Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

6 Must Do's voor de actieve reiziger in Indonesië

Vulkanen - Duiken - Wandelen - Fietsen - Raften - Surfen Bali - Jungle trekking

Houd je van actief bezig zijn op je vakantie? Zet deze top 6 op je wensenlijstje!

Indonesië | 22-01-2018
Paulien van der Geest

Indonesië is niet alleen een vakantiebestemming voor degenen die willen luieren op het strand, voor liefhebbers van exotische dieren, en cultuursnuivers maar ook voor actievelingen! Op de verschillende Indonesische eilanden kun je uitstekend wandelen, fietsen en ook watersportliefhebbers komen aan hun trekken. Paulien, zelf heel actief tijdens haar reizen en oprichter van Footprint Travel, beschrijft de leukste activiteiten in Indonesië waarbij je fysiek wordt getest.
 
 

1. Vulkaan beklimmen

De bijnaam van Indonesië is niet voor niets ‘The ring of fire’. Vulkanen vind je hier namelijk genoeg! De beroemdste is de Bromo vulkaan op Java, gevolgd door Ijen waar je samen loopt met de zwaveldragers. Je wandelt letterlijk door de krater van de Sibayak vulkaan op Sumatra. Op Lombok kun je een avontuurlijke 3 daagse trekking naar Rinjani maken en kamperen aan de top. Verbaas je over de gekleurde vulkaanmeren van Kelimutu op Flores. Op Bali kun je Agung (controleer van te voren of het mogelijk is) en Batur beklimmen. Al deze zijn actief maar kunnen onder normale omstandigheden worden beklommen. Voor alle vulkanen geldt dat indien ze actiever worden, de autoriteiten de toegang uit veiligheidsoverwegingen afsluit. 
 
 

2. Duiken en snorkelen in Indonesië

Indonesië is wereldwijd een topspot voor duikers. En waar gedoken kan worden, kan ook goed gesnorkeld worden. Ga naar Bunaken en Togian eilanden (Sulawesi) voor prachtig koraal en een gevarieerde onderwaterwereld. Off the beaten track duiken in Pulau Weh (Sumatra) of op Komodo op zoek naar de reuzenmanta’s (gevorderde duikers i.v.m. stromingen). Op de Gili eilanden (Lombok) spotten ook snorkelaars regelmatig schildpadden. Menjangen eiland bij Pemuteran (Bali) wordt door verbaasde snorkelaars omschreven als ‘zwemmen in een aquarium’. Bij Amed kun je een wrakduik maken of snorkelen boven het wrak dat 50 meter van het strand ligt.
 
Of je nu vragen hebt over een vulkaanbeklimming of een duikpakket, de reisexperts van Footprint Travel assisteren je graag bij het samenstellen van jouw ideale actieve vakantie. Neem gerust contact met ons op!
 
 
 

3. Wandelen: tussen rijstvelden en berggebieden

Prachtige wandelingen door rijstvelden kun je maken op Bali, bijvoorbeeld bij de terras rijstvelden van Sidemen, of de vruchtbare omgeving van Munduk. Bij Sukuh en Dieng (Java) loop je  heuvelafwaarts, langs agrarische velden waar groente wordt verbouwd. Een serieuze trekking kun je doen in Tana Toraja (Sulawesi), met een overnachting in een dorpje.  Op Sulawesi kun je ook prachtig wandelen tussen de kalksteenrotsen bij Maros-Bantimurung en de rijstvelden bij Malino.
 
 

4. Fietsen

Perfect voor Hollanders: fietsen! Fietsen vanaf Mount Batur op Bali is heuvelafwaarts. Of kies voor een vlakkere omgeving, zoals fietsen van Tabanan naar zeetempel Tanah Lot of fietsen met een lokale jongere in Pemuteran (Bali). Rondom Solo (Java) fietsen ook veel locals en kun je heel veel kleine werkplaatsen bezoeken. Echt een aanrader! Ook op het platteland van Yogyakarta kun je met een gids meer ontdekken over het echte Javaanse leven. Op Sulawesi kun je fietsexcursies doen bij Makassar en Malino. Op de fiets maak je deel uit van de omgeving en er wordt vaak gestopt om planten, lokaal ambacht en gebruiken te laten zien.
 
 

5. Watersporten zoals surfen en raften

Op Bali is -wellicht beïnvloed door Australische emigranten- veel adventure watersport, vooral aan de stranden in het zuiden. De zuidwest kust van Bali heeft een goede surfgolf, met name Kuta staat bekend om zijn vele surfers. Door de keiharde golf is het minder geschikt om te zwemmen. Zwemmen kun je beter aan de kant van Sanur doen. Ook erg leuk is raften, een spannende manier om de welig groene omgeving van Sidemen vanaf de rivier te zien. Een rafttochtje hier is een combinatie van Wildwaterbaan en Droomvlucht in de Efteling! Leren surfen kun je ook bij Kuta op Lombok. 
 
 

6. Jungle wandeling op zoek naar orang-oetans en tarsiers

Sumatra is bedekt met een dichte jungle. Maak een jungle wandeling op zoek naar orang-oetans en gibbons. In het Gunung Leuser Park leven zelfs nog wilde Sumatraanse olifanten en Sumatraanse tijgers. In Tangkoko Nationaal Park in het noorden van Sulawesi kun je de tarsier spotten, een bijzonder nachtdiertje ter grootte van je hand.

Ietsje minder actief in Indonesië? Dat kan ook! 

Word je al moe bij het idee dat je een vulkaan gaat beklimmen of is raften iets te veel adrenaline voor je? Indonesië biedt veel meer dan dit! De vele tempels zijn een lust voor het oog, dierenliefhebbers kiezen misschien liever om Komodo varanen en orang-oetans te gaan spotten en zonliefhebbers draperen hun handdoekje waarschijnlijk graag op de stranden van de Gili eilanden. Voor ieder wat wils, dus bekijk onze Indonesië bouwstenen en puzzel je eigen ideale route bij elkaar. Wil je liever weten hoe een complete rondreis eruit ziet? Bekijk dan onze Indonesië rondreizen
 

Kun jij nooit stil zitten op reis? Boek dan een actieve vakantie naar Indonesië!

Tags: Java - Strand Duiken - Bali - Sulawesi - Gili eilanden - Avontuur - Actief - Tips

Indonesië reizen - Bali reizen: surfen bij KutaIndonesië reizen - Indonesië reizen: de snorkelcondities zijn vaak uitstekend! 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter