BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Schaamuitjes. Dit kan écht NIET op reis.

Schaamuitjes - Vliegschaamte - Olifantenrit maken - Dolfijnenshows - Knuffelen met leeuwenwelpen

Opeens was het er: vliegschaamte. Een woord dat veelvuldig viel als het over vakanties ging. Maar er zijn ook excursies die echt niet meer kunnen op reis. Schaamuitjes dus. Met welke excursie verhalen je écht niet op feestjes aan kunt komen, zetten we voor je op een rijtje. Als je deze excursies doet, moet je je echt in een hoekje gaan zitten schamen… Want dit kan écht niet meer! Maar we vertellen je ook over welke excursies je wel trots kunt vertellen bij thuiskomst!

Cambodja | 06-01-2020
Paulien van der Geest

Schaamuitje 1: Olifantenrit maken

Tot een paar jaar geleden leek het zo leuk: een ritje op de rug van een olifant maken. Zo’n sterk dier, dat kan toch makkelijk een houten zadel en 2 stevige toeristen aan op zijn rug?

Met dank aan de Stap van de Olifant campagne (die Footprint Travel uiteraard ondertekend heeft) van World Animal Protection weten we inmiddels wel beter. Allereerst worden de dieren als jonkie uit de jungle geroofd, hierbij sterven vaak volwassen olifanten die hun jong willen beschermen. Vervolgens wordt het olifantje gemarteld, totdat het bang genoeg is om te gehoorzamen. En nee, die olifantenrug is niet geschikt om zware dingen op zijn rug te dragen. Bij oudere olifanten zie je dat het skelet van de olifant helemaal is scheefgegroeid. Ook wordt het natuurlijke gedrag van olifanten volledig verstoord. Wat ook echt niet kan, zijn olifantenkampen waar de olifanten kunstjes moeten doen. No go dus!

Meer weten?
Lees meer op de website van World Animal Protection onder Stop met olifantenritten. Footprint Travel tekende de pledge en staat op de lijst met Olifantvriendelijke reisorganisaties.

Excursie Trots 1: Help gepensioneerde olifanten op te vangen

Gelukkig kun je juist voor deze olifanten, iets positiefs doen op reis. Verschillende organisaties vangen olifanten op, zodat ze op een veilige plek met pensioen kunnen. De olifanten lopen in kleine ‘familiegroepen’ rond, leren socialiseren, eten de hele dag en koelen af in de rivier. Kortom, ze gedragen zich als echte olifanten. Maar een olifant verzorgen, kost nogal wat. De opbrengsten van jouw bezoek gaan rechtstreeks naar de verzorging. Als bezoeker kijk je hoe olifanten zich gedragen, mag je het eten voorbereiden en help je de mahout of kijk je hoe olifanten worden gewassen. Hoe natuurlijker de olifant zich kan gedragen, hoe beter het is. Dat betekent hoe minder direct contact tussen mens en olifant, hoe beter. Pas wel op, of de organisaties waar je boekt ook echt diervriendelijk is. We bieden excursies naar goede olifanten opvangplaatsen in Thailand, Cambodja en Myanmar.

Afbeelding

Schaamuitje 2: Knuffelen met leeuwenwelpen of wandelen met leeuwen

Ze vertellen je dat je wees geworden welpjes de fles geeft. Maar de werkelijkheid is gruwelijk. De welpjes worden bij hun moeders weggerukt. Toeristen betalen flink om met de leeuwtjes te knuffelen. Worden de leeuwen groter, dan kun je met ze wandelen. Wel met een flinke stok in je hand, waarvoor de leeuwen in één duiken... Hier zijn ze duidelijk veelvuldig mee geslagen. Maar het allerergste, als de leeuwen ook hier te groot voor worden, of niet onderdanig genoeg blijven, gaan ze naar de Canned Hunting industrie, oftewel ‘ingeblikt jagen’. Ja, dat is zo erg als het klinkt: een inmiddels tamme leeuw wordt losgelaten in een kleine omheining. De ‘dappere jager’ schiet de verbaasde leeuw dood. Om zijn kop daarna opgezet aan de muur te spijkeren.

Meer weten?
Lees meer over knuffelfarms op de website van Stichting SPOTS. Kijk de documentaire ‘Blood Lions’ als je meer wilt weten. Footprint Travel tekende de Born to live Wild - Pledge. Overigens: ook knuffelen, aaien of wandelen met tijgers of cheeta’s zijn een slecht plan! Ook hier zitten vaak handelaren achter, en worden de dieren verkocht om vermalen te worden als Traditioneel Chinees Medicijn.

Excursie Trots: Op Big 5 safari in Afrika

Er is natuurlijk maar één goede manier om de Koning der Dieren te zien: in het wild! Dus ga op safari. In Zuid-Afrika en Namibië kun je het land ontdekken met een eigen huurauto, oftewel een ‘selfdrive safari’. Je kunt dan ook op zoek naar de hele Big Five: de neushoorn, de buffel, de olifant, de leeuw en het luipaard. Zo zie je gelijk die prachtige olifanten in het wild. De katachtigen zijn vaak lastiger te spotten. Een ranger heeft hier meer ervaring mee. In een gebied waar regelmatig leeuwen en luipaarden worden gesignaleerd, zou je met een jeepsafari met een ranger mee kunnen gaan.

En het mooie is, door jouw komst worden de natuurgebieden en de dieren die hier leven beter beschermd. In Nationaal Parken of (Privé) Natuurreservaten. Soms besluiten 10 grote farms te stoppen met veeteelt en het land terug te geven aan de natuur. Ze beginnen dan een privé natuurreservaat met enkele lodges en jeepsafaris met rangers. Zo worden landbouwgebieden weer natuurgebieden en help je met jouw bezoek om deze ommezwaai te maken!

Afbeelding
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter

Schaamuitje 3: Zwemmen met dolfijnen in gevangenschap of dolfijnenshows

Het zwemmen met dolfijnen en dolfijnenshows liggen steeds meer onder vuur. Ook hier zijn jonge dolfijnen voor uit het wild geroofd met vreselijke slachtpartijen onder de beschermende moeders tot gevolg. (Deze praktijken vinden nog steeds plaats in o.a. Japan, Cuba, De Dominicaanse Republiek, Haïti, Mexico en West Afrika.) In gevangenschap wordt er verder mee gefokt. Een dolfijn in het wild zwemt 60 tot 225 kilometer per dag en is gewend honderden meters diep duiken. Een kaal zwembadje is bij lange na niet genoeg voor een dolfijn (trouwens ook niet voor een orka of zeeleeuw). Een dolfijn in gevangenschap leeft zwaar gestresst en sterft dan ook tientallen jaren eerder. Het excuus dat het educatief is, wordt door biologen als een absoluut onzin argument gezien. Immers deze zeedieren kunnen totaal geen natuurlijk gedrag vertonen. Achter die prachtige dolfijnen ‘glimlach’, gaat enorm leed verborgen.

Meer weten?
Kijk de documentaire BlackFish en The Cove. Footprint Travel tekende de Protecting wild animals in tourism statement van World Animal Protection. Je kunt er dus op rekenen dat de excursies die wij aanbieden, verantwoordelijk omgaan met wilde dieren.

Excursie Trots: Dolfijnen en walvissen spotten in het wild

Ook voor dolfijnen geldt, de enige goede manier om ze te zien is in het wild. Dit kan bijvoorbeeld bij Lovina op Bali, bij Kalipitiya in Sri Lanka en bij Port Elizabeth in Zuid-Afrika. Bonus: In Sri Lanka en Zuid-Afrika kun je in het seizoen ook walvissen voor de kust zien! Met name Hermanus in Zuid-Afrika is een echte hotspot. Belangrijk bij dolfijnen of walvis spotten is dat mensen wilde dieren niet opjagen, voeren, lokken, volgen of anderszins verstoren. Dan is een ontmoeting in het wild geweldig!

Afbeelding

Wil jij dieren op een verantwoorde manier zien op reis?

Met Footprint Travel heb je de zekerheid dat je je na afloop van je reis niet hoeft te schamen voor de uitjes die je hebt gedaan. Sterker nog, je kunt vol trots vertellen over de positieve dingen die je hebt gedaan op reis. De mooie natuur waar je hebt gewandeld en de mensen die je hebt ontmoet. Bekijk onze reizen naar: Indonesië, Sri Lanka, Vietnam, Cambodja, Thailand, Myanmar, Zuid-Afrika, Namibië en Suriname. 

Blogs over Cambodja


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter