BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

5 tips voor prachtige reisportretten

Reis fotografie - fotograferen op reis

Reiziger Maurits Bos is parttime fotograaf en maakt het liefst portretten van interessante mensen die hij op straat tegen komt. Lees zijn tips voor het maken van krachtige reisportretten.

Indonesië | 22-05-2017
Maurits Bos

Ben je dol op reizen en kijk je verlekkerd naar fotos van reisfotografen? Dan hierbij een aantal tips van Maurits Bos voor het maken van krachtige reisportretten. Doe er je voordeel mee op je volgende reis!
 
Ik ben parttime fotograaf en maak het liefst portretten van interessante mensen die ik op straat tegen kom. In Indonesië hebben we via Footprint Travel een prachtige reis over Sulawesi gemaakt. In Indonesië kon ik mijn lol op qua (portret)fotografie, met zoveel prachtige en bijzondere mensen! Hieronder een paar tips die mij hebben geholpen mijn portretten naar een hoger niveau te tillen. 
 

Come Closer!

De bekende fotograaf Henry Cartier Bresson wist het wat mij betreft treffend uit te drukken: “If your photos aren’t good enough, you’re not close enough”. Ondanks dat met een telelens wellicht ook interessante foto’s te maken zijn, geloof ik zelf in de kracht van het contact maken met je model en het van (heel) dichtbij maken van de foto. Daarbij spreek ik de mensen die ik wil vastleggen altijd aan, waarbij ik ze aangeef dat ik ze interessant vind en dat ik graag een portret van ze zou willen maken (al dan niet met behulp van een handige Chinese vertaal-app). Dit is (en blijft) eng maar zeker de moeite waard! Op reis had ik een draagbaar printertje bij me, zodat ik ook direct het resultaat met mijn modellen kon delen. Dit werd heel erg gewaardeerd en was een mooie manier om iets terug te geven.
 

Make it short and sweet

Wanneer je een portret wil maken, zorg er dan voor dat je instellingen alvast goed zijn ingesteld. Als je nog moet hannesen met de goede diafragmawaarde en sluitertijd, is de kans erg groot dat je model verkrampt, wat het resultaat niet ten goede komt. Door snel te werken is de kans op een mooi, natuurlijk portret een stuk groter. Ik zorg dat alles goed staat en vraag het model in de lens te kijken (en wanneer ze een brede grijns opzetten of ze neutraal willen kijken) en schiet dan snel een stuk of 4 foto’s met het diafragma vrij wijd open en eventueel nog eens een paar met een iets andere diafragmawaarde of afstand.
 
Wil jij ook graag eens naar Sulawesi? Geen massatoerisme, wel intrigerende volkeren met bijzondere tradities, prachtige landschappen en zeer goede fotografiemogelijkheden! Reisexperts Obbo, Karin en Paulien zijn er ieder al een flink aantal keer geweest en kunnen je adviseren over de route die het beste bij je past.
 

Neutrale achtergrond

Zorg bij portretten het liefst voor een neutrale achtergrond. Ik ben zelf een groot fan van mooie kleurige muurtjes. Het liefst in een zelfde kleur als de ogen van het model, maar dan moet je wel heel veel geluk hebben. Zorg in ieder geval voor weinig drukte op de achtergrond. Lukt dat niet, let dan op de storende elementen op de achtergrond (met name bomen, kerken of hijskranen uit hoofden zijn vaak funest) en zorg dat rond het hoofd van je model de achtergrond effen is.
 

(Don’t) look into the light

Zet je model bij voorkeur niet in direct zonlicht. Met name in Azië, maar eigenlijk geldt dit overal, is het felle zonlicht dat van boven komt een garantie voor dichtgeknepen ogen en lelijke schaduwen onder de oogkassen en neus. Zet je model daarom bij voorkeur in de schaduw of – als het niet anders kan – met de rug naar de zon toe. Op die manier is de belichting op het gezicht egaler en veel mooier.
 

Portretlens

Een portretlens maakt veel verschil bij het maken van mooie portretten. Hiermee kan je immers de achtergrond mooi onscherp maken waardoor het gezicht en met name de ogen van je model nog meer de aandacht krijgen die je ze wil geven. Voor de meeste instap spiegelreflex camera’s zijn relatief goedkope portretlensjes te krijgen die al erg mooie resultaten opleveren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een 50mm lens met een diafragmawaarde van 1.8 (hoe dichter bij de nul, hoe meer je kunt spelen met scherptediepte). Voor Canon is zo’n lensje al voor onder de € 100 te krijgen en deze stop je makkelijk in je dagtas erbij!
 
Op www.mauritsbos.com vind je meer van mijn werk.  
 
Veel reisfotografie plezier!
 
Maurits Bos
 

Fotograferen op reis

Ben jij ook gek op fotograferen? Dan is een mooie reis door Indonesië een goede optie. Ga je Maurits achterna en vlieg je naar Sulawesi of kies je heel bewust voor wat anders? In Indonesië vind je naast de karakteristieke bevolking, veel meer fotogenieke onderwerpen. Denk aan de prachtige tempels zoals de Borobudur, het paradijselijke strand van Gili Meno en de orang-oetans op Sumatra. Onze Indonesië kenners Obbo, Paulien en Karin helpen je graag bij het samenstellen van een prachtige rondreis! 
 

Wil jij ook de schoonheden van Indonesië fotograferen? Bekijk dan ons gevarieerde aanbod naar onder andere Java, Bali en Sumatra!

Tags: Tips - Reisadvies - Sumatra - Java - Johannesburg eo

Indonesië reizen - Prachtige en bijzondere mensen op straat: Vrouw met wit gezicht tegen de zon.Indonesië reizen - Come closer: Rokende jongen met helmIndonesië reizen - Portretlens: meisje op steigerIndonesië reizen - Neutrale achtergrond en (Don't) look into the light 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter