Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

16 Must-do ervaringen in 2 dagen in Phnom Penh

Cambodja - Phnom Penh - Reisgids - Wat Phnom

De hoofdstad van Cambodja is een fascinerende stad. Er is hier zoveel te zien, dat je je met gemak twee volle dagen vermaakt. Deze 16 must-do ervaringen mag je zeker niet missen als je in Phnom Penh bent!

Cambodja | 23-02-2016
Paulien van der Geest

Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja is een fascinerende stad. Er is hier zoveel te zien, dat je je met gemak twee dagen vermaakt. De meeste mensen kennen alleen de Killing Fields van naam. Maar ook als je hier niet naar toe wilt zijn er in Phnom Penh bruisende markten, schitterende zilveren pagoda’s, romantische boottochten, heerlijke massages en fijne restaurantjes te vinden. Deze 16 must-do ervaringen mag je zeker niet missen als je in Phnom Penh bent!
 

Dag 1 in Phnom Penh:

Stadswandeling en tuk tuk om de stad te verkennen.
Op je eerste dag is het lekker om de stad een beetje te verkennen. Zo kun je een beetje wennen aan de colour locale.  
 

1. Proef streetfood op de lokale markten

Ga in de ochtend, wanneer het lekker koel is, op pad om een stadswandeling te maken. Gebruik tuk tuks om de grote afstanden te overbruggen, want je zult kilometers vreten de komende dagen! Begin bij de markten, waar de locals hun groenten en fruit komen kopen. Probeer het smakelijke exotische fruit uit. Ga naar het overdekte stuk in het midden, waar de locals zitten te ontbijten. Probeer de verrukkelijke versgemaakte noedels (Bagn Srong) of het zoete Jik khtis, een soort toetje.
 

2. Luister naar de legende van Wat Phnom

Volgens de legende vond een oudere dame, mevrouw Penh, 4 verschillende boeddha beelden. Zij besloot op de plek van de vondst een tempel te laten bouwen. Phnom Penh, de berg van mevrouw Penh, is dus naar de legende van deze mevrouw genoemd. ‘Wat’ betekent tempel. ‘Phnom’ betekent berg. Het is dus een tempel op een berg. Tip:let ook op de grappige klok op het grasveld.
 

3. Wijkje met Frans-koloniale gebouwen en de Elephant bar in Raffles Hotel

Cambodja is een Frans protectoraat geweest. Het staat nog vol met gebouwen uit de Franse tijd. Op naar het chique Raffles Hotel, een magnifiek voorbeeld van de Frans-koloniale architectuur. Geniet in de Elephant bar van een koffie in de grandeur van vervlogen tijden.
 

4. Bewonder de art-deco architectuur van de Centrale Markt

Phnom Penh heeft verschillende prachtige voorbeelden van Franse architectuur. De centrale markt is gevestigd in een schitterend gebouw met 4 symmetrische vleugels. Er is van alles te koop, heel veel blingbling in de vorm van sieraden en horloges. Buiten kun je voordelig souvenirs inkopen. Onze favoriet: een T-shirt van Kuifje in Cambodja.
 

5. Shop ‘till you drop op de Russische markt

Shoppen gaat naar een next level op de ‘Russische markt’. Een grote overdekte markt waar werkelijk alles te koop is. We waren het absoluut niet van plan, maar kwamen eruit met handenvol handgemaakte spullen die te mooi waren om te laten liggen. Prachtige geschilderde bakjes van cocosnoot. Of tassen van gerecycled materiaal. Duurzaam en origineel!
 

6. Massage door Seeing Hands

Al dat wandelen in de stad voel je langzamerhand in je kuiten. Tijd voor een massage! Kies voor Seeing Hands, waarbij blinden en slechtzienden je masseren. Op deze manier kunnen zij voor een eigen inkomen zorgen. Niet alleen om die reden kun je je laten masseren met een goed gevoel . Er is natuurlijk nog een groot voordeel. Als je een zintuig moet missen, worden andere zintuigen scherper. De masseurs kijken met hun handen, en voelen zo precies welke spieren in de knoop zitten. Vandaar de naam: Seeing Hands!
 
 

7. Eten bij Friends

Steek vervolgens de straat over naar het restaurant Friends. Een fijn fusion restaurant, east meets west. Je eet hier smakelijk kleine tapas gerechten, op westerse wijze gepresenteerd maar met gebruik van typische Cambodjaanse ingrediënten. Maar naast het eten is de missie van het restaurant bijzonder. Kansarme jongeren, veelal voorheen straatkinderen, worden hier opgeleid, zodat ze hierna een baan in het toerisme kunnen krijgen. Een menu is ongeveer $15 per persoon. Het is een gewild restaurant, dus je moet van te voren reserveren.
 

8. Slaap in een fijn boutique hotel

Je zou het misschien niet verwachten, maar in Cambodja zijn verschillende mooie boutique hotelletjes te vinden. Er is maar één nadeel: je hebt te weinig tijd om te genieten van je mooie hotelletje, er is zoveel te doen in Phnom Penh!
 

Dag 2 in Phnom Penh:

De cultuur en geschiedenis van de Khmer
Nu je geacclimatiseerd bent, ben je de tweede dag klaar voor het zwaardere werk. Vandaag wordt een culturele dag. In de ochtend verdiep je je in het gewelddadige verleden van de Khmer Rouge. ’s Middags daarentegen is het tijd voor de pracht en praal van het glorieuze verleden van het Khmer koninkrijk.
 

9. Het heftige verhaal van de Killing Fields

Een heftig stuk geschiedenis is de aaneenschakeling van burgeroorlogen van 1970 tot 1997. De Khmer Rouge beheerste vanaf 1973 tot 1979 het grootste deel van het land. Gevolgd door 20 jaar lang burger- en guerilla oorlog tot 1997. Pol Pot, leider van Khmer Rouge en Kameraad 1 genoemd, vond dat de boeren en arbeiders aan de macht moesten komen. De elite, mensen met kantoorbaan, bril op, Engels sprekend of degenen die simpelweg in de stad woonden, werd in werkkampen afgestraft. Veel van de artsen, onderwijzers, verplegers, en ingenieurskwamen om. Elke vorm vanwesterse vooruitgang, zoals auto’s of elektriciteitsbedrading, werd vernietigd. Cambodja werd compleet ontwricht door de Khmer Rouge. Naar schatting 1,7 miljoen Cambodjaanen kwamen om in deze horror. Op de Killing Fields van Choeung Eck werden mensen op gruwelijke wijze geëxecuteerd. Het terrein is in feite één groot massagraf. In een monument zijn de schedels van tientallen slachtoffers opgestapeld. Als je hier rondloopt wordt je stil. Het is niet te bevatten wat zich hier heeft afgespeeld.
 

10. De horror van S21

Terug in de stad is het nogmaals slikken in S21, Tuol Sleng. Dit voormalig schoolgebouw werd gebruikt om mensen te verhoren door middel van martelen. In sommige kamers staat uitgelegd hoe dit plaatsvond. In feite was er maar één uitkomst van een verhoor mogelijk: de dood tijdens de martelingen of op de Killing Fields. Wel 17.000 mensen verlieten hier het leven. Van elke gevangene werd bij binnenkomst foto’s of tekeningen gemaakt.  Deze foto’s staan tentoongesteld als indrukwekkend document. De Killing Fields en S21 bezorgen je een flinke knoop in je maag. Waarom zou je er toch naar toe gaan? Het is een must om Cambodja en haar inwoners enigszins te begrijpen. Elke Cambodjaan die je leert kennen, is de helft van zijn familie en vrienden kwijt geraakt. Rest je niets dan enorm respect te hebben voor de enorme veerkracht waarmee de Cambodjanen uit dit diepe, zwarte dal zijn geklommen.
 

11. Amok eten in een lokaal restaurant

Na deze heftige ochtend is het tijd om even een time-out te nemen en bij te komen in een rustig restaurant. Laat je verwennen met het allerlekkerste Cambodjaanse gerecht: Amok. Amok is een curry in een stoofpotje, het kan met vis of met kip worden klaargemaakt.
 

12. Bewonder het Nationaal Paleis met zilveren Pagode

Opgeladen na een smakelijke Cambodjaanse lunch kun je je de middag onderdompelen in al het moois dat de Khmer cultuur te bieden heeft. Het paleis is een oase van rust. Koning Norodom Sihamoni woont hier, uiteraard kun je zijn woonverblijf slechts van een afstandje zien, maar je kunt wel de troonzaal bekijken. De zilveren pagode, ook Wat Preah Keo of Tempel van de Smaragden Boeddha genoemd, is het hoogtepunt. De pagode heeft een vloer van 5000 zilveren tegels die één kilogram per stuk wegen, vandaar de naam. Er staan vele exquise Boeddhabeelden en zilveren voorwerpen met edelstenen die de Koninklijke familie cadeau hebben gekregen. Helaas werd onder de Khmer Rouge meer dan 60% van alle relikwieën vernietigd. Gelukkig is het 90 kilo wegende puur gouden Boeddhabeeld uit 1907 bewaard gebleven.
 

13. Bekijk 1000 jaar oude beelden in het Nationaal museum

Het Nationaal museum heeft een grote collectie Cambodjaanse kunst. Je vindt er bijvoorbeeld stenen beelden die uit de verschillende tempels van Angkor zijn gehaald om in het museum te beschermen. Sommige beelden zijn wel 1000 jaar oud. Een ideaal voorproefje voor de tempels van Angkor bij Siem Reap.
 

14. Bezoek een Cambodjaanse dansvoorstelling

Cambodja heeft, net als Thailand en Indonesië bijvoorbeeld, zijn eigen traditionele dansstijl, zoals het ooit aan het hof van de koning is ontwikkeld. Afbeeldingen van apsara dansers tref je aanin enkele tempels van Angkor.  Dansers werden gezien als de aardse vertegenwoordigers van hemelse dansers, apsara’s. De sierlijke danseressen en dansers bewegen met uiterste precisie hun armen en benen. Het romantische hindoe-epos Ramayana of episoden uit het leven van Boeddha worden uitgebeeld. Ook kunnen de verschillende handposities bijvoorbeeld rijst of bloemen uitbeelden. De muziek wordt gemaakt op traditionele instrumenten. Er zijn verschillende plaatsen waar je dansvoorstellingen kunt bekijken. Bijvoorbeeld bij Apsara Art en bij het paleis.
 

15. Sundown diner boottrip op de Mekong rivier

Het waren 2 enerverende dagen, tijd om je relaxed mee te laten drijven met de stroom! Laat je verwennen met een  boottrip op de Mekong rivier, de levensader van Cambodja. Dit boottripje bij zonsondergang kun je combineren met een fijn diner. Genieten!
 

16. Drankje in de Foreign Correspondence Club

Heb je nog een spatje energie over? Tijd voor een borrel en sterke verhalen in de Foreign Correspondence Club, aan de boulevard. Tegenwoordig zitten hier niet alleen journalisten aan de bar. Er hangen foto’s van vervlogen tijden.
 

Hoe reis je rond in Phnom Penh?

Phnom Penh is niet een hele grote stad, waardoor je in korte tijd veel kunt zien. Wil je bovenstaande allemaal in twee dagen Phnom Penh doen, dan is het aan te raden voor de dag een tuk tuk of auto met chauffeur te regelen die je tussen de verschillende bezienswaardigheden rondrijdt. Ook een Engelssprekende gids is zeker van meerwaarde. Of je nu exotisch fruit op de markt ziet, de Killing Fields bezoekt of het Paleis, de kans is groot dat je veel vragen hebt! Bekijk hier de mogelijkheden voor een reis naar Phnom Penh. Tip: combineer Phnom Penh met tempelstad Angkor bij Siem Reap. Of laat je inspireren met onze Cambodja rondreizen.
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Cambodja - Reisadvies 

Blogs over Cambodja


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter