Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

9 verrassende adresjes die je absoluut móet bezoeken als je naar Cambodja gaat!

Cambodja reizen - Phnom Penh - Battambang - Siem Reap - Circus Phare - Butterfly farm - Landmijn museum - Seeing Hands - Friends café

Cambodja is zoveel meer dan alleen Angkor Wat. We hebben 9 bijzondere adresjes gevonden die je zeker niet mag overslaan!

Cambodja | 21-08-2017
Paulien van der Geest

Waarschijnlijk is Cambodja op je bucket list gekomen vanwege Angkor Wat. Terecht ook. Het grootste tempelcomplex ter wereld mag je niet missen. Maar Cambodja is zoveel meer dan alleen Angkor. Weet je waar ik nou écht ontzettend blij van word als ik in Cambodja reis? Van alle verrassende adresjes waar je kunt eten, winkelen, of iets kunt beleven én tegelijkertijd iets positiefs doet voor de locals. Dit verwacht je niet als je aan Cambodja denkt! We selecteerden de meest bijzondere adresjes.

 

1. Siem Reap: Een briljante avond uit met Circus Phare

Echt uniek is een zinderend avondje uit naar Circus Phare. Een combinatie van toneel, acrobatiek, jongleren, clownerie, muziek en dans. De Cirque du Soleil van Cambodja zeg maar, maar dan anders. Allereerst geeft het jongeren een hobby en krijgen ze meer zelfvertrouwen omdat ze merken dat ze iets kunnen. De meest getalenteerden kunnen er hun beroep van maken als ze volwassen zijn. Een leuke avond voor jong en oud in een enorm positieve sfeer. Ruim van te voren reserveren, avond na avond uitverkocht. Prijzen variëren naar rang: $18-36, kinderen (5-11 jaar) $10 -18.
 

2. Siem Reap: Zie ze vliegen op de Butterfly farm nabij Angkor Wat

Tussen de tempelbezoekjes door is het leuk om even iets anders te zien. Vlakbij tempel Banteay Srey is een vlindertuin, de Banteay Srey Butterfly Centre. Je wandelt tussen de tropische vlinders in een met netten afgeschermde tropische tuin. Je kunt de complete levenscyclus van een vlinder zien. Met de opbrengsten wordt aan natuurconservatie gedaan -voor vlinders heb je gezonde bossen nodig- én tegelijkertijd creëert het project werkgelegenheid. Ook een hit met kinderen! ($4 volwassenen, $2 kinderen)
 

3. Siem Reap: Onder de indruk in het Landmijn museum

Je kan niet anders dan onder de indruk raken van het inspirerende levensverhaal van Aki Ra. Als kindsoldaat werd hij door de Khmer Rouge gedwongen landmijnen te leggen. Na de oorlog verloren veel mensen armen of benen of zelfs hun leven door deze landmijnen. Vooral kinderen zijn hier vaak de dupe van, zij denken dat de bommen speelgoed zijn. Aki Ra nam zich voor de rest van zijn leven te wijden aan het ontmantelen van landmijnen. En hij nam verschillende (wees)kinderen op in zijn huis die een arm of been verloren zijn, zodat ze een prothese krijgen, naar school kunnen en een kans op een goede toekomst krijgen. In het Landmijn Museum lees je de verhalen, leer je waarom het zo belangrijk is om landmijnen te ruimen (naar schatting nog steeds 5 miljoen landmijnen in de grond!) en kun je verschillende oorlog ‘souvenirs’ bekijken. Je entree van $5 (kinderen onder 10 gratis) gaat naar de stichting.
 
Reisfanaten Denise en Paulien zijn dol op Cambodja. Voor Footprint Travel stelden ze originele Cambodja reizen samen, waarmee je het echte Cambodja leert kennen.

 

4. Battambang: Bamboetrein, fietsen en lekker eten voor het goede doel

Het relaxte provinciestadje is leuk om een mountainbike fietstocht te maken. En natuurlijk -zolang het nog kan- een rit met de befaamde ‘bamboetrein’. Om je bezoek helemaal af te maken, laat je je masseren bij Seeing Hands (zie ook onder Phnom Penh) en ga je eten bij Lonely Tree Café (straat 121), Fresh Eats Café (straat 2 ½) of Jaan Bai (hoek straat 2 en straat 1½). Wat betreft de vreemde straatnummers, dit is geen schrijffout! Door de straatnaam bordjes denk je even dat je rondloopt in een Harry Potter film, waarin Harry de trein op perron 9 ¾ moet nemen. Niet alleen zit je ontzettend leuk in deze hippe cafés, een deel van de opbrengst gaat naar goede doelen, zoals kwetsbare kinderen, families getroffen door HIV en gehandicapten.    
 

5. Phnom Penh: Tapas eten in Friends café en watertanden in de shop

Wat een feest, lekker eten in een mooie omgeving én originele souveniers shoppen voor het goede doel. Dat is nog eens een win-win situatie! Bij Friends the Restaurant worden kansarme jongeren opgeleid om te werken in het toerisme. Ze leren koken en werken in het kleurrijke restaurant, Engels spreken en niet te vergeten over hun enorme verlegenheid richting Westerse toeristen komen. Je eet er heerlijke Aziatische fusion tapas die in een toprestaurant niet zouden misstaan. Maar je kunt er ook terecht voor koffie met een taartje of ‘Shakes and Freezes’. Ernaast zit de Friends ‘n’ Stuff shop met originele handgemaakte items als tassen, sieraden, decoraties, vaak gemaakt van gerecycled materiaal. De maker krijgt een eerlijke prijs voor haar ambachtelijk gemaakte producten. Allemaal fijne hebbedingen om bij te watertanden. Adres: #215 in Street 13 (nabij Nationaal Museum). Tapas diner ca $15 pp, voor diner ruim van te voren boeken, Friends zit elke avond vol.
 

6. Phnom Penh: massage door blinden bij Seeing Hands

Als je toch goed bezig bent bij Friends, steek dan ook even de straat over voor een massage bij Seeing Hands. Je krijgt een speciale broek en shirt aan voor de Japanse massage, waarin de leden van Seeing Hands zijn getraind. Deze massage is zonder olie. Het mooie aan Seeing Hands is -zoals de naam al aangeeft- dat blinde mensen met hun handen heel goed kunnen ‘zien’ waar de knopen in je spieren zitten. Hun handen zijn nog sensitiever, als compensatie van gemis van het zintuig zien. Ze kneden dus vol overgave in no time die knopen uit je spieren! Mooi dat deze mensen op deze manier een opleiding, werk, collega's, vrienden en zelfvertrouwen krijgen. En heel vaak ontstaan er op deze manier ook nieuwe liefdes! Adres: #12, Street 13
 

7. Phnom Penh: Fusion diner in Romdeng

Van dezelfde stichting als Friends, Mith Samlanh, is restaurant Romdeng. Gehuisvest in een Frans koloniaal pand is de uitstraling wat chiquer. Het eten is Cambodjaans met een twist: heel bijzonder! Want wat dacht je van eend met rode boommier? Klinkt griezelig, maar de mier geeft het gerecht een heerlijk fris citroenachtig smaakje. Of de Cambodjaanse delicatesse: tarantula met zwarte peper en limoen saus? Not your cup of tea? Geen probleem, er staan echt hele lekkere dingen op de kaart (ook voor vegetariërs). Ook hier is het leuk om verschillende gerechten te delen, en zo van alles wat te proeven.
 

3 REDENEN WAAROM REIZEN MET FOOTPRINT TRAVEL LEUKER IS!

1. avontuurlijke, individuele Zuid-Afrika rondreis op maat
2. reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking
3. we hebben alles zelf uitgeprobeerd en de meest bijzondere plekjes voor je uitgezocht
 

8. Kampot: Gebarentaal in Epic cafe en shop

In Kampot, een leuk plaatsje aan de rivier, is het bijzonder koffie drinken bij Epic Café. Als je binnen wandelt valt je direct de gezellige sfeer op. Dat er nog iets anders is, merk je pas op als je de menukaart leest. Hier staan enkele handgebaren getekend om aan de bediening uit te leggen dat je bijvoorbeeld koffie met melk wil. De medewerkers van het restaurant zijn namelijk bijna allemaal doof. Maar in de praktijk werkt aanwijzen ook prima. Vooral bij die lekkere taartjes die staan uitgestald, mom mom. In het Café hangen enkele souvenirs uitgestald, maar een paar huizen verderop is de officiële winkel, met prachtige en originele spullen. Vaak zit hier ook iemand achter de naaimachine. Zo weet je zeker dat je rechtstreeks van de makers een origineel product koopt!
 

9. Sihanoukville: Cappuccino en brownies in Starfish Bakery

Toen ik in 2005 voor het eerst in Cambodja kwam, was Starfish Bakery de enige in de wijde omgeving van het toen nog verlaten Occeutal Beach met lekkere koffie en brownies. Ik reed er met een tuktuk speciaal naar toe. Inmiddels zijn er tientallen restaurantjes uit de grond gesproten en heeft Starfish Bakery het moeilijk tussen alle concurrentie. Ontzettend jammer, want ik was na een dag meelopen diep onder de indruk van het werk. Met een klein budget wist Starfish enorm veel impact in het leven van mensen te maken. Met de winst uit de bakkerij, de winkel en de massagesalon helpt de stichting mensen met een handicap of medische problemen aan het werk en met noodgevallen, zodat ze daarna zelf weer verder kunnen. Zelf zal ik altijd tijd vrij maken om een koffie of smoothie in de tuin van Starfish te drinken, ik hoop jij ook als je in Sihanoukville bent. Voor het adres even de website van Starfish Bakery bekijken hoe je er komt, want er is geen straatnaam.
 
 

Zelf op reis naar Cambodja?

Wij kennen Cambodja goed, hebben het vaak zelf bezocht en de fijnste plekjes om te slapen en de leukste excursies uitgezocht. Zet met onze Cambodja bouwstenen je eigen reis op maat in elkaar. Of laat je inspireren door onze privé rondreizen.
 

Zelf op reis naar Cambodja? Vraag gratis een offerte aan.

Tags: Cambodja - Reisadvies 

Blogs over Cambodja


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter