BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Wat? Angkor Wat in Cambodja overslaan?!

Rondreizen Cambodja - Angkor Wat - Angkor - temples

Met mijn man Benno reis ik door Cambodja. Aangezien ik eerder in Cambodja ben geweest en dus het wereldberoemde Angkor Wat al heb gezien, bespreken we of we er nog heen zullen gaan. Mijn partner is geen liefhebber van ‘oude stenen’... Blijft er dan genoeg te zien voor ons? Zeker wel, er is zoveel meer te zien dan Angkor Wat in Cambodja!

Cambodja | 16-03-2020
Karin Neijenhuis

Killing Fields Phnom Penh

Gemoedelijk Phnom Penh

De hoofdstad van Cambodja is een provinciestad vergeleken met andere hoofdsteden in Azië. ‘Slechts’ rond de miljoen inwoners. Er wordt veel gebouwd waardoor het langzaamaan hoofdstedelijke allures krijgt, maar toch blijft het een gemoedelijke stad en er is genoeg te zien voor een paar dagen. Natuurlijk de Killing Fields en de Tuol Sleng gevangenis, die een indringend beeld geven van de Rode Khmer-periode. Wij komen na dit bezoek wat stilletjes naar buiten. Ik vind het zo onvoorstelbaar, dat een regiem zich zo kan gedragen, zo mensonterend en gruwelijk. Een moment ter overdenking dus tijdens onze reis; misschien vind je dat dit niet bij je vakantiegevoel hoort, maar voor ons is weer eens en te meer duidelijk hoe blij we mogen zijn dat we in Nederland wonen.

Afbeelding
Bezienswaardigheden in Phnom Penh

Het leven gaat verder; dat doen de Cambodjanen ook, en zo ook onze reis, dus stappen we verder naar andere bezienswaardigheden in Phnom Penh, zoals het koninklijk paleis, de Russische markt en het prachtige art deco gebouw van de Centrale Markt. Met een kopje koffie in de Foreign Correspondents’ Club krijg je een beetje gevoel van de koloniale tijd en het is even lekker relaxen daar. En natuurlijk als rechtgeaarde Hollanders pakken we nog een fiets. Ik houd ervan om me zo door de stad voort te bewegen; ik voel me onderdeel van het land, en de verkeersdrukte werkt adrenaline verhogend. Je moet zeker goed opletten, maar het geeft ons veel plezier.

Ga tour mee om de omgeving te verkennen

Fietsen bij Kampot en Battambang

Ook de kleinere steden zijn een bezoekje waard. Het platteland eromheen is leuk om te bekijken, maar ook de stadjes zelf zijn sfeervol om lekker wat rond te dolen. Wij zoeken altijd de marktjes op om sfeer te proeven, kruiden te ruiken en aankopen te doen. Terrasjes voor een hapje of een drankje zijn er genoeg, zowel heel lokaal als meer gericht op toeristen. Ook hier stappen we op de fiets, in beide plaatsen gaan we met een tour mee om de omgeving te verkennen. Studenten die als gids werken verdienen zo wat bij en kunnen hun Engels verbeteren. Met humor vertellen ze over hun land en de plekken waar we stoppen. Erg leuk! En bij Battambang gaan we een stukje met de befaamde bamboetrein, 2 assen met wielen, een bamboe platform en een motor, meer heb je niet nodig voor een bamboetrein. Heel grappig om mee te maken.

Bamboetrein Battambang
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Wandelen rondom Cardomom Tented Camp

De jungle rondom Cardomom Tented Camp

Er zijn in Cambodja veel plekken waar kleinschalige Community Based Tourism-projecten zijn opgezet; zowel in de jungle als op het platteland. Een hele leuke en zinvolle manier om het plattelandsleven van Cambodja beter te leren kennen. Wij mogen Cardamom Tented Camp uitproberen; luxe kamperen in de jungle. Wat een heerlijke plek om te verblijven! Aan de rivier, met de geluiden van gibbons en neushoornvogels, en de gibbons zagen we aan de overkant ook van boom tot boom zwieren. Het is heerlijk om met een boek aan de rivier te zitten, en we genieten ook intens van het kanoën en de trekking in de jungle. En met al dit genieten werken we ook nog mee aan het behoud van dit jungle-gebied. Als dat geen win-win situatie is!

Kanoën rondom Cardomom Tented Camp
Strand bij Koh Rong

Strand

Wij houden van een actieve vakantie, maar een paar dagen aan het strand vinden we ook heerlijk. De stranden van de eilanden Koh Rong en het minder drukke Koh Rong Samloem lenen zich uitstekend voor een paar relaxte dagen. Wij zitten op Koh Rong, wat drukker, maar ook daar zijn stranden waar het heel rustig is. Voor ons is het tijd voor een goed boek, een eind wandelen langs het strand en lekker zwemmen. Ook het onderwaterleven krijgt de aandacht en we gaan mee op een duiktrip. Voor ervaren duikers zullen de duikspots hier misschien niet in je top 3 aller tijden komen, maar het blijft altijd de moeite waard.

Het strand van Sihanoukville kun je helaas overslaan; deze stad is in bezit genomen door de Chinezen. Voor een nachtje prima, om zo de volgende ochtend vroeg de boot naar één van beide eilanden te kunnen nemen, maar voor een langdurig strandverblijf is het geen echte aanrader meer.

Strand bij Koh Rong
Bezoek aan Angkor

Siem Reap

Siem Reap is de uitvalsbasis voor Angkor Wat, maar zowel in de stad als er om heen is van alles te ondernemen: van koken tot shoppen, van vogels spotten tot een bezoek aan een plattelandsdorp en van ‘watjes’ (tempels) bekijken tot heerlijk uit eten.

Wij zijn zes dagen in Siem Reap en hebben ons geen moment verveeld. En ja, nu we er toch zijn bezoeken we ook Angkor Wat. En nee, geen spijt, vooral omdat we er drie dagen hebben gefietst en – flink zwetend – de omgeving en een paar bijzondere tempels hebben verkend, wat een mooi beeld oplevert, dus ga er toch maar heen! Maar als je in Cambodja bent, blijf er zeker langer, want het land heeft zoveel meer te bieden dan alleen Angkor Wat!

Bezoek aan Angkor

Waar ga jij naartoe op reis?

Ons team van reisfanaten zit over de hele wereld en weet de weg. Ook als er helemaal geen weg is. Wij gaan ver om jou dichtbij te brengen. Bij locals, cultuur, natuur, bij elkaar en bij jezelf. Welke bestemming wil jij beter leren kennen? Bekijk onze rondreizen Cambodja. Zit daar niet tussen wat je zoekt? Stel dan je Cambodja reis op maat samen met onze bouwstenen Cambodja. 

Blogs over Cambodja


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter