BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

9 tips van ervaren reizigers voor jouw droomvakantie naar Azië

Azië vakantie - Reisadvies Indonesie vakantie - Contact met lokale bevolking

Hoe zorg je er voor dat je vakantie écht een droomvakantie wordt waaraan je nog jarenlang terugdenkt? We verzamelden 9 tips van ervaren reizigers!

Indonesië | 26-01-2015
Paulien van der Geest

Je verheugt je al maandenlang op je verre reis naar Azië. Je hebt je verdiept in je vakantieland, alles is goed geregeld en hebt er heel veel zin in! Maar hoe zorg je er nu voor dat deze vakantie écht een droomvakantie wordt waaraan je nog jarenlang met plezier terugdenkt? De reisexperts van Footprint Travel zijn stuk voor stuk ervaren reizigers, zij geven je tips die je reis onvergetelijk maken.
 

1. Ga een gesprek aan met locals

Tijdens je reis zijn er genoeg momenten om een gesprekje met een local aan te knopen. Door een gesprek met een taxichauffeur, tuinman, receptioniste of eigenaar van een klein winkeltje leer je veel over het land dat je bezoekt. Vraag bijvoorbeeld naar zijn of haar dagelijks leven, of vraag uitleg over iets wat je opvalt aan het land. Zo leer je in korte tijd veel over de cultuur.
 
 

2. Eet in een restaurant waar de locals eten

Misschien is je eerste impuls om in restaurants te gaan eten waar andere reizigers en toeristen eten. Ga eens van het gebaande pad af en kies een restaurant uit waar alleen maar locals eten. Je ziet dan hoe het gaat in een écht Aziatisch restaurant, en je eet wat locals eten. Dit geeft je een meer realistisch beeld van het dagelijks leven in je vakantieland, anders dan de luxe die je als toerist meestal ten deel valt.
 
 
 
Tip van reis expert en liefhebber van de Aziatische keuken Obbo: Ervaar de combinatie van bovenstaande tips in Yogyakarta (Indonesië) of Saigon (Vietnam) tijdens een culinaire ontdekkingstocht.

 

3. Of ga juist heel erg luxe uit eten

Laat je een keertje heerlijk verwennen met een driegangendiner in een bijzonder restaurant. In de meeste Aziatische landen heb je al voor een paar tientjes een heerlijk luxe driegangendiner!  
 
 

4. Verwen jezelf met een uitgebreide massage

Houd je van massages? Dan is dit je kans! In de meeste Aziatische landen is een massage heel betaalbaar. Voor € 10,- tot € 15,- kun je je een uur lang laten masseren in een mooie spa. Goed excuus: een ontspannende massage helpt je om sneller over je jetlag heen te komen. Ben je met je partner in Bali? Laat je dan samen masseren en ga daarna romantisch met zijn tweeën uitgebreid in een bloemenbad!
 
 

5. Volg een kookcursus

Een kookcursus is leuk om te doen én je kunt als je weer thuis bent ook nog eens zo’n heerlijk authentiek Aziatisch gerecht maken! Hierdoor kom je thuis weer in de sfeer van je vakantieland. Vaak kun je ’s ochtends een kookcursus volgen in een restaurant en eet je daarna je zelfgemaakte gerecht als lunch.
 
 
 
Tips van Azië specialist Karin: Vanuit Ubud en Sidemen kun je een leuke kookworksop doen bij een Balinese familie. Leer Thais koken op een biologische boerderij in Chiang Mai (Thailand). Of leer in de Halong Bay echte Vietnamese loempia's maken! 
 

6. Maak je niet druk om de tijd

Bedenk van tevoren dat dingen in het buitenland, en zeker in een ontwikkelingsland, anders kunnen lopen. De weg kan stuk zijn of er is een religieuze optocht waardoor het verkeer stagneert. Iets onverwachts kan een bijzondere ervaring opleveren. Dus in plaats van je druk te maken over je planning, kun je maar beter achteroverleunen, om je heen kijken en relaxen. Je kunt er toch niets aan veranderen, dus maak er iets leuks van!
 
 

7. Zorg goed voor jezelf, ook op reis

In een warm klimaat is het slim om vroeg in de ochtend te reizen, omdat het dan nog niet zo warm is. Als je vanwege het reizen vroeg opstaat, ga dan ook vroeg naar bed, zodat je wel 8 uur slaapt. Zorg dat je onderweg altijd water en wat snacks bij je hebt, of je nu reist per auto of als het gaat om een wandeling. Duurt de reis of wandeling dan langer dan verwacht, dan kun je altijd ‘bijtanken’ uit je noodpakket. Reis je een paar dagen achter elkaar met dezelfde auto, leg dan een tasje met wat ‘Eerste Hulp Bij Hongeraanvallen’ in de auto: enkele flessen water en wat goed verpakte crackers of koekjes.
Voel je je heel moe? Drink dan wat water, daar knap je vaak snel van op. Neem op een wandeling sowieso meer water mee dan je denkt nodig te hebben. In de tropen zweet je veel en je lichaam heeft daardoor meer behoefte aan water.
 

8. Geniet van kleine dingen

Als je reisgidsen of websites leest over een vakantieland, dan worden met name de belangrijkste bezienswaardigheden omschreven. Dat geeft het gevoel dat dit hoogtepunten zijn die je niet mag missen. Maar juist de afwisseling tussen hoogtepunten en ‘kleine dingen’ maken een reis leuk. Dus maak ook eens voor een fietstocht langs plekken waar mensen werken en leven. Zorg ervoor dat je tijdens je reis niet honderden kilometers in een auto zit alleen maar om het volgende hoogtepunt van je lijstje af te vinken.
 
 
Tip van Cambodja kenner Denise: Nadat je de imposante tempels van Angkor hebt bekeken, kun je er voor kiezen om te overnachten in een homestay bij een Cambodjaanse familie. Een unieke ervaring en de zonsondergang bij het Tonle Sap meer is waanzinnig! 
 
 

9. Kies een vakantie die bij je past

Last, but not least: ken jezelf! Heb jij enig comfort nodig om je happy te voelen, kies dan NIET voor een reis die wordt omschreven als ‘van de gebaande paden’ of ‘avontuurlijk’. Jungle en kleine paradijselijke eilanden bieden over het algemeen geen warm water of airconditioning. Ben je een ontzettende globetrotter en zie je het liefst geen andere toerist? Kies dan juist voor plekjes waarvoor je veel moeite moet doen om er te komen. Dit zijn de plekken waar de bijzondere ervaringen voor het oprapen liggen, helemaal voor jou alleen! 
 

Deel jouw tips en ervaringen!

We zijn benieuwd naar je tips en ervaringen. Wat maakt voor jou iets tot een droomvakantie? Vertel het ons en je collega-reizigers in het reactieveld hieronder.
 

Een rondreis door Azië

Het is mogelijk om een aantal eilanden van Indonesië met elkaar te combineren tijdens jouw droomreis. Kies je voor Java, Bali en Sumatra of verdiep je je liever in één eiland? Ook de landen Vietnam, Cambodja en Thailand zijn met elkaar te combineren tot een prachtige rondreis. Aan de hand van bouwstenen, extensies en excursies kun jij je eigen route en programma samenstellen. Mis geen hoogtepunt maar sla ook zeker niet de minder bekende bestemmingen over. De reis experts van Footprint Travel adviseren je graag over de mogelijkheden. Elke reis die we aanbieden, hebben we eerst zelf gemaakt dus we kunnen je uit eigen ervaring vertellen hoe het ergens is.
  

Stel zelf je reis samen en vraag een vrijblijvend reisvoorstel aan voor een vakantie naar Azië!

Tags: Reisadvies - Go Local

Indonesië reizen - 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter