Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Een must visit: drijvend dorp op het Tonle Sap meer in Cambodja

Cambodja reizen - Siem Reap - homestay - Mechrey - Kampong Khleang - drijvend dorp - Tonlé Sap meer

Go local! Hoe is het om te logeren bij de mensen thuis? Een nachtje in een homestay aan het Tonlé Sap meer maakte veel indruk op ons.

Cambodja | 23-01-2017
Elmer Roze

De reisexperts van Footprint Travel zoeken altijd naar de mogelijkheden om Go Local! te gaan. Niet ver van Angkor Wat, vonden zij drijvende dorpen op het Tonle Sap meer. Elmer Roze, een zeer ervaren globetrotter, beschreef voor ons zijn bijzondere ervaring op het Tonle Sap meer.

Slapen in een homestay, een onmisbare ervaring

In onze comfortabele auto verlieten we het comfortabele Siem Reap om een nacht in een homestay te verblijven. We zouden bij mensen thuis gaan logeren in een vissersdorp. Eerlijk gezegd had ik nog helemaal geen zin om Siem Reap te verlaten. Het leven in en om Siem Reap was wel heel erg prettig; de indrukwekkende tempels van Angkor, de kleurrijke avondmarkt en ons relaxte boutique hotel met zwembad. En dat gaan we verruilen voor een primitieve homestay...Waarom eigenlijk, we hebben toch vakantie?
 
 

Paalwoningen

Na een schitterende rit aangekomen in bij het drijvende dorp bleek dit dorp er niet uit te zien als andere Zuidoost-Aziatische dorpjes die ik bezocht had. De houten huisjes die aan weerszijden van de rivier staan, zijn gebouwd op enorm hoge palen. Het levert een uiterst spectaculair beeld op. Het Tonlé Sapmeer is een gigantisch meer in het hart van Cambodja met als bijzondere eigenschap dat het meer maar liefst tien keer zo groot is tijdens het regenseizoen. Kampong Khleang ligt tijdens het regenseizoen aan het meer. Tijdens het droge seizoen is er slechts een smal riviertje dat naar het meer leidt waar het dorp aan ligt. Dat de huizen op palen staan is essentieel in het regenseizoen. ​In het natte seizoen staat het water tot net onder de huizen en zijn de metershoge palen niet zichtbaar.
 
Ben je een echte sportieveling? Dan is het ook mogelijk om vanuit Siem Reap naar het Tonle Sap te fietsen. Een pittige etappe, mede ook omdat het heel warm kan zijn. Maar wel een heel gave tocht! Bekijk hiervoor de extensie-mogelijkheden van onze Angkor bouwstenen of vraag het aan Karin, één van onze Cambodja reisexperts!
 

 

Homestay

Aangekomen bij onze homestay kregen we te zien hoe zo’n woning op palen er van binnen uitziet; op de ‘begane’ grond een winkeltje en op de 1e verdieping het woon- en slaapgedeelte. Wij mochten gebruik maken van de slaapkamer van het echtpaar dat er woont. Aan de muur van het vertrek hingen superkitsche bruiloftfoto’s van familieleden en de nodige posters van Boeddha. Het bed was in orde, meubilair was er verder niet en de douche bestond uit een waterreservoir met een emmertje.
 
 

Tonlé Sapmeer 

Het was namiddag en er stond nog een activiteit op het programma: we zouden per motorbootje naar het meer varen. Dit bleek werkelijk een fantastische ervaring te zijn! De boottocht leidde ons het dorpje uit, de rivier op om na een uurtje op het indrukwekkende meer uit te komen. Alsof het palendorp nog niet surrealistisch genoeg was, kwamen we aan bij een drijvend dorp op het meer. Ons werd verteld dat dit een Vietnamese leefgemeenschap was. Alle voorzieningen waren aanwezig: naast de drijvende huisjes waren er ook drijvende winkels, een drijvend kerkje en een drijvende school. De bootbewoners groetten ons vriendelijk. Ondertussen was het tijd voor de zonsondergang. Tijdens onze reizen hebben we talloze zonsondergangen mogen bewonderen, maar deze, hier op het Tonlé Sapmeer tussen de drijvende huisjes, sloeg werkelijk alles.
 
Wil jij net als Elmer een bezoekje brengen aan drijvend dorp? Denise, onze Cambodja kenner, helpt je graag bij het samenstellen van jouw ideale rondreis door dit fascinerende land.
 
 
Teruggekeerd in het dorp op palen​ hebben we tijdens het avondeten nog uitgebreid gepraat met onze geweldige gids over het leven in Cambodja. Hij bleek 12 jaar monnik geweest te zijn! Hij kon er, onder het genot van een biertje, boeiend over vertellen. We vroegen hem waarom hij er op een gegeven moment mee gestopt was. Dat was, zei hij, omdat de liefde lonkte. En liefde is het allerbelangrijkst op deze wereld. Daar konden we het wel mee eens zijn.
 
 

Opstaan met de dorpsbewoners

Ook de nacht was… bijzonder. We werden geregeld gewekt door langs ronkende bootjes en tetterende speakers van het boeddhistische klooster. Deze nacht was dus niet bepaald comfortabel, maar toch absoluut geen afrader. Om na deze nacht op te staan om het dorpje vanaf je paalwoning in het ochtendgloren wakker te zien worden is een onvergetelijke ervaring. We hebben nog een beetje door de straatjes van Kampong Khleang gelopen om vervolgens in een uur terug te rijden naar het onvolprezen Siem Reap, waar een hotelbed nog nooit zo fantastisch had aangevoeld.
 
 

Go Local! in Cambodja

Deze Go Local! ervaring zal Elmer niet snel vergeten. Deze unieke overnachtingen maken je rondreis door Cambodja nog specialer. Denise, Paulien en Karin vormen het Cambodja expertteam en hebben een aantal bijzondere Go Local! adresjes gevonden. Ontdek bijvoorbeeld het platteland van Chambok of ga mountainbiken in Chi Pat!
 
 

Bezoek de klassieke hoogtepunten van Cambodja waarbij je natuurlijk ook naar het Tonle Sap meer gaat!

Tags: Go Local - Cambodja - Angkor

Cambodja reizen - Cambodja reizen - Cambodja reizen - Cambodja reizen - Cambodja reizen - 

Blogs over Cambodja


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter