Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

4 Reisgeheimen in Cambodja die je niet mag missen!

Cambodja reizen - Reistips - Eco - Duurzaam - Chambok - Mondulkiri - Chi Phat - Tatai

Wij zetten onze 4 reisgeheimen in Cambodja op een rijtje. Deze 4 plekjes mag je niet missen op je Cambodja reis!

Cambodja | 07-11-2016
Paulien van der Geest

Paulien is een echte Cambodja kenner en zet de beste reisgeheimen in Cambodja voor je op een rijtje. Deze plekjes mag je niet missen. Hier leer je de locals écht kennen! Wedden dat dit de meest onvergetelijke ervaringen op jouw reis worden?

 
Je wilt op reis vriendelijke locals ontmoeten, authentieke dorpjes bezoeken en van ongerepte tropische natuur genieten. Kortom, je wilt reizen met een goed gevoel. Je wilt vast ook dat de locals, maar ook dieren en natuur ter plaatse beter worden door jouw komst. Ook jij als reiziger hebt dan een veel mooiere ervaring. Want als de mensen beter worden van jouw komst, dan merk jij dat direct. Aan de positieve sfeer die je in een ecolodge midden in de natuur ervaart. Aan de grote glimlach op het gezicht van de vrouw die voor jou kookt. Aan je gids die met oprecht enthousiasme vertelt, omdat hij vindt dat hij de mooiste baan ter wereld heeft. Omdat je de bevolking écht leert kennen. Ziet hoe ze wonen, leven en denken. Daarom zetten wij de onze beste reisgeheimen in Cambodja voor je op een rijtje. Wedden dat dit de meest onvergetelijke ervaringen op jouw Cambodja reis worden?
 

Chambok: Op een ossenkar en trekker door het platteland van Cambodja

Als je naar een exotisch ver land gaat, is het leuk om uit de toeristische tredmolen te stappen en te zien hoe het er in een dorp op het platteland écht aan toegaat. Een lokale gids neemt je mee en laat je het dagelijks leven in het dorp Chambok zien. Achterop een trekker en op een ossenkar zie je meer van de omgeving. De vrouwen uit het dorp koken je maaltijdje in een gezamenlijke keuken. Alles is perfect verzorgd. Je slaapt bij mensen thuis, eenvoudig maar schoon. Door dit ecotoerisme project, verdienen veel mensen uit de dorpsgemeenschap (community) een welkom extraatje. Jongeren hebben een toekomst en hoeven niet naar de grote stad te vertrekken. Daar worden de dorpsbewoners heel erg blij van. Dat merk je aan hun brede lach als ze je zien. Wil jij ook een unieke ervaring in Chambok aan doen tijdens een rondreis door Cambodja? Dat kan met de Go Local Extensies van Footprint Travel.
 

Mondulkiri: Wandelen met olifanten door de jungle

Olifanten die hebben moeten werken in toeristenindustrie of houtkap, kunnen in het Elephant Valley Project voor het eerst van hun leven natuurlijk olifant gedrag vertonen en van hun oude dag genieten. Als reiziger (maximaal 12 per dag, deelname $85) krijg je de kans om de olifanten te volgen in de jungle en meer te leren over hun natuurlijk gedrag en leefwijze. Elke olifant heeft haar eigen levensverhaal. (Je gaat hier dus absoluut geen olifantsritten doen!) Maar Stichting ELIE doet nog veel meer. De Stichting steunt de inwoners van de dorpen en strijdt voor de landrechten van de kansarme inheemse Bunong bevolking. Ze beschermt de natuurlijke leefomgeving van de wilde olifanten en gaat illegale houtkap tegen met behulp van door hen opgeleide rangers. Meer weten? Lees het interview met Jemma, ecotoerisme manager van Elephant Valley Project.
 
Tip: In het dorp Sen Monorom zelf kun je heerlijke Italiaanse koffie met taart krijgen in het Heffalump Café. Zelf er naar toe? Bekijk de bouwsteen Dolfijnen in Kratie en olifanten in Mondulkiri.
 

Chi Phat: Varen op de rivier en mountainbiken naar watervallen

Dat Community toerisme (toerisme waar het hele dorp bij betrokken is en beter van wordt) niet alleen goed is voor de mensen maar ook voor de natuur, blijkt in Chi Phat. Voormalige stropers worden opgeleid tot rangers en gidsen. De rangers zorgen ervoor dat de illegale houtkap en stroperij van o.a. de zeldzame pangolin (een geschupte miereneter) stopt. Er is dus meer werkgelegenheid én de natuur wordt beschermd: een win-win situatie! De gidsen gaan met je hiken of mountainbiken, vaak met als einddoel een koele waterval of stroomversnelling om in te zwemmen. Andere dorpsbewoners besturen de boten voor een tocht over de rivier of een sunset cruise, verhuren kajaks, koken je maaltijd of verzorgen je accommodatie. Dat je af en toe ‘Lost in Translation’ bent, draagt eigenlijk alleen maar bij aan je authentieke ervaring. En uiteindelijk blijkt altijd alles goed geregeld voor je. Een ontzettend leuke en relaxte ervaring. De tijd vertraagt in Chi Phat...
 
Denise is onze andere Cambodja expert en vertelt je graag meer over de mogelijkheden om Chi Phat te bezoeken. Neem gerust contact met haar op.
 

Tatai: Relaxte natuurlodge aan de rivier

Wil je wel naar een ‘eco’ bestemming, maar dan met wat luxe? Dan is deze fijne ecolodge bij Tatai iets voor jou. Acht huisjes met grasdakjes staan verscholen tussen de bomen. Wil je afkoelen dan kan dat in de rivier. De hele lodge draait op zonnepanelen, dus geen hinderlijk geluid van een brommende generator, alleen maar rust en puur natuur. Het eten is er verrukkelijk. De eigenaren zijn Brits, dus een Gin&Tonic is uiteraard ook goed geregeld. De excursies zijn gericht op de natuur. Ga wandelen in de jungle, zwem in een waterval en rivier, of kajak bij een mangrove bos. We kregen er een beetje een Afrikaanse safari gevoel van, maar het wildlife is hier vooral insecten, die de gids met een bizar geoefend oog weet te spotten en fascinerende dingen weet aan te wijzen.
Tip: Ga op de Creepy Crawlers Night Walk, als je durft…
 
Combinatie tip van Thailand kenner Karin:​ Tatai ligt nabij de grens Cambodja-Thailand. Je kunt je rondreis eindigen met Koh Chang in Thailand en vandaar uit is het voordelig naar huis vliegen vanaf Bangkok.
 

Zelf op reis naar Cambodja?

Paulien en haar collega's Ferry, Karin en Denise kennen Cambodja goed, hebben het zelf bezocht en de fijnste plekjes om te slapen en de leukste excursies uitgezocht. Zet met onze Cambodja bouwstenen je eigen reis op maat in elkaar. Gebruik voor een ecoreis de bouwstenen Tatai, Chambok, Chi Phat of Mondulkiri. Of laat je inspireren door onze privé rondreizen Cambodja.
 

Zelf op reis naar Cambodja? Vraag gratis een offerte aan.

Tags: Cambodja - Reisadvies 

Blogs over Cambodja


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter