BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

100 toerismebedrijven tekenen voor minder plasticvervuiling op vakantiebestemmingen

Plastic Pledge - Footprint Travel - MVO Nederland - WNF - ANVR

Ruim 100 bedrijven en organisaties uit de toerismesector tekenen vandaag de International Tourism Plastic Pledge. Hiermee spreken ze uit zich gezamenlijk in te zetten voor het verminderen van plasticvervuiling op vakantiebestemmingen. Ook Footprint Travel behoort tot de ondertekenaars. MVO Nederland is initiatiefnemer en begeleidt de bedrijven naar verdere stappen.

Indonesië | 26-09-2019
Paulien van der Geest

Afbeelding

Elk jaar belandt ruim acht miljoen ton plastic in de zee. Geschat wordt dat er in 2050 meer plastic dan vis in de zee zit. De toerismesector draagt hier ook aan bij. Denk aan door toeristen gebruikte flesjes, rietjes en tasjes. Uit onderzoek blijkt dat hotelkamerbezoekers twee keer zo veel plastic afval genereren als een normaal huishouden in dezelfde regio.

De ondertekenaars van de International Tourism Plastic Pledge erkennen de urgentie en de noodzaak om samen te werken aan minder plasticvervuiling. Gezamenlijk vertegenwoordigen ze zo’n 200.000 medewerkers en 50 miljoen vakantiegangers. De komende maanden werken ze een concreet plan uit om plasticgebruik op bestemmingen wereldwijd te reduceren en plasticafval te voorkomen.

Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland: “Toerisme is een van de grootste sectoren ter wereld. Daardoor draagt de sector een grote verantwoordelijkheid én heeft het de potentie om een verschil te maken. We zijn enorm trots dat we deze 100 bedrijven in de toeristische sector hebben kunnen samenbrengen voor de pledge. Samen kunnen de bedrijven het verschil maken in de overgang naar een circulaire economie.”

Afbeelding

Paulien van der Geest, oprichter Footprint Travel en een van de ondertekenaars van de Tourism Plastic Pledge: “Plasticvervuiling is een grote uitdaging, zowel voor de aantrekkelijkheid van de bestemmingen als voor het milieu. We proberen reizigers, hotels en lokale partners bewust te maken om minder wegwerp plastic te gebruiken. In verre bestemmingen is de bewustwording en kennis van de schadelijke effecten vaak minimaal. Door het bundelen van krachten zal onze vraag om minder plastic te gebruiken, veel meer effect hebben. Het is goed dat MVO Nederland zo veel bedrijven heeft weten te bewegen om de Tourism Plastic Pledge te ondertekenen.”

Bekijk de lijst ondertekenaars van de Tourism Plastic Pledge. Ook andere bedrijven uit de toerismesector zijn welkom om deel te nemen. Meer informatie hierover is te vinden op www.tourismplasticpledge.com 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter