BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

7 Insider tips voor Yogyakarta (en omstreken) op Java

Indonesië reizen - reistips - Yogyakarta - Java - cultuur

Yogyakarta is de leukste stad van Indonesië! We geven je insider tips zodat jij het meeste uit je Yogyakarta ervaring haalt.

Indonesië | 18-07-2016
Obbo Spanjaard

Iedereen die wel eens in Indonesië gereisd heeft is het er over eens: Yogyakarta is de leukste stad van Indonesië. En dat komt niet alleen door de prachtige bezienswaardigheden Borobodur (boeddhistische stoepa) en Prambanan (hindoeïstisch tempelcomplex) die in de omgeving liggen. Waar andere steden in het land nogal eens geteisterd worden door een dodelijke combinatie van hitte, herrie en hoogbouw heeft Yogyakarta zijn eigen karakter weten te behouden. Hoewel ook Yogyakarta een flinke stad is, is de sfeer er vriendelijk, ongehaast en bijna dorps. De grote studentenpopulatie maakt het ook nog eens tot één van de gezelligste en levendigste steden van het land. Logisch dus dat de meeste reizigers hier moeilijk weg komen! We geven je tips van insiders om het meeste van deze boeiende stad te maken.
 

Insider tip 1: Op zoek naar Tempo Doeloe

Malang en Bandung zijn misschien beroemder, maar ook Yogyakarta heeft schitterende koloniale gebouwen, vaak nog in goede staat. Ook hier kun je dus prima rondwandelen in ‘tempo doeloe’, de tijd van vroeger.
 
Begin bij het oude Garoeda hotel (tegenwoordig Inna Garuda geheten), gelegen aan het begin van Jalan Malioboro. Drink wat in stijl in de koffieshop naast de prachtig gerestaureerde lobby. Wandel hierna langs de gevels op Jalan Malioboro, die vaak deels schuil gaan achter reclameborden. Op de Jalan Ahmed Dahlan, aan het eind van Jalan Malioboro, staan de majestueuze gebouwen van de Bank BNI en het oude postkantoor gebroederlijk naast elkaar.
 
Trek gekregen?  In Fort Vredeburg is tegenwoordig een leuk koloniaal cafe, met een terras dat uitzicht biedt op de mooie omliggende gebouwen. Dit is je ware Tempo Doeloe!
 

Insider tip 2: Wandel door de kampungs van de Kraton

De Kraton is niet alleen de woonplaats van de sultan maar ook de benaming voor de hele ommuurde stad rond het paleis. Hier vind je het “echte” Yogyakarta: kronkelende straatjes met weinig verkeer, geflankeerd door piepkleine woningen met dakpannen daken en luiken voor het raam. Elk huis is versierd met vogelkooien en vele planten en bloemen in potten. Met name de kampung rond het Waterpaleis is schilderachtig. Hier vind je ook ateliertjes waar batik wordt vervaardigd en ander handwerk.
 
Maar wacht niet te lang: veel van deze huisjes zijn illegaal gebouwd en er zijn plannen om de oude stadswallen te herstellen. In dat geval zullen deze kampungs worden geruimd en verdwijnt dit prachtige stukje oud-Yogyakarta.
 

Insider tip 3: Speel Blindemannetje op het plein

Als je je echt eens wilt onderdompelen in de Indonesische cultuur dan is een bezoek in de avond aan de zuidelijke alun-alun (Alun-alun Kidul) een aanrader. Zodra het donker is verandert dit plein in een groot attractiepark, maar dan op zijn Indonesisch. Er rijden talloze bont verlichte rijtuigen rond waarmee je, tegen een kleine vergoeding een rondje kunt fietsen. Bij de  ijscokarren en snackstalletjes kan je wat lekkers halen. Maar de allergrootste attractie kost niets: met een blinddoek om moet je proberen in een rechte lijn naar één van de twee waringinbomen midden op het plein te lopen. Hilariteit verzekerd en iets wat eigenlijk iedere nieuwe bezoeker aan Yogyakarta zou moeten doen.
 

Insider tip 4: Fietsen of koken in Kota Gede

Dit stadje, dat net ten zuiden van de stad ligt, is voornamelijk bekend als zilversmid-stadje, maar daarmee doe je het te kort. In Kota Gede kun je namelijk een aantal interessante overblijfselen van het grote Mataram-rijk, waarvan het machtscentrum in Yogyakarta lag, alsmede een aantal mooie koloniale koopmanshuizen bezichtigen. Vreemd genoeg laten de meeste toeristen, buiten een bezoek aan één van de zilversmeden, het stadje links liggen, dus reden te meer om hier een ochtend rond te gaan kijken. Huur een fiets in de wijk Prawirotaman en rijd op je gemak door de stille straatjes. Of boek een toertje met een gids.
 
Tip: Een speciale ervaring is koken bij mensen thuis, die in een joglo -een traditioneel Javaans huis- wonen. Heel gezellig én lekker!
 

Insider tip 5: De Koninklijke begraafplaats in Imogiri

Voor een heel bijzondere ervaring, speciaal geschikt voor mensen die iets van de diep-spirituele kant van de Javaanse godsdienst willen ervaren is een bezoek aan dit koninklijke graf een aanrader. De site ligt op een afstand van 17 kilometer ten zuiden van Yogyakarta, en ook hier kun je het beste met een (brom)fiets komen. Je mag de site, die gelegen is op een heuvel, alleen betreden in traditioneel Javaanse kleding, die je ter plekke, voor een klein bedrag, kunt huren.
 
Tip: de binnenste graven zijn alleen toegankelijk op vrij- en zaterdagen.  
 

Insider tip 6: Parangtritis en de zuidelijke stranden

Wil je een keer doen als de locals, neem dan de bus of auto naar Parangtritis, het strand dat op een half uur ligt van de stad. Je kunt er niet zwemmen, want de zee is er te gevaarlijk en het strand is zwart en rommelig, maar dit is de perfecte plek om uit te waaien, langs het brede strand te banjeren en sateh te eten bij één van de vele strandtentjes. Op zondagen is het er tjokvol Yogyakartanen die wat verkoeling zoeken. Ben je met de bromfiets, rijd dan door naar één van de vele afgelegen strandjes aan de zuidkust. Baron Beach (pantai Baron) is een aanrader: een geïsoleerde baai, waar de golven spectaculair op grote rotsblokken slaat. Gegarandeerd dat je hier geen andere toeristen tegenkomt!
 
Foto: Wikipedia
 

Insider tip 7: Nightlife at the Sheraton

Naar Yogyakarta ga je niet voor het nachtleven. De meeste inwoners zijn moslim en drinken geen alcohol. Het nachtleven bestaat voor de meeste (jonge) inwoners uit koffie drinken zittend op een tapijt op de grond, terwijl je gitaar speelt en liedjes zingt met je vrienden. Heel gezellig!
Wil je toch eens de ‘beau monde’ van de stad ontmoeten, ga dan naar Jalan Solo, de grote uitvalsweg naar Solo. Rond het Sheraton hotel vind je een aantal clubs, waar alcohol wordt geschonken en harde (live) muziek wordt gespeeld tot in de kleine uurtjes. Een heel andere kant van Yogyakarta!
 

Destination: Yogyakarta from Cundra Setiabudhi on Vimeo.

 
Zelf Yogyakarta ontdekken?
Stel je eigen, unieke privé rondreis samen met de Indonesië bouwstenen. Of doe inspiratie op met onze Indonesië rondreizen. Met deze Java reizen zie je alle mogelijkheden en kun je inspiratie op doen voor jouw reis naar Yogyakarta.
 

Zelf Yogyakarta ontdekken? Vraag een offerte aan!

Tags: Java - Actief - Culinair - Natuur - Go Local



 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel