BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Nieuwe ontdekkingen in Cambodja: hier ontmoet je lokale mensen

Cambodja reizen - Go Local - Siem Reap - Mekong rivier - Phnom Penh

Bij Footprint Travel werken echte reizigers, die vaak de wereld over zwerven. Ze gaan er graag op uit zodat we onze reizigers nieuwe activiteiten en de gezelligste hotels aan kunnen bieden. Karin reist met haar man Benno door Cambodja; daar is nog veel te ontdekken. Karin vertelt over haar nieuwe vondsten waardoor jij op een bijzondere manier de lokale bevolking kan ontmoeten.

Cambodja | 23-09-2019
Karin Neijenhuis

Handen uit de mouwen op het platteland van Cambodja

Handen uit de mouwen op het platteland van Cambodja

In de buurt van Siem Reap ligt het dorpje Kuok Dong. Hier nemen we een kijkje in het gewone leven van de Cambodjanen. Het is niet alleen kijken, maar zeker ook handen uit de mouwen steken! De activiteiten hangen af van het seizoen. In het natte seizoen ga je werken in de rijstvelden: rijst poten, onkruid wieden of rijst oogsten. Wij zijn er in het droge seizoen en wij dorsen en wannen de rijst en als de kaf van het koren gescheiden is, gaat deze rijst in de pan voor de lunch van deze middag.

Ook kun je in het regenseizoen je eigen visje voor de lunch vangen. Bij ons staan er krabbetjes op het menu. Deze leven in holletjes op de droge rijstakkers. Wij mogen ze uitgraven en krijgen daarbij geweldige hulp van twee kinderen uit het dorp

Afbeelding

Een Engels sprekende gids, die ook docent is op de school, geeft ons uitleg over het leven en werken in het dorp. De kinderen, die al een best woordje Engels spreken, vertellen ons over wat ze later wilden worden en van welke muziek ze houden. Er zijn ook genoeg kinderen voor een potje voetbal: de jongens én de meisjes. En zie je de kinderen niet omdat het geen vrije dag is; dan breng je natuurlijk een bezoek aan de school.

De lunch, waar je dus deels zelf aan meewerkt, bestaat uit rijst, groente, vis, een curry en de gevangen krabbetjes of vis. Een uitgebreide en gezonde maaltijd!

Deze excursie maak je vanuit Siem Reap en is bij Footprint Travel inbegrepen tijdens je verblijf daar. Het is (in het regenseizoen) handig om wat schone kleren mee te nemen. Verder: zonnebrand, pet en een beetje nieuwsgierigheid

Afbeelding
Vissen op de Mekong rivier

Vissen op de Mekong rivier

Omdat mijn man van vissen houdt, dacht ik hem te verrassen met deze excursie. Maar het wordt ook voor mij een hoogtepunt van de reis, terwijl het eigenlijk een hele eenvoudige excursie is.

We gaan mee op een vissersboot van een familie en de visser leert ons om het visnet uit te werpen en vissen te vangen. Ook aan deze excursie werken verschillende vissersfamilies mee. Soms kleine gezinnen, soms grote. Het gezin op onze boot bestaat uit vader, moeder en de 7-jarige dochter. Hoewel de boot niet groot is, is het ook hun huis. We varen eerst een stuk de Mekong op en dan stoppen we langs de oever voor de start van onze les. De visser doet het eerst even voor; dat ziet er best makkelijk uit, maar het valt toch tegen om een net van 20 kilo uit te werpen. Oefening baart kunst en we mogen het meerdere keren proberen.

Afbeelding

Ondertussen is er ook tijd voor contact met de andere bewoners van de boot. De dochter des huizes of beter des boots nodigt mij uit voor een dansje op hippe Cambodjaanse muziek; woorden zijn vaak niet nodig om samen plezier te hebben. Daarna wordt de lunch bereid in een mini keukentje dat zich verrassend genoeg achter onder in de boot bevindt. Wij hebben te weinig gevangen om te eten, maar er is al voorzien in een mooie vis en met rijst en komkommer vormde dat een mooie lunch die door de dochter wordt geserveerd.

Deze excursie is optioneel en kun je maken vanuit Phnom Penh; in de ochtend of de middag.

Afbeelding
Avond-foodtour door Phnom Penh

Avond-foodtour door Phnom Penh

Als ik een land ga ontdekken, wil ik ook alles leren over de keuken, maar ja, als ik van allerlei onbestendig etenswaar zie, vind ik het ook best eng om het te proeven. En mijn Khmer is niet zo goed, dat ik de Cambodjaanse verkoper kan vragen om uit te leggen wat het is.

Met de avondfoodtour in Phnom Penh gaan we op pad met de Engels sprekende gids, Nara. Hij zal ons van alles laten proeven. Nou, dat lukt wel! Met de tuktuk komt hij ons bij het hotel ophalen en zo rijden we naar verschillende plekjes, van een lokaal restaurantje tot verschillende straatstalletjes.

Afbeelding

Wij beginnen bij het bangcheaw restaurant, waar het een drukte van belang is. Bangcheaw is het belangrijkste gerecht dat daar geserveerd wordt; een gele – van de kurkuma – pannenkoek. Bij de ingang van het restaurant worden deze pannenkoeken gebakken, aan de figuurlijke lopende band. Wij krijgen deze natuurlijk ook op ons bordje. We kunnen de pannenkoek vullen met uien, taugé, garnalen en kruiden. Een lichte pindasaus wordt er bij geserveerd om in te dopen. Ook gefrituurde kikker staat hier op het menu en gefermenteerde vis. Kleine hapjes, maar superlekker en in een heel bedrijvig en gezellig restaurant.

Daarna gaan we naar de stalletjes: de insecten, de sapjes, de stokbroodjes; van alles hebben we geproefd, met daarbij uitleg over de ingrediënten door Nara. De laatste stop is bij de BBQ-kraam. Maar goed dat dit niet onze eerste stop is, want hier eten we de beste spareribs ooit, en dan zou onze buik al vol geweest zijn van iets wat we natuurlijk al kennen. We proeven nu van allerlei nieuwe dingen, die we zelf niet zo makkelijk zouden bestellen. Een verrijking voor onze smaakpapillen!

Deze excursie is bij Footprint Travel inclusief bij verblijf in Phnom Penh.

Afbeelding
Khmer-kookles in Siem Reap

Khmer-kookles in Siem Reap

Mijn man en ik zijn beiden kookgek en we bereiden thuis al regelmatig Indonesische en Thaise gerechten. Daar willen we graag wat Cambodjaans aan toevoegen, dus gaan we een ochtend op kookles. Eerst boodschappen doen op de lokale markt. Hoewel ik al vele malen in Azië ben geweest en verschillende specerijen ken, zie ik op de markt toch nog veel nieuwe kruiden en groentes liggen, zoals Chinese gember en polygonum. Ratanak, onze leermeester van deze dag, weet het allemaal uit te leggen.

De belangrijkste smaakmakers van de Khmer-keuken zijn citroengras, vissaus, laos, Thaise basilicum, (Chinese) gember, chili, suiker, kafferlimoen en kokos.

Afbeelding

In de zelfgebouwde cursusruimte gaan we aan de slag om met deze kruiden en verschillende groentes en vlees een verfijnde curry en een smakelijk kipgerecht te maken; een aanwinst voor onze dineropties. Ook de bananenbloem gebruiken we voor een overheerlijke salade.

Helaas is de bananenbloem wat moeilijker te krijgen in Nederland, maar thuis gaan we de onrijpe papaya of mango gebruiken als alternatief. Deze les is een mooie en leerzame ervaring, die we zeker in de praktijk gaan brengen.

Deze excursie is optioneel en kun je doen in Siem Reap.

Afbeelding

Waar ga jij naartoe op reis?

Ons team van reisfanaten zit over de hele wereld en weet de weg. Ook als er helemaal geen weg is. Wij gaan ver om jou dichtbij te brengen. Bij locals, cultuur, natuur, bij elkaar en bij jezelf. Welke bestemming wil jij beter leren kennen? Bekijk onze rondreizen Cambodja. Zit daar niet tussen wat je zoekt? Stel dan je Cambodja reis op maat samen met onze bouwstenen Cambodja. 

Blogs over Cambodja


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter