4 Indrukwekkende Unesco-erfgoederen in Indonesië die je nooit meer vergeet
Indonesie reizen - Unesco ergoed - Borobodur - Prambanan - Terrasrijstvelden Bali - Javamens Sangiran
In Indonesië zijn veel bijzondere tempels en vergezichten te zien. Sommige zijn zo uniek dat ze op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Wij nemen je mee naar 4 indrukwekkende Unesco Werelderfgoederen in Indonesië, die een must-see zijn!
Indonesië |
15-04-2015
Paulien van der Geest
Paulien van der Geest
In Indonesië zijn veel bijzondere tempels en vergezichten te zien. Sommige zijn zo uniek dat ze op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Dit betekent dat de landen die het Unesco-verdrag hebben getekend, er alles aan doen om locaties te beschermen en toegankelijk te houden voor toekomstige generaties. Voorbeelden van Unesco Werelderfgoederen in Nederland zijn onder andere de grachtengordel in Amsterdam en de molens bij Kinderdijk. Maar die heb je waarschijnlijk al gezien, dus nemen wij je mee naar 4 indrukwekkende Unesco Werelderfgoederen in Indonesië!

1. Het boeddhistische tempelcomplex Borobudur op Java

De eerste keer dat ik de Borobudur bezocht, beklom ik om 4 uur ’s ochtends in het donker met een klein groepje mensen de traptreden. Eenmaal boven overviel mij een euforisch gevoel; dat ik op zo’n bijzondere, eeuwenoude plek stond. We gingen zitten en we genoten van de zonsopgang en de serene rust. Een onvergetelijke ervaring.

van hun vingertoppen ligt.
Meer dan 80 jaar bouwen!

De herontdekking van de Borobudur
Het boeddhisme werd in de 14de eeuw overheerst door de islam en mede daardoor bezocht men de Borobudur nog nauwelijks. Het bouwwerk werd steeds meer bedekt door as uit de nabijgelegen vulkaan Merapi en ook de begroeiing zorgde ervoor dat het immense Borobudur-complex niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk uit het zicht verdween. Pas in 1814 werd de Borobudur herontdekt. Inmiddels is het een van de meest bezochte tempels in Indonesië. Tussen 1973 en 1984 voerde men enorme restauraties uit, mede gefinancierd met geld van Unesco. De Borobudur staat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst. Hierdoor is er een grote kans dat toekomstige generaties ook nog van dit indrukwekkende tempelcomplex kunnen genieten!
Hoe kom je er?

2. Het hindoe-Javaanse tempelcomplex Prambanan op Java

De betekenis van de tempels
De 3 hoofdtempels staan symbool voor de 3 hindoe-goden Brahma, Vishnu en Shiva. Deze goden vormen de hindoeïstische 3-eenheid: Brahma (god als Schepper), Vishnu (god als Onderhouder), Shiva (god als Transformerende Entiteit of Vernietiger).

Het hele complex was oorspronkelijk een enorm vierkant plein en met alle tempels erop zal dit een indrukwekkend gezicht zijn geweest! Prambanan betekent ‘veel priesters’ en dat is niet verwonderlijk met zo veel tempels bij elkaar!
Bouw en restauratie

Prambanan ligt op een uur rijden van de Borobudur of 18 kilometer van Yogyakarta.
Ter plekke kun je een gids regelen die je in een half uur een toelichting geeft op de 3 hoofdtempels.
Neem daarna nog even de tijd om rustig rond te lopen, de brokstukken te bekijken en je de tijd voor te stellen dat er ‘veel priesters’ rondliepen.
3. Het cultuurlandschap van Bali met het subak-systeem
De bekende foto’s van de intens groene, in lagen opbouwde terrassen met rijstvelden op Bali zijn in het echt nog veel mooier! Geen wonder dat Unesco dit prachtige landschap van terrasrijstvelden, irrigatiesysteem en watertempels op Bali in 2012 heeft benoemd tot Unesco-erfgoed.

Het bouwen van rijstvelden tegen de berg zie je veel op Bali, omdat dit eiland heuvelachtig is en de bewoners hun grond graag optimaal gebruiken om rijst te verbouwen. Waar in Nederland het verbouwen van aardappelen, groenten en fruit door specialistische bedrijven wordt gedaan, zijn het in Indonesië vooral families die rijstvelden bezitten en verbouwen. Hiermee voorzien ze in hun eigen voeding. Wat ze over hebben, kunnen ze verkopen.
Samenwerken
Deze rijstvelden en het bijbehorende irrigatiesysteem zijn in de 9de eeuw aangelegd volgens de principes van ‘subak’ (spreek uit: soebak). Subak gaat uit van de Tri Hita Karana-filosofie, die zegt dat spiritualiteit, de mens en natuur met elkaar in balans moeten zijn.

In de subak staat samenwerking, democratie en gelijkheid centraal. De boeren in één subak werken samen, zodat iedereen voldoende water en een goede rijstoogst heeft. Dankzij dit subak-systeem zijn de Balinezen de meest vruchtbare rijstverbouwers van de Indonesische archipel. Elke subak heeft zijn eigen tempel. Priesters spelen een leidende rol en geven aan wanneer het de juiste tijd is om te zaaien en te oogsten, waarbij bijvoorbeeld ook wordt gekeken naar de stand van de maan.
De onderstaande 4 terrasrijstvelden en tempels zijn bijzonder fotogeniek!
Wil je dit Unesco Werelderfgoed bezoeken: kies dan voor een van deze 4 goed bereikbare plekken:
- De watertempel van Pura Ulun Danu Batur en het Batur-meer (ten noordoosten van Ubud).
- Pekerisan waterscheiding in Giyanyar (o.a. de Tirta Empul-tempel en Gunung Kawi in Tampaksiring nabij Ubud).
- Pura Taman Ayun en omgeving (Mengwi). Goed bereikbaar vanuit Ubud, Kuta of Sanur.
- De regio Batukaru met onder andere Pura Luhur Batukaru (tempel) en rijstvelden bij Jati Luwih (Tabanan). Goed bereikbaar vanuit Tabanan, Ubud en Munduk.
![]() | ![]() |
4. Sangiran, de vindplaats van de Javamens

De Javamens
Door een combinatie van geluk en gericht zoeken vond Dubois tussen 1889 en 1893 op Java een aantal oeroude beenderen: Dubois had met zijn Javamens (Homo erectus javanicus) de ontbrekende schakel gevonden! Zoals het in die tijd vaak ging, werd zijn ontdekking door vakgenoten betwist. Echter, tegenwoordig wordt erkend dat de ontdekkingen van Eugène Dubois enorm hebben bijgedragen in onze kennis over de evolutie.

Deze Javamens leefde ongeveer een miljoen jaar geleden, en Dubois vond de beenderen van de Javamens onder andere bij Sangiran, een gebied in de vallei van de Solo-rivier. Dit is een van de belangrijkste vindplaatsen ter wereld van de beenderen van deze Homo erectus. Homo erectus is de voorganger van de Homo sapiens, de moderne mens.
De Javamens bekijken in museum Naturalis

Wat is jouw ervaring?
Kan jij ook niet wachten om een van deze Unesco-erfgoederen te bekijken? Of ben je er al geweest? We horen graag jouw ervaringen en tips voor andere reizigers, dank je wel!
Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan