mooie omgeving, wellicht nadat je een wandeling op ‘Lover’s Walk Trail’ hebt gemaakt.
 

Dag 10: Mountainbiken en walvissen in De Hoop Nationaal Park

Mountainbiken en walvissen in De Hoop Nationaal Park
Zoek je natuur, wil je wandelen, fietsen, walvissen spotten en een plekje dat buiten de gebaande paden ligt? Dan is De Hoop iets voor jou. Wat het reservaat absoluut uniek maakt zijn de witte duinen en het aangrenzende marinereservaat, een van de grootste beschermde marinegebieden van Zuid-Afrika. Heel interessant vinden wij de Marine Wandeling met een gids. In de poelen op de rotsen wemelt het van het leven, zoals oesters en mosselen. Vraag bij aankomst naar de tijden, want deze wandeling wordt gehouden bij laagtij en dat is iedere dag op een ander tijdstip. In het seizoen, ongeveer van eind juni tot en met begin november (piek in september - november), heb je kans om vanaf de duinen walvissen te spotten. Flesje Zuid-Afrikaans wijn mee naar de duinen en een betere sundowner (genieten van een drankje terwijl de zon ondergaat) kun je niet bedenken!
 
Maar ook buiten het walvisseizoen is hier ontzettend veel te doen. Op het reservaat van maar liefst 34.000 hectare groot loopt klein wild rond, zoals de zeldzame bontebok, Kaapse bergzebra en eland, waardoor je zelf lekker op pad kunt in de mooie natuur. Huur mountainbikes en ontdek het reservaat op eigen gelegenheid of ga op pad met een gids. Dat laatste kan per mountainbike en is een aanrader, want een gids ziet veel meer in het fynbos dan jij als leek. Wat fynbos precies is, kan de gids je laten zien. De Hoop is namelijk onderdeel van de Cape Floral regio, een Unesco erfgoed en één van zes plantenkoninkrijken ter wereld. De Cape Floral regio is een van de vruchtbaarste gebieden voor planten ter wereld. Het vertegenwoordigt slechts 0,5% van de oppervlakte en toch maar liefst 20% van de flora van het Afrikaanse continent. De diversiteit, dichtheid en de endemie van de flora in deze regio behoren tot de hoogste ter wereld.
 
Je slaapt in een zelfcatering huisje, dus breng zelf je boodschappen mee, ook voor het ontbijt. Zelf koken, bijvoorbeeld barbecueën , vinden wij een typisch Zuid-Afrikaanse ervaring. Een Zuid-Afrikaans flesje wijn erbij maakt het helemaal af. Maar heb je toch geen zin om te koken of barbecueën, dan kun je ook naar het uitstekende restaurant in het reservaat gaan. Afstand: ± 110 km

Dag 11: Wandeling aan de kust van De Hoop en safari rit in privé safari reservaat

Wandeling aan de kust van De Hoop en safari rit in privé safari reservaat
Nadat je een ontbijtje hebt gemaakt, zou je nog een activiteit kunnen doen voordat je weggaat. Of boek twee nachten als alle activiteiten je leuk lijken en als je graag een actieve dag in je reis hebt!
 
Deze lodge is ideaal om de Big Five te spotten aan de Garden Route, malariavrij. Het ligt heel praktisch op de Tuinroute aan de N2 en voor een privé safari reservaat (in het Engels private game reserve geheten) is het zeer goed betaalbaar. Dit komt omdat drankjes op eigen gelegenheid zijn, en je kunt dus zelf in de hand houden hoeveel je uitgeeft. Prettig! Er zijn twee safariritten in een open landrover met een ranger (in het Engels game drives geheten) inbegrepen, want daar kom je tenslotte voor. Omdat je blijft overnachten, maak je de safari’s ook nog eens op de beste tijdstippen, namelijk vlak voordat de zon ondergaat en vlak nadat de zon opkomt. De dieren zijn dan het meest actief en het beste te fotograferen.
Vanaf 2 uur ’s middags kun je inchecken, ben je vroeger dan kun je uiteraard in het restaurant al lunchen op eigen gelegenheid. ’s Middags kun je een duik in het zwembad nemen, een boek lezen op je eigen terrasje of het reptielenhuis of de cheeta opvang bezoeken. Om 5 uur ’s middags vertrekt de avond safari. Vind je een sunset drankje gezellig, dan kun je die (op eigen kosten) van te voren bestellen in het restaurant en in de koelbox van de jeep meenemen. De rangers verspreiden zich slim over het grote terrein, en wat wij ook prettig vonden is dat ze niet een dier opjagen door er met heel veel auto’s omheen te gaan staan. Ook mooi is het om te weten dat het reservaat 15 jaar geleden nog uit boerenland bestond. Sinds het een reservaat is geworden, komen de natuurlijke planten en dieren die met uitsterven worden bedreigd terug in het gebied. 
Afstand De Hoop - Albertinia: ± 180 km

Dag 12: Big Five spotten en misschien een cheeta!

Big Five spotten en misschien een cheeta!
Vroeg uit de veren! Nog voor het ontbijt, als het net licht is, stap je in de open landrover. Kleed je lekker dik aan, het is ’s ochtends vaak fris in de Kaap. Heb je héél veel geluk, dan spot je misschien die cheeta die zich zo goed weet te camoufleren in het gras. Tip: Het reservaat probeert ook de cheeta te conserveren in de Westkaap. Je ranger kan je er meer over vertellen als je geïnteresseerd bent.  Omdat het een behoorlijk open terrein is, kun je hier goed dieren spotten. Zoals de bedreigde witte neushoorn, de Kaapse buffel of de zeldzame witstaartgnoe (ook zwarte wildebeest genoemd). Eigenlijk zie je altijd de blauwe wildebeest, niet zo gek, want de  witstaartgnoe is bijna uitgestorven. De familie die dit reservaat heeft opgezet levert met hun kudde een bijdrage om te voorkomen dat de witstaartgnoe uitsterft. Er zijn prachtige antilopen die je niet vaak zo goed voor je cameralens krijgt als de bontebok, rode hartebeest, koedoe en eland. Maar natuurlijk is er ook de elegante impala en de springbok. Verrassend genoeg is het soms zoeken naar de grote jongens zoals de giraffe en de olifant, die graag staan te eten tussen de bomen. Hoogtepunt zijn natuurlijk de leeuwen die in een apart deel van het reservaat verblijven. Dit om te voorkomen dat ze per ongeluk die zeldzame witstaartgnoe of Kaapse buffel als lunch snack verorberen. Als ze loom liggen te slapen zien de leeuwen er zo aaibaar uit. Maar als ze opeens opstaan, naar de landrover kijken en recht op je afkomen, dan ben je blij dat de ranger gas geeft!
 
Na de game drive ga je om een uur of 9 uitgebreid ontbijten en om 10 uur uitchecken. Tip:  Je kunt om 10:30 de rondleiding door het reptielencentrum doen. Veel mensen hebben haast om weg te komen, maar met uitleg erbij is er veel te weten te komen over de slangen die er zijn. Wie durft mag zelf een slang vasthouden! Ook zijn er krokodillen en een reuzenschildpad die vrij rond loopt. Hierna vervolg je je route. Vandaag kom je aan in Oudtshoorn, in het hart van de Kleine Karoo. De kleine stad staat bekend als de ‘struisvogelhoofdstad’ van de wereld. Vanuit hier zijn de struisvogels naar Australië geëxporteerd, niet andersom! Families kunnen terecht bij Wilgewandel, met kamelen, ezels, struisvogels en avontuur voor elke leeftijd. Ook de Cango Wildlife Ranch is een favoriet van gezinnen met krokodillen, pythons, leeuwen en vriendelijkere creaturen als apen en walibi’s.Afstand Oudtshoorn: ± 130 km

Dag 13: Stokstaartjes, Struisvogels, Stalactieten en de Swartbergpas bij Oudtshoorn

Stokstaartjes, Struisvogels, Stalactieten en de Swartbergpas bij Oudtshoorn
Kies je voor een optionele (niet inclusief) stokstaartjes excursie dan sta je héél vroeg op, nog voor het krieken van de dag. Hét moment om de stokstaarten (Meerkat in het Engels) te zien, is namelijk bij zonsopkomst. Stil zit je in het donker te wachten tot de zon op komt. Een voor een komen de stokstaartjes te voorschijn om op te warmen in de zon. Wat een ontzettend grappige beestjes. Timon uit de Lion King in het echt! NB: Helaas worden kinderen onder de 8 niet toegelaten tot de excursie, er is stilte nodig om de stokstaartjes niet te verjagen. De stokstaartjes worden niet aangeraakt en de ranger bepaald de afstand die tot de diertjes wordt bewaard om ze niet te verstoren. De excursie is weersafhankelijk, bij slecht weer kan het voorkomen dat de stokstaartjes hun holletjes niet uitkomen of dat de excursie wordt gecancelled. Je komt met eigen auto naar de ontmoetingsplaats. Duur: circa 2 tot 3 uur. Starttijd excursie zomer 5:30 uur; winter 7:30 uur. 
 
Vandaag heb je de hele dag voor Oudtshoorn en omgeving. In de beroemde Cango grotten zie je enorme ‘zalen’ met grillig gevormde stalactieten en stalagmieten. Natuurlijk mag een bezoek aan een struisvogelfarm niet ontbreken. Je kunt hier zelfs op een struisvogelei staan! En natuurlijk staat overal in Oudtshoorn overheerlijke struisvogelsteak op het menu. Maar je kunt ook met de auto de noordelijk gelegen Swartberg pas exploreren; een pas met een schitterend uitzicht over de Karoo. De dag kun je stijlvol afsluiten met een Cap Classique, de Zuidafrikaanse champagne, proeverij.

Dag 14: Tuinroute bij Knysna aan zee

Tuinroute bij Knysna aan zee
Bij Oudtshoorn verlaat je de Route 62, en bij George kom je op de N2, om vanaf hier het mooiste stuk van de Garden of Tuinroute te rijden. De kustplaats Knysna is bekend om zijn lagune en oesters. Het is een gezellig plaatsje om aan het haventje wat te gaan eten. Afstand: ± 130 km

Dag 15: Knus Knysna aan de kust

Knus Knysna aan de kust
De lagune van Knysna opent tussen twee zandsteen kliffen ‘The Heads’ genaamd. Heb je zin in beweging, neem dan de boot naar de westelijke Klif en maak een wandeling door het Featherbed Nature Reserve. Heb je een luie bui, maak een lange wandeling over het uitgestrekte strand van Buffalo Bay of ga er lekker gestrekt. In het walvisseizoen is het ook mogelijk om vanuit Knysna of het nabij gelegen Plettenberg een walvisexcursie te doen. Of iets heel anders: bezoek op een luchtige manier een township en laat Mama Elmerie een heerlijke 3 gangen lunch van traditionele Zuid-Afrikaanse gerechten voor je koken (zie excursies). Een bijzondere authentieke ervaring!

Dag 16: Grappige apen en kleurrijke vogels bij Plettenberg

Grappige apen en kleurrijke vogels bij Plettenberg
Dit deel van de tuinroute wordt de Sunshine Coast genoemd. Onderweg kun je een stop maken bij 1 of 2 parken rondom Plettenberg. In Monkey Land worden apen gerehabiliteerd die in dierentuinen of door mensen bij hun huis zijn gehouden. Birds of Eden is ’s werelds grootste vrije voliére met een 2 hectare grote koepel over het bos. Een unieke kans om de kleurrijke Afrikaanse vogels te bekijken. Tanikwa Wildlife Rehabilitation Centre is Fair Trade gecertificeerd, hier kun je de dieren die niet meer in het wild kunnen worden vrij gelaten van dichtbij zien. Om de dieren zo natuurlijk mogelijk te laten leven is er een no touch beleid. Ook de leefomgeving is zo natuurlijk mogelijk, en een leeuw kan verstopt tussen bosjes liggen te slapen. 
Tsitsikamma is het Khoi-San woord voor een plaats van vele wateren. Maak een wandeling over de hangbrug met diep onder je de golven en klim naar De Uitkijk. Je hebt een fijn zelf-catering huisje, met uitzicht op zee. Heb je geen zin om te koken of te ‘braaien’ (barbecueën), dan is er ook een restaurantje. Wij vonden het een heerlijke plek om tot rust te komen.

Dag 17: Door de boomtoppen roetsjen in Tsitsikamma

Door de boomtoppen roetsjen in Tsitsikamma
Tsitsikamma is een bos aan zee, en er zijn outdoor activiteiten zoals wandelen (wandelpaden van circa 2,5 uur) of kajakken op de Storms rivier met een gids. De dapperen onder ons kunnen bij de nabijgelegen Bloukrans Bridge de beroemde bungee jump met de hoogste duik (216 m) in de wereld maken. Een ander leuk optionele excursie is de door Fairtrade in Tourism geaccrediteerde Canopy tour. Tijdens deze adventure trip suis je via kabels door de boomtoppen van het inheemse bos, waarbij je ook nog eens van alles over dat bos leert. Een waar avontuur en voor iedereen van 7 tot 70 jaar zonder hoogtevrees geschikt!

Dag 18: Slapen bij de biologische boer

Slapen bij de biologische boer
Je verblijft op een biologische citrusboerderij in Addo en wij vonden het heel leuk om met boer Keith langs de citrusbomen te lopen en hem gepassioneerd hierover te horen vertellen. Als je hierin bent geïnteresseerd, vraag of boer Keith tijd heeft om je rond te leiden, hij doet het dan graag. Je jus d’orange smaakt nog lekkerder, nu je weet hoeveel liefde en energie er in zit! Afstand: ± 225 km

Dag 19: Olifanten en safari in Addo Elephant Park

Olifanten en safari in Addo Elephant Park
De hoofdingang van het Addo Elephant Park is een paar minuten rijden van de Bed&Breakfast. We boeken alvast één game drive voor je vandaag. Je gaat met een ranger van het Nationaal Park op safari, zodat je meer kans hebt om verschillende dieren te spotten, zoals zebra’s, zwarte neushoorns, Kaapse buffels, luipaarden, leeuwen en wilde zwijnen. Houdt er rekening mee dat de katachtigen zeer moeilijk te spotten zijn. Trek de rest van de dag uit voor een selfdrive safari. In de droge tijd zijn de grijze reuzen vooral rond het middaguur aan het badderen en drinken in de waterpoelen. Bij één waterpoel telden we zo wel 50 olifanten. Het is behoorlijk imponerend als zo’n reus op zijn gemakkie langs je auto loopt: best groot! In het park leven wel 600 olifanten, dus je hebt grote kans om er een kudde te treffen!

Dag 20: Vertrek vanuit vliegveld Port Elizabeth, the Friendly City

Vertrek vanuit vliegveld Port Elizabeth, the Friendly City
Vanuit Addo rij je gemakkelijk naar Port Elizabeth,vaak afgekort tot P.E. en bijgenaamd ‘The Friendly City’ en ‘The Windy City’. Vandaag vertrek je naar het vliegveld voor je vlucht naar Nederland. Vertrekt je vlucht pas ’s avonds, dan heb je nog een hele dag om een flinke strandwandeling te maken, souveniers te shoppen of relaxed op een terrasje te zitten en te genieten van je laatste vakantiedag. Afstand: ± 60 km.

Dag 21: Einde van je Zuid-Afrika reis

Einde van je Zuid-Afrika reis
Helaas zit je Zuid-Afrika vakantie er weer op! Ongetwijfeld heb je bij thuiskomst veel mooie foto’s om te laten zien en veel te vertellen over deze onvergetelijke Zuid-Afrika reis.

Hotel & Vervoer

Vervoer

Deze reis is een self-drive, wat wil zeggen dat je een auto huurt. De wegen in Zuid-Afrika zijn zeer goed begaanbaar, er wordt links gereden. Je kunt kiezen uit verschillende categorieën. Voor meer comfort, ruime bagage en motorcapaciteit raden we je aan minimaal een C-categorie te kiezen. Lees meer op de autohuur Zuid-Afrika pagina.
 

Accommodatie

Zuid-Afrika blinkt uit in bijzondere accommodaties. Wij zoeken naar kleinschalige en bijzondere accommodaties, die een positieve bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap en/of het milieu. Accommodaties met het Fair Trade in Tourism South Africa (FTTSA) keurmerk hebben een streepje voor. Ook zijn we op zoek naar de beste locaties, zodat je reistijd minimaal is.
 
Kaapstad
In Kaapstad hebben we gekozen voor een guesthouse dat niet alleen een fris design en een zwembad heeft, maar ook geaccrediteerd is door Fair Trade in Tourism South Africa. Dat wil onder andere zeggen, dat iedereen, tot de schoonmakers aan toe, een eerlijk inkomen verdient én dat het guesthouse er alles aan doet om op allerlei fronten duurzaam te ondernemen. Het ligt in de wijk Seapoint. Deze wijk is gezellig, erg veilig, vlakbij de Boulevard gelegen en op loopafstand van restaurantjes.
 
Stellenbosch
In Stellenbosch hebben we gekozen voor een comfortabel guesthouse met zwembad, op loopafstand van het centrum. Als alternatief kan er ook op een wijndomein worden geslapen, in dat geval zul je in slechts 10 minuten met de auto naar het centrum rijden, en in de guestfarm kan er bij voldoende gasten ook een diner worden verzorgd.
 
Tulbagh
In Tulbagh slaap je op een Wijnlodge, waar je ook kunt wijnproeven. De kamers zijn comfortabel en rustig gelegen en er is een mooi uitzicht. Het is een paar minuten rijden naar de hoofdstraat met restaurantjes, maar de lodge heeft ook een restaurant.
Of
Hermanus (optie)
In Hermanus slaap je in een comfortabel klein guesthouse, op loopafstand van het centrum en de baai waar de walvissen zwemmen. De vriendelijke eigenaren maken hier een heerlijk ontbijtje naar keuze voor je klaar. Kom je speciaal voor het kooiduiken met haaien? Dan is het praktischer om in het naastgelegen Gansbaai/Kleinbaai te verblijven, omdat je dan meestal vroeg op moet. 
 
Montagu
In Montagu slaap je in een kleine B&B in een Victoriaans huis met veel oog voor detail in Engelse stijl ingericht. Iedere stijlvolle kamer is anders ingericht, met handgemaakte decoraties. Er wordt veel gebruik gemaakt van luxe lokale producten. Het is op loopafstand van de restaurantjes.
 
De Hoop
Je slaapt in een zelfcatering huisje van De Hoop Nature Reserve. Op het reservaat is ook een sfeervol restaurant. Indien de huisjes in het reservaat zelf vol zijn, zoeken we een B&B of guestfarm even buiten het reservaat voor je. In dat geval betaal je zelf je entree aan de toegangspoort van De Hoop Nature Reserve.
 
Albertinia
Je slaapt in een lodge op een privé wildreservaat praktisch gelegen aan de bekende Tuinroute. Deze safari lodge biedt prima value for money.
 
Oudtshoorn
In Oudtshoorn slaap je in een guesthouse gelegen op het terrein van een werkende struisvogelboerderij. Het is dichtbij een struisvogel ‘showfarm’, de Cango Caves en de Olifant Ontmoeting (Elephant Experience) gelegen. Ben je echter van plan de Stokstaartjes Experience te gaan doen, dan kunnen we –tegen een kleine meerprijs- ook accommodatie op deze farm boeken. Je moet dan namelijk voor zonsopgang op staan en beide locaties liggen ver uit elkaar.
 
Knysna
Je kunt kiezen of je in een gezellige Bed & Breakfast in het plaatsje zelf slaapt, op loopafstand van winkels en restaurants. Of je kunt slapen in een historisch landhuis, Portland Manor, dat ook voorkomt in het boek Mulberry Forrest van de bekende Zuid-Afrikaanse schrijfster Dalene Matthee. Dit landhuis ligt ongeveer 25 minuten heuvelopwaarts van Knysna af. Liefhebbers van oude huizen met krakende houten vloeren, diner bij kaarslicht aan een lange antieke tafel, en rust, zullen dit zeker kunnen waarderen. De eigenaresse kan een heerlijk driegangen diner voor je koken (van te voren doorgeven). Je dient er wel rekening mee te houden dat dit een oud huis betreft en dat dingen misschien anders zijn dan je bent gewent in Nederland. Sommige kamers hebben een bad op pootjes, het water heeft een andere kleur dan je bent gewend, omdat dit gezuiverd water uit de dam (riverwater) is. De mineralen van de rotsen geven het de kleur. Het water wordt iedere 3 maanden gecontroleerd en is zuiverder dan het gemeentelijke water.
 
Tsitsikamma Nationaal Park
Je slaapt in het Nationaal Park zelf. Het zijn heerlijk comfortabele houten blokhutten, pal aan het water. Er is tv, maar wij vonden dit een heerlijke plek om een boek te lezen of vanaf je veranda naar de zee te staren en te genieten van de rust. Er is een eigen keuken, haal onderweg boodschappen. Er is –uiteraard zou een Zuid-Afrikaan zeggen- een braairekje. Heb je geen zin om te koken of te braaien, dan is er een restaurant.
 
Addo Elephant Park
Je slaapt op een organic citrusfarm, met slechts 5 gastenkamers. Leuk om hier van de boer een rondleiding over de farm te krijgen en meer te weten te komen over biologisch boeren! Er is een klein keukentje om even een simpele snack te maken. Zijn er genoeg gasten, dan wordt er vaak een braai gemaakt (barbecue). Heerlijk en gezellig zo’n homemade braai. Het dorp met restaurantjes is een korte rit. De guestfarm ligt op ca. 10 minuten rijden van de ingang van Addo Elephant Park.
 
Luxe prive wildreservaat in Kenton on Sea (optionele extensie)
Kies je voor deze optionele extensie dan verblijf je in een 4 sterren luxe safari lodge. Het bijzondere aan deze lodge is dat je helemaal in de natuur bent. Voor ons zit de luxe vooral in genieten van de bijzondere safari sfeer, zoals een Zuid-Afrikaans wijntje rondom het kampvuur en een zacht bed met een Afrikaanse bedtime story op je kussen. En niet te vergeten de lokale medewerkers, de rangers, koks en gastvrouw die er alles aan doen om het je naar de zin te maken. Om plastic te beperken krijgt iedereen zijn eigen bidon om na te vullen met zuiver water (dit cadeau mag je meenemen na afloop). De lodge probeert de impact op de natuur zo klein mogelijk te houden, door zoveel mogelijk gebruik te maken van verplaatsbare of natuurlijke materialen, houten walkways net boven de grond te plaatsen zodat de natuur haar gang kan gaan, en maakt voor jouw comfort gebruik van zonnepanelen. Met maar liefst 3000 hectare is er ruimte genoeg om een eind uit elkaar twee kleinschalige safari camps in te richten, zonder dat je ook maar merkt dat er nog een safari camp is in het reservaat.
 
Forest Camp heeft slechts 10 luxe ingerichte safaritenten. Deze zijn ieder 40m2 en hebben een eigen badkamer met aparte douche, wc, wastafel en een bad op pootjes. Boven elke tent is een houten dak gemaakt, waardoor de safaritent koel blijft. Iedere safaritent heeft zijn eigen veranda met uitzicht op bos of rivier. Om een lage impact op de natuur te maken zijn er een klein stukje boven de grond houten loopbruggen gemaakt, zo wandel je door het bos naar je eigen safaritent.
 
Reis je met kinderen? River Camp is speciaal kindvriendelijk ingericht. River Camp heeft slechts 4 tenten, die geschikt zijn voor families. De tenten zijn ieder 75m2 en kinderen kunnen slapen op een slaapbank. Prijs op aanvraag.
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 1 oktober 2019. Tussen 15 december en 15 januari is piekseizoen en zijn prijzen op aanvraag. 
De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen geldt dikwijls, dat de derde of vijfde persoon op een éénpersoonskamer slaapt. Hiervoor geldt voor één persoon het Single Supplement. De prijs voor een extra bed op de kamer voor een kind is op aanvraag, en varieert per leeftijd en per accommodatie. De prijs voor een huurauto is nog niet inbegrepen, je kunt de autocategorie zelf kiezen, zie huurauto Zuid-Afrika. Lees ook onze voorwaarden autohuur Zuid-Afrika. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstofprijzen of de wisselkoers.
 
De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Rondreis Zuid-Afrika: Safari aan de Tuinroute (Kaapstad-P.E.) - 3 weken
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 2.086,- p.p.€ 1.313,- p.p.€ 1.571,- p.p.€ 1.313,- p.p.€ 1.467,- p.p.€ 1.313,- p.p.
Inclusief:
 • Transfer vanaf vliegveld Kaapstad
 • 14 overnachtingen met ontbijt
 • 3 overnachtingen in zelfcatering huisjes (zonder ontbijt) in De Hoop Nature Reserve en Tsitsikamma Nationaal Park 
 • 1 overnachting privé safari lodge met diner en ontbijt
 • 2 safaris (sunset en morning game drive) en rondleiding reptielencentrum privé safari lodge
 • ​Safari (game drive) in Addo met ranger van Nationaal Park
 • 2 dagen entree Tsitsikamma Nationaal Park, 1 dag entree Addo Nationaal Park 

Exclusief:
 • Vluchten
 • Autohuur Zuid-Afrika
 • Excursie Stokstaartjes safari (Meerkat Adventure) Oudtshoorn
 • Overige maaltijden
 • Overige excursies
 • Overige entrees of conservation fee, donaties en fooien.

Opmerkingen:
Kies welke huurauto je wilt rijden en bereken hier de prijs voor je huurauto Zuid-Afrika.
Inclusief: Super Cover verzekering, contractkosten en tweede chauffeur. 
Exclusief: One way fee: Kaapstad - Port Elizabeth.
 

Excursie 1: Goede doelen Township Tour
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.
Inclusief transport, gids en bezoek aan projecten. De excursie duurt 4,5 uur.

Excursie 2: Bo-Kaap Kooksafari met wandeling (Kombuis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.
Inclusief gids, kookcursus, recepten, uitgebreide lunch. De excursie duurt circa 4 uur.

Excursie 3: Trots op mijn township! Wandeling door Khayelitsha
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.
 • Inclusief: Gids ontmoet je op treinstation Kaapstad, samen reis je naar Khayelitsha per lokale taxibusje. Je betaalt het busje zelf (klein bedrag). Transport in Khayelitsha inclusief.
 • Kies tussen halve dag of volle dag.

Excursie 4: Kookcursus bij mensen thuis in de Bo-Kaap (Kombuis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.
 • Inclusief: kookcursus, recepten en uitgebreide lunch.
 • Exclusief: Transport. Je kunt gemakkelijk je auto parkeren in de straat of een taxi nemen. Geen stadswandeling Bo-Kaap inbegrepen.

Excursie 5: Lunchen bij Mama Elmerie thuis in Nekkies Township in Knysna
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.
 • Inclusief uitgebreide lokale lunch, Engelssprekende gids en township wandeling.

Excursie 6: Stokstaartjes spotten (Meerkat Safari)
Prijs beschikbaar op aanvraag
 • Je komt met eigen auto naar de ontmoetingsplaats.
 • Duur: circa 2-3 uur

Excursie 7: Bike and Wine
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Excl transferop aanvraag€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.
Inbegrepen: fiets, helm, gids, 2 wijnproeverijen en 1 brandy proeverij. De lunch betaal je zelf, en is a la carte. De rit is circa 9 km en begint met wat heuvels. Deze excursie duurt bijna de hele dag. Je kunt kiezen of je wel of niet gebruik wilt maken van een transfer. 
 

Excursie 8: Canopy Tour in Tsitsikamma Nationaal Park
Prijs beschikbaar op aanvraag
Inbegrepen: transport vanaf het startpunt in Storms River, instructie, gidsen, harnas, lunch en drinkwater.
Extensies

Extensie 1: Extra nacht in De Hoop Nature Reserve


Een tweede overnachting in De Hoop Nature Reserve geeft je meer mogelijkheden om de verschillende activiteiten te doen. De Hoop is lekker om actief in beweging te komen en de autobenen los te schudden. 

Dag 11: Wandelen en mountainbiken aan de kust van De Hoop Natuurreservaat

Wandelen en mountainbiken aan de kust van De Hoop Natuurreservaat
De Hoop Nature Reserve is echt een plek om lekker actief te bewegen. De Marine Wandeling met de gids is uniek en wordt maar één keer per dag gedaan, dus het handigste is daar de rest van je activiteiten op af te stemmen. Bij laagwater zie je dat de poelen op de rotsen wemelen van het leven, zoals oesters en mosselen. Laagwater is iedere dag op een ander tijdstip, er hangt een bord met de tijdstippen van die week. Vervolgens raden we je aan de rest van het park te verkennen.
Op het reservaat van maar liefst 34.000 hectare groot loopt klein wild rond, zoals de zeldzame bontebok, Kaapse bergzebra en eland, waardoor je zelf op pad kunt in de mooie natuur. Het zijn dus maar een paar soorten dieren, maar wel heel bijzondere dieren, die je niet zo vaak ziet. De Hoop is geen reservaat om in de auto te blijven zitten, dan zie je niets. Ga wandelen of huur mountainbikes en ontdek het reservaat op eigen gelegenheid. Of ga op pad met een gids. Dat laatste kan per mountainbike en is een aanrader, want een gids ziet veel meer in het fynbos dan jij als leek. Wat fynbos precies is, kan de gids je laten zien. De Hoop is namelijk onderdeel van de Cape Floral regio, een Unesco erfgoed en één van zes planten koninkrijken ter wereld. De Cape Floral regio is een van de vruchtbaarste gebieden voor planten ter wereld. Het vertegenwoordigt slechts 0,5% van de oppervlakte en toch maar liefst 20% van de flora van het Afrikaanse continent. De diversiteit, dichtheid en de endemie van de flora in deze regio behoren tot de hoogste ter wereld. De gids stopt regelmatig om je iets aan te wijzen of uit te leggen. Net als met de Marine Walk is ook hier veel meer aan het fynbosch landschap te ontdekken, dan je op eerste gezicht zou vermoeden. Daarna kun je de rest van de dag van je gehuurde mountainbikes gebruik maken. Lekker zo'n dag uit de auto en actief bezig zijn.

Dag 12: Safari rit in privé safari reservaat

Safari rit in privé safari reservaat
Op je gemak rijdt je van De Hoop naar Albertinia. Deze privé lodge is ideaal om de Big Five te spotten aan de Garden Route, malariavrij. Het ligt heel praktisch op de Tuinroute aan de N2 en voor een privé safari reservaat (in het Engels private game reserve geheten) is het zeer goed betaalbaar. Dit komt omdat drankjes op eigen gelegenheid zijn, en je kunt dus zelf in de hand houden hoeveel je uitgeeft. Prettig! Er zijn twee safariritten in een open landrover met een ranger (in het Engels game drives geheten) inbegrepen, want daar kom je tenslotte voor. Omdat je blijft overnachten, maak je de safari’s ook nog eens op de beste tijdstippen, namelijk vlak voordat de zon ondergaat en vlak nadat de zon opkomt. De dieren zijn dan het meest actief en het beste te fotograferen.
Vanaf 2 uur ’s middags kun je inchecken, ben je vroeger dan kun je uiteraard in het restaurant al lunchen op eigen gelegenheid. ’s Middags kun je een duik in het zwembad nemen, een boek lezen op je eigen terrasje of het reptielenhuis te bezoeken. Om 5 uur ’s middags vertrekt de avond safari. Vind je een sunset drankje gezellig, dan kun je die (op eigen kosten) van te voren bestellen in het restaurant en in de koelbox van de jeep meenemen. De rangers verspreiden zich slim over het grote terrein, en wat wij ook prettig vonden is dat ze niet een dier opjagen door er met heel veel auto’s omheen te gaan staan. Ook mooi is het om te weten dat het reservaat 15 jaar geleden nog uit boerenland bestond. Sinds het een reservaat is geworden, komen de natuurlijke planten en dieren die met uitsterven worden bedreigd terug in het gebied. Mooi om te zien! 
Afstand De Hoop - Albertinia: ± 180 km
 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra nacht in De Hoop Nature Reserve:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Kaapstad, meet&greet
Dag 3: Kaapstad
Dag 4: Kaapstad
Dag 5: Kaapstad
Dag 6: Kaapstad - Stellenbosch
Dag 7: Stellenbosch
Dag 8: Stellenbosch – Tulbagh/Hermanus
Dag 9: Tulbagh/Hermanus - Montagu
Dag 10: Montagu - De Hoop Nature Reserve
Dag 11: De Hoop Nature Reserve
Dag 12: De Hoop NR - Albertinia
Dag 13: De Hoop - Albertinia, sunset game drive, diner
Dag 14: Albertinia – Oudtshoorn, ochtend game drive, rondleiding reptielencentrum
Dag 15: Oudtshoorn
Dag 16: Oudtshoorn - Knysna
Dag 17: Knysna
Dag 18: Knysna - Tsitsikamma NP, incl entree
Dag 19: Tsitsikamma NP, incl entree
Dag 20: Tsitsikamma - Addo
Dag 21: Addo, incl safari (game drive) en entree Addo
Dag 22: Addo – vliegveld Port Elizabeth
Dag 23: Aankomst Nederland

Extensie 1: Extra nacht in De Hoop Nature Reserve
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 213,- p.p.€ 213,- p.p.€ 213,- p.p.€ 213,- p.p.€ 213,- p.p.


Extensie 2: Extra nacht in Kaapstad


Wil je meer tijd door brengen in Kaapstad? Voeg deze extensie toe aan je reisprogramma.

Dag 5: Extra dag in Kaapstad

Extra dag in Kaapstad
Kaapstad is een heerlijke stad, waar veel te doen is. In de stad zelf is veel te doen, er zijn verschillende musea, veel shops, en gezellige restaurantjes. We hebben leuke excursies geselecteerd. En er zijn mooie stranden om een dagje bij te komen, de beroemste is Camps Bay.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra nacht in Kaapstad:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Kaapstad, meet&greet
Dag 3: Kaapstad
Dag 4: Kaapstad
Dag 5: Kaapstad
Dag 6: Kaapstad
Dag 7: Kaapstad - Stellenbosch
Dag 8: Stellenbosch
Dag 9: Stellenbosch – Tulbagh/Hermanus
Dag 10: Tulbagh/Hermanus - Montagu
Dag 11: Montagu - De Hoop Nature Reserve
Dag 12: De Hoop - Albertinia, sunset game drive, diner
Dag 13: Albertinia – Oudtshoorn, ochtend game drive, rondleiding reptielencentrum
Dag 14: Oudtshoorn
Dag 15: Oudtshoorn - Knysna
Dag 16: Knysna
Dag 17: Knysna - Tsitsikamma NP, incl entree
Dag 18: Tsitsikamma NP, incl entree
Dag 19: Tsitsikamma - Addo
Dag 20: Addo, incl safari (game drive) en entree Addo
Dag 21: Addo – vliegveld Port Elizabeth
Dag 22: Aankomst Nederland

Extensie 2: Extra nacht in Kaapstad
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 83,- p.p.€ 61,- p.p.€ 68,- p.p.€ 61,- p.p.€ 65,- p.p.€ 61,- p.p.


Extensie 3: Extra nacht in Port Elizabeth


Je kunt een extra dag toevoegen in Port Elizabeth, de dolfijnen hoofdstad. Dit is prettig als je moet vliegen, of als je het gewoon wat rustiger aan wilt doen.

Dag 20: Vrije dag in Port Elizabeth

Vrije dag in Port Elizabeth
Je kunt vandaag op je gemak van Baviaanskloof naar Port Elizabeth rijden. De stad, vaak afgekort tot P.E., is ook wel bijgenaamd ‘The Friendly City’ en ‘The Windy City’. Je hebt een vrije middag om een strandwandeling te maken, souveniers te shoppen of relaxed op een terrasje te zitten en te genieten van je laatste vakantiedag in Zuid-Afrika. Afstand: ±  150 km (3 a 3,5 uur).

Dag 21: Vertrek vanuit Port Elizabeth

Vertrek vanuit Port Elizabeth
Vanaf je accommodatie rijd je naar het vliegveld van Port Elizabeth, waar je je auto inlevert. Afstand: ± 10 km.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra nacht in Port Elizabeth:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Kaapstad, meet&greet
Dag 3: Kaapstad
Dag 4: Kaapstad
Dag 5: Kaapstad
Dag 6: Kaapstad - Stellenbosch
Dag 7: Stellenbosch
Dag 8: Stellenbosch – Tulbagh/Hermanus
Dag 9: Tulbagh/Hermanus - Montagu
Dag 10: Montagu - De Hoop Nature Reserve
Dag 11: De Hoop - Albertinia, sunset game drive, diner
Dag 12: Albertinia – Oudtshoorn, ochtend game drive, rondleiding reptielencentrum
Dag 13: Oudtshoorn
Dag 14: Oudtshoorn - Knysna
Dag 15: Knysna
Dag 16: Knysna - Tsitsikamma NP, incl entree
Dag 17: Tsitsikamma NP, incl entree
Dag 18: Tsitsikamma - Addo
Dag 19: Addo, incl safari (game drive) en entree Addo
Dag 20: Baviaanskloof - Port Elizabeth
Dag 21: Vertrek Port Elizabeth
Dag 22: Aankomst Nederland

Extensie 3: Extra nacht in Port Elizabeth
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 64,- p.p.€ 49,- p.p.€ 54,- p.p.€ 49,- p.p.€ 52,- p.p.€ 49,- p.p.


Extensie 4: Safari in luxe safaritenten in Kenton on Sea


Overnacht in een romantische luxe safaritent en ga op Big Five safari met een ranger in een 4x4 en speur naar nijlpaarden tijdens een rivercruise. 

Dag 20: Riviercruise naar luxe privé safari lodge en slapen in romantische safaritenten!

Riviercruise naar luxe privé safari lodge en slapen in romantische safaritenten!
Ben je op zoek naar een authentieke safari-ervaring in combinatie met een reis over de tuinroute? Dit privé reservaat is met veel liefde en aandacht voor details opgezet, en er zijn maar 10 safaritenten. Geniet van exclusieve verwennerij met een persoonlijke benadering. Houdt je van  dicht bij de natuur, maar toch luxe verblijf en ‘bush chic’? Dan ga je vast, net als ons, dit privé wildreservaat echt helemaal geweldig vinden!
 
Zorg dat je uiterlijk 11:30 aankomt bij de receptie in Kenton-on-Sea, ongeveer één tot 2 uur rijden van Port Elizabeth of Addo. Na het inchecken parkeer je bij de receptie je auto op een veilige locatie. Zorg dat je op tijd bent, om  12 uur vertrekt de dagelijkse boot. Na een riviersafari van ongeveer 3 kwartier kom je aan bij het tented bush camp. De hele lodge is namelijk gemaakt van sfeervolle luxe safaritenten met houten daken erboven, zo blijven de tenten niet alleen koel, ze  versmelten met het bos. In de lodge vind je een eetgedeelte en gezellig zitgedeelte met bankstellen en leunstoelen rondom de twee houtkachels.  Je maakt kennis met de rangers en gastvrouw voor de komende dagen. In de lodge staat een uitgebreide drie gangen lunch al op je te wachten: heerlijk! Alle drankjes (inclusief lokale alcoholische dranken, zoals bier en heerlijke Zuid-Afrikaanse wijn) zijn inbegrepen. Via houten wandelpaden wandel je door het bos naar je je chique ingerichte safaritent. Dit is Out of Africa chique! Je luxe safaritent is zo ruim als een vakantiehuisje en heeft een echt hotelbed, comfortabele leunstoelen, een ruime badkamer met wc, douche, toilettafels, en een bad op pootjes. Terwijl je midden in de natuur zit, zorgen zonnepanelen voor elektra voor de verlichting. Geen herrie van een generator en zonder lichtvervuiling ’s avonds de helderste sterrenhemel die je je kunt voorstellen. Je slaapt aan een rivier midden in het bos en bent omringd door natuur. Je komt helemaal tot rust…
 
‘s Middags ga je 3 uur lang op game drive. Je gaat op safari in de jeep van de ranger die precies alle paadjes kent. Halverwege is het tijd voor de goede Afrikaanse gewoonte: een sundowner. Je stopt bij een uitzichtpunt voor een magnifiek uitzicht over de vallei. Met een drankje in je hand zie je in de verte neushoorns en impala’s grazen. En loopt daar niet een zebra? Na de safari, rond 19.00 uur, is het tijd om te borrelen en dan staat het heerlijke diner al weer klaar. Zie je jezelf al met een biertje of wijntje rondom het vuur zitten, nakletsen over de safari’s van die dag? Bij de geluiden uit de bush val je in slaap in je heerlijke bed in je eigen safaritent.Afstand Addo - Kenton on Sea: ± 100 km

Dag 21: Big Five safari met ranger

Big Five safari met ranger
Na een kopje thee met rusks (Afrikaanse koekjes)  vertrek je om 6.00 uur voor de sunrise safari. In de ochtend zijn dieren het meest actief, ze gaan op zoek naar voedsel. De ranger weet veel te vertellen over het gedrag van de dieren, zoals de olifant, buffel of witte neushoorn. Afhankelijk van wat je gistermiddag hebt gezien, gaat je ranger met je op zoek naar andere dieren, zodat je zoveel mogelijk verschillende ervaringen hebt. De complete Big Five wordt dan ook regelmatig gespot, al is de luipaard door zijn fantastische camouflage altijd en overal zeer moeilijk te spotten. Maar natuurlijk zijn er ook zebra’s, giraffes, en heel veel verschillende antilopen van de enorme eland tot de kleine blauwe duiker en alles er tussen in.
 
Je komt terug voor een uitgebreid ontbijt.  Uit eigen ervaring kunnen we vertellen dat dit een fantastische plaats is om twee nachten te blijven en helemaal tot rust te komen in de prachtige natuur. Na het vroege opstaan heb je tijd voor een dutje in het heerlijke bed of in een hangmat, en romantisch badderen in het bad op pootjes met het getjilp van vogels buiten je safaritent. Je voelt je helemaal ‘Out of Africa’! Ook na de uitgebreide lunch heb je tijd voor jezelf voor een boek op je privé terras in de bush. Vergeet niet om af en toe om je heen te kijken, er zou zomaar een kudu naar je kunnen staan te kijken. En jij naar hem! Dwars door het reservaat loopt de Kariega rivier. Je kunt gaan vissen vanaf de steiger of in een kajak de rivier op. Vraag je ranger om instructies met betrekking tot mogelijke nijlpaarden in de rivier. Je kunt zelfs een massage boeken (op eigen kosten).
 
Voordat je het weet is het al weer tijd voor de middag safari. Wat zul je dit keer zien? Geniet van de sundowner tijdens de safari en het uitgebreide diner. ’s Avonds kun je je ervaringsverhalen rondom het kampvuur uitwisselen en genieten van de sterrenhemel. Zo midden in de natuur lijken de sterren dichterbij te staan!

Dag 22: Oog in oog met leeuwen, olifanten en neushoorns

Oog in oog met leeuwen, olifanten en neushoorns
Nog één keer vroeg op voor je laatste safari. Een mooi moment om te kijken wat de leeuwen aan het doen zijn. De leeuwen hebben een eigen gebied vol met bossage waar ze heerlijk in de schaduw liggen te snurken. Het is dus even zoeken, maar de kans dat je ze vindt en goed voor je cameralens krijgt, is erg groot. De enthousiaste rangers vertellen met veel passie over de natuur. Zelfs al ben je vaker op safari geweest, dan weten zij je allerlei bijzondere weetjes over de dieren te vertellen, waardoor safari nog leuker wordt. Als je goed kijkt zie je opeens zoveel bijzondere dingen meer. Juist deze verdiepingsslag maakt het zo leuk om in dit privé reservaat te blijven. Er is zo veel te zien en met twee nachten heb je de rust om ook stil te staan bij minder voor de hand liggende dingen. De zeldzame oribi is hier te vinden, en de mooi gevlekte bontebok.  De jakhals wordt regelmatig gespot en heel soms de caracal (een Afrikaanse katachtige met pluimpjes op de oren) of het aardvarken. Wie weet heb jij geluk en ben jij getuige van zo’n bijzondere waarneming. Door de vele bomen en gevarieerde biodiversiteit komen ook vogelliefhebbers aan hun trekken. Je weet nooit wat je spot. Wel weet je zeker dat je je safari maakt in een adembenemend mooi landschap, volgens menigeen in het mooiste en meest natuurlijke privé wildreservaat aan de Kaap. Daar komt nog bij dat je dagelijks de rivier oversteekt voor een korte riviercruise. Je zou hier zomaar nijlpaarden kunnen zien!
 
Na het ontbijt pak je je spullen. Deze bijzondere safari-ervaring zul je nooit meer vergeten. Om 10 uur vertrek je met de boot naar de receptie in Kenton-on-Sea, waar je auto veilig staat geparkeerd. Hier check je uit rond half 12. Let op, indien je aansluitend een vlucht hebt: de boot vaart op één vaste tijd. (Buiten deze tijd dien je de boot af te huren.) Houd hier rekening mee bij het boeken van je vlucht (op zijn vroegst om 2 uur inchecken op het vliegveld van Port Elizabeth).
Afstand: ± 140 km naar vliegveld Port-Elizabeth. Houd rekening met een reistijd van 1,5 uur tot 2 uur.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Safari in luxe safaritenten in Kenton on Sea:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Kaapstad, meet&greet
Dag 3: Kaapstad
Dag 4: Kaapstad
Dag 5: Kaapstad
Dag 6: Kaapstad - Stellenbosch
Dag 7: Stellenbosch
Dag 8: Stellenbosch – Tulbagh/Hermanus
Dag 9: Tulbagh/Hermanus - Montagu
Dag 10: Montagu - De Hoop Nature Reserve
Dag 11: De Hoop - Albertinia, sunset game drive, diner
Dag 12: Albertinia – Oudtshoorn, ochtend game drive, rondleiding reptielencentrum
Dag 13: Oudtshoorn
Dag 14: Oudtshoorn - Knysna
Dag 15: Knysna
Dag 16: Knysna - Tsitsikamma NP, incl entree
Dag 17: Tsitsikamma NP, incl entree
Dag 18: Tsitsikamma - Addo
Dag 19: Addo, incl safari (game drive) en entree Addo
Dag 20: Addo - Kenton on Sea, riviercruise, lunch, sunset safari, diner
Dag 21: Kenton on Sea privé reservaat, 2 game drives, alle maaltijden, alle drankjes
Dag 22: Kenton on Sea privé reservaat - vliegveld Port Elizabeth, ochtend game drive, ontbijt, rivier cruise
Dag 23: Aankomst Nederland

Extensie 4: Safari in luxe safaritenten in Kenton on Sea
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
HS 2018op aanvraag€ 600,- p.p.€ 730,- p.p.€ 600,- p.p.€ 678,- p.p.€ 600,- p.p.
LS 2018op aanvraag€ 569,- p.p.€ 693,- p.p.€ 569,- p.p.€ 644,- p.p.€ 569,- p.p.


Extensie 5: Extra dag in Kaapstad


Wil je meer tijd door brengen in Kaapstad? Voeg deze extensie toe aan je reisprogramma.

Dag 6: Extra dag in Kaapstad

Extra dag in Kaapstad
Kaapstad is een heerlijke stad, waar veel te doen is. In de stad zelf is veel te doen, er zijn verschillende musea, veel shops, en gezellige restaurantjes. We hebben leuke excursies geselecteerd. En er zijn mooie stranden om een dagje bij te komen, de beroemste is Camps Bay.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra dag in Kaapstad:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Kaapstad, meet&greet
Dag 3: Kaapstad
Dag 4: Kaapstad
Dag 5: Kaapstad
Dag 6: Kaapstad
Dag 7: Kaapstad - Stellenbosch
Dag 8: Stellenbosch
Dag 9: Stellenbosch – Tulbagh/Hermanus
Dag 10: Tulbagh/Hermanus - Montagu
Dag 11: Montagu - De Hoop Nature Reserve
Dag 12: De Hoop - Albertinia, sunset game drive, diner
Dag 13: Albertinia – Oudtshoorn, ochtend game drive, rondleiding reptielencentrum
Dag 14: Oudtshoorn
Dag 15: Oudtshoorn - Knysna
Dag 16: Knysna
Dag 17: Knysna - Tsitsikamma NP, incl entree
Dag 18: Tsitsikamma NP, incl entree
Dag 19: Tsitsikamma - Addo
Dag 20: Addo, incl safari (game drive) en entree Addo
Dag 21: Addo – vliegveld Port Elizabeth
Dag 22: Aankomst Nederland

Extensie 5: Extra dag in Kaapstad
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 83,- p.p.€ 61,- p.p.€ 68,- p.p.€ 61,- p.p.€ 65,- p.p.€ 61,- p.p.
Excursies

Kaapstad

Excursie 1: Goede doelen Township Tour

Goede doelen Township Tour
We garanderen je, dat deze excursie – waarbij je verschillende projecten in de townships bezoekt- een enorme indruk bij je zal achterlaten. Samen met een lokale gids bezoek je 4 sociale projecten die geïnitieerd zijn door de bewoners zelf, gericht op moeders en kinderen, zoals een créche, een studieproject of school, een jongerenproject, of een voedselproject. Sta bijvoorbeeld versteld van Mama Rosie, die zonder subsidies, het toch voor elkaar bokst om iedere dag 182 kinderen van eten te voorzien, voordat ze naar school gaan. Met deze excursie wordt een bijdrage geleverd aan het fonds dat deze projecten ondersteund.

Excursie 1: Goede doelen Township Tour
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.Excursie 2: Bo-Kaap Kooksafari met wandeling (Kombuis)

Bo-Kaap Kooksafari met wandeling (Kombuis)
Samen met een van de inwoners van de Bo-Kaap, de kleurigste en beroemde wijk van Kaapstad, maak je een wandeling door de wijk. Roze, blauwe en gele huizen wisselen elkaar af in dit unieke straatbeeld. Dit was het voormalige slavenkwartier en er is veel invloed uit de kleurige Malay-cultuur. Je gids kan je vertellen over de geschiedenis van de wijk en haar bewoners. Je gaat koken bij één van de echte Cape-Malaymama’s thuis. Het resultaat, een heerlijk geurende lunch met curry, roti, samosa en salaatjie, eet je met zijn allen op in de huiskamer. Deze excursie levert door middel van toerisme een positieve ontwikkeling aan cultuur en natuur in Zuid-Afrika.

Excursie 2: Bo-Kaap Kooksafari met wandeling (Kombuis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.Excursie 3: Trots op mijn township! Wandeling door Khayelitsha

Trots op mijn township! Wandeling door Khayelitsha
Dit bezoek aan township Khayelitsha is een ervaring waar je nog lang over napraat. Alleen de weg er naartoe is een beleving. Je ontmoet je gids op het station van Kaapstad en van daaruit pak je samen de lokaal taxibusje (dit busje betaal je zelf, klein bedrag). Leuk om eens ‘Go Local’ te gaan. Deze ochtend brengt je dichter bij de lokale mensen en hoe zij leven. Je gids, uit Khayelitsha zelf, wil je de kracht van mensen in de township laten zien. Hij is trots op wat er wél is, het lokale radiostation, de kleine ateliers waar de mama’s souvenirs maken, de Coffeeshop township style. Vanaf Look-Out Hill zie je de andere kant van de Tafelberg en hoor je andere verhalen. Een bezoek aan een township mag niet ontbreken aan je bezoek aan Kaapstad. 
 
Praktische informatie: Je gids ontmoet je op treinstation Kaapstad (je kunt hier je auto betaald parkeren of met een taxi naar het station gaan). Samen reis je naar Khayelitsha per lokale taxibusje, je betaalt het busje zelf (klein bedrag). Transport in Khayelitsha per lokaal taxibusje is inclusief om een grotere afstand te overbruggen en verder wandel je vooral, zodat je veel ziet. Je kunt kiezen uit een halve dag of hele dag excursie.

Excursie 3: Trots op mijn township! Wandeling door Khayelitsha
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.Excursie 4: Kookcursus bij mensen thuis in de Bo-Kaap (Kombuis)

Kookcursus bij mensen thuis in de Bo-Kaap (Kombuis)
De kleurige Bokaap huisjes sieren menig reisgids. De oorspronkelijke bewoners uit dit voormalig slavenkwartier komen uit alle windstreken en hierdoor is een eigen cultuur en keuken ontstaan: Cape Malay genoemd. Je leert typische gerechten koken bij een van de Cape Malay mama’s thuis. Je gastvrouw zit vol handige trucjes waardoor deze gerechten bij haar wel lukken en zo lekker zijn. Leuk om thuis nu zelf te kunnen maken! Daarna eet je samen als lunch wat je net hebt gemaakt. Niet alleen heerlijk, maar vooral ook heel leuk en gezellig om bij de gastvrouw thuis te komen!
Deze excursie is een initiatief van een aantal ondernemende lokale vrouwen zelf, die op deze manier iets extra's verdienen voor hun gezin.  

Excursie 4: Kookcursus bij mensen thuis in de Bo-Kaap (Kombuis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.Knysna

Excursie 5: Lunchen bij Mama Elmerie thuis in Nekkies Township in Knysna

Lunchen bij Mama Elmerie thuis in Nekkies Township in Knysna
Vind je het leuk om naast de toeristische bezienswaardigheden ook lokale mensen te ontmoeten? Wil je wel een township bezoeken, maar op een luchtige en informele manier? Ga dan lunchen bij Elmerie. Zij kookt een driegangen lunch van traditionele Afrikaanse gerechten voor je, in haar eigen huisje in de township Nekkies aan de rand Knysna. Het is onmogelijk om alles op te eten, het een na het ander verschijnt op het kleine tafeltje in haar nette huisje. Elmerie vindt het geweldig om voor je te koken en heerlijk om met je te babbelen over haar leven. Dat gaat in een bijzondere mengeling van Engels en Afrikaans; vooral het Afrikaans wat veel met Nederlands gemeen heeft, vinden wij erg charmant! 

Excursie 5: Lunchen bij Mama Elmerie thuis in Nekkies Township in Knysna
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.Oudtshoorn

Excursie 6: Stokstaartjes spotten (Meerkat Safari)

Stokstaartjes spotten (Meerkat Safari)
Héél vroeg, nog voor het krieken van de dag sta je op. Hét moment op de stokstaarten (meerkat in het Engels) te zien, is namelijk bij zonsopkomst. Stil zit je in het donker te wachten tot de zon op komt. Eén voor een komen de stokstaartjes te voorschijn om op te warmen in de zon. Wat een ontzettend grappige beestjes. Timon uit de Lion King in het echt!
NB: Helaas worden kinderen onder de 8 niet toegelaten tot de excursie, er is stilte nodig om de stokstaartjes niet te verjagen.
De stokstaartjes worden niet aangeraakt en de ranger bepaalt de afstand die tot de diertjes wordt bewaard om ze niet te verstoren. De excursie is weersafhankelijk, bij slecht weer kan het voorkomen dat de stokstaartjes hun holletjes niet uitkomen of dat de excursie wordt gecancelled. Je komt met eigen auto naar de ontmoetingsplaats. (NB: het kan handig zijn om je accommodatie aan de locatie van de Meerkat Safari aan te passen.)  Duur: circa 2 tot 3 uur. Starttijd excursie zomer 5:30 uur; winter 7:30 uur. 

Excursie 6: Stokstaartjes spotten (Meerkat Safari)
Prijs beschikbaar op aanvraagStellenbosch

Excursie 7: Bike and Wine

Bike and Wine
Vanaf de fietsenstalling gelegen buiten Stellenbosch fiets je onder begeleiding van een locale gids door de groene wijnlanden. Op de fiets kun je over de kleine paadjes tussen de wijnstokken fietsen. De tocht is circa 9 km en begint met wat heuvels. Je stopt bij verschillende 2 wijndomeinen voor een wijnproeverij en bij 1 brandy proeverij. Omdat je op de fiets bent, kun je voluit genieten van het godennat. (Boek evt met transfer! Op aanvraag.) Hoe verder het proeven vordert, hoe minder heuvels je gelukkig hoeft op te fietsen! Onderweg krijg je gelegenheid om in een boerderij-restaurant te lunchen (niet inbegrepen). Met deze excursie draag je bij aan toerisme met een lage carbon footprint en een deel van de opbrengst gaat naar een fietsclub voor jongeren uit kansarme buurten. Excursie met positieve ecologische voetafdruk, voor elke 10 fietsers wordt een boom geplant bij scholen of crèches zonder 'groen' in achtergestelde gebieden. NB: Transfer van je accomomdatie naar de ontmoetingplaats en visa versa is op aanvraag, geef aan indien je dit wilt.

Excursie 7: Bike and Wine
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Excl transferop aanvraag€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.Tsitsikamma NP

Excursie 8: Canopy Tour in Tsitsikamma Nationaal Park

Canopy Tour in Tsitsikamma Nationaal Park
Na de instructie door de gids roetsj je langs een kabel tussen de boombladeren van het ene platform naar het andere. Behoorlijk spectaculair om zo hoog boven de grond tussen de bladeren te zweven. Langzamerhand went het, en als de afstanden steeds langer worden, kun je steeds meer genieten van de omgeving om je heen. Je hoeft niet extreem sportief te zijn, iedereen kan mee doen. Voor kinderen is de aanbevolen leeftijd 7 jaar, jonger eventueel in overleg.
 
Deze excursie is goedgekeurd met het Fair Trade  Tourism (FTT) keurmerk, wereldwijd het eeste Fair Trade keurmerk op gebied van reizen.
 

Excursie 8: Canopy Tour in Tsitsikamma Nationaal Park
Prijs beschikbaar op aanvraag


Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - uitzicht op TafelbergZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Neem de kabelbaan naar de top van Tafelberg, KaapstadZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Wandel over het strand met uitzicht op Tafelberg en KaapstadZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - Wandel door de gekleurde straten van BokaapZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Ga koken tijdens de Bokaap Kooksafari in de stijl van de Cape MalayZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - Goede Doelen Township TourZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Zuid-Afrikaanse vriendelijkheid in de townshipZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Verken Kaapstad per voetZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - Kirstenbosch Botanische tuinenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - WaterfrontZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - Robbeneiland - de cel van Nelson MandelaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - RobbeneilandZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaap de Goede Hoop NP - Kaap de Goede HoopZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaap de Goede Hoop NP - Pinguïnkolonie bij Boulders BeachZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaap de Goede Hoop NP - ProteaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaap de Goede Hoop NP - FynbosZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Stellenbosch - WijnrankenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Op de fiets geniet je echt van de prachtige omgeving vol wijngaarden bij StellenboschZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Stellenbosch - Cape Dutch StyleZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Het charmante historische stadje Tulbagh ligt in de wijnlanden van de BolandZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Stellenbosch - De WijnhoofdstadZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - PROOST!Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Met een heerlijk wijntje relaxen in TulbaghZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Montagu - Victoriaanse huizenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Hermanus - Wie durft? Kooiduiken met een Witte haai?Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Hermanus - Zuidkaper walvis voor de kustZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Logeer in nachtje in De Hoop NRZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Zoek je natuur, wil je wandelen bij een plekje dat buiten de gebaande paden ligt? Dan is De Hoop iets voor jou.Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Op het de Hoop Natuur Reservaat van maar liefst 34.000 hectare groot loopt klein wild rond, zoals de zeldzame bontebokZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - De Cape Floral regio is een van de vruchtbaarste gebieden voor planten ter wereldZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Spring op een Eco-Quadbike en verken De Hoop NRZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Wat de Hoop Nature Reservaat absoluut uniek maakt zijn de witte duinen en het aangrenzende marinereservaatZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Spot de Big Five aan de arden route, malariavrijZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Ga op safari aan de Garden route, neushoornZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Op game drive aan de Tuinroute en spot de Big Five, leeuwZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Ga met de ranger op safari aan de Garden RouteZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Knuffel met een slang bij het reptielencentrum aan de TuinrouteZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Ga op rondleiding door het reptielencentrum aan de Garden RouteZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Papa struisvogel past opZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Wel eens een struisvogelei van dichtbij gezien?Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Oudtshoorn - StruisvogelsZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Een voor een komen de stokstaartjes te voorschijn om op te warmen in de zon, tijdens de meerkat safariZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Oudtshoorn - Bezoek de Cango CavesZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kust langs de TuinrouteZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - De kids van KnysnaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Heb je een luie bui, maak een lange wandeling over het uitgestrekte strand van Buffalo Bay of ga er lekker gestrektZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Tsitsikamma NP - De handbrugZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Tsitsikamma NP - Wandel over de hangbrugZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Tsitsikamma NP - Canopy tourZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - In de omgeving van Uitenhage kun je naar Daniell, een Cheetah Breeding ProjectZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Addo Elephant Park - Kudde OlifantenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Addo Elephant Park - Kinder badtijdZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Olifanten stoeien in Addo Elephant ParkZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Addo Elephant Park - Close upZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Misschien spot jij wel een van de Big Five tijdens de game driveZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Welpje gespot tijdens een safari rit bij Kenton on SeaZuid-Afrika reizen - Zui-Afrika - De goede Afrikaanse gewoonte tijdens een safari: een sundownerZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Stopt bij een uitzichtpunt voor een magnifiek uitzicht over de vallei bij Kenton on SeaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Slaap in een romantische safaritent tijdens je verblijf bij Keton on SeaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Wie durft? Slapen in een tent tussen de Big FiveZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Ga op safari met een ranger bij Kenton on SeaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika - Een bijzondere ervaring om oog in oog met een neushoorn te staan tijdens een game drive bij Kenton on Sea

Baby olifant valt in waterpoel Addo Elephant Park (Oostkaap)Duiken met haaien in Gansbaai - Zuid-AfrikaParagliden vanaf Tafelberg in KaapstadSibuya Game Reserve OverviewBo Kaap - KaapstadDe Hoop Nature Reserve


Reacties van reizigers (19)

"Schitterende reis in divers Zuid-Afrika"

Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad (op maat)

Corne Bruininckx - 11-07-2018
Schitterende reis in divers Zuid-Afrika met prima accommodaties. De accommodaties waren van hoog en zeer gastvrij niveau, de ene keer in de stad of dorp de andere keer een aantal kilometer van de bewoonde wereld. Indien het laatste het geval is, ...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Safari aan de Tuinroute (Kaapstad-P.E.) - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Vakantie in een land met een scherp randje"

Rondreis Zuid-Afrika: Rondje Tuinroute, Wijnroute & Addo (Kaapstad-Kaapstad)

John - 26-04-2018
De rondreis in een zin: Een prima vakantie in een land met een scherp randje.    De meeste accommodaties zijn goede onderkomens: - Kaapstad: goede verzorging en een leuke omgeving  - Agulhas: TOP ...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Safari aan de Tuinroute (Kaapstad-P.E.) - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Fantastische vakantie in een prachtig land"

Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark & Kaapstad tot Wijn & Walvis

Lisanne - 20-03-2018
In een zin: Fantastische vakantie in een prachtig land De accommodaties waren over het algemeen prima. Met name de accommodatie in Johannesburg, Stellenbosch en Hermanus zijn erg mooi. De minste  accommodatie  was in Graskop. De excursies die ...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Safari aan de Tuinroute (Kaapstad-P.E.) - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Fantastisch, een bijzondere gedenkwaardige reis."

Zuid-Afrika reizen: Tuinroute, Wijnroute & Addo

Kitty - 06-02-2018
In een zin: Fantastisch, heel bijzonder en gedenkwaardig, een aanrader!   De accommodaties waren overwegend super goede accommodaties. De accommodaties die eruit sprongen waren ...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Safari aan de Tuinroute (Kaapstad-P.E.) - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een uitmuntende organisatie en een prachtig gevarieerd programma in Zuid-Afrika!"

Zuid-Afrika reizen: Van Krugerpark tot Kaapstad

Kees Reitsma - 04-08-2017
We hebben enorm gezien van Zuid-Afrika. Het programma was prachtig en gevarieerd, soms wel wat vol (maar dat wilden we zelf)! De accommodaties waren uitstekend, goede standaard en kwaliteit, zeer gastvrij en behulpzaam. Alles bij elkaar hebben we de accommodaties als zeer positie...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Safari aan de Tuinroute (Kaapstad-P.E.) - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Boeiende en mooi vakantie in een afwisselend land"

Zuid-Afrika reizen: Tuinroute, Wijnroute en Kruger National Park

Jo Althoff - 28-07-2017
Zuid Afrika is een mooi afwisselend land, er is veel te zien en te beleven van Kaapstad, via de Tuinroute, Wijnroute en Kruger Nationaal Park. We hebben een boeiende en mooie vakantie gehad, met een paar minpuntjes. Over het algeheel waren de accomodaties...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Safari aan de Tuinroute (Kaapstad-P.E.) - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Hele fijne en mooie familie vakantie door Zuid-Afrika."

Zuid-Afrika reizen: Garden Route

Refke Wormmeester - 26-07-2017
In een zin: dit was een hele fijn en mooie vakantie. De accommodatie in Kaapstad was een hele mooie verzorgde kamer, leuke details met inrichting,alles was goed onderhouden, heerlijk ontbijt, gastvrouw was erg betrokken en een schitterend uitzicht in tuin ove...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Safari aan de Tuinroute (Kaapstad-P.E.) - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De mooiste vakantie ooit, in het prachtige Zuid-Afrika!"

Zuid-Afrika reizen: Van Krugerpark tot Kaapstad

Mark Bernaerts - 25-07-2017
Het was voor ons de mooiste vakantie ooit. Wat een prachtig vakantieland. Met het aangeboden reisschema van Footprint Travel hebben we de veelzijdigheid van het grote land te hebben kunnen ontdekken!   Het gemid...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Safari aan de Tuinroute (Kaapstad-P.E.) - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Geweldige en gevarieerde vakantie in het mooie Zuid-Afrika!"

Zuid-Afrika reizen: gevarieerde vakantie in het mooi Zuid-Afrika

Nynke Hoogma - 09-05-2017
Onze vakantie in één woord: Geweldig! We hebben echt een super leuke, gevarieerde vakantie gehad! We vonden Zuid-Afrika heel erg mooi, met vriendelijke mensen en hebben genoten. De accommodaties waren goed. Het was leuk om iedere keer weer in een ander huisje of kam...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Safari aan de Tuinroute (Kaapstad-P.E.) - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Waanzinnige vakantie in Zuid-Afrika"

Zuid-Afrika reizen: Van krugerpark tot Kaapstad

Hans de Koning - 04-04-2017
Onze vakantie door Zuid-Afrika was waanzinnig. De accommodaties gedurende de reis waren op fantastische locaties. Alleen St Lucia viel ons tegen, zowel de locatie als het plaatsje. Swaziland was super, hier had ik graag veel langer willen verblijven, net als Kaap de Goede Hoo...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Safari aan de Tuinroute (Kaapstad-P.E.) - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Heel relaxed op reis in Zuid-Afrika"

Kaapstad - Stellenbosch - Tulbagh - Montagu - De Hoop - Albertinia - Oudtshoorn - Knysna - Tsitsikamma - Addo Elephant Park - Kenton on Sea - Port Elizabeth

Nina en Sander Elbers - 19-09-2016
De rijkdom aan variatie tijdens de vakantie in Zuid-Afrika is erg indrukwekkend: lekker eten, gastvrije en hartelijke mensen, prachtige landschappen, indrukwekkende wilde dieren en mooi verzorgde accommodaties. Voor ons waren de hoogtepunten de...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Safari aan de Tuinroute (Kaapstad-P.E.) - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een super vakantie langs de tuin- en wijnroute"

Port Elizabeth - Knysna - Oudtshoorn - Stellenbosch - Kaapstad - Tafelberg - Kaap de Goede Hoop

Veerle van de Ven - 31-08-2016
We hebben een super vakantie gehad! We verbleven vrijwel altijd in nette en leuke locaties. De accommodatie in Oudtshoorn vonden we geweldig (en een leuke menukaart!). Ook het hostel in Tsitsikamma was top met behulpzaam en vriendelijk personeel. We raden andere reizigers drie ac...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Safari aan de Tuinroute (Kaapstad-P.E.) - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Een super vakantie over de Tuinroute en Wijnroute in Zuid-Afrika"

Port Elizabeth - Knysna - Oudtshoorn - Stellenbosch - Kaapstad - Tafelberg - Addo Nationaal Park

René en Jennifer Monster - 18-08-2016
Onze vakantie was echt een super vakantie waar wij nog jaren aan terug zullen denken. De totale organisatie van de reis was goed, de informatievoorziening ook. De goede routebeschrijvingen en de mooie wegenkaart waren fijn, we hadden geen TomTom nodig. Er was veel varia...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Safari aan de Tuinroute (Kaapstad-P.E.) - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Safari aan de Tuinroute: prachtige natuur, cultuur, vriendelijke mensen"

Kaapstad - Stellenbosch - Tulbagh - Montagu - Albertinia - Oudtshoorn - Knysna - Tsitsikamma - Safari Addo Elephant Park

Natasja Bruëns - 15-08-2016
Zuid Afrika is voor ons prachtige natuur, cultuur, vriendelijke mensen, tegenstelling rijk/arm en blank/zwart. Het bezoek aan township Langa en het Apartheidmuseum was indrukwekkend, aangrijpend en leerzaam. We hadden dit niet willen missen. De game drives waarbi...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Safari aan de Tuinroute (Kaapstad-P.E.) - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Van Krugerpark naar Kaapstad: om nooit te vergeten!"

Krugerpark - Swaziland - St. Lucia - Hluhluwe - Addo - Knysna - Oudtshoorn - Hermanus - Stellenbosch - Kaapstad

Piet Kok - 15-08-2016
Dit was een vakantie om nooit te vergeten. We hebben veel meegemaakt en veel mooie mensen ontmoet. De dieren en de natuur zijn heel kleurrijk, schitterend en overweldigend. We verbleven in diverse accommodaties en die waren bijna allemaal heel goed. De kamers in Hazyview waren geweldi...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Safari aan de Tuinroute (Kaapstad-P.E.) - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"De hele Zuid-Afrika reis is een aanrader. Zoveel moois te zien onderweg!"

Zuid-Afrika reizen: Kaapstad - Stellenbosch - Hermanus - De Hoop - Montagu - Oudtshoorn - Knysna - Addo

Areane Devilee - 30-11-2015
Onze Zuid-Afrika reis was een fantastische belevenis.   Onze hoogtepunten: In Kaapstad de Goede Doelen Township tour met Brian. Neem de rode bus de eerste dag in Kaapstad dan krijg je een goed beeld van d...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Safari aan de Tuinroute (Kaapstad-P.E.) - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Veel dieren gezien van cheeta tot pinguin!"

Zuid-Afrika reizen: Kaapstad - Hermanus - De Hoop - Garden Route - Oudtshoorn - Montagu - Tulbagh - Cederberg - West Coast NP - Stellenbosch

Judith Nouwen - 16-11-2015
Goede organisatie van onze Zuid-Afrika reis We hebben het echt heel fijn gehad. Alles is goed gelopen. De reis was van A tot Z goed georganiseerd. Dat begon al op het vliegveld waar we onze informatie envelop kregen. En ook de ontvangst bij alle accommodaties verliep soepel. Ook von...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Safari aan de Tuinroute (Kaapstad-P.E.) - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"De olifanten in Addo Park lopen letterlijk vlak voor je neus. Geweldig!"

Zuid-Afrika reizen: Kaapstad - Stellenbosch - Tuinroute - Montagu - Oudtshoorn

Slavka Derksen - 28-09-2015
We hebben een fantastische reis door Zuid-Afrika gemaakt. We hebben genoten! Alles was een fantastische ervaring, maar  Addo park was ons hoogtepunt. De olifanten lopen letterlijk vlak voor je neus. Geweldig.   De organisatie was prima. We hebben goede...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Safari aan de Tuinroute (Kaapstad-P.E.) - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Onze vakantie was zo geweldig dat we nu, een maand later, al weer “heimwee” hebben en terug willen!"

Zuid-Afrika reizen: Van Krugerpark & Kaapstad tot Wijn & Walvis

Rianne Nieuwenhuizen - 30-06-2015
Onze vakantie was zo geweldig dat we nu, een maand later, al weer “heimwee” hebben en terug willen!   Ons reisschema was tot in detail uitgewerkt met leuke en handige tips. Op één dag stond echter de reis van Johannesburg naar Gr...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Safari aan de Tuinroute (Kaapstad-P.E.) - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie